помощ за дохранване на 3 месечно бебе

• 6 094
  • 46
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Герапет, съжалявам за последните новини, но вярвам, че ще се справите  Hug ! Всъщност мисля, че ти се справяш доста добре с кърменето и с малко повече вяра в себе си и детето, нещата скоро може да имат значително подобрение!
 Какво точно установи педиатърката? Какво показа кантара, тургора на кожата, общото състояние на бебето, памперсите?

Дали имаше възможност да опиташ да приложиш компресията и методите за разбуждане? Как се повлия детето от тях?

Ако се налага дохранване, добре е това да става след кърмене, а кърменето по възможност да е по обсъдения по-назад начин - едната гърда, след като спре да суче, прилагаш копресия. Като спре да суче и с компресия, предлагаш втората гърда. После компресия и на втората гърда. След това детето отново може да се върне на пърата гърда, за да изсуче каквото се е събрало по време на паузата. Чак след това, ако сметнеш, че се налага дохранване, може да предложиш, но по възможност с лъжичка или спринцовката от сиропите за температура(удобна е за тази цел, ако я имаш). Хубаво е да следиш детето да поема и задното мляко освен заради физическата си нужда от него, също така и защото коликите биха могли да се усилят при поемане само на предно мляко от двете гърди.

Разбирам, че за теб хранене на интервал по-кратък от 2 часа не е особено приемливо, но смяташ ли, че за вас би било вариант да опитате да приложите по-често кърмене в рамките на 3-5 дни и ако прецениш, че коликите се засилват, отново да увеличиш интервала на хранене до около 2 часа? Добре би било за бебето да получава по-начесто мляко, защото би изсукало повече, а и гърдите ти ще бъдат стимулирани за по-голямо производство.

Мармонт, какво налага задължителното даване на вода?
  Наистина на 3 месеца бебетата по-трудно бъркат изкуственото с естественото , но никой не може да гарантира какво ще се случи с това бебе . Личният опит често е много полезен, но не е приложим за всяко бебе.

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 00:03 от skrech

# 31
gerapet, въздържах се да пиша, но при подобни на вашите "проблеми", тоест наддаване около долната граница, заспиване на гърдата и т.н. ... аз интуитивно взех решение да доизцеждам кърмата с помпа и да дохранвам с нея, с времето дъщеря ми съвсем се отби, но не за това пиша.

На 4-месечна възраст "изведнъж" се оказа, че дъщеря ми е с изключително тежка сърдечна малформация и това е била причината да НЕ може да се нахрани само от гърда (изморяваше се бързо заради сърдечната недостатъчност, която нито един лекар не беше забелязал до тогава, включително двама детски кардиолози, при все че бях информирала личния лекар, че дъщеря ми диша учестено ...). Та просто наблюдавай бебчето, съществува хипотетична възможност да има причина да не успява да изсуче просто цялото количество кърма, а тя да намалява в резултат на това ...

