(Био) зеленчукова градина 4

• 107 147
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
Вили,погледни тези краставици,че нещо не ми вдъхват доверие.Връзват преди да се разлистят.Няма да е,нали? Sad
http://prikachi.com/images/124/2308124f.jpg
Красиво дърво е дряна,Вълк. Laughing
Тук е декоративно.
Онези с бензиновите резачки му оформят  вретеновидно листната маса.
Та,ме лишават и мен и птиците от дренки.Добре,че ги мързи да се завират в храсталаците.
Аз подканям бременните булки с пресни плодове.Хен стипчиво,хем киселко... Heart Eyes
ПС.Първо го гледаш -после го ядеш,Ани, зелето... Joy
Тук есенно време продават огромни саксии с тези зелета за пред входната врата.
Или от малките люти чушленца,дето са шарени и стърчат нагоре.Направо скубеш целия стрък и сушиш.Мирише на земя и люто. Heart Eyes

# 241
Веселче,това е вирусно" втрънчване"-скуби ги и сей други,от друго семе.Ако ги оставиш рискуваш мушиците да го разнесат и по други растения.Лечение няма.
А Дайкона съм я сяла преди 8 год,-още не я познаваха хората и не се търсеше.Сега вече си има любители.
Ние покрай ракийката предпочитаме по-лютичка- с морковче и 2 лъжици домашно кисело мляко вместо оцет  Grinning

# 242
Ето го моят дрян-http://wili66.snimka.bg/flowers/moqta-gradina.513486.19409156

# 243
# 244
Я,какво дебело дърво има твоя дрян,Вили.Брей.Тук ги оставят с клони от земята още.
Благодаря ти.Добре,че попитах за тази краставица.Само вируси ми липсват още.Едвам с гадините се оправям.То не бе растителна защита,то не бе бубулечка.Гледам нощес един скункс се чеше в оградата до тиквичките.
Коя ряпа е по-люта-черната или бялата?

# 245
Черната,разбира се.И е чудесно лекарство против кашлица-издълбаваш,пълниш с мед и оставяш на топличко-после пиеш сока.

# 246
Вес Hugкакви снимки да покажа,в градината нагазвам само с кубинки.Едвам успявам да оскубна моркови и лук.
Кал до ушите LaughingЛистата на доматите в градината са свити-предполагам от дъжда.
Дано да престанат тези дъждове скоро,че доматите в градината вече на нищо не приличат.
Пречупих върха на доматите в парника,че стигнаха до покрива.Можеше да ги оставя и да си растат на воля и да кандидатствам за рекордите на Гинес Joy

Дрявони дървета и нйе имаме.Когато назреят плодовете правим компоти да има за цяр LaughingПогледнах покрай единия дрян ,че има наникнало дренче ще го пасадя на есен както казва Вълчо Peace.

Нещо само да попитам EmbarassedНякой ползвал ли е  саламурата за зеленчуци на д-р Йоткер,която я продават в пакетчета.Дали сте пробвали да консервирате с нея и дали сте доволни.Мернах я в магазина и реших да питам вас за по сигурно.

# 247
Здравейте, аз в началото на сезона влизах в темата, но едва ли ме помните. Тъкмо слагах разсадите и поникнаха и се оказа, че съм втори, трети месец бременна (вече съм по средата на 6ти), така че тази година не съм запалена градинарка, каквато бях миналата. И все пак насадихне доста неща, понеже намерих човек, който да върши тежката работа Grinning

Та пак сме на био зеленчуци и сега...

Но въпросът ми към вас сега е друг, не във връзка с градината, но понеже повечето от вас са си имали вземане даване със селото. Дайте съвет какво да правя? Днес разбрахме, че от общо 4 чувала жито, които имаме (имаме ги щото си мелим ние живото и си печем домашен хляб), един е нападнат от мишка, в долния му край е яла, а на друг има 2 малки дупки. Останалите 2 чувала нямат дупки, а и те бяха качени нависоко.

Въпросът ми е не толкова как да я хванем ( ще измислим нещо) . Но какво да се направи с това жито? И 4те ли чувала са за хвърляне според вас, дори и неядените. Може ли сериозни зарази да пренесе тази мишка. Всичко това предвид, че съм бременна.

Чувалите са от по 30 кг.

# 248
Работех в една фурна, на Живко, на поляната извън Меден рудник, по-рано там са лежели моряците, било е изолаторно, докато се резбере дали не са принесли някоя странна болест.
Тоа по въпроса за мишките - ако земат да изскачат от някой чувал, брашното се пресява, че има и гнезда от сезал.
Пастьоризацията е процес, при който температурата на продуктите се качва до 72 градуса, и не остава нищо живо - Луи Пастьор го е доказал. Хлябът във професионалните фурни, който ядем, се пече на 150 градуса, към края - на 110.
Има найлонови бидони 220 литра от веро. В такъв си държим брашното. Даже се затварят херметично.
Да не мислеш, че в мелници, фурни, складове няма гризачи?
Леко бременеене ти пожелаваме.  Mr. Green
Ухилих се, защото голяма част от тук пишещите пишем и в една друга тема, там имаме бебенце. Нормално е, в женски форум.

Последна редакция: пт, 09 юли 2010, 20:27 от Вълкът с дълъг ник

# 249
Джанката и къпините са нападнати от едни големи птици, идват, късат плодове и отлитат. Няма да оставят за компоти.Показвам част от пипера, част от водния лук и краставичка - самосевка. На бой е добре, минава ми коляното, на връзка е рано да се каже.  Crossing Arms http://s002.radikal.ru/i200/1007/b1/ec34a8975ba4.jpg
А това е зелето, което Веселче казва, че се яде, а аз в своето невежество отглеждам заради прекрасно оцветените листа късно през есента, дори го знам за листно-декоративен вид: http://i070.radikal.ru/1007/cf/4580ba957486.jpg

# 250
Привет на всички!
Country Life - мишки има и във фирмените складове с брашното, че и по хлябовете в магазините се разхождат.
За теб, по-опасен е контакта с мишата отрова.
Залепете дупките на чувалите с лекопласт или пластири от аптеката така, че да полепнат и зърната на житото. После прехвърлете внимателно останалото количество в новите чували. Останалата работа ще свърши температурата при печенето.
Аз съхранявам временно торбите с жито или брашно в два метални варела с капаци и често проверявам какво е положението за евентуален мухъл, че при нас и климата си е доста по-влажен.

Ana.Ivanova, едно време по селата и лозята слагаха нанизи с пробити стари капачки от буркани Омния по дърветата и лозите, за да се плашат птиците като духне ветреца.
Но, може би вече не върви стария номер - всичко живо отдавна "захитря"! Grinning
На мен една катерица ми отмъкна дървените щипки, с които си защипвах градинските ръкавици за конструкцията на парника.
Сега, трябва да им измисля някаква кукичка за закачане.

Да Ви се оплача, магданозът ми поникна след четвъртото засаждане - едвам се вижда от земята.
Тиквичките Изобилие за първа година са във възможно най-оскъдното си миниколичество.
И семената на летните цветя от пазара въобще не ми поникнаха.
Много съм вбесена - пак ментета са ми пробутали и тази година на пазара?!
За сметка на това тиквите ми са превзели градината и наесен ще ходя да ги гоня из комшиите.
Това са ми доматките  от махленски посадъчен материал.
За капак на абсурдите, за първа година засях и неизвестно какъв сорт моркови, но и за пръв път няма телени червеи и кукувича прежда. Сигурно съм нацелила някой руско-чернобилски ГМО.
На пакетчето със семената пишеше Morkov - Производител: Пристанище Варна - Запад. Joy

# 251
  • густо майна Филибето
Ana.Ivanova , и моите декоративни зелчици станаха като твоите - приличат ми на лапад Laughing Веселчето, дали в някакъв момент ще заприличат на твоите? Аз все ги чакам да "цъфнат" Grinning
Country Life , лека и безпроблемна бременост, много мило ми стана Heart Eyes Аз те помня, често навестявам блога ви с красивите домове Simple Smile
Днес сях 40 стръка праз, този път си бяха 40 Grinning И зеле и карфиол набучих, да видим какво ще излезе.
Сготвих си манголда на супа, вкуса му е като на спанак, но на мен ми идва по-блудкав. И заради червените му стебла супата розовее и не ме предразполага да я ям Confused

# 252
Тая година за житото - Добруджа и Лудогорието ги зачеркнете с дебел маркер. Вече 45 часа вали, нивите подгизнаха, житото наляга. При нас беше започнала жътвата на ечемик, в Добруджа беше започна жътвата на жито, да са ожънали 10-20%. Докато изсъхне достатъчно земята, освен всичко друго, и ще почернее.

Country Life, това жито, ако го носите да ви го мелят, със сигурност не ви дават брашно от вашето зърно. Просто заменяте жито за брашно. За да стане хубав хляб, брашното трябва да престои на склад поне месец. От токущо смляно брашно не става.

# 253
Тая година за житото - Добруджа и Лудогорието ги зачеркнете с дебел маркер. Вече 45 часа вали, нивите подгизнаха, житото наляга. При нас беше започнала жътвата на ечемик, в Добруджа беше започна жътвата на жито, да са ожънали 10-20%. Докато изсъхне достатъчно земята, освен всичко друго, и ще почернее.

Country Life, това жито, ако го носите да ви го мелят, със сигурност не ви дават брашно от вашето зърно. Просто заменяте жито за брашно. За да стане хубав хляб, брашното трябва да престои на склад поне месец. От току що смляно брашно не става.

Ние си го мелим с домашна мелница, която купихме от Австрия. Преди това имахме и една друга американска но тя доста остаря. Аз меля по малко жито за 10на минути преди правенето на всеки хляб, защото казват че брашното запазва всичките си качества до 24-48 часа след меленето и е най-полезно. После качествата му намаляват. Преди мелех по няколко килограма на няколко дена, ама сега ми е по-удобно.

Хляба го правя с домашна машина за хляб, или без пресяване или пресявам само най-едрите трици.

# 254
KrIvOnDeLa.те морковите от дъжда тая година наистина са огромни.Снощи,като инспектирах градината видях,че вече има нацепени.Сега се чудя дали да не посея още,защото тези как ще зимуват?
Countri Life,мишки има и по нивите-няма страшно,температурата на печене оправя всичко.Лека и щастлива бременност Hug

Общи условия

Активация на акаунт