какво става с майчинството ?

• 7 761
  • 64
  •   1
Отговори
Здравейте,
Незнам дали тук е правилно да питам.. вече достс се обърквам в тои голям форум.
Не съм получила майчинството си за м.май.  обаждах се в НОИ казаха ми че работодатля не бил платил осигурови, но аз говорих с колегите още на 4 юни са пуснали ведомостта и осигуровките за май...
Колко време им е нужно да обработат данните....направо ми писнаха, ами ако разчитах на 100% на тези пари как щех да си гледам децата.
Вие имате ли подобни проблеми, някой ходил ли е в НОИ , телефона изобщо не го вдигат?
Ако знам че има някакво общо забавяне да не ходя да си късам напразно нервите...?

# 1
След като изтече първата ми година от майчинството и аз се чудих като теб. Преведоха ги, но чак в началото на следващия месец. Може да се ориентираш ако получаваш детски надбавки.  Аз не получавам, но приятелката ми получава и ги превеждат заедно. Поне при нас е така. Дано да съм ти била полезна Peace не си късай нервите, постоянно закъсняват newsm11

# 2
  • България
Аз моите пари ги похарчих вече  Embarassed и чакам за новия месец Wink
В интерес на истината почти нямам забавяне на майчинството!До около 5-то число ми е преведено всеки месец,една приятелка,обаче,е по същия начин като теб!
От НОИ й обясниха,че е от работодателя и така се и оказа...
Сега чака за два месеца парички Rolling Eyes

# 3
Здравейте,
Незнам дали тук е правилно да питам.. вече достс се обърквам в тои голям форум.
Не съм получила майчинството си за м.май.  обаждах се в НОИ казаха ми че работодатля не бил платил осигурови, но аз говорих с колегите още на 4 юни са пуснали ведомостта и осигуровките за май...
Колко време им е нужно да обработат данните....направо ми писнаха, ами ако разчитах на 100% на тези пари как щех да си гледам децата.
Вие имате ли подобни проблеми, някой ходил ли е в НОИ , телефона изобщо не го вдигат?
Ако знам че има някакво общо забавяне да не ходя да си късам напразно нервите...?

До 6 юни трябва да са подали декларации 1, освен ако е имало неприета(и) и се е налагало да подават корекция. Но твоята няма как да се сбърка.
Оттам-нататък е работа на НОИ - кога ще ги начислят и пратят. Не съм 100% сигурна, но може би гледат постъпленията и тогава правят плащанията.
Не може да сравнявате работодателите. Има разлика между държавни, монополисти и тези в пряката конкуренция. В криза все по-трудно се осигуряват средства. Нали не считате, че парите за осигуровки и заплати им хвърля господ и едните са съвестни, а други - не.
Един съвет: ако ви кажат "работодателят не е превел осигуровките" за оправдание, може да им кажете:"че вие винаги ще си ги приберете и то с лихви, ако и до такива се стигне. Защо ще обвързвате плащането на осигуровките с майчинството? Защо една майка ще е по-привилегирована и ще ги получава почти на месеца със заплатите от фирмата й, а други ще чакат след два месеца?(а всъщност те не оповестяват разсрочането на бюджета за месеца на майчинството и обезщетенията - така е, когато са на принципа"чакаме да влезне, че да излезне").
Преди няколко дни слушам за някаква акция. Арестували някаква група, ползвали цигани, да източат 1.5 милиона лева чрез фалшиви болнични с фирми-фантоми и с помощта на лекари, но без помощта на служител в НОИ. А те са от един и същи фонд-"Общо заболяване и майчинство".
И това, че са обвързали майчинството с плащането на осигуровките, не им прави чест. Да сте "будната съвест" на работодателя. И утре се сърдят жените, защо работодателите не искат бременни жени. Нищо лично - просто си спестява неприятности.

# 4
В интерес на истината почти нямам забавяне на майчинството!До около 5-то число ми е преведено всеки месец,една приятелка,обаче,е по същия начин като теб!
От НОИ й обясниха,че е от работодателя и така се и оказа...Сега чака за два месеца парички Rolling Eyes

И какво работодателят е бил виновен? Не е превел майчинството й и затова не могат да го платят? У нас никой не виновен. Винаги другият.

# 5
  • София
И аз имам такъв проблем. Сега започва втората година и от нои ми казаха, че ще има забавяне от около месец. Ети ти телефоните, които ми дадоха, за да се свържеш трябва да звъниш рано сутрин към 8-8.30: 9261971, 9261939, 9261986, 926 1990. Всъщност не знам за кой град ти трябва, това е за София.

# 6
Цитат: "До 6 юни трябва да са подали декларации 1, освен ако е имало неприета(и) и се е налагало да подават корекция. Но твоята няма как да се сбърка.
Оттам-нататък е работа на НОИ - кога ще ги начислят и пратят. Не съм 100% сигурна, но може би гледат постъпленията и тогава правят плащанията."

Не е точно така. Декларация 1 с данни за назначените служители се подава до края на месеца, следващ този за който се отнася, на прост български - декларациите за януари за всички служители на фирмата се подават най - късно до 28 февруари. Само при бюджетните е месец за месец, щото така вървят заплатите. Подаването на съответната декларация е обвързано с начисляването на заплати, при повечето фирми то е с месец назад. Януарска заплата се начислява през февруари, може и на  1 може и на 28, всеки счетоводител си има предпочитания.  От НОИ чакат да получат декларация 1 за майките от съответните работодатели, за да се потвърди, че те не са се върнали на работа, не са прехвърлили майчинството или нещо друго, изобщо в тяхната декларация е показано, че в съответния месец януари, майката е в майчинство /може да не е целия месец, може част от месеца да е тя, част от месеца друг член на семейството или детето да е почнало градина, ясла и т.н./. Изобщо това е информация, която е нужда за да потвърди на НОИ, че за този месец се дължи майчинство в пълен или частичен размер.
Никой не чака превод на осигуровки, няма такова нещо, чака се потвърждение за статуса на служителите чрез декларация 1 и потвърждение за начислени заплати и осигуровки чрез  декларация 6.
Не за изплатени заплати, не за внесени осигуровки. Това са отделни неща.
Факт е обаче, че при една просто сметка излиза, че ако фирмата начислява заплати в последния възможен срок, майчинство за януари ще получи майката най - рано в началото на март, но пък НОИ има регулярни плащания мисля в сряда и петък, та ако се случи 1 март да е събота, отиде 5-то число, да се отразят в твоята банка - 6-то число и така. Хубавото е, че веднъж като се изтърпят тия 2 месеца прекъсване, после плащанията си вървят всеки месец по едно и също време, понеже февруарско майчинство ще се получи през април, мартенско през май и т.н., пък даже има и добра новина - като направи детето 2 години ще има да се взема майчинство още два месеца, едновременно със заплата примерно  Wink

Последна редакция: чт, 24 юни 2010, 13:05 от rosy_bosy

# 7
  • България
От НОИ й обясниха,че е от работодателя и така се и оказа...Сега чака за два месеца парички Rolling Eyes

И какво работодателят е бил виновен? Не е превел майчинството й и затова не могат да го платят? У нас никой не виновен. Винаги другият.
Ти адвокат на работодателя ли си?
Или си запозната със ситуацията?
Има ли смисъла да изброявам колко такива има,некоректни?
Моят е коректен,нейният не,какво още да разяснявам?
Или само ще си спорим за спорта?

# 8
Понякога се чудя защо ли си правя труда да пиша, като едно си баба знае ...  ooooh!

# 9

Ти адвокат на работодателя ли си?
Или си запозната със ситуацията?
Има ли смисъла да изброявам колко такива има,некоректни?
Моят е коректен,нейният не,какво още да разяснявам?
Или само ще си спорим за спорта?

Аз съм работодател. И такива като теб все повече ме убеждават да работя само с мъже.
Щях друго да пиша, но се отказах. Имах да добавя на роси-боси нещо.
Но...и ред няма да напиша в този форум на такива теми.

# 10
БилянаБ, защо го вземаш толкова навътре ?
Аз точно това съм писала, всъщност работодателите нямат "вина", те си имат гарантирано от закона право на избор кога да подават въпросните декларации, реда за подаването на които пък е определен от НОИ, и по тоя начин виновен наистина няма, това е системата  Confused
Точно затова написах и дългите обяснения за майките, които погрешно смятат, че работодателя нещо е виновен.
Друг е въпроса слежителите на НОИ как ги представят да изглеждат нещата...
Пиши ако имам някъде грешка в обясненията, наистина ми е интересно, пък и ще бъде интересно за някой друг, който се интересува от темата  Peace

ПП А и това, че наемаш само мъже хич да не те успокоява, майчинството на моето дете, сега го взема баща му  Grinning

# 11
При мен всичко е коректно и внесено навреме, но въпреки всичко майчинството ми закъснява с месец.

# 12
митковатамайка кое майчинство ти бавят ? Ако е първото след навършване на 1 година на детето, то по - напред съм обяснила защо се получава.

# 13
БилянаБ, защо го вземаш толкова навътре ?
Аз точно това съм писала, всъщност работодателите нямат "вина", те си имат гарантирано от закона право на избор кога да подават въпросните декларации, реда за подаването на които пък е определен от НОИ, и по тоя начин виновен наистина няма, това е системата  Confused
Точно затова написах и дългите обяснения за майките, които погрешно смятат, че работодателя нещо е виновен.
Друг е въпроса слежителите на НОИ как ги представят да изглеждат нещата...
Пиши ако имам някъде грешка в обясненията, наистина ми е интересно, пък и ще бъде интересно за някой друг, който се интересува от темата  Peace

ПП А и това, че наемаш само мъже хич да не те успокоява, майчинството на моето дете, сега го взема баща му  Grinning

Декларация 1 се подава на следващия ден, след възникване на задължението за внасяне на осигуровки - в случая 4.06. - датата на изплащане на заплатите. Тъй като не са обосновали, коя е правопораждаща дата - датата на внасяне на осигуровките или датата на изплащането на заплатите(макар че в тяхно указание в един пример дават, че след датата на заплатите), за по-сигурно е двете дати да съвпадат, за да е сигурен служителят , докога му е срокът за подаване на декларация 1 Laughing Но това не значи, че винаги е така. Т.е. датата на осигуровките е не по-късно от датата на заплатите и декларация 1 - не по-късно от следващия ден. Краят на следващия месец е при неначислени заплати или ако случайно е следващият ден при предходно написаното.

# 14
 rosy_bosy днес получих майчинството в рамките на месеца за първи път, откакто детето е навършило година. В момента е на година и пет месеца Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт