Хенапристрастени

• 94 233
  • 740
  •   1
Отговори
# 45
Kloie, карамфила го меля със старата мелничка за кафе. Последния път сварих една супена лъжица със малко водичка и добавих само отварата, защото иначе остават едри частици, мелничката няма как да го смели съвсем на прах.

# 46
  • Бургас
emichka84   bouquet
И аз ще пробвам комбинацията амла и зехтин,допада ми като вариант. Wink

# 47
Масло от амла е леко подвеждащо понятие, наистина има два варианта, единият е точно пресовано масло от семките на плода, но далеч по-популярният вариант, а и по-достъпен като цена е растително масло, хербализирано с плод от амла. Това е и вариантът според аюрведичната традиция, в миналото кой и как да изцежда масло от дребни семенца Simple Smile, а и най-ценните съставки на амлата са в пулпа на плода. Та рецептите на nellira са съвсем актуални. Разликата с автентично масло от амла е, че в него се влага цял и по-често пресен плод, вместо сушен и смлян на прах. Много ценна е и забележката, че различните масла са подходящи за различни хора. От аюрведична гледна точка има няколко типа конституция (психофизични профили) и за всеки има препоръчителни за употреба масла, както и такива, които трябва да се избягват като неподходящи.
Вместо да се разчита на метода на пробата е по-добре да се направи аюрведичен тест и на негова база да се подбират полезните продукти.
Наред с това в аюрведа за козметични цели се използват само масла, подходящи за консумация. В Индия има светло и тъмно сусамово масло, второто мисля се получава след топлинна обработка на сусамовите семена (тук не съм съвсем сигурна), но е по-вероятно да се има предвид светло, студенопресовано сусамово масло и това на Балчо е ок.

Последна редакция: вт, 29 юни 2010, 20:44 от dragon8

# 48
  • София
dragon8 , много са ми интересни постовете ти.  Hug може ли да дадеш някакъв източник за аюрведа? Ако е онлайн ще е просто великолепно. Иска ми се да пчоета малко повечко.  Praynig
Къде правят такива тестове, може и на лични!

# 49
klemy, такъв тест има във всяка книга на тема Аюрведа Simple Smile. Сигурно има и онлайн, но по-вероятно на английски език и са (или поне би трябвало да са) безплатни.
Ето тук например е даден такъв тест:
http://www.yoga108.info/inspiration/ayurveda_test.htm
Надявам се да не се приеме като разводняване на темата, но дори добавянето на определени съставки в рецептите за коса може да се съгласува с конкретния аюрведичен тип, за максимален ефект при конкретния човек. Точно това е най-ценното при Аюрведа и я прави уникална система - изходната точка е индивидуалността на човека, а не общовалидни правила. Системата се адаптира към личните потребности, а не обратното. Това е причината множество съвременни системи и диети да не работят добре за всички, защото поставят хората под един знаменател, а такова сходство в природата съществува само между еднояйчни близнаци Simple Smile.

# 50
И за кожата:
Амла подобрява кръвообръщението, леко загрява кожата, при това великолепно почиства. Използва се и като почистващо средство за кожата на лицето, добре почиства комедони. Веднага след маската кожата получава розов оттенък, който преминава след 20-30 мин. Добре е маската да се прави вечер, 1 път в седмицата. (http://subscribe.ru/archive/home.modebeauty.krasotavolos/201006/28135949.html)

Нелира, как точно се прави маската за почистване на лице? Прави се по-суха смес и се нанася като скръб ли?

# 51

Нелира, как точно се прави маската за почистване на лице? Прави се по-суха смес и се нанася като скръб ли?

Разбърква се с гореща вода до консистенцията на гъста каша и се нанася (общо взето, както се прави маска с хума). Добре е да не се прави преди излизане, а вечер. Ако се държи по-дълго (повече от 20-30 мин), е възможно леко порозовяване на кожата, което отминава скоро (пише, че амла подобрява кръвообръщението и леко загрява кожата, от  което може да се получи въпросното порозовяване) .
В блога на HennaFox  има рецепта за амла  като ексфолиант за лице – за свежа и стегната кожа, копирам я по-долу:

Смесете амла с гореща вода до получаването на гъста каша; оставете да се накисне за 5-10 минути. Нанесете върху кожата на лицето, като избягвате околоочния контур и разранени участъци по кожата. Нежно масажирайте и отмийте с вода.

И една рецепта за отвара от Амла, която открих в http://www.aroma-beauty.ru/product/747.htm
Ето и преводът:

За запазване кожата на лицето и областта на деколтето в младежки вид се препоръчва сутрин да се измиват с отвара от амла.
Една чаена чаша прах се залива с 0.5 л. вода и се вари 5 мин. След като изстине, се оставя за цялата вечер в хладилника. Тази отвара почиства лицето, подобрява външния вид на кожата, предотвратява кожни заболявания, освежава и тонизира  Peace

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 09:58 от nellira

# 52
момичета, аз се сдобих с къна и касия  Flutter

имам няколко въпроса...

в каква пропорция да ги забъркам, взех лайка, ще ги объркам с нея... какво да сложа още, за по-червено-рижав цвят...

когато боядисвам косата, кожата по врата, ушите и челото много ли се цапа, лесно ли се отмива после...

колко време да стоя с намазаната коса - 2 часа?

благодаря   bouquet

# 53
ray, доколкото помня беше писала, че косата ти е тъмнокестенява. Беше питала и дали растенията покриват бели коси. Ако използваш къна на тъмнокестенява коса ще се получи тъмномедно-кестеняв оттенък, а ако има бели косми, те ще станат медночервеникави. Касията на тъмна коса няма да даде никакъв цвят, само ще засили блясъка. На белите косми касията придава съвсем лек златист оттенък. Ако комбинираш къна и касия, ще имаш меден оттенък и рижави бели коси. Моята препоръка е да изпозваш само къна за оцветяване, а касия за маски.
Виж в този линк втората снимка (с петте варианта) на касия и комбинации между касия и къна на бяла коса:
http://www.mehandi.com/shop/blondebundle/index.html
№1 е само бяла коса, № 2 е касия на бяла коса, №3 е 4 части касия към 1 част къна (това е споменатото ягодово-златисторусо), №4 е 1:1 касия и къна, а №5 само къна.
Къната оцветява кожата, затова може да се намажеш с вазелин по врата, ушите и челото, но вазелин, не крем (и с крем пак може да се оцвети). 2 часа са добро време за престой на къната, особено ако се цели покритие на белите коси.
За да получиш добро освобождаване на цвят от растенията, следвай указанията от опаковките на продуктите. И после се надявам да споделиш резултати Simple Smile.

# 54
Да споделя за цапането - да, хубаво е преди къна да се намаже линията на скалпа с нещо мазно (може би може и зехтин или мас?). Аз не го правя, но ако съм била по-невнимателна и съм се омазала по-обилно в тази област, оранжеви петна са стояли няколко дни. След нанасянето на къната е хубаво веднага да се отмият евентуалните остатъци по кожата.
За ръцете и ноктите да не говорим - ноктите ми са оранжеви месец и половина след едно къносване без ръкавици Simple Smile

# 55
dragon8, много благодаря за подробните разяснения  Hug

и аз точно това си мислех, къната ще придаде някакъв червен цвят, ще видим какъв, това е субективна величина, която зависи от цвета на косата и това, колко време държиш къната на косата, доколкото разбирам от прочетеното... а касията ще оцвети белите коси рижави, както си написала... аз май точно това искам, рижи проблясъци-отблясъци тук-там, така че ще действам смело, както съм си решила, пък дано е за добро  Laughing

още един въпрос, свързан с измиването после... на опаковката на къната пише "измийте обилно с вода... само с вода ще стане ли? шампоан? балсам? заплита ли се много косата, кажете, защото нямам балсам вкъщи, не ползвам, но ако трябва ще взема, по-добре да съм подготвена...

HennaFox, вече си взех ръкавици  Peace

# 56
...а касията ще оцвети белите коси рижави, както си написала... аз май точно това искам, рижи проблясъци-отблясъци тук-там, така че ще действам смело, както съм си решила, пък дано е за добро  Laughing

още един въпрос, свързан с измиването после... на опаковката на къната пише "измийте обилно с вода... само с вода ще стане ли? шампоан? балсам? заплита ли се много косата, кажете, защото нямам балсам вкъщи, не ползвам, но ако трябва ще взема, по-добре да съм подготвена...

ray, моля те, обърни внимание точно какво съм написала, касията НЕ дава нищо освен много слаб златист оттенък на белите коси. Ако я комбинираш с къна, касията няма да допринесе с нищо като цвят, а общият ОТТЕНЪК ще е по-слаб и светъл, отколкото само с къна. Особено на белите косъмчета ще се получи много светлорижаво (рижавото при всички случаи идва от къната) . Ако искаш такъв резултат, действай по своята идея.
За отмиването - балсамът помага много за по-лесно отмиване, но вземи някакъв супер евтин, защото ще го изразходиш почти целия. Преди да изплакнеш с вода нанеси обилно количество балсам на косата и с масажни движения го разнеси навсякъде, продължи така, докато усетиш цялата маса по косата си почти да се разтече. Тогава вече ще се отмие много лесно.

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 16:48 от dragon8

# 57
Да - втората и третата снимка тук са резултат от касия и къна, 1:1 май беше, на тъмно руса коса. На бяла ще се получи още по-светло рижо.

# 58
ray, аз съм с права коса и отмивам само с вода-топличка, отначало на по-слаба струя, докато се размекне хубаво, и после пускам максимално силно. Тъкмо ми масажира скалпа Simple Smile  С балсам става по-лесно, вярно е, но имах вкъщи само разни със силикони, а и исках да видя ефекта от къната без балсам. Така че-пробвай, както на теб ти е най-удобно.

# 59
  • Бургас
Момичета един въпрос,който ме вълнува  Embarassed относно къносването и цикъла има ли връзка?Решила съм да се къносам през уикенда,но има вероятност и да ми дойде и цикъла да отложа ли къносването или няма връзка? newsm78 Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт