Какво мислите за този разказ?

• 2 874
  • 23
  •   1
Отговори
Здравейте! Аз съм на 15 години. Обичам да чета и съответно да изразявам себе си чрез разкази и стихотворения. Много бих се радвала ако споделите мнението си за моя разказ.

Небесен Дар
Тишина и призрачност обграждаха малкото селце. Единственият шум идваше от безспирната игра на вятъра, който неуморно подмяташе изсъхналите листа на единственото дърво на площада във въздуха ,и малко преди да докоснат земята отново ги улавяше в своята мантия и  повличаше в бурен танц.Небето отдавна беше изгубило своя усмихнат светлосин цвят. Сега то се извисяваше над града сиво, мрачно и злокобно, заплашващо беззащитното селце със своята безсърдечност.
Навън нямаше жива душа. Само смелото дърво се извисяваше голо над площада, борейки се за живота си. То ту надмогваше вятъра, ту се прекланяше пред неговата сила и величие, но не се предаваше. Тази канадска борба продължаваше с часове вече. Селяните я наблюдаваха от прозорците на техните къщи, а боговете от облаците на небето, но никой не се притече на помощ на дървото. Те се забавляваха като римляни в Колизеум безразлични към болката и страданието на храбрия гладиатор.
И когато дървото, изморено от безмилостната битка, се прекърши под силата и упоритостта на своя противник и падна с трясък на земята, хората се отдръпнаха щастливи от прозорците на своите дървени къщурки. Всички до един бяха доволни, защото бурята беше свършила тяхната работа. Беше повалила дървото. Така на тях нямаше да им се налага да се трудят през суровата зима за да поддържат огъня. Боговете бяха милостиви към тях - бяха им предложили и забавление. Затова преди вечеря цялото село им се отблагодари с молитви.
А какво получи дървото, което със своята смърт им осигури топлина и уют у дома? Нищо. То беше оставено на сред площада, отново в ръцете на бурята. Макар и умряло, душата му все още живееше. Тя усещаше дъжда който се сливаше с нейните сълзи и чакаше някой да дойде да я освободи. Но тя беше забравена от хората в мига, в който падна, както и малкото бездомно кученце, което куцаше на 3 крака и котето, чието ухо беше ухапано и червена кръв се стичаше по тъжното му, разкъсано от болка личице.
Бурята постепенно утихваше. Вятърът продължи играта си с листата на мъртвото дърво, доволен и горд с победата си. Скоро и дъжда спря. Усмихнато, слънцето се показа иззад едно снежно бяло облаче.Щастливи децата изскочиха от домовете си и детски весел смях огласи улиците, а бащите им се заеха с дървото. Работеха усърдно. Секирата се вдигаше и спускаше неуморно, отваряйки нови и нови рани, от които бликаше кръв и болка. Но хората не виждаха.
Дървото беше поредният неоценен небесен дар

# 1
  • Кацнала на едно дърво.
Горещо ти препоръчвам ето тази книга:
http://www.book.store.bg/p9820/za-pisaneto-memoari-na-zanaiata-stivyn-king.html
Прочети я много внимателно - особено тази част, в която става дума за инструментите на един писач.  Grinning
Желая ти успех!

# 2
Благодаря! Simple Smile

# 3
Поздравявам те за написаното! Имаш талант, усет и въображение!

На 15 си, имаш достатъчно време за самоусъвършенстване.  Wink

# 4
  • Sofia
Интересен е  Peace , откривам скрито послание за опазване на природата  newsm78,явно си любител на животни Laughing
Продължавай да пишеш  Hug

# 5
Благодаря!  Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 6
И на мен ми хареса - мисля, че си успяла да предадеш  чувството и емоцията която си искала по един интересен начин и аз те поздравявам за това   bouquet Продължавай смело напред

# 7
  • София
Пишеш страхотно, особено за 15-годишна! Но предполагам, еч искаш да чуеш и нещо конкретно като забележка, а не поредното "имаш време да станеш наистина добра":
1. Първото изречение страшно ме подведе. Тази "призрачност" не ми се върза с нищо по-нататък. А "тишина"-та ми се струва неестествена на фона на играта на вятъра по време ан бурята. В тази връзка (пиша ти неща, които ми правят впечатление като пропуски, иначе казах, че пишеш чудесно), как така единствено шума на листата ще се чуват в буря, която поваля 1 дърво. Пъддържаш тезата за призрачност ли или наистина е пропуск - когато има буря, вятърът бучи и покрай къщите. Нищо че накрая може да засегне пагубно единствено дървото.
2. Изречението "А какво ес случи с дървото..." точно на това място ме подвежда. Звучи като завършек, след който следва или подчертаване на идеята и после идва край, или като започването на някакъв финал, след който хората наистина излизат да го разфасоват това дърво и пак не го оценят. Но в никакъв случай не ми върви хората да се отдръпват, да чакат бурята да спре и т.н. Особено след като второто ти изречение е "Нищо", защото после доста работи се случват с дървото - тепърва ще го насекат и дъра-бъра. Някак леко разместване на абзаците ще оправи нещата.
3. И трето, нещо ми бяга идеята на разказа. Може би с 1 кратко изречение някъде лекичко ще я подсилиш, не е нужно да я казваш буквално. Ако искаш, я сподели - ще ти предложим вариант и място за това изречение. Само кажи.

Дано да съм била полезна. Съвет голям - не спирай да пишеш. Ако знаеш с писането, колко неща ще се родят още, без наистина да подозираш!

# 8
Браво!Похвално е да си на 15 години да си увлечена по писането,а не по правенето на глупости!!!Продължавай все така,тук ще намериш много приятели!!!

# 9
Валентина, много благодаря за критиката. Ще преработя разказа, използвайки съветите ти. Отново мерси!

# 10
И това:

http://peterstekel.com/PDF-HTML/Kurt%20Vonnegut%20advice%20to%20writers.htm

И The Elements of Style: нищо, че е за английския език.

Освен това редактирай на хартия, а не на компютър. Убивай безмилостно прилагателните и метафорите.

Забранено е да се пише за метеорологичното време. Забрави за "It was a dark and stormy night". Пак по Вонегът: всяко изречение трябва да изпълнява една от двете функции: да придвижва историята или да разкрива герой.

Пиши за това, което знаеш. Знам, че на село никак не е забавно да падат дървета. А всъщност какво е дървото? Топола? Бряст? Дъб? Колко е високо? Колко е старо?

Хората на село са малко по-корави. Те едновременно прибират реколта и погребват хора. На мен не ми пука, че не им пука за някакво си дърво.

Това изречение ми харесва:

"Тази канадска борба продължаваше с часове вече."

Нестандартен словоред, който навежда на мисълта за продължаващо действие. "вече часове" няма да звучи толкова добре.

Избърши сълзите и сополите, кажи ми къде е селото, колко е голямо, в кой век се развива действието и защо трябва да ни пука за дървото. Специално ли е нещо?

Жалко, че нямаше форуми, когато аз се напъвах да пиша на 15.

# 11
  • София
Mamacita Bandida, на мен ми се стори, че линкът се отнася за журналистически текстове...

От вчера сутринта мисля и си се чудя: Защо художествения текст да трябва да е без прилагателни и метафори, как ще стане така? Има и такива автори, обаче какво лошо има в един описателен текст, направо живописно изпипан? И редактирането на хартия с какво допринася в ерата на компютъра?

С останалите ти коментари съм много съгласна.

# 12
2. Изречението "А какво ес случи с дървото..." точно на това място ме подвежда. Звучи като завършек, след който следва или подчертаване на идеята и после идва край, или като започването на някакъв финал, след който хората наистина излизат да го разфасоват това дърво и пак не го оценят. Но в никакъв случай не ми върви хората да се отдръпват, да чакат бурята да спре и т.н. Особено след като второто ти изречение е "Нищо", защото после доста работи се случват с дървото - тепърва ще го насекат и дъра-бъра. Някак леко разместване на абзаците ще оправи нещата.

Изразът не е "какво се случи с дървото", а "какво получи дървото", което е логично продължение на предишния абзац, където се говори, че селяните са получили към сваленото дърво и бонус - забавление Simple Smile.
И тогава съвсем на мястото си като отговор е следващото изречение - "Нищо."
Иначе и аз съм съгласна със забележка №1.

# 13
И това:

Убивай безмилостно прилагателните и метафорите.

Забранено е да се пише за метеорологичното време. Забрави за "It was a dark and stormy night". Пак по Вонегът: всяко изречение трябва да изпълнява една от двете функции: да придвижва историята или да разкрива герой.

Пиши за това, което знаеш. Знам, че на село никак не е забавно да падат дървета. А всъщност какво е дървото? Топола? Бряст? Дъб? Колко е високо? Колко е старо?

Хората на село са малко по-корави. Те едновременно прибират реколта и погребват хора. На мен не ми пука, че не им пука за някакво си дърво.

Това изречение ми харесва:

"Тази канадска борба продължаваше с часове вече."

Нестандартен словоред, който навежда на мисълта за продължаващо действие. "вече часове" няма да звучи толкова добре.

Избърши сълзите и сополите, кажи ми къде е селото, колко е голямо, в кой век се развива действието и защо трябва да ни пука за дървото. Специално ли е нещо?

Жалко, че нямаше форуми, когато аз се напъвах да пиша на 15.

Много важно, че го бил рекъл Вонегът.  Wink А къде е забравил функцията на изреченията в худ. текст да създават атмосфера? Simple Smile
Според мен изобщо не е важно какво точно е дървото. В случая то е персонаж - символ в една притчова история и като такъв е най-добре да си остане с общото родово понятие. А в такива повествования тип притча нима има значение как се казва селото, дали е Сусурлево или Горско Тилилейово, в коя държава е, в кой век е действието и т.н.
Пък и защо авторът е длъжен да КАЗВА на читателя директно защо трябва на него /на читателя/ да му пука за нещо и колко са ценни идеите в произведението? Не е ли по-добре авторът просто да РАЗКАЗВА и чрез разказа да постигне определени внушения?

# 14
Благодаря за съветите! Този уикенд ще преработя разказа.
Точно това исках да получа- конструктивна критика, която да ми даде насоки.
Благодаря отново! Simple Smile Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт