(Био) зеленчукова градина 4

• 107 128
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
  • Русе
Ани нямам идея за скакалците, но моите хризантеми и тагетиси ги изядоха охлювите. Пръскай при цветята поне не е страшно, и силни да са отровите нали не е за ядене. 
 За тази туршия да ви кажа моя опит/от възрастни съседки/  като се напълни всичко в качето и се затисне се прави саламура от вода и сол толкова, че като се пусне сурово яйце във водата то да се вдигне на повърхността и да не потъва. Отгоре да се показва кръгче колкото 20ст.Само, че тази туршия се преточва/или както там се казва/ като киселото зеле.На вкус беше чудесна, а червеното цвекло в нея - супер.Този вкус ни върна в детството. Бурканите ми със съвременни туршии останаха. Тази година пак ще я направя.

# 196
  • густо майна Филибето
Моята бамя се показа newsm44 Преди седмица я сях. И боба ми се показа, някой е наперил листенцата, и него тогава го сях. /май Rolling Eyes/ Вчера набрахме 25 краставици, вече ми идват множко. Не спира да се клони това чудо и да вързва. Давам и на съседите. Вързвах домати, станали са по-високи от мен. Повече място няма Confused
Все забравям дави питам - кога се бере чубрицата и коя точно част? Миналата година нямаше време да цъфне, обаче аз брах и суших и едни големи твърди листа се получиха - реших, че не съм сяла чубрица Embarassed. Тази година цъфна. И сега?
А нещо време ли е да се сее - интересуват ме най-вече карфиола и зелето - за трушии и кисело зеле.
Ana.Ivanova, много страшни неща разказваш Shocked Тука пише това онова - без отрови няма да минеш. http://moi-dom.net/%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0 … D0%B8%D1%82%D0%B5

# 197
Ljuboznatelna, благодаря! Снощи пръсках с контактен инсектицид, а тази сутрин скакалците са в отлично здраве! Crossing Arms Колко корена краставици си посяла, и Гергани ли са?

# 198
Чубрицата е готова за бране след като цъфне.Отстраняват  се коренчетата .Останалата част се измива под течаща вода, навръзва се и се окача да се суши на проветлриво и сенчесто място.Готова е когато започне да се рони/само листенцата/.Оронва се и се прибира

# 199
Люб, вържи по няколко стръка чубрица с канап, и да виси с глава надолу, да съхне.
Майка ми я слага чубрицата във затоплена леко фурна, и после я оронва над един вестник, като я търка между ръцете си. Все едно, че иска да си направи пръчка от пластелин.
Аз да питам, чубрицата ми още не е цъфнала, но босилекът цъфти, него какво го правим?
Снощи видях, че са ми изникнали роми във всички гнезда, но още няма истински листа. Като ги разреждам, смятам да оставя по два в гнездо.
Мисля, че това е скакалецът - къс, набит, 2см без антените, ненаситен. Още не съм разбрал как се казва. http://www.prikachi.com/images/548/2300548E.jpg

# 200
  • густо майна Филибето
Ljuboznatelna, благодаря! Снощи пръсках с контактен инсектицид, а тази сутрин скакалците са в отлично здраве! Crossing Arms Колко корена краставици си посяла, и Гергани ли са?
Гергани,  15-20. Забравих ги, а вече не мога и да ги преброя Laughing  Да видим със сто корена домати какво ще правя.  Laughing Те поне се консервират. Засега бера Рила, тепърва ще зрее розовия гигант.

# 201
Мисля, че това е скакалецът - къс, набит, 2см без антените, ненаситен. Още не съм разбрал как се казва. http://www.prikachi.com/images/548/2300548E.jpg
Гладник Ненаситов Всеядов - ето така се казва!

Люб, от Рила доволна ли си? При мен се е отрупал с плод, чак се чесне. Много родовит и устойчив на болести, възхитена съм от този сорт. Присъединявам се към въпроса за босилека - сега ще го берем ли?

# 202
Ана,много ти е хубава терасата.За скакалците-събирай и заселвай жаби в градината. Hug

# 203
Любознателна,от Герганите също стават  стерилизирани краставички-береш ги по-млади,режеш ги на две и в бурканите.
Босилека не го изтървайте да прави семена- и той като чубрицата,щом цъфне се отрязва,измива се и увисва с главата надолу на сянка и проветриво.

# 204
  • Русе
Босилека го оставих да си цъфти. Набрах си листа, колкото ми трябват и си ги изсуших. Ползвам ги като подправка. Останалите корени до есента стоят в градината и като изсъхнат събирам семената и пролетта сея разсад много и в цветната градина и в зеленчуковата градина и за раздаване остава.
 Миналата година и аз бях правила млади Гергани в буркани и дори ми бяха по-вкусни от корнишоните.
Моя разсад на зеле и карфьол е готов., малко поизяден , но нищо. Кога да го садя?

# 205
Карфиола вече трябва да си го разсадила,Анн.На мен редовно ми се случва да ми стане доста след камбите и да ми обърка "царската" трушия LaughingЗелето го сея поетапно на площите освободени от картофи-горе долу до края на юли.По нашия край има едни такива разбирания,че за да свият хубави зелки трябва мъгливо време.

# 206
Ани,разбрах ,че имаш козичка. Laughing
Но за скакалците ще ни трябва кокошка,пуйка,врабче,змия,жаба,богомолка или койот.
Органичните градинари в Колорадо и Ню Мексико (където има над 100 вида скакалци) използват удачно канибализма при тях.Скакалците изяждат умрелите си другари.
Та,градинарите ги  заразяват с паразита Nosema locustae(най-ефикасен е при младите форми) те го поглъщат,умират,другите ги хрупат и те така...Тук се продава в градинския център.
Друго полезно нещо е силикатната слюда.Стрита на прах,поръсена над най-населените участъци тя им покрива порите за дишане.Лошото е ,че твоите са вече възрастни скакалци.Живеят м/у 60/90 дни.Като опасат крехко-зеленото ще си увеличат популацията и ще литнат на нова територия.Яйцата им се намират под гниещи натрупани растения,повдигни и мачкай.
Контактен органичен метод е да ги режеш с ножица,сутрин към 9 часа.Не шавали толкова.
ПС.Всеки от тукашните форуми съветва да почнеш с кокошката,но ако си пръскала вече имсектицид хич и не понечвай. Naughty
С химикалите очертавали  като бариера около участъците.
ПС .Сетих се че мачетата на село хващаха умело от зелените скакалци.
Забравих да кажа да пускаш смачканите насекоми в кофичка с керосин,ако ги оставиш в почвата ще служат за храна отново.
За босилека писах рецепта на ПЕСТО,невероятно вкусен итал.сос,затворен с капачка,замразен във фризера.Използват се всички части-и листа и клонки.Няма да съжалявате,пробвайте..
Вили -благодаря за съветите за лозичките и туршийката Laughing
Тук се обърквам с техните видове-уж на лоза прилича ,а пък гроздето кисело.Е не може ли като е декоративно пак да става за ядене.Ще търся лозари,да ми дадат пръчки...
Вълк,гледай каква хубост са аризонските скакалци.Някои съм виждала и на село.
http://www.gccaz.edu/biology/aznature/pages/acrididae.html
Ние с Ани късаме цветовете на босилека,още по разкошно става храстчето.Мачкам с кюфтетата-миризливо,миризливо.
Или с пресно сиренце и зехтин на препечена филийка..  chef

Последна редакция: ср, 07 юли 2010, 14:40 от Веселчето

# 207
 Националната ни кухня изобилства с рецепти за най-различни туршии, изпитани и съхранени от грижовни домакини. При туршиите се консервира чрез млечно-кисела ферментация, при което полезните млечно-кисели бактерии превръщат захарите от плодовете и зеленчуците в органични киселини, които имат консервиращ ефект. За да се осъществи това е необходимо заливането на зеленчуците с т. нар. саламура - солен разтвор от 3% до 9%. Съдържащите се в зеленчуците захари,растителни белтъчини, скорбяла, целулоза, пектин, минерални соли (най-вече калий), ароматни вещества, витамини и микроелементи почти без промяна преминават в приготвените туршии и могат да окажат своето полезно действие като хранителни вещества. В отсъствие на въздух и в кисела среда вит. С и останалите витамини са много устойчиви. Затова туршиите са единствените домашно консервирани храни, които запазват богатото витаминозно съдържание на зеленчуците. Киселите краставички, туршиите от червени камби и капии, моркови и пиперки, киселото зеле и др., ако са приготвени правилно  с млечно-кисела ферментация, са извънредно богати на вит. С, каротин, витамини от група В, фи танали зеленчукови и плодови продукти, консервирани чрез варене и стерилизация, отстъпват по витаминно, вкусово и хранително съдържание на туршиите.

# 208
  • Русе
Веселчето, къде да прочета за този сос дали съм го пропуснала или съм го забравила?

# 209
Веселче, не съм се изразила правилно! Козичката е на село при мама, и кравата, и останалата част от цирка - също там! От подробната ти информация най- харесах ръсенето с тази слюда, но дали има из българско такова нещо? newsm78  Това с ножицата е грубо, не отговаря на душевната ми нагласа.
И вярно, че в края на седмицата ще имам нов домашен любимец, но няма да е нито змия, нито жаба, а още по-малко койот! Joy
Аа, те и скакалците ви по-хубави от нашите!
Вили, а рецепта за плодово вино /касис/ да ти се намира?

Общи условия

Активация на акаунт