Скъпите университети

• 164 866
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Подкрепям unadaptable .
Искам да дам и пример със създателите на Гугъл -. Бакалавърските им степени не са в най-престижните университети. После се записват за магистратура в Станфорд  и .... от тук нататък цял свят зцнае историята. Wink
Може да помислиш за магистратура в добър университет. Зависи от фин. възможности на семейството.

# 106
Мило дете, направо свят ти се е завил от приказки за стратегии и тактики  Crazy Остави ги, не е толкова сложно, колкото тук се пише, като изключим няколко супер елитни чужди университета.
Не е  "сложно" ако имате излишни пари т.е средно мин около 800 евро на месец

За останалите също добри университети изобщо няма нужда да се подлудяваш сама още отсега.
Правилно, защото е нужна висока диплома, и "излишни" пари от посоченият по горе порядък

Много деца отиват в Хага за право, една съученичка на сина ми е приета там и изобщо не се искаше кой знае какво от нея. Полагаш тойфел, мисля искат поне 80 точки (изобщо не е много, не особено добро владеене на езика), успех от дипломата към 5.50 и някакви извънкласни дейности. Девойката беше ходила на някаква олимпиада по БЕЛ.... и май само това..
Г-жата забрави да ви каже че ще са ви нужни посочените по горе "излишни" пари. Освен това с евентуалната работа ще имате проблеми защото не знаете холандски язик.

Още две деца отидоха в Уорик(много добър университет в Англия) да учат право, но им искаха по-високи дипломи. Имаха участия в национални олимпиади по английски, участия на състезания по физика....абе каквото те влече, без значение дали е свързано по някакъв начин с правото...
По хубавите университети изискват и по високи дипломи а по хубавите специалности още по високи, което, при новите завишени изисквания от страна на чуждестранните университети, прави кандидастването още по сложно .  Да не говорим за очакваното двойно увеличение на таксите в Англия. /вече писах за това/ а други страни премахват безплатното обучение. .
Да не забравяме че общият брой на кандидатите от бившият източен блок расте с всяка измината година т.е.  конкуренцията все по голяма а местата не се увеличават. В резултат - днес е по добре от утре !
ПС. Попитайте какво следват  приетите в Уорик.

# 107
Ами аз съм написала, че най-важното е девойчето да попита родителите си дали могат да я издържат в чужбина, така че не виждам защо непрекъснато се повтаря това за "излишните" пари... Rolling Eyes Rolling Eyes И да, не съм пропуснала, че колкото е по-добър университета, толкова по-високи са изискванията, но едва ли има някой да не го разбира ....
П.С. В Уорик ще учат право двете деца, едното е със стипендия.

# 108
Здравейте !
Записвам се да ви следя , живо ни вълнува с детенце темата.
Иска да учи право, но не сме много наясно още къде е най-най... добре , разбира се гледаме към "Айви лиг " , но...
има още годинки до края на средното...
и ние сме 'тийм' то ако не сме нещата не сработват никога ... кой друг ако не ние знаем какво е най-добро за детето ни Crossing Arms
ние си знаем в какво е добре и в какво куца ,съответно къде би имало успех като професионална реализация в живота и къде няма как да стане
не всички са родени за актьори .. музиканти и т.н.  колкото и да им се иска на всички тояно с това да се занимават

Едно питане към ПламенК къде живееш ка то държава питам не като точен адрес  Wink

# 109
Ами аз съм написала, че най-важното е девойчето да попита родителите си дали могат да я издържат в чужбина, така че не виждам защо непрекъснато се повтаря това за "излишните" пари... Rolling Eyes Rolling Eyes

Написали сте го г-жо, не споря, но създавате малко погрешни впечатления с такива изречения като :"направо свят ти се е завил от приказки за стратегии и тактики   Остави ги, не е толкова сложно, колкото тук се пише".

Когато въпросното момиче кандидатства ЕС ще се е разширил с още членове /Хърватия, Сърбия .../ и ще става все по трудно.
Примерът ви с Хага не е много уместен. Много хора си мислят че като кандидатсват в страни където образованието е безплатно ще спечелят, но това не е така. Там разходите за живот са идентични /ако не по високи/  с тези в Англия, , но за това пък ако не знаете местният език /холандски, датски, .../ МНОГО трудно ще си намерите като студент  работа с която да си помогне финансово.

