Знаете ли, че?

• 56 436
  • 587
  •   1
Отговори
# 465
  • Варна/Лондон
И аз щях да питам, още повече, че за моите кюлоти никой не се би...бяха розови, до коленцата почти и с ластик, много пухкави, а и как топлеха... Tired

# 466
За бикините и аз чак сега за пръв път чувам  Shocked

Иначе за жартиера се разтърсих в Гугъл, и намерих западноевропейски традиции датиращи чак до 14ти век (Франция и Англия предимно). Имало някакво поверие, че дрехите на булката носели късмет/щастие, затова тя хвърляла части от тях към гостите - жартиери, фльонгички, туй-онуй. Друго поверие било, че смъкването на жартиера символизирало жертването на девствеността. Има много тълкувания, но оттам идват - лудите французи и англичани  Wink После естествено е плъзнало навсякъде, защото всеки обича да си присвоява изчанчени традиции.

# 467
Като малък четох за ордена на жартиерата. В главата ми е съществувала картина как примерно пиратът Сър Френсис Дрейк си смъква гащите на букаи и английската кралица Елизабет му закопчава жартиер за единия чорап и колан на кръста.

п.п. "По устав броят на живите рицари на ордена не може да бъде повече от 25, но през 2006 г. това число безпрецедентно бе увеличено до 26 с приемането на принцовете Андрю и Едуард."
Връзкарчета.

# 468
  • Пловдив
За орденът на жартиерата съм чувала, че е заради падането на жартиера на някой кралска фаворитка, не на мъж Wink

# 469
Като заговорихте за бикини - знаете ли че името идва от названието на атола Бикини в Тихия океан, където са извършени множество опити с атомни бомби. Защо дизайнерът така е решил да се казва този вид бански и каква е връзката на атомните бомби и банските обаче не е ясно... newsm78

# 470
... Имало някакво поверие, че дрехите на булката носели късмет/щастие, затова тя хвърляла части от тях към гостите - жартиери, фльонгички, туй-онуй. Друго поверие било, че смъкването на жартиера символизирало жертването на девствеността...

Ясно. Това с хвърлянето на гащите на булката си е висша еманация на еволюцията на горната символика, направо. Като тръгнеш по следите на Ордена на жартиера, та чак до наши дни - традициите търпят логичната си метаморфоза, да  Laughing

# 471
Йероглифът,  с който китайците обозначават "криза" и "нов шанс" е един и същ.

# 472
Като заговорихте за бикини - знаете ли че името идва от названието на атола Бикини в Тихия океан, където са извършени множество опити с атомни бомби. Защо дизайнерът така е решил да се казва този вид бански и каква е връзката на атомните бомби и банските обаче не е ясно... newsm78

За бикините не знам, но това ме подсети за бермудите. Те са кръстени на Бермудските острови, защото там тези гащи са много популярни. Даже се считат за бизнес облекло, ако са направени от плат за костюм и се носят с официална риза и вратовръзка.

Като си заговорихме за острови, се сетих и за остров Лесбос в Гърция. От там идва думата "лесбийка", която всъщност значи "жителка на Лесбос" но впоследствие е добила другото си значение. Причината за модерното значение е поетесата от 6-ти век Сапфо. Тя е описвала ежедневието и терзанията на жените на острова, писала е с много нежност за тях и е казвала, че ги обича. И оттам тръгнало и другото значение...

# 473
  • в 1001-та нощ
до преди век-два - морковите били бели

цветът им е резултат от труда на холандски градинари-генетици  Peace

# 474
до преди век-два - морковите били бели

цветът им е резултат от труда на холандски градинари-генетици  Peace

Това и аз съм го чувала, ако не ме лъже паметта от "Стани богат"...

# 475
Днес влизам с въпрос:
Защо котките дебнат колите и се хвърлят под тях?
Сутрин, като изпращам сина ми на училище, вече 2 пъти сме свидетели как едно коте се хвърля под колите и го газят. Sad По правилото за 9те живота на котките, котето още е живо! Но задните му лапи са наранени. Въпросът е, че виждам как това коте заляга на тротоара и съвсем нарочно дебне да се приближи кола. Когато колата дойде съвсем близо, котето изхвърча като стрела и търчи към другата страна на улицата?! Защо??!?

# 476
  • При хората, които обичам
Аз не съм наблюдавала такова поведение от коте. Имам котка, която не излиза, но предишният котарак се пазеше от коли. В цеха имаме коте на 4м. и само един или два пъти съм го гонила от служебните коли. Сега няма нужда - самичко бяга само като чуе звука.

# 477
Днес влизам с въпрос:
Защо котките дебнат колите и се хвърлят под тях?
Сутрин, като изпращам сина ми на училище, вече 2 пъти сме свидетели как едно коте се хвърля под колите и го газят. Sad По правилото за 9те живота на котките, котето още е живо! Но задните му лапи са наранени. Въпросът е, че виждам как това коте заляга на тротоара и съвсем нарочно дебне да се приближи кола. Когато колата дойде съвсем близо, котето изхвърча като стрела и търчи към другата страна на улицата?! Защо??!?
Има някакъв бъг. Ще изчезне в бъдещето, даже това едва ли ще доживее да даде поколение.

# 478
Значи конкретното коте нещо не е в ред, така ли? И преди ми се е случвало да виждам котки да се стрелкат пред колите, но си го обяснявах с паника, опит да избягат бързо. А сега това дебне нарочно и се запитах дали и другите не правят същото...
Да, Вълк, за съжаление и аз мисля, че това коте няма да има дълъг живот. Sad

# 479
Може да е депресирано нещо. Животните също страдат от психични заболявания. Това сериозно.

Общи условия

Активация на акаунт