Съмнения за гестационен диабет

• 283 900
  • 1 898
  •   1
Отговори
# 1 500
По принцип е тогава, но като има съмнение по-рано не се чака.

# 1 501
  • София
Само минавам да кажа, че ендото хареса стойностите, които мерих последните две седмици.  Peace Каза да продължа с режима, явно ми действа добре Simple Smile
Резултатите от хормоните са ми ок:

ТСХ - 1,2
ФТ4 -9,9
МАТ- 24
Глюкоза /венозна/ - 5,1

Единственото ФТ4 е леко под норма  Tired, но тя каза, че няма страшно и най-вероятно се дължи на нисък общ белтък. Даде ми да го изследвам заедно с ТСХ и ФТ4 и глюкозата да видим как са.
Също така каза, че след 30 седмица не е толкова страшно, защото захарта започва да пада тогава. Та...така Simple Smile

# 1 502
  • София
Момичета, аз още не съм направила обременяването. По бебето няма следи от ГД според Михова, върви с 3 дни по-голяма, предполагам заради протеина и б12. но като обиколки е в норма, глюкомерът ще звъня да го сменят, защото ще ме побърка с разлика в меренето от повече от единица.
Иначе си спазвам диета и се чудя да го правя ли, като така или иначе съм на диета от преди да забременея. Твърде ми е притеснено, че съм голяма седмица уж - 31+3.
Кристи, докато се наканя и ще взема да родя Grinning

# 1 503
# 1 504
  • София
Ами чудя се дали да го правя или да си бъда тъжна и гладна и презастрахована, дори да няма нищо Simple Smile При здраво момиче как се движат стойностите след обременяване, някой знае ли?
Една приятелка пък каза, че ендото и казала да даде проба на гладно, после да изяде всевъзможни тестени неща и пак да даде. Това дали е резонно според вас?

# 1 505
  • София
Ами чудя се дали да го правя или да си бъда тъжна и гладна и презастрахована, дори да няма нищо Simple Smile При здраво момиче как се движат стойностите след обременяване, някой знае ли?
Една приятелка пък каза, че ендото и казала да даде проба на гладно, после да изяде всевъзможни тестени неща и пак да даде. Това дали е резонно според вас?

не, няма как да се измери количеството на въглехидратите. При обременяане си има определно количество глюкоза и се знае какъв отговор при здрав човек се очаква, от там може да се измери какво е отклонението.

# 1 506
  • София

не, няма как да се измери количеството на въглехидратите. При обременяане си има определно количество глюкоза и се знае какъв отговор при здрав човек се очаква, от там може да се измери какво е отклонението.
И аз така си помислих, благодаря за отговора, а има ли според вас някъде информация до коя седмица е безопасно и не натоварва бебето това обременяване? Че аз наистина го отлагам, че ме е страх, а то няма логика да продължа да го отлагам. Или го правя или не.

# 1 507
Момичета моля за мнение върху моите резултати. Досега кръвната захар ми беше в норма 4.7-4.9 последния път ендото поиска да правя натоварване с глюкоза превантивно защото съм с Хашимото и заради годините а АГ ми каза че бебето е около 2 седмици напред но не виждаше проблем в това. Та правих днес  в 28+6 и резултатите ми бяха
5,6  9,9  7,6

Редактирам си вчерашния пост, днес бях на лекар него го притеснява стойността на първия час и каза да мина на диета и след един месец ново натоварване с глюкоза и аз бях направо  Sick. Питам го няма ли друг начин нямало и сега напарво не знам страхувам се да не натоваря много бебето и мен самата. Аз толкова сладки неща не консумирам по принцип. На някой друг правили ли са такова повторно натоварване и не е ли опасно?

Последна редакция: чт, 06 окт 2016, 18:06 от Niss

# 1 508
  • ту тук, ту там
Моята стойност на първия час беше по-висока от твоята - 11,18 май, не помня вече. Иначе другите ми бяха по-ниски от твоите. Аз консултация с ендо имам само в кратък телефонен разговор, обаче тя, ендокриноложката, ми каза, че няма никакъв смисъл да се повтаря и щом веднъж е дал резултат за ГД, няма как да е различно при повторно изследване. За мен това също е странно, не го разбирам защо е така, но все пак не го повторих. А и много момичета от тази тема ми казаха същото - че няма смисъл от повторно обременяване.

# 1 509
Добре а без ново обременяване как се разбира дали положението не е станало още по зле и съм примерно за инсулин а не за диета?

# 1 510
  • ту тук, ту там
Ако не успяваш да поддържаш нормални нива на КЗ само с диета, тогава минаваш на лекарства. За целта трябва да се следиш с глюкомер. Аз повечето неща ги знам от момичетата в тази тема. Мисля, че дори и с правилна диета и нормални стойности с глюкомера, няма как следващото обременяване да няма отклонения, защото веднъж появил се, ГД не изчезва до края на бременността. За мен беше трудно да го проумея и приема, но явно е така!

Ако някъде бъркам, моля другите момичета да ме поправят! 

# 1 511
Питах го изрично дали според стойностите имам ГД той каза не просто леко нарушение което ще коригираме с диета. Ще се консултирам и с още някой че хич не ща да се натоварвам пак ако има друг начин. За глюкомери коя марка се препоръчва и колко често трябва да се следя? Става ли да ходя на кръвно-захарен профил примерно всяка седмица и да не взимам глюкомер?

# 1 512
  • ту тук, ту там
Уф, и аз така се надявах, че нямам, честно казано, ама казаха, че не е така. Не знам вече.
За профила - не знам.
Аз имам глюкомер АкуЧек, лесен е за употреба. Струваше 18 лв, комплект с писалката, ланцети (игличките са това) и 10 тест ленти, които обаче са крайно недостатъчни. Иначе 50 тест ленти струват 30 лв.
Аз не съм стриктна в меренето, правя го когато съм хапнала повече или нещо забранено само. Рядко съм имала единични отклонения от нормата. Все забравям да измеря час или два след хранене. Меря сравнително редовно сутрин на гладно само, единични случаи имам на отклонение, ако 5,2 е отклонение от нормата. Така че не знам доколко съм някакъв пример, но това е при мен. Дано нямам проблеми занапред.

# 1 513
Elleni е права за всичко.

С тези стойности според половината доктори си с ГД, според другата половина - не. Според мен подхващай строгата диета и следи с глюкомер, до лекарства надали ще стигнеш. Но и при най-малката индикация за проблем, а при теб индикациите даже са повечко, е по-добре да си на диета и да се следиш, отколкото да се неглижира. Повторно обременяване направи чак половин година след като родиш, сега няма съвсем никакъв смисъл.

# 1 514
Има ли някъде обяснена подробно диетата. Аз по принцип съм на безглутенова и не ям нищо тестено. Хапвах си шоколад и пържени картофи както и тях ги спирам както и сладките плодове но като цяло не приемам много въглехидрати и не знам какво повече да огранича.
С тези глюкомери се зачетох и ми се струва че са доста неточни може би за диабетици вършат работа но колко са надеждни при нас? Някой имат отклонения 0.5-1 mol а това е огромна разлика.

Общи условия

Активация на акаунт