Ретро бг-мама

• 10 442
  • 102
  •   1
Отговори
# 30
Май изръсих голяма глупост - през 40-те вероятно не е имало сухо мляко.

През 40-те е имало война и следвоенни години - глад и купонна система. Сухо мляко е нямало със сигурност, но е имало козе, овче, биволско и краве в краен случай.
През 60-те майчинството е било 6 месеца, но майките са намирали начин да кърмят и когато са ходели на работа. Които са искали, де. Все пак е имало и кисело мляко.  Laughing
От този форум чух за първи път, че наши лекари са съветвали майките да не кърмят. Моите впечатления са съвсем други - и през 40-те, и през 50-те, и през 60-те, и през всички останали години караха майките да кърмят, което нямаше нищо общо с времето на първото захранване. Това, че някоя си е решила да си измие ръцете с лекарите, за да затвори устата на баби и съседки, си е за нейна сметка. Но не е било масова практика.
Съжалявам, но не сте открили вие топлата вода.  Confused

ПП Всъщност, може да е имало лекари, които да са изтъквали преимуществата на хуманизираните млека пред киселото мляко, но не вярвам някой да е уговарял жените да не кърмят.

# 31
  • София
По скоро през 60-те в глобален мащаб е имало мода да не се кърми.
Това доста си личи от книгите на Спок.
Допускам, че се е възприемало като някакъв вид еманципация.
Или пък модата е станала пряк резултат от мощна реклама на набиращите популярност АМ (което е доста вероятно).
Но за соца  Thinking

# 32
През 60те свекърва ми е пранила с някакво вносно мляко, не му помня името. Явно все още е имало внос.  А майка ми е имала часове за кърмене, като е ходела на работа.

# 33

Мили родни картинки  Grinning Това, което ме впечатли е че плакатите ги носят деца отдавна минали кърменето  Grinning Ама и аз съм носил плакат 'Слава на БКП' тъй че ... знам как става  Grinning

# 34
  • София
Май изръсих голяма глупост - през 40-те вероятно не е имало сухо мляко.

всъщност, имало е.
баба ми е разказвала, че е имало някакво немско кисело мляко на прах, с което е хранела баща ми, раждан точно на ръба на 40-те години. едва после идват купонните времена.

# 35
  • София
Е всъщност ето я малко по-подробно историята:
http://en.wikipedia.org/wiki/Infant_formula

# 36
Имам спомен, че и през '86 Хумана се изписваше с рецепта и я купувахме от аптеката за племенницата ми.
Помня и млеката Бебе0 и Бебе1. Някоя от тези храни се вареше на водна баня.

# 37
  • София
Помня и млеката Бебе0 и Бебе1.

а какъв течен шоколад ставаше с тяяяях  smile3521

# 38
  Хе, хе... и моите спомени са същите. '86 год. се роди големият ми племенник и аз, тогава 13-годишна, се правех на майка. На водна баня се правеше, за да не стане на топчета. Освен Хуманата, която баща ми донасяше взета по втория начин от някъде, спомням си, че който отскачаше до братска Югославия, донасяше едни страшно вкусни каши с различни вкусове- круша, мед, дори шоколадова. Май се казваха нещо като Шоколино, Медолино....А когато и те свършеха, майка му забъркваше каша от препечено брашно и мляко и добавяше захар или сирене.

# 39

тука има уникални снимки просто  newsm10

# 40
Борис Дрангов Peace
http://www.lostbulgaria.com/?cat=18
(последните две снимки от 1-ва с. и първата на 2-ра)

Отказът от кърмене, както и ранното захранване няма много общо със соц. строя. В цяла Европа и САЩ е така.

# 41
Отказът от кърмене, както и ранното захранване няма много общо със соц. строя. В цяла Европа и САЩ е така.
през 60-те и 70-те години човек се старае да живее ''модерно'' и ''съвременно''  - много популярни материи , примерно,  са били изкуствените , хората са си мислили , че ако ползват изкуствени неща са в крак с времето , та така и с храненето на бебетата ,
после идва връщането към природата ...

# 42
А около 1950-та са били много "модерни" седмичните ясли - оставяш детето в понеделник, взимаш си го в петък... През останалото време - бачкане, бачкане, бачкане... Дневни смени, нощни смени, после на събрание в работата, после на събрание по местоживеене... Предполагам, че това е била причината... Поне аз така си го обяснявам.
извинявай , но това са фантасмагории и измислици ,
 точно през социализма  хората се научават на мързелуване , затова и голямата част от всички  , които помнят ''преди''и '' след'' 1944  г. си обичат бай Тошо безрезервно ..
били модерни седмичните ясли ...хаха , това е за бисерите просто ...

# 43
Родена съм през 70-те години Whistling майчинството на мама е било 10 месеца, не 6.
Не е вярно, че докторите са  насърчавали майикте да НЕ кърмят, напротив - казвали са им че това е най - доброто за бебето. Не зная защо тук битува това мнение, абсолютно невярно е, даже майка ми обясняваше как като им носели бебето, акушерката идвала и показвала на всяка майка как да кърми. Дохранвана съм с Бебе 1 и Бебе 2.
Седмичните ясли въобще не са простотия, а наистина са били много актуални, защото много народ е работил на смени и е гонил бясно преизпълнение на плана в соца.
Сайта е уникален просто Grinning
Снимките от предучилищното образование са толкова мили, дечицата с тези престилки и шорти са бонбончета, аз си спомням, че и аз носех такава в градината Crazy

# 44
седмични ясли има и сега , ако се наложи на някой ,
ама чак да са били модерни някога , освен това нощният труд е бил  1 или 2 категория и е водел до пенсиониране на по-ранна възраст и не е бил 12 часа , както сега , а 8 ...както и да е ...

Общи условия

Активация на акаунт