Съмнения за гестационен диабет

  • 283 928
  • 1 898
  •   1
Отговори
# 720
  • Варна
  • Мнения: 249
bi_bi не вечерям ориз. На обед ям от време на време, то няма кой знае какви варианти като съм на работа.

А месото, ей голяма ми е мъка - хем не обичам, хем като ям рядко, когато реша да хапна после цял ден ми е тежко. Някъде бях чела, че като не ядеш месо някакви ензими стават много малко и после организма не може да го обработва. Сигурно затова ми е много тежко. Сега се опитвам поне на обед да ям супа с малко месо, знам, че е важно в момента и колкото мога ям.
Сещаш ли се дали в началото на темата си пускала диетата или по в средата, не знам кога ще мога да я прегледам  цялата?

# 721
  • София
  • Мнения: 503
Ето цитат от мой пост, това е точно след обременяването, когато ми е открила ГД д-р Бояджиева:
"Ето какво ми каза док: в следващата 1 седмица трябва да се боцна в 2 различни дни, не последователни. Във всеки от двата дни, ще се боцкам по 6 пъти: сутрин на гладно, 1 час след закуска, преди обяд, 1 час след обяд, преди вечеря, 1 час след вечеря.
За това време съм на следната диета:
- сутрин филийка черен хляб от брашно тип над 1000 + сирене или кашкавал или филе /ама чисто месо/ или извара;
- втора закуска - може плод, но да е с големината на топка за тенис;
- на обяд - половината ядене да е зеленчуци, независимо дали сурови, варени, печени, 1/3 да е пиле или риба, 1/3 картофи или ориз или варива;
- следобедна закуска - пак същото условие за плода;
- вечеря - съотношението да е като на обяд;
- може плод, но е важно да има време между храненията и тогава да се приемат плодовете."

# 722
  • Варна
  • Мнения: 249
Много лесна ми се вижда тази диета.
Риба за сметка на месото много обичам, особено ако има кой друг да ми я наготви hahaha.
Но това смесване с ориз/картофи ми е леко странно? Нали е въглехидрат?

Ще видя утре какво ще каже АГто, но нещо не съм обнадеждена, защото още като забременях й казах за предишния ми проблем с инсулина и това, че пиех Метфогама и тя просто както обикновено ми каза да намаля сладкото (което по принцип почти не ям) и да спря тестеното от бяло брашно (което пак по принцип не ям, защото дори мъжа ми обича само черен хляб).
Ако не ми даде някакви конкретни указания ще пробвам този режим поне до 19 декември, когато ми е прегледа при ендокринолога.

Нямам глюкомер вкъщи, но баба ми има, мога евентуално да си меря захарта като се прибера за Коледа. Но мен зверски ме боли сигурно 10тина дни след убождане по пръстите като стисна нещо и ме боли. Виж от вената грам проблем нямам да ми вземат кръв.

# 723
  • Мнения: 10
Здравейте! Уара и аз съм се включвала по напред в темата, можеш да видиш и моте неща, аз бях много тежък случай, ориз не си и помислях да хапна, много ми се вдигаше диабета, а и без него през ден увеличавах инсулина. За боцкането - от както се помня мразя игли, но по ирония на съдбата се боцках по 11 пъти на ден (преди и след ядене , и 4 пъти инсулин в корема). Хубаво е да имаш апарат, с който да си измерваш кръвната захар преди ядене и 1 час след ядене, така щте видиш, коя храна как ти действа. Тук апаратите ги дават безплатно за бременните с такъв проблем, иглите, лентите , инсулина, всичко.
Относно качването на кг. аз бях качила 26кг за цялата бременност, но задържах много вода, която при раждането изтича и като ме изписаха имах да свалям само 7 кг. При мен проблема е сега, като кърмя и пълнея, а казват,че като кърмиш топиш мазнини ooooh! Чувствам се ужасно дано нещата се оправят вече.
Успех!

# 724
  • Мнения: 27 523
yara, поствам ти и моята диета, назначена ми тук в Белгия. Месо и аз не харесвам и почти не съм яла, не е задължително, само дето ти свива менюто още повече  Crazy

Скрит текст:
РЕЖИМ И ПРАВИЛА ПРИ РИСК ИЛИ ГЕСТАЦИОНЕН ДИАБЕТ

Закуска:

- 60гр пълнозърнест или ръжен хляб (2 филийки)
масло или маргарин на тънък слой

- 80гр бяло сирене
- или 50гр кашкавал
- или 50гр топено или крема сирене
- или 1 сварено яйце
- или 50гр шунка, пилешко филе...

Ако ползвате сухари, може да увеличите двойно количеството (4). Но сухари само тип шведските или от онези, тънките, продълговатите (не знам как се казват точно), а не бишкоти, т.е. обикновените, четвъртитите, от тях не може.

Без сладка, Нутела, конфитюри, дори и такива, които са без захар.

Ако се лишите от една филийка хляб, може да си прибавите 1 кисело натурално млекце без захар (малко, тук са по 100гр)

За пиене: (важи за целия ден)

-кафе или чай без захар, може с подсладител. За бременни като подсладител само аспартам или Стевия. Без захарин и цикламат .
- вода газирана или не
- кола, фанта и подобни може лайт. Но не кола с лимон, дори и лайт.

Без никакви натурални готови сокове, дори и такива, на които пише без добавена захар.

Никакви сереали, дори и такива без захар.

Малка закуска преди обяд:

Идеалното е някакъв плод с млечен продукт. Може да ползвате от предложенията за закуска, както и за следобяда.

От плодовете е забраненото само гроздето. Банан може, но не голям.
Може да ядете замразени плодове, смесени с натурално мляко. Или плодови кисели млекца, но без захар. Може плод със някакъв вид сирене. Също и сладолед за диабетици, без захар.

Може да си правите кремчета пудинг, без захар, а с подсладител.

Или купичка със зеленучкова супа или готвени зеленчуци + 2 сухарчета или 1 филийка хляб (пълнозърнест или ръжен, ясно е вече, да не го пиша всеки път после) с малко масло и сирене...

Студено основно ядене (за обяд или за вечеря, по избор):

- 60гр хляб
-или 120гр макарони (за предпочитане пълнозърнести) (мерят се сготвени), не г варите докрай, както и ориза!
-или 120гр ориз, за предпочитане кафяв
-или 120гр грис
-или 150гр картофи

Малко масло или маргарин върху филийките е ок.

- 100гр студено месо (пиле, пуйка, нетлъсто свинско...)
-или 100гр шунка, пилешко филе...
-Или 2 сготвени яйца
-или 100гр бяло сирене
-или 100гр извара
-или 3 триъгълничета топено сирене
-или 80гр кашкавал
-или 100гр консерва риба тон, сьомга или краб натурлани с малко майонеза

Сготвените или сурови зеленчуци може да си гарнирате с оцет и/или майонеза. Внимание: не ги гответе прекалено, трябва да остават полусурови.

Следобедна закуска:

От предложенията досега + напитка от предложените.

Ако следобедът ви идва дълъг, може да вземете две закуска , например в 15ч и една по-малка към 18ч.

Топло основно ядене (за обяд или за вечеря):

- 1 купичка зеленчукова супа (може да се пиреме половин час преди яденето)
- 120 до 150гр нетлъсто месо

Не може дивеч или агнешко. Не може панирано месо.
Избягвайте сосовете, на основата на брашно.

-или 120гр риба (не панирана)
-или 2 яйца

-150 до 200гр готвени зеленчуци

Без никакви компоти, дори и такива без захар. Да се избягват готвените моркови, царевицата, цвеклото и грахът (може максимум 1 с.л., но смесена с други от разрешените зелнчуци). Избягвайте сос Бешамел, може по малко сметана или сметанови сосове.

- 150гр картофи (= на 3 картофа с големината на яйце), варени, на пара или печени. Избягвайте пюрето.
-или 120гр ориз
- или 120гр макарони
- или 120гр жито или грис
- или 150гр пържени каротфки, (макс. веднъж седмично). Избягвайте картофените крокети.

Мазнини за едно ядене:

1 с.л. мясло или маргарин
- или 2 с.л. майонеза лайт
- или 1 с.л. обикновена майонеза, смесена с 1 л. кисело мляко
- или 1 с.л. олио (подходящи са от маслини, орехи, соя, царевица, слънчогледово)
) или 2 с.л. сметана

Вечерна закуска:

Кисело мляко или кислео мляко с плодове без захар или друг млечен пдоукт.
Понякога сладолед без захар с някакъв плод.
Само плод.

Допълнителни:

Безалкохолни напитки - лайт и максимум по една канетка на ден.
Когато много ви се прияде, може парче шоколад (за предпочитане черен) или друго нещо сладко, но винаги да се приема като десерт, накрая на едно ядене.

Основни правила:

Организирайте си добре 3 основни яденета и три закуски в точно установени часове.

Никога не пропускайте нито ядене, нито закуска!

Като подсладители са позволени аспартам и ацесулфам К. Избягвайте продукти с фруктова захар.

С всяко основно ядене приемайте и фекуленти - хляб, макарони, картофи, ориз... Шакароните и оризът несварени докрай, а ако готвите катрофите с обелката, имат много по-ниска захарна стойност, отколкото ако са сготвени обелени.

Пийте по 1.5л вода на ден.

Разхождайте се, движете се. Следете теглото си (не качвайте повече от 1-1.5кг на месец).

Приемайте достатъчно мелчни продукти, които съдържат калций, важен за вас и за вашето бебе.

Ползвайте морска или йодирана сол. Яжте риба два пъти седмично.

Избягвайте продуктите, които са на базата на соя - крем, мелка, сирене тофу...), защото съдържат токсични вещества за вашето бебе, ако се приемат повече.

Няколко съвета за по-добро контрoлиране на захарта:

Най-важното е, разбира се, приемът на храната, но освен това и бързината, с която се усвоява от организма. Колкото по-бързо се усвоява един продукт от храносмилателния тракт, толкова по-бързо се покачва захарта в организма.

Ето факторите, които забавят абсорбирането:

1. Фибрите - забавят абсорбирането, захарта се почква по-бавно и на по-ниско ниво. Затова е за предпочитане черният хляб (пълнозърнест, ръжен), пълнозърнестият ориз и макарони, както и да се ядат зеленчуци на всяко ядене.

2. Текстурата на храната - течностите се усвояват най-бързо. Затова е важно да ядете компот или сготвени плодовете, а цели. А фрешовете в нашия случаи са абсолютно нежелателни.

3. Готвенето на храната - колкото е по-сготвен един продукт, толкова по-бързо се усвоява.

4. Присъствието на друг хранителен продукт - ако един продукт с някакво съдържание на захар бива консумиран заедно с друго основно ядене, усвояването му се забавя. Или просто с друг продукт - например плод с кисело мляко, а не само плод.
Затова, когато си позволявате някое прегрешение, правете го винаги в края на яденето.


# 725
  • Варна
  • Мнения: 249
 Hug
Много благодаря момичета за помощта.

Днес съм на преглед при АГто, а утре на ФМ ще повдигна въпроса и на двете места.
Иначе диетите според мен са лесни за спазване и ще ги пробвам Simple Smile

# 726
  • София
  • Мнения: 503
yara, ще си нагласяш глюкомера на по-ниска степен на убождане. Трябва да погледна моят глюкомер с колко степени е, но аз съм го нагласила на 3. По този начин иглата не влиза много дълбоко. Имай предвид, че аз съм много страхлива и в началото ми костваше големи усилия да се реша да се боцна. Но после видях, че не е страшно.

# 727
  • Мнения: 27 523
Моят е на 1  Simple Smile

# 728
  • София
  • Мнения: 2 457
Мда...а освен това се боде не на "възглавничката" на пръста, а по-нагоре към върха, за да не боли толкова.

# 729
  • Мнения: 27 523
На мен ми казаха леко нагоре и отстрани, като стискам пръста  Simple Smile
Най-често бодях на безименния, най-рядко на средния. Не се бодат палец и показалец.

# 730
  • Canada - Montreal
  • Мнения: 118
И на мен като на Блонди, отстрани на пръста, стискайки.При толкова бодене човек претръпва в един момент.

Bi_bi, ти защо ще правиш пак обременяване толкова скоро?Аз питах диетолога дали има някакъв шанс да се оправя някога и тя ми каза, че има много малка вероятност като спра да кърмя и си върна килцата  преди бременността.

# 731
  • Варна
  • Мнения: 249
За боденето да и мен са ме боли само горе в страни или на безимения или на средния, но наистина след това повeче от седмица ме наболява като пипна нещо. Особено като съм на работа и пиша на клавиатурата. Но за Коледа ще се понадупча докато съм си вкъщи.

Както и предположих моята АГ не го взе толкова насериозно. Каза, че може да било инцидентно и след 3 седмици така или иначе ще ми пуска изследванията за 2рия триместър и ще видим как са тогава. Но аз ще пробвам вашите схеми на хранене до 17.12, а на 19.12 съм на ендокринолог, така че ще имам по-голяма яснота другия месец.

Бебчо е добре - момче е, развива се съвсем нормално - 306гр, нормални околоплодни води, дано и до края всичко е наред.

# 732
  • Мнения: 27 523
Аз питах диетолога дали има някакъв шанс да се оправя някога и тя ми каза, че има много малка вероятност като спра да кърмя и си върна килцата  преди бременността.

Защо малка?  Thinking Рядко остава или се развива послед диабет тип 2.

Яра, стискам палци всичко да е наред  Hug

# 733
  • София
  • Мнения: 503
Яра, браво че всичко е добре. Леле, 306 гр., още 10 пъти по толкова и сте готови Simple Smile
Мимолин, не те разбрах каква е малката вероятност за след раждането - да отшуми ГД или напротив? Аз вече правих едно обременяване на 45-тия ден след раждането. Тогава резултатите показаха остатъчни нарушения, тоест преддиабетно състояние. Док поръча да отида като спра да кърмя. И понеже вече не кърмя, ще трябва пак да отида, за да видим какво е положението.

# 734
  • Canada - Montreal
  • Мнения: 118
След раждането си останах с нарушен глюкозен толеранс.Такава диагноза ми поставиха след натоварването с глюкоза.Питах ги дали е в резултат на бременността или съм го имала преди нея и ми отговориха, че никой не може да ми каже със сигурност.Питах ги дали има някаква вероятност да се оправя някога и ми казаха, че има съвсем малка такава, след като спра да кърмя и отслабна.В нета четох доста песимистични прогнози, според които 100% от хората с предиабет се разболяват от диабет в следващите максимум 20 години.Питах и за това.Казаха, че не били 100%, а 80%, и че много от тези хора не са и подозирали за състоянието си.Питах ги за евентуална следваща бременност и ми отговориха, че може и да се прояви ГД, но може и нищо да няма.Питах за стевията.Казаха, че нямало достатъчно данни от изследвания на бременни и кърмачки и затова по-добре да не консумирам докато кърмя.
Иначе ми дадоха една брошурка за здравословно хранене(не за диабетици), колко и какво да се яде, според пола и възрастта.Написаха ми какво да хапвам допълнително сега, докато кърмя.Посъветваха ме да се движа активно поне половин час на ден и ако ям сладко, да не го смесвам с друго, което вдига захарта.Казаха ми какво е здравословното тегло, което е добре да поддържам, според височината ми и общо взето това беше.

Общи условия

Активация на акаунт