Затова аз казвам че всичко трябва много добре да се планира.

Иска да учи право, но не сме много наясно още къде е най-най... добре , разбира се гледаме към "Айви лиг "

За САЩ няма да стане  - четете внимателно условията !

Програмата за придобиване на бакалавърска степен по право е 3-годишна.  Кандидатът:
-  трябва да притежава бакалавърска степен  т.е.  да е завършил 4-годишен курс на обучение в университет или колеж /специалността е без значение/,

-  да е положил изпит по LSAT (Law School Admission Test). LSAT е стандартизиран тест в рамките на половин ден и измерва уменията на кандидата за аналитично и критично четене и разбиране.

Стипендиите в юридическите училища са твърде ограничени, както за американски, така и за чуждестранни студенти.

По добре започнете да се ориентирате към Европа ако сте решили на всяка цена да следвате право. Освен това американското право е коренно различно от европейското - трябва там да живее за да го практикува.

кой друг ако не ние знаем какво е най-добро за детето ни
ние си знаем в какво е добре и в какво куца ,съответно къде би имало успех като професионална реализация в живота и къде няма как да стане
Това се опитах да обясня на една госпожа, опитвах се да и обясня че едно дете не може да знае балансът между желания, възможности, професионална реализация и последствията от неправилни решения./особено в бедна държава/  
Имено в бедната държава ролята на родителя е много по голяма, защото грешките много трудно се поправят.  

Последна редакция: ср, 28 юли 2010, 20:17 от plamenhk

# 110
 Laughing LaughingТова последното е писано от vivaldi, не от мен и откъде знаете, че тези хора нямат пълната възможност да издържат детето си където и да е, за да напише такова нещо?.... Rolling Eyes В България вече има хора, които могат да си позволят голяма част от университетите в чужбина. Разбира се, повечето хора все още не могат да го направят и не мислете, че са склонни да изпратят децата си да се оправят там, както намерят за добре. Изключенията са малко Simple Smile

# 111
...не мислете, че са склонни да изпратят децата си да се оправят там, както намерят за добре. Изключенията са малко Simple Smile
И аз така мисля !
Това което съм написал НЕ касае вас а съвсем друго лице. Извинявам се ако зле сте ме разбрали.  

Това последното е писано от vivaldi, не от мен

Оправих си грешката - благодаря за забележката.

# 112
Преди време написах на една г-жа :

Уж с голям интерес сте прочели темата а не мислите ли че останалите с още по голям интерес ще четат  "другата тема" ???   superuu Амнезия ли получихте ?

Я по добре зарадвайте публиката с линка на  "другата тема" (стига с този прословут български егоизъм), отколкото  да се опитвате  да демонстрирате ивестният полет     Laughing

След такъв настойчив и недискретен мой призив ПО КЪСНО г-жа valha свенливо редактира съобщение си. Ех, не иска valha да зарадва жадната за знание публика с НОВО съобщение, затова  здраво е закътала линка  в СТАРОТО  си съобщение.  Sad   Повече християнщина г-жа, поделете се с ближните си и не се поддавайте на егоистични изкушения. Laughing

За да не остане информацията "настрана" от народа аз я  публикувам а пък нека "всеки сам трябва да прецени..."  Laughing

Следване в САЩ
http://www.bghelp.net/forums/showthread.php?t=3150

Образование в UK
http://www.bghelp.co.uk/forums/%CE%E1%F0%E0%E7%EE%E2%E0%ED%E8%E5-%E2-uk/

http://www.bghelp.co.uk/forums/%CE%E1%F0%E0%E7%EE%E2%E0%ED%E8%E5 … 0-09-10-a-16.html  това е линка, където можете да прочетете по-подробно обясненеята на plamenhk.
.
Г-жа, аз все още се надявам  да ми обясните  какво  народът трябва да "прецени" ???

Че в 9 и 10 клас в МГ е нямало ДРУГИ отличници освен дъщеря ми?  Да така е, то и в АЕГ също нямаше  ДРУГИ свен нея.

Да вземета да почнете да четете и разсъждавате като човек. Крайно време е
Сам georgi2 пита:
"И какво сега други отли4ници няма само дъщеря ти?"

На което следва отговор:
"Нямаше във випуска и за 9 и 10 клас МГ".
"И" означава  нейният випуск т.е. випускът в който ТЯ учи
Или с други думи ОСВЕН НЕЯ е нямало други отличници !!!

