Скъпите университети

• 164 859
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
Четох повече от половин час и реших да се намеся, защото:
 -  Не ми харесва  израза "екип", когато става въпрос за хора от едно семейство. Със сина ми не сме екип, въпреки че от малък се намесвам в обучението му (учител съм). Аз съм му майка и нищо друго.
 - Направи ми впечатление, че се говори само за математика. И искам да попитам plamenhk: какво се прави в САЩ за децата с писателски заложби примерно? Прочетох надълго и нашироко за математиката, ами литературното творчество, нима няма талантливи деца, с литературна дарба? Какво се прави за тях, същото като за математиците ли? Или такива деца не се броят за гении... Rolling Eyes Laughing Laughing Mr. Green

# 91
    ... на мен ми се струва, че смяташ постигнатото от "екипа" ви за невъзможно, по отношение на други деца от Бг.
    Кое ви дава основание така да съдите ? В по предните съобщения писах за количеството на българските студенти в САЩ. Пак да повторя:
    Според "Дой-че веле" за 2006 год българите са най-многобройната студентска общност от страните от Източна Европа. Преди нас се нарежда само многомилионна Русия, откъдето са пристигнали около 5000 младежи, за да получат висше образование. Българите в щатските вузове са малко над 3600 .
    По общ брой на приетите в Харвард сме на 3 място и 1 място спрямо  % от населението. Средно  годишно в Харвард следват между 48 и 55 българчета.

Можеш да си направиш труда и да попрочетеш за нашите деца - има с какво и ние да се похвалим, и стратегийки даже сме спретнали. Wink
    Отдавна съм си направил този труд да прочета за тези неща. Пак в по предните съобщения писах за отличните средни учебни заведения тип НПМГ и АК а също и математическите основни училища !!!  
    Тези училища нямат конкуренция в европейски мащаб в подготовката на кандидат студенти за САЩ ! Като вземете предвид че граматически българският език е много по близък от останалите източни страни - ето ви още една причина за доминация на българските кандидати.

За пореден път питам и не разбирам нарочно ли игнорираш въпроса - кой е елитния университет, където ще учи детето ти?
    Не смятам че това има някакво съществено значение.

няма как да е вярно това с предучилищната възраст и математиката за 5-ти клас - убедена съм,
    Това че съм  прав, няма никакво значение след като не мога да ви убедя .
    Ситуацията ми напомня оня шоп, който седял половин час пред жирафа и накрая казал " "Е те такова животно нема!".

Не разбирам защо едно дете от 2-3 клас да не може да спечели състезание за 6-7...  Просто различни системи. Това е ценното на смесените бракове и смесените образователни модели, черпи се опит от различни извори.
    Някои не могат да го разберат. Аз съм учил дъщерята по български книги - дори си спомням книгите на Косьо Косев  "Сборник задачи по математика за изявени ученици" за 4,5,6 клас

Последните ти постове обаче са:
    • незачитане и омаловажаване на постиженията на нашите деца
    Това пък откъде го взехте ???  Можете ли да ми цитирате моите думи ???

Аз май съм единствената, която колкото повече чете plamenhk, толкова по-малко вярва ...изобщо не вярвам..
    Зачитаме свободата на вярата и съвестта.

"случайно" не отговори на два прости въпроса:
    ... защо и как, живеейки в чужбина, детето кандидатства през "Отворено общество" - България?  сега ще допълня "без да знае и дума български"...
    - кой е елитния университет, където ще учи детето ти?
    - А кой твърди че е кандидаствала в България ???
    - Не смятам че името на университета има някакво значение.

Четох повече от половин час и реших да се намеся, защото:
     -  Не ми харесва  израза "екип", когато става въпрос за хора от едно семейство. Със сина ми не сме екип, въпреки че от малък се намесвам в обучението му (учител съм). Аз съм му майка и нищо друго.
    Аз  харесвам този израз. Той символизира единството на семейството, показва че цялото семейство, като едно цяло,  работи по въпроса.

