(Био) зеленчукова градина 4

• 107 110
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
Добро утро!
На въпрос като на Анн отговаря газда от Канзас.Три били вероятните причини за свиване на доматените листа на върха:
-Стрес на околната среда(пренапояване,повечко наторяване или жега)Растението можело само да се извади от този стрес,ако се отстрани причината.
-вирусно заболяване(което е лошо вече).Споменава да се наблюдават за мозайка,която започва от долните листа.Разнася се от насекомите,които смучат сока на растението.Съветва да се разгледа почвата и основата на стъблото за гадини.Най-лесно се разпознава мозайката,ако новите листенца са по-светли и дребнички.
-третата причина е възможното увреждане с хербицида  2,4-D ,който е съставка на препаратите за унищожаване на плевелите в зелените газони.Ако нишките на листата изглеждат по-светли,най-вероятно се говори за пестицидно увреждане.Жегата допълнително помага за ускоряване на процеса.
Анн-дано да е първата причина.
Е,как да не съм против химиотерапията. Naughty
Дано поне да изписват на опаковките не само с/у какво служи растителната защита,но и химическия състав.Моля ви ,четете хубаво до какъв срок от прибирането на реколтата може да се използват препаратите.Жестоко засилват детските алергии.Поведенческите заболявания .От собствен професионален опит говоря.
ПС.Вчера едно прилепче беше влязло през разкъсаната от катериците мрежа на прозореца ми.Цял ден спа кротко на пердето.Привечер се размърда,започна да писука и полетя из стаята.По-елегантен полет само лястовичка съм виждала.Без да докосва нито един предмет в стаята.Покръжи,посвистя и си намери дупката за навън.Спокойна съм ,че не се останало гладно.Сега е сезонът на комарите.Според НИкол не приличало въобще на Батман и не пиело кръв.
Куркума покажи твоите подпорни конструкцииАз опънах ситна мрежа 50 см висока на колчета,като жив плет станаха краставичките.И от пред и от зад промушват мустаци.
Дано да си направил правилния избор на фунгицит.Аз бих започнала с нещо по-леко... Rolling Eyes
Гледах видео за японците и ряпата.На конец като тези за чистене на зъби,залепят с брашнено лепило през 15 см по семенце от ряпа.Разстилаш конеца в почвата зариваш,поливаш ...и ето ти точно оразмерени кореноплодни.
Аз се увличам с посяването и проскубвам. Embarassed

Последна редакция: пн, 05 юли 2010, 15:06 от Веселчето

# 151
  • Пазете Гор
анн, вярно, ще се наложи да чакам карантината. Но не е страшно. Разбира се, че трябваше да ги обработя много по-рано. Но досега никога не съм успявал да изкарам домат преди 15-20 юли, студено е при мене, сравнително високо, тежка и студена почва, дълги и хладни пролети, засенчена ми е градината от разни курници и прочее, и прочее.
Опитвал съм разни номера за по-ранна продукция: ранен разсад, ранни сортове, пикиране, по ранно засаждане под защита. Тая година по едно време много бях напред, но студените май и юни ме върнаха назад. То тука си е така, бъзикаме се, че изкарваме домати, когато по пазарите се замерят с тях.
Искам да кажа, че спокойно ще си изчакам карантината. Най много да ми узреят добре на корен някое и друго кило.

Слънцето тези дни влиза в градината след 9 часа сутрин, а след седем се скрива зад разни къщя, отделно обикаля всякакви покриви, навесчета...да не изброявам любимите на Ana.Ivanova нещица Laughing. Но има и плюсове: завет е.
Няма да се дам без бой: догодина ще опитам с топла висока леха с тор отдолу.

Та за начинаещите градинари да им кажа прецизно да си избират мястото за градина, ориентация, наклони, засенчвания и подобни.
Вес, довечера ще ги сложа грозотийките. Не се смей. Wink

# 152
До болка си прав за избора на терен за зеленчукова градина. Hug
Тръпката е голяма ,когато просто нямаш избор.
Най-голяма грешка е до основа на сграда-като при мен.
Твоите конструкции Куркума поне са раздвижени,Старото момче освен прав ъгъл,прав колец и прав ред-друго не признава. Rolling Eyes
Според него-градината я насаждаш за един ден и гледаш как расте.От компютъра.Оплаках се.
Любознателна-как ще ядем спаначеното цвекло-на салата или задушено?
Пробвай да завиеш сармички на твоя мъж,който ми е духовен приятел. Laughing
Моите декоративни кратунки ,ако не изсъхнат ще плъзнат към една черница саморасляк.

# 153
 Joy Още преди 15-2д години кумецът ми, който пътуваше с корабите, донесе семенца на репички, японски, вмъкнати в лентичка и навита на макара. Брезниш, полагаш и заравяш. Лентичката се разлага и никнат репички през 10см.

Астарта, ако наблизо има кофи за боклук, сметище, необитаеми сгради, канализационна мрежа, може и плъхове да са, и това би било най-тежкия вариант. На сляпото куче дупките са близо под повърхността на земята, със следотърсаческо око е видно откаде и накъде е отишло. Но отвореноа дупка на повърхността на земята не се вижда. И сляпото куче, и къртицата мрази да й свири вятъра по коридорите, пък да й става течение - хептен.
Ако са на плъхове, пред дупката ще има изрината пръст.
Има и още един вариант - сухоземни жаби. Те се размножават добре в дъждовни лета, нощем излизат и подскачат. Ядат насекоми и червеи.

# 154
Ако стъпиш в тунелите на сляпото куче в земята пропадаш до над глезен.
Сухоземните жаби в сайта с калинките бяха по-скъпи.50$ парчето.Къщичката идваше отделно.
Иначе трябва да имаш тикви с големи листа,за да клечи хайванчето през жегата.
Вълк и да не споделиш хай-тека с ряпата..спотаяваш,а.... Joy

# 155
Вълк, много ти благодаря за отговора  bouquet. Около градината няма близко сметище, а всички къщи наоколо са на разстояние 50-100 метра. Изрината пръст няма около дупките, но пък онзи ден видях една огромна жаба. Толкова голяма, че в първия момент я взех за костенурка. Не знаех, че жабите нападат картофи ooooh!. За съжаление няма да мога да пусна снимки, забравила съм си четеца за картата на фотоапарата.

# 156
Астарта, жабите не ядат картофи, те са намерили рохка пръст, в която да се заравят през деня и да се спасяват в жегата. Не виждам никаква вреда от тях. Тая дъждовна година са се навъдили в цялата страна много, и в Гърция също. Картофите ти изобщо не ги интересуват, а рохката купчина пръст над картофите.

# 157
Няма с какво да ядат картофите. Joy
Слепок е.Има малки сега,захранва ги....Ако боднеш Астарта балучки чесън  може и да го отвлечеш от картофите.
Китайският чесън може въобще да го откаже да посяга.Лют на огън е...

# 158
Няма с какво да ядат картофите. Joy

Добре се изложих с жабите Joy. Хем ми стана смешно колко съм непросветена, хем ме хвана срам от вас Blush. Благодаря за помощта и идеите. Щом няма да ми изядат картофите, нека си се крият на сянка жабоците Simple Smile

# 159
Не е срамно,Астарта.
Да не сме зоолози.Хоби е.
Аз как си мислех,че щипалките само си спят в цветовете на тиквичките денем.Полезни насекоми били..
Да,ама ако видиш същите 50 щипалки нощем нагоре-надолу по врежовете -вече е опасно.
И на Куркума земните червеи,които му пасат туртата са ми съмнителни.... Thinking
Като наторих с кървавото брашно много червен червей се появи,но не пасеха.Вътре в почвата си човъркаха.

# 160
  • Пазете Гор
Добре стана с тези картофядни жаби, че да обсъдим темата за борбата с вредителите чрез техните естествени врагове.
Моят опит е с калинки, събирам и пускам в градината, вярно, преди време съм го правил. За моя най-голяма изненада сработи срещу листните въшки, споменах го тука, и някои момичета казаха, че се е получило и при тях.

Таралежите обичат червеи и голи охлюви.

Жабите също ги ядат охлювите, както и всякакви насекоми. В градините ни се завъждат обикновено зелени крастави жаби - мили, полезни и безобидни животинки. Да ги пазим!
Веднъж на един напоителен ловяхме водни жаби за да приготвим оня деликатес. Еднната тъкмо беше налапала едно еедро попово прасе.

Вес, с очите си ги видях! Аз знаех, че ядат само мъртво растение. В събота, след скарата беше, по тъмно, на фенер. И главната гювечоунищожителка ги видя! Протегнали се от почвата и налапали туртата, ако им е глава това по-червеното, де! Хм, може би са усетили, че растенията са слаби, бяха прясно разсадени. Знам ли?!

Да се оплача: имах си тритон, живееше в малка дупка до мазето. За съжаление една вечер го настъпих Sad, много жалко за хайванчето.

# 161
Абе с тая турта, имам чувстното, че тия градски озеленители ми се подиграват. Непосредствено пред офиса, на площад Независимост, безброй турти насели. Даже и в каретата, в които са брезите, покрай брезите - турта до турта. В разкошен жизнен статус.  Малко остава да ми отключат параноята.
А моите турти оглозгани, само пакетчета със семенца стоят.
А на жена ми две цветета, едното прилича на бегония, мушици се мотаят покрай тях. Занесох ги в градинката, и ги фъснах с фунгицид. С останало  отпреди медсец за доматите. Та тях, Бог да ги прости. Сега как да кажа на Вълчицата? Shocked

# 162
Вълчо, Вълчо, за това бой ще ядеш! Бягай бързо и купи други бегонии на жената, може и ниски хризантеми, че лошо ти се пише!

# 163
Доживях да се впиша с тазгодишна зеленчукова реколта - днес извадих едно гнездо картофи!
Броят на доматите се увеличава, но още няма зрели.

# 164
Все по-весело става тук - жаби, настъпани тритони, илинойски прилепи и цялата менажерия на Даръл Laughing
А никой не казва каква салата направи, какво сготви, наздраве някой каза ли?
За что ги гледаме тез зарзавати?
Вълк, Куркума, Вес, Ан и всички от дружината -  айде де!

Общи условия

Активация на акаунт