Съмнения за гестационен диабет

• 284 088
  • 1 898
  •   1
Отговори
# 645
Мерси  Hug 5.7 е тази сутрин (103, вчера 100). Ама в книжката пише, че трябва сутрин да е под 100 (5.5)  Thinking

# 646
  • Canada - Montreal
При мен пише сутрин на гладно до 5.6.Между 5.6 и 6.0 - повишен риск от диабет.Между 6.1 и 6.9 - преддиабет.И вече 7.0 и нагоре - диабет тип 2.След това, два часа след глюкозата, пише до 7.8 -нормално.Между 7.8 и 11.0 преддиабет, а  11.1 и нагоре отново диабет тип 2.Това за небременни.За бременни са различни.
bi_bi, чакам да ми звъннат с час за диетолог.Казаха ми, че засега няма нужда да се виждам с ендокринолог.Ще пиша задължително като има развитие. Hug

Последна редакция: ср, 17 окт 2012, 17:23 от mimolin

# 647
  • София
Аз скоро си изследвах захарта на гладно, но към 11 часа, не бях го правила от бременна и резултатът е 5.19. чудя се дали е много, въпреки, че е в референтните стойности, като бременна не ми е надвишавала 5 - все 4 и нещо, и диабетът се видя след обременяване. Свекърът ми казва, че е най-добре между 5 и 6, под 4.5 било хипогликемия  newsm78
Тези дни ми попадна епикризата от раждането - с гестационен диабет, глюкоза на втория ден - 3. И затова сега се чудя.

# 648
  • София
Аз скоро си изследвах захарта на гладно, но към 11 часа, не бях го правила от бременна и резултатът е 5.19. чудя се дали е много, въпреки, че е в референтните стойности, като бременна не ми е надвишавала 5 - все 4 и нещо, и диабетът се видя след обременяване. Свекърът ми казва, че е най-добре между 5 и 6, под 4.5 било хипогликемия  newsm78
Тези дни ми попадна епикризата от раждането - с гестационен диабет, глюкоза на втория ден - 3. И затова сега се чудя.

Много късно си мерила, за това. Не оставай до 11 часа гладна, моля те  Hug
Вземи да си измериш захарта в 7.30 - 8.00 и ще видиш, че ще е ОК

Блонди, мисля че нямаш поводи за притеснение, все пак много малко време е минало след раждането. Аз до около 5 месец на бебо все си имах леко завишени показатели. Кога са се смъкнали не знам, но на 9 месец, преди да ме "застрелят" с кортико стероидите си беше около 4.5-5.0. После пак зор,  докато я сваля - повече от 3 месеца.
Но е хубаво, че се следиш Wink

# 649
Здравейте и аз да се включа в темата. Моята история е следната през м.06 (без да знам че вече съм бременна) поради многото качени килограми - за около 3м. +10кг. ендокриноложката ми назначи ОГТТ тест (поради съмненние за диабет а пък съм и фамилно обременена - баща и баба) та резултатите тогава бяха: глюкоза 0мин. - 5,6, 60 мин. - 10,1, 120 мин. - 7,6 а на инсулина 0мин. - 13; 120 мин. - 86 рефер.стойности за инсулина са от 2 до 25. Ендокриноложката веднага ми назначи Сиофор и диагнозата беше "инсулинова ресистентност" но 1 седница след това разбрах че съм бременна и гинеколога веднага ми спря Сиофора. Захарта след това съм я изследвала 2 пъти - 5,4 и сега преди 2 седмици беше 5,6 ипратиха ме при др.Бояджиева и в понеделник съм на ново натоварване и консултация след това, освен това вчера по телефона ми каза че стойност на кр.захар 5,6 е висока по време на бременност. Сега въм в 22 седмица и преди няколко дни бях на фетална морфология всичко с бебето е наред Hug. И понеже ще умра от притеснение до понеделник бих искала да Ви попитам някой неща:
1. Какви са нормалните стойности на кр.захар за бременни?
2. Кога се налага т.е. при какви стойности дават инсулин? Ужасявам се от инжекции!!!
Благодаря на всички предварително и усмихнат ден от мен!

# 650
  • София
1. Какви са нормалните стойности на кр.захар за бременни?
2. Кога се налага т.е. при какви стойности дават инсулин? Ужасявам се от инжекции!!!
Благодаря на всички предварително и усмихнат ден от мен!