- Направи ми впечатление, че се говори само за математика. И искам да попитам plamenhk: какво се прави в САЩ за децата с писателски заложби примерно? Прочетох надълго и нашироко за математиката, ами литературното творчество, нима няма талантливи деца, с литературна дарба? Какво се прави за тях, същото като за математиците ли? Или такива деца не се броят за гении... Rolling Eyes Laughing Laughing Mr. Green
    Говоря само за неща които разбирам т.е. ставаше въпрос за прием в елитни висши учебни заведения в САЩ.  Не мога да схвана в случая връзката с литературното творчество и литературната дарба .
    Мога да обясня как изглежда животът и учебните програми в елитно частно учебно заведения ако ви интересува.[/list]

Последна редакция: пт, 23 юли 2010, 21:21 от plamenhk

# 92
    "случайно" не отговори на два прости въпроса:
    ... защо и как, живеейки в чужбина, детето кандидатства през "Отворено общество" - България?  сега ще допълня "без да знае и дума български"...
    - кой е елитния университет, където ще учи детето ти?
    - А кой твърди че е кандидаствала в България ???
    - Не смятам че името на университета има някакво значение.
    ...
    Няколко думи и за дъщеря ми
    ... След 8 клас постъпи в английската гимназия за да изкара подготвителния клас а след завършването му кандидатства в математическата гимназия където в 10 клас спечели конкурса "Отворено общество". ...

Става все по-интересно...  Joy

# 93
    Последните ти постове обаче са:
    • незачитане и омаловажаване на постиженията на нашите деца
    Това пък откъде го взехте ???  Можете ли да ми цитирате моите думи ???

Ами ето от къде:

Знаем че богатият на ум е богат и на джоб и ако този умен народ ражда такива "гении"  как може да живее в такава осрата държава ?
    ...
    "Щом сте толково добри защо не продължите у вас а ивате тук"?

Еееех "какви е деца раждала,. раждала, ражда и сега. българска майка юнашка" -  деца Индиго направо. Hands Thumbsup

Тези деца  неотклонно по определение ли следват  "правата" линия ?

Забележи, че горните коментари са в отговори на постинги с постижения на нашите деца (като например спечелването на златни медели на международни олимпиади или участието на хиляди бърлгарски деца в такова състезание като Европейско кенгуру).

Няма да обсъждам  "майка юнашка", "гении", "осрана държава", няма и да те питам ти кога се изнесе от нея и дали участва в "осирането".  Просто не си заслужава...  

Пожелавам успех на детето ти.

# 94
    Става все по-интересно...  Joy
    Аз нищо интересно не виждам в афиширането от ваша страна  на незнаие и глупост  Cry

"Има две безкрайни неща - човешката глупост и Вселената. За второто не съм сигурен"   (c)  Алберт Анщайн

1. Open Society има свои представителства в над 60 страни в света.

2. Пак ще повторя своят въпрос: Къде съм споменал че дъщеря ми е кандидатсвала в БЪЛГАРИЯ  ????????????

"Ако глупоста имаше крила щяхте да полетите като гълабица"  (c)

# 95
    Няма да има място за двама ни - размахът на твоите криле е твърде голям.
    А и ти си със стаж в летенето...

# 96
    Ами ето от къде:
    .........................
    Забележи, че горните коментари са в отговори на постинги с постижения на нашите деца (като например спечелването на златни медели на международни олимпиади или участието на хиляди бърлгарски деца в такова състезание като Европейско кенгуру).
    Струва ми се че много станахте на клона - ще се счупи.  Извадили сте от контекста цялата информация т.е. много избирателно четете . Защо не цитирахте пълният текст а само тази извадка от него която ви удовлетворява:

Главните ми съмнение са, че не мога да разбера как дете в 6 клас се класира на 6 място (не на шесто ниво) в състезание за 9 клас.
    ...
    Виж тези деца:
    http://www.mon.bg/news-home/2009/10-07-20_olimp_math.html
    .......
    С други думи нивото на тези деца е над най-високото световно ниво. И въпреки това никое, ама НИКОЕ от тези деца не е било в състояние в предучилищна възраст да решава задачи за 5 клас, или в 6 клас да получава награди на състезания за деветокласници Shocked

С други думи или дъщеря ти е истински гений, или има нещо гнило в Дания. А пък щом дъщеря ти е била най-слабата в отбора на САЩ, то какви ли супер гении са били другите деца? Но ако са били, то как така нашите деца, които нямат такива изключителни постижения, са били сега отбора на САЩ, в който влизат такива гении??? newsm78
    Дааа, нещо наистина не се връзва.
    ......
    Та амбицията трябва да е с мярка, поне според мен. Целта на всеки родител е щастливо дете, а не да си задоволи амбициите.

Ако вие не виждате зле прикритата ирония/сарказъм , тогава вероятно страдате от политико - патриотическа  дислексия.  Отговорих по адекватен "логически" и "завоалиран" начин на тази  ирония, като дори ПРЕДУПРЕДИХ г-жата.

