СМГ - състезание 19.06.2010

• 19 308
  • 163
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Тези изпити са доста субективни, според мен.  Дали има дете, което да е влязло в СМГ без всякакви частни уроци, защото една учителка по математика, като видя задачите, които решават на тези подготвителни модули, каза че има материал от 5 и 6 клас. Това нормално ли е... Т.е. ако не си ходил на тези модули или някъде, е абсурд да влезе детето ти, макар да има математически заложби.

Моята дъщеря влезе миналата година без да е ходила на курсове и частни уроци. Деца с добро логическо мислене могат да решават тези задачи, без да ползват знания за 5 и 6 клас. Но без труд не става - решаваше си съвестно, и смея да кажа с желание и интерес, всякакви задачи, давани на минали олимпиади и състезания за нейната възраст.

# 76
Тези изпити са доста субективни, според мен.  Дали има дете, което да е влязло в СМГ без всякакви частни уроци, защото една учителка по математика, като видя задачите, които решават на тези подготвителни модули, каза че има материал от 5 и 6 клас. Това нормално ли е... Т.е. ако не си ходил на тези модули или някъде, е абсурд да влезе детето ти, макар да има математически заложби.
Не е точно така. Наше познато дете от Сливен, което не е ходило на въпросните курсове е прието с 36 точки. Математическите читанки са достатъчно добър ориентир за това, което се изучава на курсовете. Освен това доста любезни майки отделят от времето си, за да качат във форума задачите от пробните и същинските изпити. Що се отнася до материала от по-горни класове, има например задачи които на пръв поглед се решават със системи уравнения, изучавани в осми клас, но има и метод, който позволява и на второкласници да ги решат.  Peace
Е да де, ама идеята е да влязат деца с изявени интереси в математиката подкрепени с успехи в състезания и т.н.
Ей това пък можеха съвсем простичко да го решат. В много МГ ( ПМГ) резултатите от редица състезания участват при формирането на бала за класиране по един или друг начин. Но не и в СМГ.

# 77
  • София
Просто следя темата.

# 78
  • София и там където не се пуши
Дидева, доколкото знам от две години и в СМГ участвуват тези резултати.

# 79
Ако не си се готвил специално за математическо  състезание или за изпит за прием в смг, на база учебния материал в училището много трудно би се справило някое дете.
Отдавна съм на мнение, че СМГ  си е машина за пари и използва много умело амбициите на родителите и натиска тънко струните в душите им. И аз бях тръгнала по тая пътечка, но по пътя с доста неща се сблъсках, които ме отблъснаха.
Не ме изненадва това, което се случва сега, даже мисля, че малко късно се случи.

# 80
Горката информатичка дето са нарочили-да не излезе историята като с матурите. Първо беше счетоводителя, сега изведнъж двама чиновници, на които не се споменават имената.

# 81

Не е точно така. Наше познато дете от Сливен, което не е ходило на въпросните курсове е прието с 36 точки.

Мисля, че се сещам за кое дете става дума. Той е гений. Чак се учудвам, че е изкарал толкова малко, но отново браво!

Аз също си правя експерименти и си пускам сина на пробните изпити в СМГ без да ходи на курсовете. От Фран се информирам често кога има.  bouquet Също изкарва много хубави резултати, но той обожава математиката. Все пак това си е просто експеримент. Не се целим в СМГ. Ако това ни беше цел, сигурно щях да го запиша на курсовете - не знам. Confused

Репортажът по БНТ беше много добър.

# 82
Леле как го нападнахте това СМГ  Shocked Като ви чета то СМГ било гнездо на пороците и корупцията, изпитите били субективни, задачите за по-големи, събирали пари от състезания...
Че има гаф с последния изпит за четвъртокласниците - има. Ама от този гаф нищо друго не се е променило в СМГ - нито учителите, нито децата, нито методиките. Ето линкът от съседната тема - деца от СМГ пак са взели медали от балканиадата. Ми това не става, ако училището не си подготвя добре децата. А в края на краищата това е важното и затова има наплив от кандидати. Пък ако директорката е сгафила - да си ходи, ама да не плюем по училището Hug

И нещо за протокола. В МГ-тата, а и в други училища се учат и Информатика и Информационни технологии. Учителите по информатика преподават алгоритми и програмиране. Учителите по ИТ се занимават с ексел, уърд и пауър пойнт, и на тях им прилича да се занимават с файловете с изпитните резултати. Само дето ако е така, то напразно се спекулира с информатиката в СМГ. Защото ИТ е пренебрегвано от всички и навсякъде и никой не му обръща особено внимание, та нищо чудно да има някоя некадърна даскалица по ИТ.

# 83
Дидева, доколкото знам от две години и в СМГ участвуват тези резултати.
Ами, четох им наредбата ( това,което е на сайта) и от там разбрах, че без изпит приемат деца, извоювали първо място на определени състезания ( ЗМС, Хайнацки, Шумен, Кенгуруто - нац. кръг). Останалите се класират само на база резултата от изпита, извинявам се, състезанието.  Mr. Green Може и да греша или да има промени в наредбата, които не са публикувани на сайта (или поне не бяха до вчера).

Не е точно така. Наше познато дете от Сливен, което не е ходило на въпросните курсове е прието с 36 точки.
Мисля, че се сещам за кое дете става дума. Той е гений. Чак се учудвам, че е изкарал толкова малко, но отново браво!
И аз се учудих... Joy Joy Joy

# 84
  • Абсурдистан
.....Защото ИТ е пренебрегвано от всички и навсякъде и никой не му обръща особено внимание, та нищо чудно да има някоя некадърна даскалица по ИТ.

Абе колкото и да е некадърна, все два файла ще може да обедини.
Това не се високотехнологични умения, както си мисли директорката на СМГ.
Това са умения необходими на една секретарка.

# 85
  • София и там където не се пуши
ИТ в СМГ има ли жени  newsm78 , които преподават, защото като са ходили децата от различни училища на разни обучения, май само мъже от СМГ  преподаватели съм срещала.

# 86
" Директорката на училището обяснява ситуацията с техническа грешка. И признава, че са извикали ученик, за да качи резултатите на сайта на училището.

"Колежката му даде информацията на флашка, от там нататък, тя понеже си е писала, оставяла си е поправяните, сгрешените файлове един върху друг и са се насложили", каза Мариана Тодорова - директор на СМГ "Паисий Хилендарски".
 Цитатът е по БТВ.

# 87
Ами, четох им наредбата ( това,което е на сайта) и от там разбрах, че без изпит приемат деца, извоювали първо място на определени състезания ( ЗМС, Хайнацки, Шумен, Кенгуруто - нац. кръг). Останалите се класират само на база резултата от изпита, извинявам се, състезанието.  Mr. Green Може и да греша или да има промени в наредбата, които не са публикувани на сайта (или поне не бяха до вчера).
Това правило го има в наредбата им от поне 3 години. Когато дъщеря ми кандидатства, имаше едно дете, влязло като победител в национално състезание. Тази година има три деца, приети на този принцип - едното май е победител в две състезания.

# 88
Следя нивото на изпитните задачи в СМГ от години и смея да кажа, че не е застъпен материал от 5 или 6 клас. В Математическа читанка са си описани методи за решаване, базирани на прост математически апарат. Друг е въпросът, че задачите могат да се решат по няколко начина, но ако някоя учителка може да ги реши само с подходи от 6 клас това не значи, че не може и другояче. Относно трудността на изпита - за мен дете с особен талант и дарба може да влезе и без да посещава курсове, но няма начин дете, което не ходи на курсове или уроци, да е на първите места. Все пак някой трябва да научи децата на хитрите подходи за решаване.
Но целта на изпита в СМГ не е всяко дете с 6 по математика да може да реши задачите, нали?

# 89
.....Защото ИТ е пренебрегвано от всички и навсякъде и никой не му обръща особено внимание, та нищо чудно да има някоя некадърна даскалица по ИТ.

Абе колкото и да е некадърна, все два файла ще може да обедини.
Това не се високотехнологични умения, както си мисли директорката на СМГ.
Това са умения необходими на една секретарка.

Именно!
Точно за това за мен коментара и измиването на ръцете с въпросната анонимна учителка е жалко и много тъжно. И ако е истина и ако е лъжа е еднакво жалко и тъжно.
Черна станция - никой не омаловажава постиженията на СМГ - това е невъзможно!
Никой не поставя под съмнение качеството на учителите там ( е освен директорката им, може би  Twisted Evil)
И никой не спори, че курсовете към СМГ са едни от най-добрите ( има аналози, но те засега не са доказали такава висока ефективност, като курса в СМГ) за подготовка на деца с изявен интерес и влечение към математиката.
Точно поради тези причини гафа е още по-значителен и усукванията и изсмуканите от пръстите оправдания правят картинката още по-жалка!

Единият ми син изкара 2 години курсове там и съм доволна от резултата, сега смятам да запиша и втория на същите курсове, тоест аз не подлагам на съмнение качеството на подготовката, но виж изпитите и резултатите от тях със сигурност се манипулират и това далеч не е от днес, просто този път са се поувлекли малко повече  Tired Outta Joint

Следя нивото на изпитните задачи в СМГ от години и смея да кажа, че не е застъпен материал от 5 или 6 клас. В Математическа читанка са си описани методи за решаване, базирани на прост математически апарат. Друг е въпросът, че задачите могат да се решат по няколко начина, но ако някоя учителка може да ги реши само с подходи от 6 клас това не значи, че не може и другояче. Относно трудността на изпита - за мен дете с особен талант и дарба може да влезе и без да посещава курсове, но няма начин дете, което не ходи на курсове или уроци, да е на първите места. Все пак някой трябва да научи децата на хитрите подходи за решаване.
Но целта на изпита в СМГ не е всяко дете с 6 по математика да може да реши задачите, нали?

Абсолютно!
Подготовката, която дават курсовете цели точно това, да се научат разни хитри начини за решаване на задачи, без да се прилагат умения от по-горни курсове. Друга тема е колко учители от обикновени училища се справят с това?! newsm78, но пък това не е предмет на тази тема.
Подчертала съм последния пасаж, защото оценките в обикновените училища са мноооого относителни ( и за жалост не винаги зависят наистина от качествата на децата).
Когато преди 2 години големият ми син държа изпит в СМГ ( завърши с 5-ца математика в училището си  Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil) изкара 30 точки, отличничката на класа беше получила 18 Stop Rolling Eyes но комент както се казва!

Последна редакция: вт, 22 юни 2010, 22:26 от Lennyh

Общи условия

Активация на акаунт