Летни ваканции на детски градини в Пловдив?

• 21 801
  • 228
  •   1
Отговори
# 60
Да ви ги платят .... Едва ли са чак толкова голямо перов сравнение с всички представителни разходи например ...

отпуска не може да се плати..само лицето ако на пусне тогава се плаща.

в частните фирми ги оправяме по някакъв начин, но в държавни институции не става

или си ползваш отпуската или 2011 ще изгори.

# 61
Дочува се нещо, че решението ще се отмени ?
Някой друг чул ли е?

# 62
Да - аз следя темата в Plovdiv 24 http://news.plovdiv24.bg/174568.html

# 63
  • Пловдив
ooooh!
Точно такава е ситуацията!Общинарте гледат да си направят икономиите и да накарат учителките да си вземат натрупаните отпуски и това е! А децата...
Както при повечето ситуации ни остава да мислим разни схеми и да стискаме зъби "някак" до септември,нали?!

Не знам как стои въпросът с отпуските на детските учителки - в смисъл колко дена им се полагат. В училище имаме по Кодекс 48 дни, като отделно ни се полагат дни и от синдиката, в който членуваме - аз ползвам 9. За моя радост си ползвам отпуската година за година и обикновено имам 2-3 до 5 дена максимум, които прехвърлям. Обаче като сложим разни непредвидени ваканции, ги изхабявам и тези дни. Обаче какво става с колегите, които имат по 80 и повече дни и които трябва да изчистят тези отпуски до края на 2011? Имам колежка с около 130 дена, която ги е натрупала не защото много й се работи, ами защото все се налага по някакви причини да й прекъсват отпуската и да я викат в училище.

Иначе да, неприятно е, когато няма на кого да си оставиш детето.

# 64
  • Euskal Herria
Отпускът на учителките в детските градини е същият както и на учителите в училище. Проблемът е, че детската градина работи целогодишно и единствено през ваканциите може да се ползва платен отпуск (т.е. Коледа, пролетта и лятото). През останалото време, ако се наложи - или неплатен или болнични, защото по време на платен отпуск не се разрешава да се вземе заместник. А децата са прекалено малки и не могат да бъдат оставяни без надзор и грижи. Затова и през ваканциите се минава на сборни групи - броят на децата обикновено намалява и се дава възможност и на учителките да ползват отпуск.
Относно затварянето на детските градини - и преди години имаше такава практика - две съседни градини се редуваха да затварят за един месец. Когато едната градина почиваше, в другата се приемаха и децата от затворената градина. На следващия месец ставаше обратно.  Но нещата бяха обявени много по-рано и всеки родител знаеше и можеше да си направи своята сметка. Например ако знам, че тази година нашата градина ще почива юли месец, ще си планирам отпуската тогава. А за следващата година знам, че ще е затворена август. Няколко години така се работеше и нямаше чак толкова неразбории. Освен това всяка градина изготвяше списък с децата, които ще ходят в другата и там се отбелязваше докога детето е посещавало градина. Така се знаеше дали трябва само мед. бележка или и чревни изследвания. А сега просто не са обмислени добре нещата - всеки родител можел където си иска да води детето през лятото, когато тяхната градина почива. Но за целта искат всички изследвания - както при постъпване.

# 65
  • Пловдив
В училище ние също ползваме платения си отпуск през ваканциите, но с тази разлика, че през лятото няма ученици. А в ДГ се правят варианти, за да се угоди на всички и въпреки това ще продължи да има недоволни. Навремето със сестра ми сме ходели в сборните групи, като изключим момента, в който нашите вземат отпуск и ни заведат на море за 2 седмици. Тогава при нас, в нашата ДГ, идваха деца от други две, които пък са затваряли за цялото лято. Но не може да се спори, че просто е имало база - триетажна къща беше, а и се намираше точно до Градската градина в Пловдив и почти по цял ден сме били там да играем.