И за да ви "успокоя" ще ви кажа че тя никога е нямала по малко от 6 за всеки семестър на ученето си до заминаването и  /забележете значението на това "И"/ в САЩ.

Колкото до американската балообразуваща система там е НЕВЪЗМОЖНО да имате пълна 6 /оценките са от 1 до 6/ поради следните причини:
- оценките са само от тестове !!! т.е учителят никога не изпитва и не пише оценки
- "класовете" са МНОГО МАЛКИ  от 5 до 13 души , така че тестове са правят почти всеки ден по предметите

ПС. По новата система вместо оценки има % изражение

Последна редакция: чт, 29 юли 2010, 12:35 от plamenhk

# 113
Моля, личните разговори на ЛС!

# 114
  • някъде из облаците
Преди време написах на една г-жа :

Уж с голям интерес сте прочели темата а не мислите ли че останалите с още по голям интерес ще четат  "другата тема" ???   superuu Амнезия ли получихте ?

Я по добре зарадвайте публиката с линка на  "другата тема" (стига с този прословут български егоизъм), отколкото  да се опитвате  да демонстрирате ивестният полет     Laughing

След такъв настойчив и недискретен мой призив ПО КЪСНО г-жа valha свенливо редактира съобщение си. Ех, не иска valha да зарадва жадната за знание публика с НОВО съобщение, затова  здраво е закътала линка  в СТАРОТО  си съобщение.  Sad   Повече християнщина г-жа, поделете се с ближните си и не се поддавайте на егоистични изкушения. Laughing

За да не остане информацията "настрана" от народа аз я  публикувам а пък нека "всеки сам трябва да прецени..."  Laughing

Не, мисля че тук е мястото да изясняваме отношенията, моля ако имате претенции пишете ми на лични за това не отговорих на нападките Ви. Написах си моето мнение и не го налагам на отаналите съфорумци ( уж дъщеря Ви не е учила в България, пък се оказа че 9 и 10 клас е била в МГ).
Мисля, че този форум е за да си помагаме всеки кой с каквото може, а не да се нападаме. Темата е за скъпите университети, а не за мен и Вас. Дадохте доста ценни съвети, но моля Ви да уважавате мнението и на останалите.
И чисто женско любопитство, в коя държава живеете?

# 115

Не, мисля че тук е мястото да изясняваме отношенията
A кой твърди обратното?

моля ако имате претенции ...
Аз никога не съм имал  към вас никакви претенции - точно обратното.

(уж дъщеря Ви не е учила в България, пък се оказа че 9 и 10 клас е била в МГ)
А защо считате че само в България има МГ ?  Аз поне не знам страна в Европа която да няма МГ или мат. паралелка.

Мисля, че този форум е за да си помагаме всеки кой с каквото може, а не да се нападаме.
Съглаен съм

# 116
  • Варна
Привет,следя темата и.....
До един момент ми беше интересно-мило момиче,задаващо конкретен въпрос,без ясна представа за желанията си и
без по-конкретна визия за бъдещето си,просто питаше...
Един господин,който съвсем добронамерено сподели информация с нас /никой друг от пишещите в темата не го направи/ и изведнъж се появиха детективските кучета-кой ,къде,кога,защо Shocked..кому е нужно това ?
Мен лично съвсем не ме интересува къде и как е учела и печелела състезания дъщерята на Пламен.Интересува ме къде и как моята дъщеря ще се представи/а тя добре го прави засега,пу,пу/ и инфото,което Пламен сподели ще ни насочи как да продължаваме занапред.Естествено имам и търся и други източници на информация.И да,както Пламен каза в нашето време информацията е всичко.
Та,мили съфорумки,защо "побългарихте"темата-комплекси,сравнения,заяждания...полемика ,ама много сме добри в това,нали?
А просто да изслушаме събеседника,да си"грабнем"'това,което ще е полезно за нас,да отсеем плявата от житото не можем,не .Задължително трябва да покажем,че......и аз не знам какво показваме.Абе знам,ама  не ми се разисква ...та такаааа.
Хайде със здраве Simple Smile

# 117
Привет..Темата мнооого назад е отишла..  Whistling

Преинсталираха ми компютъра и цяялата ми важна информация за университети дето я бях събирла замина.  #Cussing out #Cussing out Просто,просто нямам думи.Добре,че поне тук има няколко плезни сайтове,че иначе  ooooh! Аз обаче имам въпрос:защо спред вас е по-добре тук да се учи бакалавър,а навън магистратура?И кое по-търсеното в случая.Например:завършвам тук Психология(бакалавър),обаче в САЩ/Англия(Дай Боже) завършвам магистратура архитектура..В случая кое повече ще се търси-Психологията или архитектурата?Ако например кандидатства за работа някъде и като кажа имам диплома от България,и от АНглия/САЩ,на отсрещната страна коя диплома  повече ще му се дигне в очите?В момента нямам много време и затова пиша малко объркано,но се надявам да ме разберете.. Приятен ден.  Hug

# 118
Привет..Темата мнооого назад е отишла..  Whistling

Преинсталираха ми компютъра и цяялата ми важна информация за университети дето я бях събирла замина.  #Cussing out #Cussing out Просто,просто нямам думи.Добре,че поне тук има няколко плезни сайтове,че иначе  ooooh! Аз обаче имам въпрос:защо спред вас е по-добре тук да се учи бакалавър,а навън магистратура?И кое по-търсеното в случая.Например:завършвам тук Психология(бакалавър),обаче в САЩ/Англия(Дай Боже) завършвам магистратура архитектура..В случая кое повече ще се търси-Психологията или архитектурата?Ако например кандидатства за работа някъде и като кажа имам диплома от България,и от АНглия/САЩ,на отсрещната страна коя диплома  повече ще му се дигне в очите?В момента нямам много време и затова пиша малко объркано,но се надявам да ме разберете.. Приятен ден.  Hug

Ами ще ти отговоря така: искахме синът ни да учи икономика в чужбина(Германия по-конкретно), но финансите ни в кризата сега не позволиха това. Ако нямахме тази спънка щеше да замине, за да може да се адаптира по-успешно за 4-те години бакалавърска степен там. Затова записа МИО тук и се надяваме след 4 години да отиде за магистратура в Германия. На нас ще ни е по-лесно, защото магистратурите са по 1- 2 години, не по 4, шансът да си намери работа и да си помага е много по-голям, защото той вече ще е икономист и само ще надгражда знания , а не да започва в момента. Що се отнася до другият ти въпрос: да учиш тук примерно психология, а там магистратурата ти да е да речем архитектура, ще ти кажа,че е несериозно. Не че няма да те приемат да речем, но я помисли ти как ще се справиш, какво предимство ще имат хората, които вече са учили 4 години архитектура, а ти си нямаш идея за какво става дума  Laughing Как после ще се пребориш с тях за работно място? ooooh! А кое ще се цени повече - дипломата ти за бакалавър от България по психология, или за магистър архитектура от Англия, отговорът е никоя... Confused Българската ти диплома по психология няма да издържи пред английските по психология на другите, а магистратурата ти по архитектура не е достатъчна пред тази на някой, взел там и бакалавъра. Освен това няма да имаш сигурно никакъв стаж нито по едното, нито по другото, а стажът има голяма тежест пред работодателите. Затова моят съвет: ако родителите ти имат финансова възможност, иди да учиш бакалавър в чужбина каквото най-много искаш, ако не можете да си го позволите, тогава запиши тази специалност тук, а после иди за магистратура по същата специалност някъде в чужбина, за да надградиш знанията. И наблягай на езика, който ще ти трябва Simple Smile

# 119
....
 Затова моят съвет: ако родителите ти имат финансова възможност, иди да учиш бакалавър в чужбина каквото най-много искаш, ако не можете да си го позволите, тогава запиши тази специалност тук, а после иди за магистратура по същата специалност някъде в чужбина, за да надградиш знанията. И наблягай на езика, който ще ти трябва Simple Smile
Най-големият проблем сега е,че не знам какво искам.Само знам какво не искам:не искам медицина заради мноогоото болести,знам че е много добре платена,но тази професия не е за мен.Съдя по това,че има лекари в семейството.Не искам нищо свързано със икономика,счетоводство..просто във всички тях стои на голямо място Математиката,която аз изобщо не разбирам.Затова трябва да се ориентирам към нещо с малко изучаване на математика,че иначе..жална ми майка..Аз даже не знам специалност,която да има малко изучаване,пък камо ли професия..  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт