СМГ - състезание 19.06.2010

• 19 309
  • 163
  •   1
Отговори
# 105
Лени, не съм съгласна че няма по другите училища достатъчно квалифицирани преподаватели по математика, ако е така то ще излезе едва ли не , че математици има само в СМГ.Все пак в София има и други училища с математическа насоченост, сдружение на математици и доста други кадърни преподаватели -математици.

# 106
Зари, не че няма, но да кажем че далеч не всички са на ниво СМГ. За жалост .....
Иначе - 107-мо, 119-то, 125-то биха могли да излъчат преподаватели проверители ( сигурно има и други училища).
А също така би могло пък в тези училища, където има паралелки с усилено изучаване на математика резултатите от местния тест да бъдат проварявани от СМГ-ици. Тогава би било доста по-интересно, доста по-обективно и смислено, но няма да стане  Twisted Evil ясно е защо....

# 107
Повечето от въпросните деца с манипулирани резултати, особено това с 14 точки има много ниски резултати на всички пробни изпити в СМГ/резултатите са на сайта/ те не могат да изкарат 32 точки. Какво по явно доказателство от това!

# 108
На много места могат да се намерят такива курсове и децата да се представят добре и да научат много, посочихме и други училища.

Също така децата могат да си ходят спокойно в близките училища, а да посещават допълнително курсове, дали в СМГ или вече на много места има с изявени математици.

Преди 4 години имаше случай на дете прието в спонсорската паралека, естествено родителите не го бяха пращали на курсове и пробни. После изведнъж записаха без спонсорство и естествено някакси не съобщиха и елеминираха това дете, после го приеха за 6 клас, но то се отказа.
Какво ще рече това? ThinkingОфициално  има спонсорство или пак всичко е на тайно  договаряне Tired

# 109
Зари, не че няма, но да кажем че далеч не всички са на ниво СМГ. За жалост .....
Иначе - 107-мо, 119-то, 125-то биха могли да излъчат преподаватели проверители ( сигурно има и други училища).
А също така би могло пък в тези училища, където има паралелки с усилено изучаване на математика резултатите от местния тест да бъдат проварявани от СМГ-ици. Тогава би било доста по-интересно, доста по-обективно и смислено, но няма да стане  Twisted Evil ясно е защо....
Лени;не знам дали е така за 119-то;защото сина ми се яви там на изпита и задачите нямаха нищо общо с тези от СМГ и 125то Peace-а до колкото разбрах и Д.Димитров от 125-то водел подобни модули като тези в СМГ Rolling Eyes

# 110
  • София и там където не се пуши
  Какво ще рече това? ThinkingОфициално  има спонсорство или пак всичко е на тайно  договаряне Tired

Да последния випуск със спонсорство беше преди 4 години, тогава (БТВ в репортажа посочен тук или в другата тема също го казват) имаше паралелка със спонсорство (за последно), ако не се лъжа беше 2000 лв, но за година ли се плащаха или общо за три години - не зная. Просто като страничен наблюдател разказвам. Та години наред са взимали на определен брой деца 2000 лв .  

Shoni абсолютно си права, 125-то взеха и международни награди по математика и също имат СИП-ове. 107-мо преподавателите са от НПМГ.

Проблема с участието на децата е спонсорството и пътуванията и това е добре на тези отбори, че нещата ги правят честно и почтено.

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 10:07 от Dorothy

# 111
Вчера Мариана Векилска ми разказа случая. Били приети 110-20 деца, но 30 от тях, май последните,  в отделен списък като някакви резерви, които ще се приемат след допълнително интервю, на което им казали, че ако станат спонсори ( 2000 лв, еднократно)са вътре. Те го направили, "доброволно" с акт за дарение, парите влизали по сметката на СМГ. Но така или иначе пак е скандално. То дет се вика, директорът може да започне да продава наркотици и да вкарва парите в бюджете на училището, за  да подпомага извънкласните дейности по спорт примерно - нормално ли ще бъде?

# 112
"Нов ред за кандидатстване в математическите гимназии след 4-и клас ще въведе МОН през 2007 г. Училищата ще загубят правото си да провеждат самостоятелни приемни изпити. /Защо ли не се въведе? Идеята звучи добре, а е от 2006 година./Вместо това децата ще държат общ за цялата страна конкурс. Това обяви просветният министър Даниел Вълчев по повод проверката в Софийската математическа гимназия за прием на деца в 5-и клас срещу спонсорство."
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=2333& … =2&id=0000604

Имат си го наистина като частно училище. Не от тази година. Само дето за предходните не са се случвали такива гафове.
Приходи от спонсорство срещу вкарване на деца, съжаления /от вчерашното интервю/, че не бил сключен граждански договор, с който да се възложи на конкретно лице да организира оповестяването на резултата и класирането. Може хотел и заведение да си направят. Има такива училища- със собствена дейност такава, ПГТ им се вика.
А въпросното спонсорство дали покрива издръжката на ученик за времето на обучение? Ако не /2000 лв. не я покриват май, така ми се струва, остана ми неясно дали са еднократно спонсорство или се дължат ежегодно/, то кой ли я покрива?
Интересно ми е поради какви причини държавата е абдикирала от горното предложение? Лобито на "частния прием" очевидно е силно. Не съм се замисляла до сега по какви пътеки може да се тръгне и докъде може да се стигне при кандидатстването. А проблемите очевидно не са от днес и не са само в СМГ. А езиковите гимназии? А ВУЗ-овете? Когато се размирише на лошо, миризмата достига далеч. Човек започва да го изпива ей- така едно повсеместно съмнение за какво ли още не.
Лично аз виждам смисъл от единен изпит и след ІV клас, след като доста училища организират прием от V клас, ако ще да е със специален модул към външното оценяване. Виждам и смисъл от задължително признаване на резултатите от матурите след VІІ и ХІІ клас като вход за всички гимназии и ВУЗ-ове. И това да не зависи от решението на местното ръководство на конкретното учебно заведение.
Останалото е бизнес. Когато, обаче, бизнесът се прави не със свои средства, а с публични такива, се нарича друго яче.
Между впрочем би било добре, в такива случаи, да се огледат задачите, които се дават и те да не се отличават съществено от тези, които влизат в задължителния изучаван материал. Така бизнесът с частните уроци би се намалил, разбира се от това лобистите също нямат интерес. Което ме кара да продължа да развивам болезнени наклонности към.. айде към скептицизъм, да речем.

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 09:36 от Judy

# 113
Все пак става дума за обучение до 8 клас, по закон задължително  newsm78 и си мисля, че това профилиране още от 5-ти ами  #Crazy не зная мисля, че не е редно.

Също така това спонсорство е било за училището за правене на кабинети, подръжка на сайта  Joy и т.н. , не е като частното образование и май е било за трите години на обучение (това го знам от една мама, чието дете и със спонсорство не го приеха)

Също така считам, че приемането на деца на учители до 8 клас може да става с превилегия, недопустимо е в горния курс, а в прогимназиалния все пак самите учители да имат някаква сигурност за все още несамостоятелните си деца. Защо все пак се бъхтят в образованието.

Синът ми днес разказваше, че в Америка имало колеж, където деца на учили в него родители, имали някаква превилегия, ами няма лошо  ooooh! .

Вече в детската градина е централизирано кандидатстването. В първи клас обаче, май е имало родители, които са ходили да подадат молби в огромен брой училища. Е и това трябва да става вече централизирано май. Какво е това бдение цяла нощ  #Crazy . Пети клас ок за математическите паралелки не е лошо по градове.

Обаче ми се случи миналата година да вляза в СМГ, ами за общинско училище си е направо мизерно, няма светлина.Не личи, че там се работи толкова много с генийчета по математика. Защо  тези общинари не се захванат, да го постегнат или от приходите от курсове  newsm78.

# 114
Дороти, много уместен въпрос, къде ли отиват всичките тия пари от курсове, пробни изпити и спонсорства в СМГ.
Според мен са една не малка сумичка.

# 115
  • София
Ох .... Не ми се намесваше в темата, но не мога да се сдържа.

Защи приходите от курсовете не отиват за подобряване на сградния фонд ли? Приходите от курсовете се използват по едно единствено направление: финансиране на състезания. Особено тези в чужбина. проверете колко струва пътуване и издръжка на отбор от десетима ученика и двама преподаватели във Филипините, Южна Корея, Хонг Конг... Тук не споменавам тези държави произволно, това просто са състезанията от настоящата година. Отделно, общината и държавата не финансират дори състезанията в България, които също изискват сериозни пари - отборите са по-многочислени.