# 32
Здравейте!
Докторът каза, че всичко е наред, но или млякото не ни стига или пие повече от предното мляко и не си набавя необходимите калории (имам и тесни канали и й е трудно да суче) и за това ще трябва да се дохранваме! Сега тежим 5, 150кг, но и това не е достатъчно... Аз не съм питала колко и кога да дохранвам!  Rolling Eyes Реших сама да преценявам според ситуацията. За сега ще ядем към 14 и към 20h т.е. два пъти на ден по 60мл (купих мляко на Нестле - БЕБА и на опаковката пише, че трябва да се приема оп 160мл 5 пъти на ден). Ако не и стига ще увеличим количеството. Купих и стъклено шише и биберон на НУК по препоръка на стоматолог. В интерес на истината много четох по темата дохранване и очаквах, че ще имаме големи проблеми, но - напротив, беба прие шишето с голямо удоволствие и хареса и млякото! Е, първият път ме погледна малко странно, почти обидено, като че ли ми казваше... \"какво ме лъжеш, това не е моето мляко\"  Joy Joy .
Marmont благодаря ти за съветите ще се възползвам с голямо удоволствие от тях, дори ще си купим и такъв биберон, какъвто ти препоръчваш.  Peace за водата не знам какво да кажа... Беба не иска и да чуе за бода, въпреки че и давам подсладена, преварена войцхка! Аз ще продължавам да и давам 2-3 пъти на ден, но се страхувам да не я намрази накрая! Обикновенно при вторият път чак започва да плаче и ми се кара..  #Cussing out Как мога да я \"прилъжа\" да започне да пие?
 Много се надявам да си права и след някоя друга седмица да сме отново само на гърдата, но повечето ми познати, майки и баби казват, че биберона е най-лесния начин да се отбие едно бебе....  Sad  и че като види \"лесното\" после не иска да суче... надявам се да не се стига до там! Скреч добре ме е посъветвала да давам с лъжичка или спринцовка, така мислех и аз да правя, но докторът каза, че беба е много малка за да я дохранвам така! Sad
Скреч, благодаря ти за подкрепата!! :хуг: За кантара и общото състояние на бебето писах вече, а за търгора на кожата... нищо не каза! Аз не съм и питала Rolling Eyes  но по моя преценка си е добре! Simple Smile
Методите ги пробвахме, компресията помага но за две минути.. е, все е нещо! Simple Smile Понякога се случва да се \"откъсне\" от гърдата и да се разплаче.. дали и растат зъбките или нямам мляко?  newsm78  Млякото и го давам след кърмене разбира се, но въпреки това тя изпива всичките 60мл!
За приемането на по-малко от 2 часа послушах съвета ти и и давам да си суче когато си поиска или просто когато е сърдита или я боли коремчето! Simple Smile Колики сега си има, но това може и да е от новото мляко... което според мен е нормално!
бибона, сужелявам за дъщеричката ти, дано вече всичко  да е наред... :прай: Надявам се при нас всичко да си е наред! Докторът поне каза, че всичко е ок! По принцип беба не дава никакъв повод за притеснение.. освен кантара! Игриво, слънчево и послушно бебе с малко колики! Simple Smile
Благодаря на всички ви за съветите и подкрепата!   bouquet
Ще пиша как вървят нещата при нас! Simple Smile Аз вече не се притеснявам толкова много от факта, че ще се дохранваме, все пак както казва Marmont  най-важно е беба да е здрава!  :хуг:

# 33
Само искам да вметна, че водата е за сметка на кърмата/АМ, т.е при проблемите с наддаването аз поне не бих дала вода.

А как се разбра, че имаш тесни канали? И още нещо-това дали можеш да изцедиш нещо не е изобщо показателно за количеството кърма-никога не съм успявала да изцедя и 5гр, а сина ми доскоро караше само на кърма.

# 34
  • София
Герапет, новините от докторката са много добри! Добро общо състояние, добри резултати в памперсите, активно будно дете.  Коя е причината, налагаща дохранване, при все, че детето няма вид на недохранено?
 Колко точно дни минаха между предишното и сегашното мерене? Според моите изчисления за 7 дена детето е наддало 300гр, което е чудесен резултат! Дори да е имало някакъв проблем с наддаването, ако изчисленията ми са верни, последният резултат показва, че е много вероятно нещата да са се подобрили и детето бързо наваксва с теглото. Смяташ ли, че е удачно отново да обсъдите с педиатърката дохранването? Ако единственият притеснителен фактор ниско тегло вече не е притеснителен, това може да значи, че всички показатели за нахранено бебе са добри.

Всъщност бебето ти получава вода и то в доста големи количества   Wink  . Само пресметни с колко вода разтваряш АМ . Освен това кърмата ти е над 80% вода, така че трудно би се дехидратирало. Подсладената вода от друга страна би могла да навреди на храненето на детето, респективно на наддаването. Запълва обем в коремчето на детето, който може да бъде кърма. Също задава чувство за ситост и съответно бебето не изпива достатъчно за нуждите си мляко. И не на последно място, захарта не е препоръчително да се дава на деца под 1 година, а дори и след това в ограничени количества.

Макар бабите да говорят уникални митове за кърменето понякога, това че биберона може да е стъпка към отбиване по-скоро може да не е никак безпочвено. Възможно е детето изобщо да не реагира негативно на шишето, възможно е да създаде леки проблеми, които с малко упоритост да се оправят, възможно е да започне да стачкува и да не иска гърда... Тъй като възможностите може да са много, би било добре да подхождаме внимателно, за да не рискуваме да си създадем проблеми за в бъдеще.
 Може би си чувала, че не отдавна бебетата в родилното са се дохранвали точно така, а не с биберон заради риск от отбиване. Специалистите по кърмене също съветват новородените да се дохранват с лъжичка, спринцовка, пипета, чашка, но да се избягва биберона. Едва ли 3 месечно бебе е малко, щом препоръките и практиката са валидни дори за новородени. Кърменето е уникален и универсален начин за хранене на малки и големи бебета, но при нужда, алтернативите са вариант, като се степенуват според риска от отбиване.

Ако компресията дава резултат от допълнително сукане от 2 минути, това е чудесно! Най-вероятно е и напълно достатъчно, за да може бебето да достигне до задно мляко. Пиенето на млякото от биберон се различава чувствително и по-скоро няма много общо със сученето. Когато суче от гърда, кърмата слиза на порции и бебето може да прекъсне процеса, когато се нахрани. С биберон е по-трудно да се контролира изпитото мляко според глада, заради постоянно течащата струя от шишето. Начина на засукване на биберон и гърда също се различава и често обърква сериозно бебетата, до степен много от тях да се отбият от гърда, заради по-лесната им предложена алтернатива. При хранене от шише е възможно бебето да изпие и 60мл мляко след кърмене, без това да означава, че детето се е нуждаело от всичките тези 60 мл. или ги е поело защото е течало, а то преглъщало(в противен случай може да се задави). Не случайно се счита, че кърменето е превенция срещу затлъстяване в детска, юношеска и зряла възраст. Това е метод на хранене, при който водещо е детето и неговите потребности, докато при изкуственото хранене водещ често е възрастния, а детето е в ролята да приеме, определените от родителя количества.

# 35
sabotage, за каналите си мисля така, тъй като кърмата ми излиза много трудно! И с помпичка (което знам че не е показател) и на ръка, а и самото бебе не успява да изпие много щом не наддава добре...
Доста съм объркана... ще се опитваме да се кърмим, но мненията са толкова противоречиви, че наистина вече не знам как да постъпя и как ще е правилно и добре за беба!
skrech,  за килограмите си права, но я теглихме на друго кантърче... електронно! Причината за дохранване са малкото ни килограми и бавното ни наддаване!
А за водата си на мнение, че е по-добре без нея.. или поне без захар, така ли? Защо тогава казват, че е задължителна при приемане на AM?
За дохранването с лъжичка и пипетка съм чувала (даже в болницата 2-3 пъти се дохранвахме с пипетка) и също си мислех, че е по-добре така за да не се отбие бебето, но... получих друг отговор... беба е много малка! Не знам защо казаха така, но аз слушам! Simple Smile Ще видя как ще продължим! Може би още една консултация ще направя с докторът!
Много ти благодаря за отделеното време и изчерпателните отговори!  Hug Много ни помагаш!   bouquet

# 36
  • София
Склонна ли си да обсъдите с педиатърката ви, поради доброто наддаване на бебето в последната седмица, вариант за една седмица да оставиш бебето без дохранване, с прилагане на методите за събуждане, компресия и по-често сукане, след което отново да премерите на същия електронен кантар бебето? Или да помолиш педиатърката да премерите принцесата на кантара, на който е мерена онзи път, когато пусна темата. А евентуално ако дохранването остане, може би лекарката ще се съгласи да опитате с чаша с накрайник(внимателно избрана. Има такива, през които течността изтича много бързо, а на други пък е необходимо да се приложи голяма сила, за да изсмуче детето млякото).

А за водата си на мнение, че е по-добре без нея.. или поне без захар, така ли? Защо тогава казват, че е задължителна при приемане на AM?
Бебетата, които се кърмят на поискване понякога сучат така, че да се нахранят, а друг път са просто жадни и си сукват само малко, колкото да задоволят жаждата си. Когато майката откликва на нуждите, бебето само си взима необходимото. Бебетата, които се хранят с АМ също получават вода чрез водата, с която се разтваря млякото, но имат режим на хранене, който е определен от големите, а не от тях. Ако бебето ожаднее между храненията, майките предлагат вода. Много бебета я отказват, но е добре да се предлага(не насилва, а предлага и ако бебето желае - пие). Това е важно особено в жегите. Но твоето бебе е кърмаче. Ако то поиска да си посуче, можеш винаги да му дадеш. Вкарването на АМ в менюто не би следвало да разваля връзката ви за търсене и предлагане. Ако имаш притеснения, бъди спокойна да предложиш вода (без захар). Ако бебето желае, ще си пийне. Ако отказва, не го стресирай, като му настояваш. Просто не му отказвай кърмене(с което освен че ще задоволиш жаждата, ще прибавиш още калории за наддаването му  Wink ).

# 37
Здравей, skrech!
Ние се опитахме да се кърмим още 2-3 дена, но си мисля, че това е голяма мъка и за двете ни! Лекарят ни в момента е в отпуска и не можем да говорим с него, но обсъдихме темата с мъжа ми и с майка ми и двамата са на мнение, че е по-добре да си се дохранваме поне за известно време! За чашите съм си го мислила и сама, даже исках да не ползваме шише - биберон, а да минем направо на чашка, но те ги дават за бебета над 6 месечна възраст!
Аз прочетох една много интересна статия за дохранване с биберон, как да даваме шишето, как да държим бебето и т.н., за да не се отбие и за сега се справяме добре! Simple Smile Единственият проблем е, че сме с разтройство! Е, аз не знам дали това се води разстройство, защото ака пак по един, два пъти на ден, но прекалено течно! Даже, ако я оставя за 2 минутки преди да й сменя памперса и вече всичко е попило! Чудя се дали да изчакам да й мине или да й дам нещо за разстройство.....
През нощта се буди максимум през 2 часа! Дали това е нормално за едно бебе на 4 месеца?  Дали да не й увелича приема на AM? А и с това заспиване на гърдата.... дали изобщо суче нещо? Да не е да ме е взела за успокоителен биберон? Като не е на гърдата си се смее, говори се, понякога се кара, но сложа ли я и си заспива сладко, сладко.... Да взема да я махам ли? Или просто сега е в процес на растеж и иска да яде по-често, но се уморява и заспива? На 17-ти сме пак на доктор. Ще говоря и с него, но до тогава има десет дена! А и как ще минаваме към някакъв режим, като беба изобщо не спазва режими? Дали да не започна вече да я уча? Аз съм се мъчила, но тя спи по малко, после се сърди и изобщо не става, а аз не искам да я ядосвам или да я оставям да плаче! Ще пиша пак, след като отидем на лекар или ако имате някакви въпроси към мен! Аз много благодаря, че ми помагаш skrech, а и на всички останали разбира се   Hug ! Благодаря ви!   bouquet

# 38
Здравей gerapet ,
Вероятно това, което описваш като разстройство се дължи на АМ.
В тази връзка: от колко време е това състояние? Веднага след въвеждане на новата храна ли започна или след няколко дни?
Имах проблем с разстройство, когато каката беше на 14 дни, точно вследствие на АМ. Тогава педиатърката ми каза да взема АМ Humana НА, специално, при диария. Давах го няколко дни (приложението му е описано на кутията), като внимавах да не се запече.
При това положение вече е необходимо да й даваш водичка- за да не се стигне до обезводняване, а и е доста топло вече.
Събуждането сравнително често е индивидуално. Успокоява ли се като посуче? Приключихте ли с коликите вече?
Според мен можеш да изчакаш следващата среща с лекаря и да обсъдите увеличаването на АМ тогава- в зависимост от това как наддава бебка и цялостната му преценка.
Сучат дори и на сън- това все още го правим, заспивайки след обяд Simple Smile.
Да, нощем също бебетата заспиват на гърда и това е нормално. Създава им чувство за сигурност и е начин на общуване с мама.
Усещаш ли гърдите си с намален обем и по- меки след като е сукала? Това означава, че действително пие мляко.
Ученето на режим по часове ще бъде доста изнервящо занимание и за двете ви, освен това е възможно така съвсем да загуби интерес към кърменето.
С течение на времето малката сама ще следва някакъв ритъм- ще намали броя на храненията, особено след захранването с твърда храна.
Разбира се ти си решаваш какво предпочиташ- да спазвате график или да се храните "на поискване".
Това мога да ти кажа от моя собствен опит. Ще се радвам ако съм ти била полезна.

По темата за даването на вода съм съгласна, че не трябва да се "налива" кърмачето с вода, а да му се предлага. Бебето само преценява кога колко да отпие.
Винаги съм давала вода по съвет на педиатрите (при хранене с АМ) и с идеята, че недостигът на такава в организма на бебето, препятства разтварянето на концентрираните в АМ вещества, което води до "хипертонично" действие на самото АМ. Това съответно се изразява в разстройство с последваща възможна дехидратация. Вследствие се наблюдава нарушаване дейността на бъбреците и други поражения в организма (да не навлизаме в подробности).
През лятото, при бебета, приемащи АМ , даването на вода е наложително, като е важно то да не замества хранене и водата да се дава на малки порции.
При бебета с температура или запек- също се дава вода, по преценка на педиатъра, ако има нужда от рехидратация.

# 39
Здравей, Мarmont!
Благодаря ти за помощта и за подкрепата! Simple Smile Разстройство имаме още преди да започнем с дохранването! Педиатърът каза да изчакаме малко, но ни е предписал лекарство, което аз още се чудя дали да купя, но май ще се наложи! Аз съм чувала за страничните реакции на AM и знаех, че може и от това да е разстройството и за да не се обезводни и давам да си суче когато си поиска...   #Crazy Гледах ги тези млека за диария и колики, но реших, че така може още повече да я изнежа, а нали казват да не се смесват AM?
Водичка и предлагам, но тя изобщо не я харесва и винаги се мръщи! Разбира се си суче когато си поиска и аз предполагам, че от там си набавя необходимото количество вода! Аз ще продължа да и предлагам, дано започне да пие!   Praynig За успокояването при сучене.. да бих могла да кажа, че се успокоява. През нощта само за успокоение ме използва! Не ми намалят гърдите и тя е след 2 минутки заспала. Лошото е, че от няколко дни, като посуче 2 минутки и заспи и аз искам да я върна в легулцето и тя започва да се присвива и пак се събужда... Днес към 4.30 не можахме да се преспим до 6h....   #Crazy Не знам от млякото ли е така, гладна ли е, ядна ли е, коремът ли я боли, зъбите ли я мучат... А тя не ми и казва!  Cry Мъчим се и двете! А за режим още не съм мислила кога... нали все пак кърмя, а тя не е само на АМ.... но се чудя дали не е по-добре да минем на режим. Ако е по-добре за нея на поискване.. няма проблем ще я караме така и занапред. През деня тя спи само по 30 минутки. Понякога има изключения и спи малко повече, но в общи линии не си доспива! Да не е още гладна? Започна и да се опитва да си смуче палеца... Sad имаме си и биберон-залъгалка, но май не помага много! Ще си я гледам и ще я залъгвам да не започне да го смуче, но да не го смуче от липса на мляко?
Имам чувството и че си смуче езика, което е доста лошо, защото доколкото четох се получава, както при преживните животни и започва да връща храната... В интерес на истината беба доста често \"връща\" храна! Не знам, май колкото повече чета, толкова повече се плаша! А и като не знам какво е \"нормално\" за едно бебе, как се държи, по колко мляко и колко често връща млякото, с каква консистенция... 
И така.. бебешки проблеми! Simple Smile Дано да минат! За сега ще си я караме така, ще видим какво ще каже чичо доктор, ще прочетем още малко мнения на мами с опит и ще решаваме!
Marmont, много ти благодаря още веднъж, че сподели своя опит и ми даде съвети! Ще пиша пак след прегледа!  Hug

# 40
За специалните АМ за диария, доколкото си спомням, специфичното беше, че се дават 5 дни. Докато отшуми проблемът.
Съдържат моркови и ориз, освен другите съставки. Можеш да погледнеш указанията на кутията в магазина. Аз го дадох след консултация с педиатърката. Нямаше проблем, че е от фирма, различна от тази на която пиехме нормалното АМ.
Всъщност (с риск да ме критикуват) аз дадох и оризова вода тогава- сваряваш ориз и да пие водичката.
Обаче щом лекарят е предписал лекарство, може би е имал пред вид конкретна причина за разстройството.
Ще й трябва време да свикне с водичката. Безвкусна й е все още. И ние се мръщихме малко в началото.
Преди да я върнеш в легълцето й, изчакай 10-тина минутки- да заспи дълбоко и тогава опитай.
При нас номерът не минаваше изобщо и реших да я оставя да спи при мен. Така ми беше по- лесно и за кърменето нощем.
Вероятно е била гладна рано сутринта  Misc Baby Bottle
Рано е за зъбки още. А коликите са основно на пълен стомах. Може да продължат малко по- дълго във времето- пред вид АМ.
При смесено хранене бебетата са по- неспокойни от естествено хранените и тези на АМ. Така че не се притеснявай, само брой дните да станете на 6м. и да започнете да се захранвате.
Просто не е възможно да разбереш с абсолютна точност колко е изсукала в даден момент и колко АМ да допълниш (дори и да имаш кантарче, пак не се получава).
Да и моята дъщеря спеше много малко през деня (съпоставена с кака си, която беше на АМ и сама си гонеше режима точно). Това смесено хранене обърква децата- противоестествено си е все пак, но като няма друг начин.
Увеличаването на дозата АМ, което й даваш- може да пробваш да й предложиш с 10 мл повече в шишето (аз така правех). Но не настоявай- тя ще си реши. Зависи колко кърма е поела преди това.
Сега расте бурно, възможно е да не й стига вече.
Режимът при нас беше такъв- АМ по приблизителен график (с кърмене преди него) и "на поискване" през останалото време.
Пръстчето си смуче нормално за тази възраст. Езикът също смучеше по малко. Може би си опознават тялото така  Laughing
Връщахме храна и ние! Особено при оригването. Не се притеснявай, щом само изтича мляко не е страшно. При рефлукса храната се изхвърля на струя под налягане!
Приятелка ми каза, че нейните юнаци (кърмени изцяло) са връщали редовно така.
Биберон- залъгалка моята дъщеря отказа категорично още след родилното. Нямахме много колики и не съм настоявала да го ползва.
Ами, това е- много търпение и напасване на храненията са нужни при този тип отглеждане на бебето.
Пожелавам ти скорошно отшумяване на коликите и преминаване на разстройството   bouquet

# 41
  • София
Герапет, добре е лекар да предпише АМ за детето, защото те са страшно много марки, имат специфични състави за да се покрият до колкото е възможно нуждите на бебето. Разстройството е възможно да е и алергична реакция към АМ, но казваш, че го има от преди захранването, така, че най-вероятно е следствие на друго. Възможно е, ако изпива само предното мляко от гърдите, да се дължи и на това. И с компресия ли бебето не успява да изпразни гърдата? Все пак е добре педиатъра да види и да прецени дали не е добре да се пусне изследване и да се види дали пък не е вирусна или бактериална инфекция. Също е добре и той да изкаже мнение за повръщането. Щом лекаря ви го няма, предполагам, че ви е дал връзка с някой спешен кабинет, където да ходите при нужда. И да няма договор с такъв, във всеки спешен кабинет би трябвало да ви приемат. Важно е диарията да се спре!

Понеже казваш, че по принцип не можеш да изцедиш нищо от гърдата, а и бебето не може да я изпразни, може би от помощ ще са някои идеи за стимулиране на потичането: Опитай се да не бъдеш напрегната; ако си изнервена, поговори с останалите членове на семейството да ти помогнат да се успокоиш, а не да те напрягат допълнително с неприятни истории, трагични поставяния на диагнози за бебето... Просто обясни, че в момента се нуждаеш от подкрепа и искаш да я получи, като ти спестяват каквото е всичко изнервящо и притеснително; Ако си преуморена, ако може някой друг да поеме домакинските задължения, а ти да се отдадеш на детето временно; кърми в удобна поза, на приятна лека музика, на приглушена светлина, мисли си за приятни неща, любувай се на бебето. Преди кърмене може да си правиш топли компреси на гърдите(примерно памперс напоен с топла вода). Дали ще е удобно да питам  дали имаш или си имала хормонални проблеми?

За да изпива бебето възможно най-много мляко е добре след като спре да гълта мляко да се приложи компресия. След като спре да гълта и с нея да предложиш другата гърда и там пак така  - като спре да гълта, прилагаш компресия. Гърдите може да се сменят по няколко пъти на хранене(демек като е спряла да суче и след компресията и на втората гърда, тогава може да се върне пак на първата, за да изсуче млякото, което се е образувало междувременно). След това, ако се налага, предлагаш добавката. Като тръгне да се унася бебето, може би някой от предложените методи за събуждане ще му помогне да остане достатъчно будно, за да пийне още малко мляко. Например разсъбличането или навлажняването на лицето. Използването на биберин-залъгалка намалява сукателните нужди на бебето и това може да доведе до понижен интерес към сученето от гърда.
 Добре е педиатърът да прецени дали има нужда от увеличаване на добавката, защото всяко увеличаване на количествата просто за всеки случай и за по-сигурно, е намаляване на количеството поета кърма. Добре е  да се увеличава само при нужда.

Дехидратацията е опасно състояние за бебето, но това не се случва току така, особено при бебета, които се кърмят на поискване(вече писах в предишния пост) Включително и в горещи дни. Звучи стряскащо, че може да се възпрепятства разтварянето на веществата в АМ, но всъщност става въпрос за количеството вода, с което АМ е разтворено. За това е важно да се спазват точно инструкциите за разтваряне на млякото в точното количество вода. Така, че остава да предложиш допълнително вода, но не да разстройваш бебето, ако не иска. Много бебета на АМ отказват водата и се оказва, че е защото нямат нужда от нея, понеже продължават да нямат никакви симптоми на дехидратирани бебета. Наложително е предлагането, а не приемането на вода. Дали има нужда, бебето решава. Обаче при вас има диария, което е важно да се спре възможно най-скоро.

В Габрово има майка, която е помощник за кърмене. Ако имаш желание, може да се обърнеш към нея, евентуално да си уредите среща и да може тя на място да види какъв точно е проблема със сукането и изобщо каквото те притеснявва. Ето
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=29545 - deni_k

Мармонт, няма кой да те критикува, защото си предложила на своето си бебе ориза. Отново повтарям, че личния опит често е  полезен, но не винаги е подходящ за предлагане на другите майки. Оризовата вода е захранване, а бебето е на 3 месеца.

Последна редакция: пт, 09 юли 2010, 20:07 от skrech

# 42
Здравей, Герапет! Малкото ни братче връщаше кърма в първите си 2-3 месеца на всяко хранене. Ако ми се струваше, че е върнал много мляко му давах да суче отново. Повдигнахме дюшека му под ъгъл около 30 градуса. Това помогна.

По отношение на диарията - в някои учебници се препоръчва детето на смесено хранене да остане няколко дни само на кърма и на поискване, а  след като се оправи да се прецени ще се дава ли пак добавката. Голямото ни дете на 1 година имаше подобен проблем. Тогава не искаше да яде други храни и го оставихме 4 дни само на кърма. /Имаше и лекарства, но храненето беше само с кърмене/.Последвай съвета на Скреч - трябва да ви прегледа и да ви наблюдава педиатър.

За цеденето - и двете ни бебета са само естествено хранени, на поискване, понякога през час. Почти до 4 - я им месец  след всяко кърмене съм  изцеждала гърдата, от която бебето е сукало - понякога по 8 - 10 пъти на ден и поне по 1 път през нощта. Нито при първото, нито при второто бебе успявах да изцедя повече от 20-30 мл, общо от двете гърди, след като са сукали. Понякога - само 5 мл!  И по цял ден правех само това - сукане 30 мин., цедене 30 мин, и докато хапна то отново си искаше. /голяма хамалогия беше, трети път не мога да го направя/. Исках да ти кажа - повече си вярвай! Не е сигурно, че имаш малко кърма, ако малко изцеждаш. Никоя помпа не може да издърпа толкова мляко, колкото би изсукало бебето. Цеденето допълнително стимулира лактацията, както и нощното кърмене.

Да си призная - през първите му  3 месеца на дребния го кърмех при всеки рев - това значи понякога през час - не бях сигурна гладен ли е или колики имаше, но кърменето го успокояваше.
Ако заспеше на гърдата недоял - мокрехме му лицето или го пощипвахме.
Вика ме. Отивам.

# 43
Сукна си и заспа. Само да довърша:
Педиатърът може да следи бебчето и да го лекува, но много подробности за кърменето просто липсват в медицинските учебници. А ти имаш нужда от подкрепа. Удачно е да се свържеш с майката - помощник за кърмене, за която Скреч ти е дала линк.
Желая ви здраве! Моля те, когато имаш време, пиши как сте.

# 44
При рефлукса храната се изхвърля на струя под налягане!

Искам само да вметна, в случай, че за някого е важно и вземе да го прочете, че това не е задължително вярно. Ние също сме с рефлукс, диагностициран от педиатъра и не изкарваме храната на струя под налягане. Също така има и т. нар. тих рефлукс (превод от английски, не знам как точно се нарича на български), при който нищо не излиза от устата, а стомашното съдържимо се качва само нагоре до гърлото.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт