® Португалия - тема № 13

• 36 475
  • 724
  •   1
Отговори
# 105
  • Стара Загора
angela_vesi Hug ! Добре дошла! Аз се казвам Данимира.Живях със съпругът си 2 год. в Португалия (малко в Пареде и след това в Орйраш), а от вече май станаха 3 год. (лелеее, кога мина толкова време Rolling Eyes ) сме си в България.

# 106
angela_vesi ,добре си дошла-сега ще те нападнем с въпроси,че както сме малко в темата и се познаваме /малко или много/,всички ще искаме да знаем повече  Laughing
Аз съм Деси,живеем в Алентежо,имам две момичета  и засега не работя
то,друго не се сещам интересно  hahaha

хайде пиши ти  Hug

# 107
  • В голямото море...Живот
Здравей Веси  Hug
Мен ме няма от 1г в Португалия,но прекарах там 8г....Казвам се Дора,приятно ми е!

# 108
Здравей и от мен Весела Hug добре дошла в нашата макар и нередовна тема Rolling Eyes..
Аз съм Светлана на 42г(малее колко са много) от 10г. съм тук със семейството..имаме дъщеря Теди на 22г и живеем във Фамаликао( намира се в триъгълника Порто,Брага,Гимараеш) Peace

Дани ooooh! какво е това кръвно..пази се Hug
Зоуи и при вас големи перипетии...важното е 4е вси4ко е наред PeaceФилип хареса ли БГ? Там как изкарахте?

# 109
Добре си до6ла angela_vesi  Hug
Аз също съм тук, от около година и малко, заради един чаровен португалец  Laughing
Живея в Charneca da Caparica съвсем малко по на юг от Лисабон. Повече инфо за нас в старите теми, а и в новите разбира се  Laughing.

# 110
Вики,4ЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН и от мен   bouquet,аз пак на опашката .....,ама кво да се прай,като няма ред за мен  в нормалните 4асове,на деня Sad.....

Веси,добре дошла при нас! Аз съм другото Светле.Две4ки сме  WinkНие  сме от 8г. тук  и уж  за постоянно ,но знае ли 4овек.....няма нищо постоянно в този живот newsm78.Имам си една кака на по4ти 7г. и едно беб4е на 4м. Simple Smile.Виждам ,4е  много скоро и ти ще станеш майка...Леко и бързо раждане Peace

Дани ,спокойно бе 4овек,и на теб малко ти остава,дръж се ,хапвай пове4ко,витамин4етааааааааа Hug
Зойче,пускай снимки от БГ, вие  в Обзор ходихте нали newsm78.Ей,как го обичам Обзор......Там ходихме за първи път с моя като станахме гаджета,само двамцата прясно влюбени.....много хубави спомени имам от там...Еххххххххххххх,а бяхме млади Sad

Светле ,ама и ти с такъв дребен шрифт си писала,4е трябваше да увелича на 400 ,4е да про4ета.Споко и ние  идваме на там,годинките не са за оплакване,а за изживяване  по най добрия начин....да сме живи и здрави , за да се радваме на годинките си Simple Smile

Деси ,стегна ли момите за у4илище,на есен с песен.... Laughing

Охххххх,и аз по4вам,септември доиде......,отпуската свърши......Няма как' трудът краси човека' Joy

Лека  Hug

# 111
Здравейте,
Много се радвам на топлото посрещане  Hug Задължително яе изчета старите теми, за да ви опозная отначало.
Честит рожден ден и от мен на Вики и Светла! Желая Ви много здраве, любов и късмет!
Питайте каквото ви интересува, аз ще разказвам, ама то нашата история е кратка и малко завъртяна, като за филмов сценарий  Laughing
Да ви питам и аз малко:
 juji.76 като имаш бебе на 4 месеца за каква работа говориш? Аз като го мислех къде да раждам и това ме отказа, че незнам колко време и пари им е майчинството, осигуровките ми важат ли там, не им знам езика да се оправям по лекари, а английския не минава навсякъде. Не бих се преместила там, ако не ме приемат за тази докторантура и да знам, че ще имам някакъв личен доход и ще правя нещо, а не да съм затворена вкъщи и да чакам на мъжа ми.
Да ви питам всички ли знаете езика и как се оправяте там? С работата как стои въпроса? Семейните отношения с португалската страна ( #2gunfireMr. Green
Като се сетя пак ще питам, а сега очаквам вас каквото ви интересува да ме питате.
Хубав ден на всички!

# 112
Веси,езика се научава най-добре на място Peace
за работата  Rolling Eyes малко е сложно,а и не навсякъде е едно и също положението-по -големите градове предлагат едно,по-малките друго
моят мъж е българин/не от Своге Mr. Green/,та за семейните отношения да се изкажат Зойчето и Руми  Laughing

инъче майчинството е 4/5 месеца,после или бавачка,или стоиш и си гледаш детето
Светлето си има баба на разположение-не я мисли  Sunglasses

# 113
Добре дошла Веси,аз съм Зоя,живея на 20км от Авеиро в едно забутано село,то град уж се води де WinkТука съм от 7г.,омъжена съм от 5 за португалец и имаме един звяр на 4г Crazy.Ти знаеш ли вече пола?Каква ти е специалноста?С магистратура изкарана в Португалия има по-голям шанс да си намериш работа,но трябва да понаучиш и езика Peace
Ами за Бг какво да ви кажа,останах шокирана от цените по магазините,много от необходимите продукти са по-скъпи и от тука,като например прясното мляко е 1,80лв,тука го взимам за 0,80цента,5л вода е 1,60лв,тука е 0,40цента,но пък ти излиза по евтино да ядеш на ресторант LaughingИначе добре си изкарахме,само дето докато се видим с всички роднини и ми свърши почивката,а и страшно много пари изхарчихме.другия път съм се зарекла да се видя само с нашите и сестра ми.
Светле честно казано не останах никак очарована от Обзор,никога не бях ходила там,и много ми го хвалеха,че става за семейства с малки деца,но не съм много съгласна.Плажа е супер мръсен с огромни вълни и дълбоко море,въобще няма плитко,добре че имахме басеин в хотела,че само там киснехме.Хотела ни беше хубав,останах доволна,но Обзор си е едно село,няма нищо интересно.Ходихме и за няколко часа до Гърция,но понеже нямахме време да отидем до по интересни дестинации стигнахме само до някакъв доста смотан град,но пък се щракнахме до гръцки надписи LaughingДобре че в Бг никой не разбира Дани какви ги плещи,че като изцепи някоя глупост на висок глас е се червя,като например,защо тази леличка е толкова дебела Mr. Green
Снимките още не са готови,Филип ги обработва,че са много големи,все пак са хиляди снимки и става бавно,иначе имам снимки качени от първите дни.Ходих на очен,че напоследък нещо не виждам,с астигматизъм съм и ще трябва да нося очила пред компютъра и телевизора,даже си ги поръчах.

# 114
  • Стара Загора
Зойче, сестра ми също има астегматизъм, само че тя не слага очила Crazy Май бил в много лека форма. newsm78 Чакам с нетърпение снимките!!!
Светле, ( juji.76 ), я ми кажи ти на термина ли си роди?

# 115
И аз съм с астигматизъм а и миопия Rolling Eyes...О4ила имах от преди 10г..но не ги носех редовно докато не се с4упиха..и съвсем ги забравих...но надале4е ми беше много трудно да разли4авам предмети а и хора(неведнъж ми се е слу4вало да подмина познат минаващ на 5м от мен например Embarassed)
И миналата година си направих..нося ги по4ти постоянно(т.е. не ги нося само докато гладя)...и какво забелязах ooooh! 4е за годините в които имах проблем и не ги носех диоптерите не бяха мръднали..а сега ми се струва 4е ще трябва да ходя на преглед и май съм за увели4ение на диоптера...

# 116
Светле,ако си увеличила диоптъра на тия години/имам предвид ,че си извън пубертета -не се засягай  Peace/,то е само от едно-били са ти на 100%очилата
тук ли ти мериха диоптъра?защото тукашните имат такава практика/ако си за 2 диоптъра,слагат 2,че и 2,25 ooooh!
в Бг стандарта е малко по-различен/май от руската школа идва/ ,зрението секоригира на 70-80%,за да има стимул и мозъка да работи

аз ,обаче,въпреки че ги знам тия неща,си направих тука очилата по техните стандарти  Rolling Eyes от години мис е появява малък астигматизъм,и никога не е било въпрос да сложа цилиндър на стъклата,докато не правих очила тук,преди няколко месеца...и ми показаха разликата...емииии...веднага усетих как ще ми е по-конфортно ,особено като шофирам  Simple Smile

# 117
Дани,моят термин беше на 22.04,но не съм сигурна,че беше изчислен правилно Rolling EyesА иначе родих в 40 седмица,на 17.04.....Незнам дали е било по/рано ,или си е навреме ,но мен ми се стори  че мноооого дълго  се беше застоял бебо на топличко Grinning

Защо бе Дани?Твоят термин кога е?Октомври май 4е беше споменала newsm78.Беб4ето ве4е обърнато ли е,уто4нихте ли името.....разкажи нещо де Simple Smile
А,и аз да питам нещо???
Като сте си купували техника ,всякаква,възползвали ли сте се от допълнителната гаранция,която се дава от фирмата производител,не само от магазина т.е по интернет да си  регистрираш продукта и т.н.,в саита да речем на LG,SAMSUNG......
Правил ли е някои такива работи....

# 118
Цитат
аз ,обаче,въпреки че ги знам тия неща,си направих тука очилата по техните стандарти   от години мис е появява малък астигматизъм,и никога не е било въпрос да сложа цилиндър на стъклата,докато не правих очила тук,преди няколко месеца...и ми показаха разликата...емииии...веднага усетих как ще ми е по-конфортно ,особено като шофирам 
Деси какъв е този цилиндър newsm78

Аз знам за монофокаиш(не знам как е на БГ) и прогресивни стъкла Thinking

А  аз говоря за разликата която наблЮдавам тук в португалия ..т.е. преди айде не 10г но 6г.(когато се и опитах да слагам лещи..но не успях да свикна) и 5г. след това нямаше разлика в диоптера...и от миналата до сега усещам разлика...От Бг изобщо и не се сещам какъв ми е бил диоптера Naughty

Светле не сме ползвали тази гаранция ако говориш за тези които се плаща допълнително за всяка година отгоре Thinking Смятам 4е няма смисъл...а така магазините са измислили на4ин да приберат някой лев(евро) пове4е Peace

# 119
  • Стара Загора
Бебчо беше нормално разположен, като за изстрелване Laughing , НО на последният преглед се оказа, че се е обърнал седалищно Confused .На 10-ти съм пак на преглед да видим дали не се е врътнал, че вчера цял ден ме подритваше като футболна топка.Бебчо е към 2 кг., но с точност ще се мери на следващият преглед най-вероятно.Още се колебаем за името - дали да е Борислав или Светослав (Стоянов Стоянов) Thinking .Не можем да го решим още Crazy .А аз все си мисля, че няма да издържа до края.Терминът ми е 17 октомври, но все имам чувството, че ще родя по-рано newsm78 .

Общи условия

Активация на акаунт