Бг гари,Арабски летища,някой някого с усмивка посреща !

• 49 798
  • 742
  •   1
Отговори
# 225
Добър ви вечер  Hug

Дуа, здравей  wavey Дано намираш повече време да се разписваш от Ливан, твоят поетичен стил на писанеми липсва Peace

И детективката се появи  Wink Чакаме снимки и разкази  и от теб  Laughing

Грозен аватар, за мръсните думи ... помолиха ме за в бъдеще да не казвам кускус, a мафтул, защото в Йордания (а май и в целия БИ) първата дума имала друго, доста неприлично значение, но доколкото знам в африканските арабски страни се използва с българското значение, или греша?

Гаричке, мисля, че никой няма да има против да получиш паролка, но кой ли ги раздава  newsm78

Машинка за хляб нямам, но нямам и желание да купя, че топъл ароматен току що изпечен хлебец мога да изям цял целичък за минимално време... тъй че после ще трябва да сменям и дрехите в гардероба  Whistling Mr. Green
ЗА здрав. хранене, имах период, в които гледах само етиектите, да няма е-та, да е био, и т.н. сега май съм някъде по средата, уж се опитвам да се храня здравослно, но без да се вманиачавам.   Peace

Поздрави на всички  Hug

# 226

Паролата я дава АД ,но пък от друга страна на Гаричка не е отнемана,така че,ако някой е против моля да сподели.

# 227

أعطــني الناي و غنّي فالغناء سرّ الوجود

أعطــني الناي و غنّي
فالغناء سرّ الوجود
و أنين النّاي يبقى
بعد أن يفنى الوجود

هل اتخذت الغاب مثلي
منزلا ً دون القصور
فتتبعت السواقي
و تسلّقت الصخور

هل تحممت بعطرٍ
و تنشفت بنور
و شربت الفجر خمراً
في كؤوسٍ من أثير

هل جلست العصر مثلي
بين جفنات العنب
و العناقيد تدّلت
كثريات الذهب

هل فرشت العشب ليلاً
و تلحفت الفضاء
زاهداً فيما سيأتي
ناسياً ما قد مضى

أعطني الناي و غني
فالغنى عطر القلوب
و أنين الناي يبقى
بعد أن تفنى الزهور

أعطني النّاي و غني
و انسى داء و دواء
انما الناس سطورٌ
كتبت... لكن بماء

كلمات : جبران خليل جبران

Стихотворението е на Жубран Халил Жубран,казва се Дай ми флейта и пей

Дай ми флейтата и пей
защото в пеенето е тайната на съществуването
и стоновете на флейтата продължават
и след като изчезне живота
Дали си приел гората като мен
за дом ,вместо замък.
и си следвал ручеите
и си изкачвал скалите.
Дали си се къпал в аромати
и се сушил в светлина
и си пил сутрин вино
в чаши от етер

Дали си сядал като мен следобед
между лозниците
и гроздовете да се спускат
като златни полюлеи

Постилал ли си нощем в тревата
и вселената ти е била завивка
без да се интересуваш какво ще дойде
и забравил всичко минало.
Дай ми флейта и пей
защото пеенето е като парфюм за сърцето
и стоновете на флейтата остават
и след като изчезнат цветята.
Дай ми флейтата и пей
и  забрави за болест и лекарство
защото хората са като редове,
но ...изписани с вода.

http://www.youtube.com/watch?v=j0aKMgfqHik

# 228
Аааа, вече направо взех да ви завиждам с тези хлябове.  Crossing Arms Моят този път стана вкусен, но не втаса достатъчно, тежък беше. Но не се отказвам, скоро продължавам с опитите. Може би защото го пуснах с по-малко мая на по-бърза програма.

Фенке, много е хубава тази песен, текстът й направо чудесен. Peace

Гаричке, и аз нямам нищо против, ти си си в правото за парола. Чакаме вкл. от Йордания. Hug

Айа, Астарта и аз се хранех едно време здравосолвно о ми беше и вкусно. И досега умирам за овесени ядки и черен хляб, но вече ми омръзна, много е здължаващоп все да търсиш, избираш, приготвяш само за себе си. Mr. Green

Ники, браво, държиш си на мнението. Mr. Green Hug

Детективке, кажи къде обикаляте? Значи и аз кога ли видя Акаба, Перта, амман/

# 229
Иман, Тарик е невъзможен сладур, а за бебето ти изобщо не знаех затова честито със закъснение! Сега като видях подписа загрях, че споменатия Нахиян е твоето бебче, много хубаво име за, първи път го чувам.

А за бебето наистина е на Катето Шилан, всъщност и двете Катета се сдобиха с бебета и то с римуващи се първи имена  Grinning

Някой ще конкретизира ли значението на кускус в Близкия изток? Пусто любопитство  newsm78

Дуа и Детективката радвам се, че се обадихте.

Дуа, ти там комуникираш ли на френски?

Цитат на: already detective link=topic=509677.msg15930930#msg15930930
[b
Аватарче грозно [/b] Mr. Green,млухия готвиш значи Heart Eyes

Готвя в несвяст, преди 3 дни я правих с пиле, вчера с кайма. Тотално съм зарязала половинката си да се спасява сам с неговите кърита-мърита.

А на теб скъсаните сандали да са ти проблема...с такива умни и талантливи щерки като твоите....

Последна редакция: вт, 17 авг 2010, 02:25 от Дивиана

# 230
Здравейте момичета,
ние вчера имахме екшън и посещение в Бърза помощ ,свалям дребната долу и изведнъж изрева ,поглеждам и я виждам как е сложила тротинетката на врата си  #Cussing out вместо да я тика .Да,обаче докао заключа вратата явно е залитнала и се одраскала,но дълбоко,и текна една кръв.Само при мислълта ,че може да е засегната вена ми прилоша ,извиках такси и в спешното.Там ме успокоиха,че било повърхностна рана и само я намазаха.Но,часове след това треперих,а халпето мърмореше ,защо валяло и нямало деца долу. Mr. Green

Лек ден на всички   bouquet

# 231
Привет, ориенталски принцеси.  bowuu Голямо затишие в темата.

Мираж, ей така от грижи се побеляжа и остарява. Сега като се сетя за майка ми какво е преживявала с моите потрошваници и ми става зле. bowuu

Ние пък сме с диария, как се оклепахме на един детски рожден ден, майко мила. Mr. Green

Аватарче, млюхията ти върви значи. Мен лигавото не ми пречи също. Затова обичам варени овесени ядки, че дори и по-старичка и голяма бамя, която се продава в БГ и която в Сирия посмъртно няма да ядат. Mr. Green

# 232
Фенке, много точно това стихотворение описва войната и причинте за нея според мен. Не знаех, че думата смърт е от м.р. bowuu

Аз пък да ви пусна тук един линк, който пуснах във фейса, но няма да го редактирам, че ме мързи.
Диалогът на формите от Тина Хамзе
Всички са чували за това семейство на сириец и българка в БГ, имащи 10 деца и които бяха давани по телевизията и подпомогнати от различни арабски бизнес личности. Много глупости бяха изписани за това семейство, но както виждам хората си възпитават децата макар по-бедно в дух на ценности и развиване на талантите.  Crossing Arms

# 233
Здравейте  Hug, преди няколко дни писах за нашето  пътуване до Сирия, реши се, че ще стоим четири цели дни само в Дамаск, тъй като вече сме обикаляли из Сирия и след това шест в Акаба. Понеже сега ще си резервираме стаи в хотел, искам да попитам знае ли някой дали може в рамките на един ден да се стигне до Акаба, ще трябва да вземем първия автобус от Дамаск за Аман и след това от Аман за Акаба, като не знам колко време ще отнеме минаването на границата и дали като стигнем в Аман все още ще има автобуси, но ми се ще да избегна нощуването там. От Акаба ще посетим Петра и евентуално Уади Рум.

# 234
Една бърза проверка в гугл даде следния резултат http://www.your-guide-to-aqaba-jordan.com/trust-bus-schedule.html
Според този линк има и късни автобуси до Акаба  Peace А пътуването отнемало към 2,5 - 3 часа.

Аутладниш, добре, че останали само с уплахата  Praynig  Hug

Амалче, и Твоята мъничка да оздравява бързо  Praynig

И аз вече няколко дни съм с висока температура и пазя леглото по цял ден  Outta Joint

Поздрави на всички   bouquet

# 235
Благодаря за сайта   bouquet, гледам цените на билетите не са толкова народни като в Сирия. Щеше ми се ако някой е пътувал по този маршрут да пише, но явно няма такъв. В някакъв онлайн гайд четох, че имало случаи пътуването от Дамаск до Аман да отнеме 10 часа, но се надявам че ще имаме късмет, понеже аз като основен организатор и "говореща" арабски ако нещо се прецака ще има да ми пилят другите на главата.

# 236
Добро утро,   bouquet

Една бърза проверка в гугл даде следния резултат http://www.your-guide-to-aqaba-jordan.com/trust-bus-schedule.html
Според този линк има и късни автобуси до Акаба  Peace А пътуването отнемало към 2,5 - 3 часа.

harlanshar, моят спомен е за нещо от порядъка на 5-6 часа Ирбид-Акаба (Ирбид е на около час северно от Аман). Дамаск - Аман е 223 км, Аман - Акаба - 360 км. Това са почти 600км, като прибавим и границата + 1-2 почивки, 10 часа не са нереално време. Дано ви отнеме по-малко, но под 8 няма да падне, според мен. AD имаха планове да пътуват в тази посока, сигурно е проучила въпроса и също може да даде полезна информация, но пак само за йорданския участък.  Peace

Фенке, малка беля е било.  Hug Добре, че всичко се е разминало. Амал, оздравяхте ли?

Айче, аз също имах "по-лош" период със здравословното хранене. Чак на мания ме беше избило. То е като снежна топка по надолнище, бързо добива сериозни размери.  Нищо не ядях почти - не като количество, а като асортимент. От време на време ме удря и по някоя вълна да се боря с препаратите в нас.  Blush И с тях водя тиха война.. Наскоро четох, че когато човек изпитва несигурност в други сфери в живота си, се опитва да държи под 100% контрол малките неща като храна, ред в дома и това му създава чувство за илюзорна сигурност, че все пак упражнява контрол. За мен мога да кажа, че по-скоро е вярно. Сега съм се поукротила, като пак черният ми списък е доста дълъг..  Crazy
Оздравявай бързо.  Hug

Цитат
Някой ще конкретизира ли значението на кускус в Близкия изток? Пусто любопитство
Хайде, моля, превод за любопитките, дето си врат носовете.  Outta Joint

Редактирам се: Добавих няколко снимки в албума. Нямам никакви на компютъра, от който пиша сега, та сложих каквото имах от фейсбук. Т.е. няма да ви изненадам с кой знае какво.  Mr. Green

Последна редакция: вт, 10 авг 2010, 08:42 от Малка Гара

# 237
Айа, оздравявай бързо Hug
Малка Гара, допитах се до "домашния арабско-български речник" и той ми каза, че кускус е женски полов орган (ама с по-вулгарното си име). По-интересното е, че каза, че в Ирак използват тази дума и за двете неща. Обяснението беше, че понеже не ядели кускус, нямали друга дума и когато се налагало, използвали пак тази Joy
По здравословното хранене и ограничението на препаратите и аз съм малко залитнала, но не ми пречи. Разбира се, далеч не съм се фанатизирала - сега на морето например отпуснах края и децата ядяха пици в несвяст. Но все пак гледам да ограничавам вафли, кроасани, да купувам млечни без растителни мазнини и на изпитани марки. Единствените абсолютно изключени храни са салами, кремвирши и наденици, които са си чисти боклуци. Ако разполоагах с достатъчно средства, сигурно бих пазарувала единствено био продукти, но с тези цени не мога да си го позволя.

# 238
Според този линк има и късни автобуси до Акаба  Peace А пътуването отнемало към 2,5 - 3 часа.
harlanshar, моят спомен е за нещо от порядъка на 5-6 часа Ирбид-Акаба (Ирбид е на около час северно от Аман).

Гаричке, наистина било повече от 3 часа, ама половинката ме подведе.  Blush Накарах го пак да провери в нета и намери информация, че пътуването Аман/Акаба било 4 часа. Peace

harlanshar, http://www.jett.com.jo/schedule.htm Това е страницата на автобусната компания, той е пътувал с нея, но препоръча, ако ще пътувате уикенда, да се обадите да запазите места. Малко е объркващо разписанието, защото вместо Аман, пише името на гарата, от която се тръгва. Коя гара ще е най удобна за вас, зависи от това, на коя ще пристигнете от Сирия. Предполагам, че това ще е Абдали (централната автогара)  Peace
Междудругото, същата компания пътува и до Дамаск, пише, че пътуването е 4 часа. Предполагам е въпрос на лош късмет да попаднеш на задръстване на гранцита.

# 239

Общи условия

Активация на акаунт