На гладно - до 5.1
1 час след ядене - до 7.8
2 часа след - до 6.7
Назначава се при трайно нарушение на поне един от показателите, но е и много индивидуално, само ендокринолога ти може да реши.
Има и медикаменти за през устата, не е задължително да се бодеш, но все пак лекар трябва да прецени какво да ти предпише  Hug А и не си представяй боцкането с инсулин като поставяне на пеницилинова инжекция (примерно), днес медицината е напреднала достатъчно, за да предложи максимално удобно и безболезнено решение на нарастващия брой диабетици.

# 651
Благодаря за бързия отговор Ариана  Simple Smile
Четох че др.Бояджиева е добра дори ми я препоръча лекар. Дали моите стойности са да кажем в норма или са притеснителни. Изчетох цялата тема и видях че има доста момичета с горчивия опит да имат ГД. Можете ли да ме ориентирате какво да очаквам? Родих сина си без гък да кажа (търпя много на болка, но видя ли инжекцията или игла ..... става страшно). Без да се "хваля" скоро ме бодоха цели 7 пъти - 3 лаборантки за да ми вземат кръв  Embarassed

# 652
  • София
Ами знаеш какво да очакваш от обременяването, вече си го правила. След това заедно с д-р Бояджиева ще разгледате резултатите и тя ще ти назначи диета и/или лечение с медикамент. Когато аз си правих обременяване, всички бременни получиха резултатите си и обратна връзка още в съшия ден.
Не мога да ти кажа по отношение на лечението какво те чака, на първия час са ти били доста високи стойностите от предишното обременяване, но е важно да се види и сега, в напреднала бременност как стоят нещата.
Не се тревожи, състоянието е по-вероятно да е временно, въпреки фамилната обремененост  Hug

# 653
  • София
Аз утре съм на обременяване при Бояджиева.

Вкъщи се бода всяка сутрин, като цяло съм под 5,1, даже сутринта бях 4,2, но вчера съм вечеряла смао салата. Интересно ми е утре какво ще изкарат. Убедих се,че диетата и движението са най-важни.

# 654
  • София
Илистои, честита бременност! Дори и да се наложи инсулин, не се притеснявай, защото той се поставя много лесно, бързо и безболезнено, но според мен с тези стойности първо ще ти назначат диета. Докторката е много добра, аз също ходя при нея. И наистина движението е много важно. Ако съм прегрешавала с нещо през бременността, веднага след това правех разходка и захарта се понижаваше. Успех! Hug
Кати, успех и на теб утре! Hug

# 655
Благодаря Би_би днес бях на гинеколог и такава лекция ми дръпна заради захарта (добре че ми е познат  Twisted Evil) Дано всичко да е наред! Като се видя с Бояджиева ще пиша. Лек ден на всички

# 656
  • В кошера...
Аз всъщност не правих обременяване, защото първо гледат КЗ на гладно, а моята беше 6,7.
Докторката ме върна да изям един кроасан с шоколад и едно кафе с три захарчета и резултата след час беше 11,4, тогава ми поставиха диагнозата.
Какъв тип е диабетът се установява също с изследване, не е вярно, че е тип 2. При млади хора си е тип 1 по принцип. Изследват се Гад антитела - ако ги има, значи е налице автоимунния процес, защото диабет 1, както и всички ужасни болести е автоимунно заболяване.
Илистой, аз бях като теб относно инжекциите, но това да си поставяш инсулин с писалка няма нищо общо с инжекция. Много е важно да поговориш с хора, които да ти обяснят всичко - не се шашкай предварително.
За жалост милиони хора по света живеят с тази болест. Тук при нас липсва и информация и помощ, за да си обясниш нещата, но ти потърси и се информирай.

# 657
Благодаря че се включи и ти Медунка Simple Smile Поуспокойх се че най-вероятно ще съм на диета Simple Smile В понеделник ще видя какво ще каже докторката.

# 658
  • София
Блонди, 2 часа след хранене беше 6,1 Simple Smile

# 659
Днес бях на обременяване и резултатите ми са:
0 мин. - 5,72
60 мин. - 13,04
120 мин - 9
"Сдобих" се и аз с ГД  Sad
Засега съм на диета но трябва 2 пъти седмично да си меря КЗ по 6 пъти на ден Shocked и другата седмица пак съм на преглед. Ако всичко е наред ще си остана на диета до края на бременноста след месец съм на профил и тогава ще се види дали ще ми включат инсули  Cry
Иначе др Бояджиева е уникална жена! Много отзивчива и любезна. Рядко се срещат такива доктори.

Общи условия

Активация на акаунт