Имате типично "руско"* мислене. И аз ще ви отговоря в същият този ваш "руски"  дух.  Знаем че богатият на ум е богат и на джоб и ако този умен народ ражда такива "гении"  как може да живее в такава осрата държава ?  Ама  " нещо наистина не се връзва".
    * Кебриджски професор разказва че много често руските кандидати по време на интервюто се хвалят на какво ниво /в сравнение с английското/  е тяхната математика, физика,химия на което следва контра въпрос. "Щом сте толково добри защо не продължите у вас а идвате тук"?

Как така не видяхте съобщенията ми за броят българските студенти в САЩ и Харвард /дори сравних бройката с Русия/, мнението ми за блгарските училища тип НПМГ  / АК или основни математ. училища ???   Вие тези съобщенията не сте видели а какво остава за епитетите   използвани в тях.  Ще ви помоля да си направите труда да прочетете поне 1 страница назад.
    Казват че когато фактите говорят и боговете мълчат.  На вас ви е простено защото сте простосмъртна.

Няма да обсъждам  "майка юнашка", "гении", "осрана държава",  Просто не си заслужава... 
    Заслужава си ако е обвинение, каквото е в случаят. Цитирам съобщението на г-жата в отговор на което написах цитираното от вас по-горе:

И определено не съм съгласна, че щастието е в елитния университет.
    ....
    Точно ако амбицията МИ е детето да влезе в Харвард (а неговата е да учи живопис примерно) то няма да е щастливо. Детето ще е щастливо, ако амбицията МУ е била да учи там. Затова и казах, че оценявам стратегията ви, но не бих я натрапвала на детото си. искам то да си избере пътя в живота.
    Зле прикрити  сугестии  - plamenhk лъже, ако пък не , "натрапил" е на детето своите "болни амбиции" а и то вероятно следствие на тези  "болни амбиции" не е щастливо в унивеситета.

Затова и аз иронизирах това "мнение" на г-жата.  Доводите вече ги изтъкнах:

1. Основна житейска грешка на децата е неоценяването на бъдещото свое съществуване !!!  Ролята на родителя се състои именно в създаването на условия за избягването на тази ОСНОВНА грешка. Този  "класически" модел е абсолютно непригоден  за условията на една бедна държава. Tой красиво звучи, но има катастрофални последици.

2. Американската образователна система, за разлика от европейската, дава възможност на студента  сам да си избере специалноста СЛЕД приемането му в университета т.е. това става  в началото на втората година

Затова не мога да разбера "иронията" на госпожата.
    Няма да има място за двама ни - размахът на твоите криле е твърде голям.
    Дамите имат предимство.

А и ти си със стаж в летенето...
    Уважавам скромноста ви , но като гледам радостното реене на твзи птици под ника ви ....

Последна редакция: сб, 24 юли 2010, 10:32 от plamenhk

# 97
    Пламене, уж си мъж, пък надприказва всички жени. Какъв трън те боде в задника и причинява тази логорея?

# 98
    сподели, ако искаш как точно се "печели" стипенди/обучение от Отворено общество - аз имам силни съмнения за това кой точно и по какъв начин печели такива места, за Бг иде реч, разбира се. Laughing
    Не би трябвало да имате съмнения ако системата на приемане е такава каквато е у нас. Изпитът е тест за знание по английски език. Има си минимално ниво което  кандидатите трябва да покрият.-  кандидатите от  АЕГ имат с 2 т по висок минимален праг.  Тези които покрият мин. норматив отиват на интервю, където от всички кандидати се избирач част, която отива за 1 г в частно средно училище в англ. говоряща държава.
    Внимание! Комисята на интервюто е 3 членна съставена САМО от ЧУЖДЕНЦИ . В нашият случай бяха 2 американци и един англичанин. Това бяха хора с много високи обществени функции в своите страни т.е сериозни хора. Те избират кой да отиде.  Хубавото е че се прилага американската методология за избор на кандидатите.

Пламене, уж си мъж, пък надприказва всички жени.
    Тука сте права.  Simple Smile

Какъв трън те боде в задника и причинява тази логорея?
    "Руската" ви  природа госпожо, руската ви душа. Затова не можете спокойно да преглътнете че има и по добри деца от вашето. Именно затова не искате да  разбере  че това е възможно, именно затова във ВСЯКО съобщение деликатно иронизирате.  

Ма то тогава требе да е Гаус това дете Shocked

Това не мога да го схвана, ако детето не е математически гений Shocked

Нещо не ми харесва съвсем твоят подход. Нямам съмнения в IQ-то на детето си, но и знам, че не е роботче.

Виж тези деца:
    http://www.mon.bg/news-home/2009/10-07-20_olimp_math.html.
    С други думи нивото на тези деца е над най-високото световно ниво. И въпреки това никое, ама НИКОЕ от тези деца не е било в състояние в предучилищна възраст да решава задачи за 5 клас, или в 6 клас да получава награди на състезания за деветокласници Shocked

С други думи или дъщеря ти е истински гений, или има нещо гнило в Дания. А пък щом дъщеря ти е била най-слабата в отбора на САЩ, то какви ли супер гении са били другите деца? Но ако са били, то как така нашите деца, които нямат такива изключителни постижения, са били сега отбора на САЩ, в който влизат такива гении??? newsm78
    Дааа, нещо наистина не се връзва.

Та амбицията трябва да е с мярка, поне според мен. Целта на всеки родител е щастливо дете, а не да си задоволи амбициите.

Ако написаното от Вас е вярно, детето Ви Е генийче

Точно ако амбицията МИ е детето да влезе в Харвард (а неговата е да учи живопис примерно) то няма да е щастливо. Детето ще е щастливо, ако амбицията МУ е била да учи там. Затова и казах, че оценявам стратегията ви, но не бих я натрапвала на детото си. искам то да си избере пътя в живота.

Как така другите разбраха веднага че това може да се дължи и на разликата в учебните програми, или на различията и  в самите състезания. Те ли бяхо по "схватливите" или  вие,  след като  се хвърлихте срещу мен като Александър Матросов, нямахте време да поразмислите?  За съжаление примерът ви се оказа заразителен - появи се женският Холмс, заби  ура-патриотичното барабанче и вече очаквах познатият рефрен :
    Комунисти, комсомолци, пиониери!
    заедно във труд и бой.  

Затова реагирах така както ситуацията изискваше. Ако съм обидил някогао - извинявам се.

# 99
    • София
    Темата беше започната от една девойка, която иска да учи в хубав университет в чужбина.
    Дадоха се мнения, стратегии, полезни линкове.
    Поздравихме приетите в престижни училища.
    Безсмислено е да си сравняваме децата кое е по-умно и кое не. Те са на различна възраст, с различни възможности и интереси. Времето ще покаже как ще се реализират.

# 100
    Темата беше започната от една девойка, която иска да учи в хубав университет в чужбина.

Моля, върнете се към нея или ще я заключа!

# 101
    Тук малко горещо е станало  Crazy ..
    Искам обаче да питам нещо:
    Кога трябва да започна да правя стратегия?Смисъл с какво точно трябва да започна?Оценките,ще се старая от 9 клас да са отлични..Но на какво трябва да заложа?Та това ми е сега въпроса-как да започна да правя стратегия?От какво се нуждая,за да я направя?  Confused

# 102
    • някъде из облаците
    С голям интерес прочетех темата и понеже следя и една друга тема вижте на какво се натъкнах:
    10-02-2009, 12:04 PM
     plamenhk            plamenhk е офлайн
    нов user

Цитирай:
    Първоначално написано от georgi2 Вижте мненията на
    И какво сега други отли4ници няма само дъщеря ти?
    Нямаше във випуска и за 9 и 10 клас МГ. А сега в Америка ВЪОБЩЕ НЯМА дори в цялото училище. Най добрият ученик на училището има около 5.4-5.5. а само 7.8% от учащите имат между 4.5 и 6.0. Нали казваш че си добър с математиката - я пресметни колко е то ученици ако например класът е 25 учащи и сравни с България.
    ПС. Гошо, ама ти като Батман бързо долетя А ако пък и пресметнеш така бързо ....

http://www.bghelp.co.uk/forums/%CE%E1%F0%E0%E7%EE%E2%E0%ED%E8%E5 … 0-09-10-a-16.html  това е линка, където можете да прочетете по-подробно обясненеята на plamenhk.

Е, не е моя работа дали въпросния plamenhk лъже или казва истината, всеки сам трябва да прецени... Все пак поздравления за дъщеря ти.

Истината е че ако имат амбиции децата Ви да учат в елитни университети в САЩ, трябва да се готвят целенасочено за това още от 9 -10 клас ( според мен)- английският, подготовката за SAT I и SAT II - поне по три предмета. За консултации за кандидатстване най-добре във Фулбрайт отивате и търсите Снежана Тенева - има и координатите в сайта на фондацията. Консултациите са напълно безплатни. Много важно е да има и някакви извънкласни дейности, спечелени награди и т.н. Това е поне от моя скромен опит.

Алетеа - точно сега е момента, наблегни на английския 9 и 10 клас, като не забравяш за извънкласните дейности и състезанията - в областта която те вълнува. Можеш да видиш какво представляват учебниците по SAT I има ги във Фулбрайт и фондацията "Кирил и Методий" има библиотека, ако си от София, за SAT II ти е още рано, поне 11 клас трябва да си, тъй като материала не е минат още в училище и ще ти е по-трудно, но всичко зависи от теб. Просто трябва да знаеш, че лятото си посвещаваш на подготовката за изпитите.
    Опс видях, че си от Бургас, но май там също имаше представителство на Фулбрайт.

Последна редакция: ср, 28 юли 2010, 14:12 от valha

# 103
    ... на какво се натъкнах:
    10-02-2009, 12:04 PM
     plamenhk          

Цитирай:
    Първоначално написано от georgi2
    И какво сега други отли4ници няма само дъщеря ти?

Нямаше във випуска и за 9 и 10 клас МГ. А сега в Америка ВЪОБЩЕ НЯМА дори в цялото училище. Най добрият ученик на училището има около 5.4-5.5. а само 7.8% от учащите имат между 4.5 и 6.0.....

Е, не е моя работа дали въпросния plamenhk лъже или казва истината, всеки сам трябва да прецени...

И какво  народът трябва да "прецени" ???   "Отворете" ни !
    Обяснете накратко моля ви,  след като сте си дали този титаничен труд, че не е много ясно Laughing    Хайде по смело  и без амнезии демонстрирайте "полетът на костенурката", ама както му е редът - с банзай на устата   superuu

С голям интерес прочетех темата и понеже следя и една друга тема ...

Уж с голям интерес сте прочели темата а не мислите ли че останалите с още по голям интерес ще четат  "другата тема" ???   superuu
    Амнезия ли получихте ?

Я по добре зарадвайте публиката с линка на  "другата тема" (стига с този прословут български егоизъм), отколкото  да се опитвате  да демонстрирате ивестният полет     Laughing

Последна редакция: вт, 27 юли 2010, 21:27 от plamenhk

# 104
    Тук малко горещо е станало  Crazy ..
    Искам обаче да питам нещо:
    Кога трябва да започна да правя стратегия?Смисъл с какво точно трябва да започна?Оценките,ще се старая от 9 клас да са отлични..Но на какво трябва да заложа?Та това ми е сега въпроса-как да започна да правя стратегия?От какво се нуждая,за да я направя?  Confused

Мило дете, направо свят ти се е завил от приказки за стратегии и тактики  Crazy Остави ги, не е толкова сложно, колкото тук се пише, като изключим няколко супер елитни чужди университета. За тях наистина трябва стратегия, но и тя не е достатъчна, ако господ не ти е дал в повече(ум имам предвид). Heart Eyes За останалите също добри университети изобщо няма нужда да се подлудяваш сама още отсега. Както те посъветваха по-напред трябва да обърнеш внимание на английския, защото  си с испански доколкото си спомням, а за испанските уни не се знае много тук, освен това, че в Барселона е добър университета. Иначе най-вероятно е да учиш право(май към него се ориентираш) в англоговоряща държава. Много деца отиват в Хага за право, една съученичка на сина ми е приета там и изобщо не се искаше кой знае какво от нея. Полагаш тойфел, мисля искат поне 80 точки (изобщо не е много, не особено добро владеене на езика), успех от дипломата към 5.50 и някакви извънкласни дейности. Девойката беше ходила на някаква олимпиада по БЕЛ.... и май само това.... Rolling Eyes Още две деца отидоха в Уорик(много добър университет в Англия) да учат право, но им искаха по-високи дипломи. Имаха участия в национални олимпиади по английски, участия на състезания по физика....абе каквото те влече, без значение дали е свързано по някакъв начин с правото...Важното е още сега да уведомиш родителите си за намеренията си и да ги попиташ дали ще могат да те издържат в чужбина, защото трябват сериозни средства и да не се самонавиваш, ако няма да имат тази възможност. Хубаво е, че имаш високи амбиции, надявам се да ги удовлетвориш в най-добра степен! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт