какво става с майчинството ?

• 7 776
  • 64
  •   1
Отговори
# 15
rosy_bosy днес получих майчинството в рамките на месеца за първи път, откакто детето е навършило година. В момента е на година и пет месеца Simple Smile

Еееее, честито  Simple Smile  Значи има надежда и за мен. За последен път получих през март. През април дъщеря ми навърши една година и оттогава нищо  Laughing

# 16

Декларация 1 се подава на следващия ден, след възникване на задължението за внасяне на осигуровки - в случая 4.06. - датата на изплащане на заплатите. Тъй като не са обосновали, коя е правопораждаща дата - датата на внасяне на осигуровките или датата на изплащането на заплатите(макар че в тяхно указание в един пример дават, че след датата на заплатите), за по-сигурно е двете дати да съвпадат, за да е сигурен служителят , докога му е срокът за подаване на декларация 1 Laughing Но това не значи, че винаги е така. Т.е. датата на осигуровките е не по-късно от датата на заплатите и декларация 1 - не по-късно от следващия ден. Краят на следващия месец е при неначислени заплати или ако случайно е следващият ден при предходно написаното.

Декларация 1 се подава в деня, следващ този, в който възниква задължението за внасяне на осигуровки, а задължението за внасяне на осигуровки възниква с начисляване на заплатите, не с изплащането им. С изплащането възниква и задължението да внесеш ДОД, който не дължиш с начисляване. Ако имаш начислени и изплатени в един ден заплати, което не е задължително да се прави, тогава дължиш осигуровки и ДОД. Всяка фирма има счетоводна политика, в която е изрично упоменато на кое число от месеца се начисляват заплати, т.е как се осчетоводява начисляването, и кога се изплащат начислени заплати, дали се дава аванс на служителите, с който не дължиш осигуровки, но дължиш ДОД върху сумата на аванса. Например във фирмата в която аз работя заплата за месец януари се начислява от работодател най - късно в последния ден на февруари, така е преценил управителя и счетоводителя, дължим осигуровки от 1 март, внасяме декларация 1 или на 28 февр. заедно с начисляването, или на 01 март /краен срок/, дължим осигуровките пак така, но може да не ги внесем, просто се начисляват лихви, после ги внасяш с лихвите. Заплатите може да се изплатят и юли месец, тогава се плаща и ДОД. Затова ти казвам, че едното с другото нищо общо няма. В конкретния случай е така, но аз писах общо за всички, за да се наясно защо има "привидно" забавяне  Peace  

Въобще пък да не повдигам въпроса колко фирми има дето плащат заплати на ръка, а по счетоводство заплатите не са дори начислени, камо ли изплатени. Ако авторката определя тая дата от споделено от колеги, че вече са получили заплати /на ръка/, това може нищо да не значи.

Последна редакция: пт, 25 юни 2010, 13:05 от rosy_bosy

# 17
rosy_bosy днес получих майчинството в рамките на месеца за първи път, откакто детето е навършило година. В момента е на година и пет месеца Simple Smile

Не разбрах това кое майчинство е  newsm78 ? В смисъл ако досега си вземала "голямото" майчинство  Crazy и това ти е било първото "малко" майчинство /240 лв./ забавянето е от това, дето писах, че вече чакат декларация 1 от фирмата преди да направят превод, пък досега не са чакали, щото имат декларация от теб, че ще си гледаш детето до навършване на 1 година, там първите 410 дни след излизане в болничен поради бременност 45 дена преди раждане.
Ако имаш предвид, че детето е направило година още януари месец, пък чак юни получаваш майчинството за януари, наистина си е доста голямо забавяне, да не би да са пуснали заедно частта за януари и цялото за февруари  newsm78

aleni_cvetya ще дойде, търпение трябва, хубавото е, че колкото месеца ти забавят сега, толкова месеца ще имаш да го вземаш след като детето навърши 2 години  Blush Ако това те успокоява, де  Wink
Данните за април от работата ти може да са ги подали края на май, декларацията се обработва 2 до седмици  Tired после имат 14 дневен срок да направят превода и на всичкото отгоре ще го разделят на 2 части - една част за дните от месеца преди рождения ден на детето, и една част от оставащите дни от месеца т.е. ще получиш 2 отделни превода вероятно и на различни дати може да са. И всичко това при условие, че декларацията ти не е объркана, пък идея си нямаш колко лесно връщат декларации за неправилно попълване, ако например месеца има 20 работни дни и ти си писал, че са 21 дни, като имаш предвид, че за втората година от майчинството броя работни дни в месеца няма никакво значение, става въпрос за ненужна цифра, която обаче е задължителна за попълване, но ако я има тая грешка, връщат декларацията и тя трябва да се подава наново  Confused

Последна редакция: пт, 25 юни 2010, 13:17 от rosy_bosy

# 18
Rosy_bosy, точно така е станало, както го описа. Документите са се подали накрая на май, но имало някакво разминаване с един ден и т.н. Да са живи и здрави дечицата, пък другото ще се нагласи  Hug

# 19

Декларация 1 се подава на следващия ден, след възникване на задължението за внасяне на осигуровки - в случая 4.06. - датата на изплащане на заплатите. Тъй като не са обосновали, коя е правопораждаща дата - датата на внасяне на осигуровките или датата на изплащането на заплатите(макар че в тяхно указание в един пример дават, че след датата на заплатите), за по-сигурно е двете дати да съвпадат, за да е сигурен служителят , докога му е срокът за подаване на декларация 1 Laughing Но това не значи, че винаги е така. Т.е. датата на осигуровките е не по-късно от датата на заплатите и декларация 1 - не по-късно от следващия ден. Краят на следващия месец е при неначислени заплати или ако случайно е следващият ден при предходно написаното.

Декларация 1 се подава в деня, следващ този, в който възниква задължението за внасяне на осигуровки, а задължението за внасяне на осигуровки възниква с начисляване на заплатите, не с изплащането им. С изплащането възниква и задължението да внесеш ДОД, който не дължиш с начисляване. Ако имаш начислени и изплатени в един ден заплати, което не е задължително да се прави, тогава дължиш осигуровки и ДОД. Всяка фирма има счетоводна политика, в която е изрично упоменато на кое число от месеца се начисляват заплати, т.е как се осчетоводява начисляването, и кога се изплащат начислени заплати, дали се дава аванс на служителите, с който не дължиш осигуровки, но дължиш ДОД върху сумата на аванса. Например във фирмата в която аз работя заплата за месец януари се начислява от работодател най - късно в последния ден на февруари, така е преценил управителя и счетоводителя, дължим осигуровки от 1 март, внасяме декларация 1 или на 28 февр. заедно с начисляването, или на 01 март /краен срок/, дължим осигуровките пак така, но може да не ги внесем, просто се начисляват лихви, после ги внасяш с лихвите. Заплатите може да се изплатят и юли месец, тогава се плаща и ДОД. Затова ти казвам, че едното с другото нищо общо няма. В конкретния случай е така, но аз писах общо за всички, за да се наясно защо има "привидно" забавяне  Peace  

Счетоводната политика на вашата фирма се е съобразила все пак с чл.7,ал.3 на КСО:
"(3) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени или не са начислени, осигурителят внася осигурителните вноски по ал. 1 и 2 до края на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът."
   Свободната интерпретация на термина "начисляване на заплати" още 2007-ма предизвика бурни дебати, защото именно "как се осчетоводява начисляването" си е според ЗСч - в текущия месец (или с твоя пример - януарските заплати са разход за януари). Как осчетоводявате декемврийските? С дата 31.01.следващата данъчна година? Питам, за да се уча, да не приемаш въпросите в друг контекст. А за аванса, макар че не ви касае(разбирам, че имате проблем с осигуровки и заплати) - начисляват се осигуровките върху аванса, които са за сметка на работодателя и само данъка по ЗДДФЛ не се начислява(ДОД). Той се начислява при окончателното плащане.
  Сега съм постнала последната редакция на този член. Ти как би тълкувала подчертаното от мен "неначислени възнаграждения"? Или по-точно въпросът ми е, как да се изчислят осигуровки върху нещо, което го няма и  си длъжен да внесеш? Ако не можеш - да, когато можеш плюс лихвите.

Цитат
Въобще пък да не повдигам въпроса колко фирми има дето плащат заплати на ръка, а по счетоводство заплатите не са дори начислени, камо ли изплатени. Ако авторката определя тая дата от споделено от колеги, че вече са получили заплати /на ръка/, това може нищо да не значи.

Ако казват питащите за тези обстоятелства, по съвсем друг начин е отговорът. За мене получени заплати са по ведомост срещу подпис. Иначе не мога да мисля, какви врътки могат да измислят(за колко ли не знаем).

Май тази тема не е за този подфорум Shocked, ама пиша.

# 20
Rosy_bosy, точно така е станало, както го описа. Документите са се подали накрая на май, но имало някакво разминаване с един ден и т.н. Да са живи и здрави дечицата, пък другото ще се нагласи  Hug

Когато има месеци с промяна на работните и почивни дни, отработвания на празници, много често се греши. Така е с многото бумащина, която изискват.

# 21
  • до една звездичка
Предварително се извинявам за оф-а, но винаги ми е било интересно и затова искам да питам аворката: кога празувате рождения ден на сина ти?

# 22

Счетоводната политика на вашата фирма се е съобразила все пак с чл.7,ал.3 на КСО:
"(3) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени или не са начислени, осигурителят внася осигурителните вноски по ал. 1 и 2 до края на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът."

Ами аз това го разбирам, че независимо дали възнаграждения са начислени или не, се дължат осигуровки до края на месеца, следващ този, за който се отнасят. Т.е. това което съм писала - януарски заплати се начисляват до края на февруари, осигуровки се дължат до края на февруари или най- късно до 01 март /иначе с лихви/, декларация 1 същите срокове.

Свободната интерпретация на термина "начисляване на заплати" още 2007-ма предизвика бурни дебати, защото именно "как се осчетоводява начисляването" си е според ЗСч - в текущия месец (или с твоя пример - януарските заплати са разход за януари). Как осчетоводявате декемврийските? С дата 31.01.следващата данъчна година? Питам, за да се уча, да не приемаш въпросите в друг контекст.

По принцип начисляването на януарска заплата на 28 февруари в счетоводството може да се осчетоводява с дата 31.01. т.е. стават разход за месеца, в който е положен трудът.

А за аванса, макар че не ви касае(разбирам, че имате проблем с осигуровки и заплати) - начисляват се осигуровките върху аванса, които са за сметка на работодателя и само данъка по ЗДДФЛ не се начислява(ДОД). Той се начислява при окончателното плащане.

В декларация 6 има ред, в който се пише авансов данък общ доход, това е сумата на ДОД върху изплатените аванси в месеца, те се пишат с код 3. При изплащане на заплатите се дължи и остатъка от ДОД, след приспадането на частта за изплатените аванси. Поне аз така знам, но аванси при нас няма, тъй че това само на теория.

Сега съм постнала последната редакция на този член. Ти как би тълкувала подчертаното от мен "неначислени възнаграждения"? Или по-точно въпросът ми е, как да се изчислят осигуровки върху нещо, което го няма и  си длъжен да внесеш? Ако не можеш - да, когато можеш плюс лихвите.

"Неначислени" могат да са заплатите, ако фирмата изплаща възнаграждение на по - големи периоди, възможно е, пак зависи от счетоводна политика, но тогава осигуровки се дължат /то че има противоречие има, но това не е нищо ново, нали, просто май фирмите избягват да бавят начисленията повече/.

Май тази тема не е за този подфорум Shocked, ама пиша.

Май наистината темата се измести бая  Laughing

# 23
rosy_bosy не е първото майчинство след една година. Исках да кажа, че след навършването на година майчинството постоянно закъснява-всеки месец. Но този месец, не Laughing

# 24
rosy_bosy не е първото майчинство след една година. Исках да кажа, че след навършването на година майчинството постоянно закъснява-всеки месец. Но този месец, не Laughing

А, разбирам, би трябвало след евентуално първоначално забавяне, да почнат долу горе по едно и също време в месеца да ти превеждат парите, щото и от работата ти по едно и също време подават документи към НОИ,  а при теб явно не е така. Може би и в счетоводството в различни периоди от месеца подават декларацията, знам ли  Thinking

# 25
Предварително се извинявам за оф-а, но винаги ми е било интересно и затова искам да питам аворката: кога празувате рождения ден на сина ти?

Здравей,
Ххихи Simple Smile ами на 01 март, защото иначе ми е предварително един вид някакси. Но пък тази година се падна понеделник, така че празнувахме на 28...Важното е да има празник... като навърши 4 годиники даже ни поканиха в "Часът на мама"  ...страностите се запомнят. Той сам си дойде на тази дата, нормално съм го раждала.

# 26
Обаждах се в НОИ и една позната там също пита за моя случай. Освен че вече изчаквали работодателя да внесе осигуровките за месеца., макар че аз не разбирам защо това да ме касае, нали моите са на база на минало осигуряване т.е. среднодневно нетно от 12 месеца преди месеца на раждане,което е постоянна сума, която зависи само от бр. раб. дни за месеца. ...Освен ако има някаква промяна.
Всъщност ми казаха че правели някакво годишно преизчисляване на това среднодневено обезщетение и видишли сега била с 9 лв по-малко и затова не ми плащат  Close...сипер простотия, а аз как точно да си плащам сметките за месеца...
Може ли да помоля някой да ми помогне с таблица или формула как да си изчисля сама тази сума на база на това в/у което са ме осигурявали ? Нямам им вяра на тези от НОИ...
Казете ми как да го изчисля това среднодневно, аз си имам ПИН код и мога да влезна да си видя сумите ...
Предварително благодаря   bouquet

# 27
  • Mediterraneo
... Може да се ориентираш ако получаваш детски надбавки.  Аз не получавам, но приятелката ми получава и ги превеждат заедно. Поне при нас е така. ...

Глупости. Не може поне при вас да е така, след като детските нямат нищо общо с НОИ  Whistling Майчинство и болнични се превеждат от НОИ, детските- от социалните. Как пък не го научихте това нещо  Tired

# 28
Тая държава отива по дяволите, НОИ са само потвърждение на по-горното.  Sunglasses

# 29
Да се оплача и аз. Току що след 100-тното позвъняване от НОИ ми вдигнаха и на въпроса, защо още не получавам майчинството, ми отговориха, че не са ми подадени документите  ooooh! А счетоводителката  ги е подаде преди доста време и първоначално  имаше само някакво разминаване с 1 ден и даже ми поиска още едно копие от акта за раждане, защото първото го взели в НОИ без да си го снима преди това. След няколко дни ми се обади и каза, че вече всичко е наред, а сега ново двайсет.  Thinking  Вече не знам какво да правя  Sick , след малко ще говоря с нея, но съм сигурна че тя си  е свършила работата. 

Общи условия

Активация на акаунт