Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 юни 2010, 21:04 ч.

Мнение за 1 СОУ София

 • 17 141
 • 12
 •   1
Отговори
 • Мнения: 9
Моля Ви, кажете ми мнението си за 1 СОУ "Пенчо П.Славейков" в София.
Приети сме там след 7 клас, при първо класиране, технологичен профил с АЕ и информатика.
Не мога да намеря мнения за това училище, затова ще ви бъда благодарна, ако можете да ми кажете подробности за училището.

# 1
 • Мнения: 38
И аз се присъединявам към питането за същото училище. Брат ми е приет на първо класиране там и събирам информация.

Ще съм много благодарна, ако някой се включи и сподели впечатления.

# 2
 • София
 • Мнения: 801
Нямам друг поглед върху 1 СОУ, освен познанството ми с едно дете от там.
"Детето" - момче мин. година завърши 1-во и веднага влезе в МЕИ абсолютно без никаква подготовка отстрани, с много висока оценка на изпита. Момчето учи в 1-во от 1-ви до последен клас, само в училището е учило руски и немски, а през лятото на завършването си взе степени и по двата езика в съответните институти.

Звучи ви като приказка?
Ами да, но ще ви кажа още две неща.
1. Момчето е наистина изявен хуманитар, удават му се писане, четене, езици - просто е талант в тази насока. От друга страна, спори му и математиката, щом като пожъна успех с приемния изпит в МЕИ.

2. И тъй като 1-во СОУ не е от най-известните амбициозни училища, правя си извода, че поне не се пречи на учениците, които наистина искат да учат.

П.П. Сега прочетох темата, която мързеланка е подала в долния пост  Sad Много тъжно.
        Явно, че моето познато момче е хванало последния влак от качествени преподаватели и управление на покойната вече директорка...

Последна редакция: пт, 25 юни 2010, 15:49 от Sandalka

# 3
 • София
 • Мнения: 3 328
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=365210.0
Една тема от миналата година, ползвайте търсачката на форума!

# 4
 • Мнения: 6
Много деца има приети в първо, дори да е било крайно тяхно желание. Нас ни приеха там ,като ни казаха, че  в училището което ни е първо желание са закрили паралелката, без  да има някой информация, колко деца са кандидатствали. Ако има някой кандидатствал в ПГИИ "Професор Николай Райнов" нека пише.

# 5
 • Мнения: 9
Истински съм притеснена от отзивите за това училище... 
Прочетох старата тема, положението е много зле.
Ако детето ми не се придвижи напред при второто класиране, какъв вариант имам, за да не го запиша в 1-во СОУ?

P.S. Опитвай с търсачката, нищо не ми излиза. Явно нещо се не справям както трябва. Ако може съвет на лична.

# 6
 • Мнения: 6
На трето класиране може да се кандидатства за местата които не са попълнени след второ

# 7
 • Мнения: 34
Детето ми има познати приятели,които успяха да влезнат в това училище с бал 24 или 25.Мога да кажа,че не съм чувала особено добри отзиви за него,но със сигурност има и свястни деца.

# 8
 • София
 • Мнения: 801
Детето ми има познати приятели,които успяха да влезнат в това училище с бал 24 или 25.Мога да кажа,че не съм чувала особено добри отзиви за него,но със сигурност има и свястни деца.

Хм, сега съвсем случайно от друга тема във форума попаднах на тази статия: http://www.monitor.bg/article?id=249700
Ето и един цитат, който е именно по темата за 1 СОУ:

  " 91-ва немска и Софийската математическа гимназия приемат с най-висок бал в София. Това обяви вчера пред „Монитор" Ваня Кастрева , началник на Столичния инспекторат по образованието. Двете елитни училища имат минимален бал съответно 33,680 и 32,446 и са следвани от Първа английска и 164-та испанска гимназия, показват данните след първо класиране, което беше обявено вчера. Максималният бал е 36 пункта. През тази година има и четири момичето с максимален бал  едната от отличничките е от Първо СОУ, а другите 3 са възпитаници на СМГ.... "

# 9
 • Мнения: 1 946
Може ли да помоля някой да се включи с актуални отзиви за това училище, като се интересувам за начален курс и по-специално за паралелките с рисуване, че ни е сравнително удобно като локация, а пък рисуването - голяма страст на щерката. Прочетох и другата тема, към която има линк, но мненията са доста крайни в двете посоки. Много ще благодаря, ако има майки на четвъртокласници конкретно да споделят отзиви за учителките, поемащи първи клас наесен, може и на лични, ако се притесняват.

# 10
 • Мнения: 334
Темата е стара, но се обръщам към родителите - в България всички училища са сравнително на едно ниво, така че не очаквайте да намерите училището - мечта за детето си и да го запишете там. Няма "добри" и "лоши" отзиви за училище - какво ще рече "добър" и "лош" отзив? Че на еди-кой си детето учи там? Че на еди-кой си детето много е успяло в живота, само защото е учило там? Че в лавката се продава лоша храна? Че учителите не преподават добре? Че хигиената в тоалетните е лоша? Че класните стаи са със стари мебели? Че са студени/мръсни? Че децата са лоши? ...
 В България в училищата преподават един тип учители - леко изперкали, някои от тях с психични отклонения, преподаващи по системата, изискваща от децата максимално точно да повторят наизустена информация. Няма педагози, ако това разбирате под добър критерий. Може би има едно-две изключения, но докато системата за преподаване е такава, не очаквайте чудеса. И от тази гледна точка е безмислено да се "сравняват" училищата и да се търсят добри и лоши. Училищата са от един тип. Някои са по-оправени материално от други, имат стол за хранене (в който се пробутват адските долнопробни храни, сготвени с възможно най-евтините продукти), басейн и оправен двор за физическото. Но това не означава нищо. За едно условно добро училище са от значение преподавателите в него, не басейните и алуминиевите дограми и "на кой детето учил и изкарвАл хубави оценки", както се лъжат повечето родители. А преподаватели в България няма, защото днешните такива не са точно авторитарната "стара школа", но са се учили от нея, което е равносилно. Така че да се избира толкова щателно училище и да се притеснявате добро ли е, лошо ли е, е безмислено. Колкото до успеваемостта на децата - това е по-скоро индивидуален фактор, влияещ се от средата, т.е. от педагозите. Ако има педагози, и "слабите" ученици ще успяват, но като има учители - тирани, ще оцеляват само  зубърчетата и подмазвачетата. И някъде измежду тях и способните деца.

# 11
 • Мнения: 1
И така, аз завърших това училище преди няколко години и мога да разкажа всичко от първо лице. Учителите са кадърни  и отдадени на неблагодарната си професия ,за което огромно благодаря!Директорката е лакомо и безмозъчно природно  недоразумение  и за отрицателно време успя да съсипе училището. Уволни едни от най-добрите преподаватели, закри почти всички паралелки свързани с изкуство ( точно тези паралелки бяха силата на училището и даваха стабилна специализация и перспектива), забрани излизането извън сградата на училището първото междучасие, зимите в някои стаи се учеше при температури около 10-12 градуса (не знам може и от парно да пести Grinning) сега се влиза и излиза само с чекиране на чип като в метрото.А ЗА НАРКОТИЦИТЕ ,ИМА НАРКОТИЦИ ,НЕ ЗНАМ ДАЛИ СЕ ПРОДАВАТ В РАЙОНА НА УЧИЛИЩЕТО ИЛИ УЧЕНИЦИТЕ СИ НОСЯТ ,НО Е ФАКТ ЧЕ СЕ ПУШИ ТРЕВА ,МНОГО ОТ СЪУЧЕНИЦИТЕ МИ ИЗПОЛЗВАХА ГОЛЯМОТО МЕЖДУЧАСИЕ ВМЕСТО ЗА КАФЕ И ЗАКАУСКА ,ЗА ДЖОЙТЧЕ .АЛКОХОЛ МОЖЕ ДА СЕ КУПИ ОТ 2 МАГАЗИНА РАЗПОЛОЖЕНИ НА ОКОЛО 150 МЕТРА ДО СГРАДАТА. А водеща тема на голяма част момиченцата с няколко пръста фондютен и къси поли съчетани с 15 см токчета е с кого са се наеб*ли къде са се напили и надрусали(колкото повече се занимаваш с такива мероприятия ,толкова по нагоре в йерархията на популярните се издигаш)sad but true....Вечер аз отивайки към спирката на градски транспорт виждах как въпросните момиченца се качват в лъскави джипове при мъже на средна възраст и се надявах това да са бащите им, но уви не бяха.. Итака приключение си беше .РОДИТЕЛИ МОЛЯ ВЪЗПИТАВАЙТЕ У ДЕЦАТА СИ МОРАЛНИ ЦЕННОСТИ ЗАЩОТО НЕЩАТА НЕ ОТИВАТ КЪМ ДОБРО.

# 12
 • Мнения: 1

Мога да кажа че това е потресаващо. Има обща тоалетна за момичета и момчета. Само на един етаж са разделени. Ужасно е. Гнус е да стъпиш в локва от урина на друг човек! Аз уча там и мога да кажа че ако знаех това малко по рано това щеше да ми промени мнението и нямаше да искам да влезна там общо! Хигиената е ужасна!

Общи условия

Активация на акаунт