Dorothy, ако считаш , че профилирането от пети клас е твърде ранно, просто можеш да не пращаш своето дете в профилирана паралелка.

Но всеки специалист ще ти каже, че профилирането по математика трябва да бъде ранно. Не случайно всяка година децата от СМГ изкарват на изпита след 7 клас най-високите резултати в страната без никакви уроци и курсове. Ключът към успеха им е именно ранното профилиране.

# 116
Според текста на чл. 26а, ал. 6 от ЗНП учениците се приемат в V и VIII клас в държавните и общинските училища по чл. 26, ал. 1, т. 5 /профилирани гимназии/ с профил "природо-математически" и "хуманитарен" след проверка на възможностите им при условия и по ред, определени с наредба на министъра на образованието, младежта и науката.     Laughing Т.е. критерий не може и не следва да бъде нито спонсорство, нито родствени връзки на ученика, освен ако под "възможности" не се разбира финансовите такива.      Laughing
Да напомним също така и че условията и редът за проверка на възможностите на учениците не могат да се изменят по-късно от началото на съответната учебна година.
Бройките ученици се утвъждвата предварително и чрез вкарване на деца извън предварително оповестените критерии си е налице както нормативно нарушение, така и директно засягане на частните интереси на останалите деца.
Не ми се навлиза по- задълбочено в материята. Прием въз основа на спонсорства и привилегии в държавни и общински учебни заведения си остава и незаконно и неправилно. Старият директор на СМГ не си ли замина заради това спонсорство през 2006 г.? Извинявам се, ако греша, имам бегли спомени. Не съм и търсила подробно.
Иначе аз съм "за" профилирането след ІV клас- и по математика, и по изкуствата, и дори в хуманитарните науки.
А дали събраните от училището средства отиват за негови разходи и за какви- това може да каже само един финансов одит след направена проверка. По този въпрос не смея и нямам право да гадая.

За мен привилегиите предизвикват едни такива болезнени спомени. Никога няма да се "поправя" напълно в това отношение.

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 12:05 от Judy

# 117

Е аз какво съм съм написала  #Crazy цитирам  Пети клас ок за математическите паралелки не е лошо по градове.
Ей да се вклюкват изнервени хора, които не четат. - недейте така.  newsm50 .

Не случайно всяка година децата от СМГ изкарват на изпита след 7 клас най-високите резултати в страната без никакви уроци и курсове.  

Това за без уроците и курсове, нама такава статистика - кой без подготовка колко изкарва.

# 118
Дороти, много уместен въпрос, къде ли отиват всичките тия пари от курсове, пробни изпити и спонсорства в СМГ.
Според мен са една не малка сумичка.

Аз имам идея къде отиват:

- Част от парите от школи и курсове отиват за заплата на учителите, които водят курсовете;
- Част от парите от пробни изпити отиват за организиране на тези изпити;
- Останалата част от парите от изпити, курсове и спонсорства (ако има изобщо) отиват за финансиране на явяването на децата по състезания. От разговор с майки на деца от СМГ знам, че в СМГ отборите за национални и международни състезания се определят с поредица от вътрешни състезания, а после избраните деца не плащат нищо за път, хотел, храна и т.н. Ако участват повече отбори (2-ри, 3-и, 4-и) безплатното е за първия и евентуално втория отбор, а другите си плащат.
Тази година СМГ ще праща самостоятелни отбори в Сеул и в Хонгконг. Домакините поемат храна и хотел, но всеки сам си плаща пътя. Колко мислиш струва самолетен билет до Сеул или Хонгконг? А децата няма да плащат нищо. От де пари, според теб?

# 119
По другите училища, родителите си плащат за пътуванията по чужбина. Поемат се от настоятелствата суми, а и спонсори дават външни.

За страната по състезания, поемат се от родителите и хотела пътя. Таксите участия от настоятелствата (за София). По провинцията говорила съм с родители, поемат общините, дори и за чужбина, когато се наложи да пътуват. Умни деца има навсякъде, но не винаги могат да се финансират.

Общи условия

Активация на акаунт