# 66
Те съвсем ни взеха на подбив !!! Не само че затварят градините август м., но ако решиш да изпратиш детето с в дежурна градина ще трябва да му правиш пълни мед. изсладвяния , все едно го записваш наново!!! Бясна съм ,правят всичко възможно да те откажат от дежурните градини!

# 67
  • Пловдив
Те съвсем ни взеха на подбив !!! Не само че затварят градините август м., но ако решиш да изпратиш детето с в дежурна градина ще трябва да му правиш пълни мед. изсладвяния , все едно го записваш наново!!! Бясна съм ,правят всичко възможно да те откажат от дежурните градини!

И аз!
На това вече му викам изродщина и подигравка с децата ни, по-скоро - гавра.

# 68
 #Cussing outИ аз,много са гадни #2gunfire!А има и още по нагло,да ти обявят ,че затварят юли ,да задействаш всички баби,да вземат отпуск и след 2 седмици да кажат ,че ще е август,аааааа! #2gunfireНема по гадно ,някакъв коментар???? newsm78

# 69
  • София / Пловдив
Много бих искала да знам колко точно е икономията на общината ....

Около 350 хиляди лева очакват да спестят с летния режим на работа. Или поне така обявиха, още когато се заговори за този вариант.

# 70
Много бих искала да знам колко точно е икономията на общината ....

Около 350 хиляди лева очакват да спестят с летния режим на работа. Или поне така обявиха, още когато се заговори за този вариант.

Нищо и половина! А колко главоболия навлякаха! Ще ги спести общината за сметка на работодателитем, които ще си пуснат работниците в отпуска! Икономии така  не се правят . За да излезем от кризата трябва да РАБОТИМ , а не да стягаме коланите!
Да се вдигне таксата с 5 лв , 10 лв , 20 ... И така да се добавят нови пари в касата, постепенно и постоянно ,а не еднократно и на всяка цена !  ooooh!

# 71
  • Пловдив
Абе не знам, аз все още се надявам, че това решение няма да влезе в сила.
Или поне ми се иска да е така.

# 72
Момичета,в нашата градина се чу,че спестените от общината пари ще са за новогодишни премии пак там.Не знам до колко е вярно,но аман от поредната тъпотия и приумица.

# 73
  • Пловдив
Поредната глупост, от която съм възмутена, е следната - в нашата градина беше залепена обява, че от 1 август ИМА ВЕРОЯТНОСТ градината да бъде затворена, като желаещите децата им да посещават ДГ трябва да съобщят в коя от посочените градини искат да бъде преместено /за 1 месец, срещу пълни изследвания/ детето им. Интересно - уж няма много желаещи децата им да са на градина през лятото, а в същото време посочват други 6 градини, които ще работят и то в един квартал. Какво излиза - деца за градина много, обаче трябва да се правят икономии за общинарите, защото как ще получат коледни бонуси например, а и госпожите трябва да си ползват отпуските, които са в пъти повече от нашите като брой работни дни. Нали уж по 1-2 градини щяха да са ДЕЖУРНИ в отпускарските месеци? Какво излезе, че няма да работят няколко градини. И защо посочиха 6 градини, за да може да се разпръснат децата във всички тях, да не се събере група, заради която да не се налага правенето на нови изследвания, белким това откаже още няколко родители? Е, това ако не е нагласена работа, не знам какво друго да го нарека! Една майка на дете от нашата градина така се беше разбесняла, че се канеше да призове Господари на ефира в градината. Честно казано, ако го направи, изобщо няма да я упрекна!!!

# 74
Момичета,в нашата градина се чу,че спестените от общината пари ще са за новогодишни премии пак там.Не знам до колко е вярно,но аман от поредната тъпотия и приумица.

Стига се самонавивахте с това чули, недочули това, онова. Като го чуетш със собствените си уши тогава говорете. Излишни емоции са това, и се настройвате зле- децата ви го усещат.

Не виждам какво лошо има в това учителите да си ползват отпуската.  ooooh! Вие не ползвате ли ?

Общи условия

Активация на акаунт