Скъпите университети

• 165 010
  • 737
  •   1
Отговори
# 510
katerina, не мога да ти помогна с инфо за Австрия, но искам да те питам къде учи дъщеря ти графичен дизайн и доволна ли е? Темата и мен ме вълнува

Учи в Сифия, национална гимназия по приложни изкуства "Св. Лука"
сега е 11 клас и двете сме много стресирани на тема топ университети за графичен дизай. за сега набляга на намскич и догодина ще държи TestDaf надявам се да го мине
да доволна е от училището си относно подготовката по спецоалните предмети, но всичко останало там не е на ниво
ако някои знае добри университети в немскоговорящите страни да каже
ще сме много благодарни

Нямам поглед върху тези държави , но попаднах на информация за предстоящо изложение - тук . Може да ви е от полза , виж Австрия , New Design University - Vienna , звучи добре.

# 511
  • UK
http://www.bghelp.co.uk/modules/News/showarticle.php?threadid=51832

това може да е полезно на някой,чието дете се интересува от Импириъл Колидж, Лондон.
Става въпрос за една пълна стипендия за инженерна специалност.

# 512
Излезе още една класация на престижните университети, където Кембридж изпреварва Харвард
http://danybon-hlapeta.blogspot.com/2011/10/10.html
(пиша в полусънено състояние и има още за добавяне, но вътре има линкове, които ще са ви полезни).
Станфорд и Принстън излизат от топ 10, според тази класация.

# 513
Искрено се надявам, че децата сами си избират университети и не се влияят от подобни класации.

# 514
Искрено се надявам, че децата сами си избират университети и не се влияят от подобни класации.

О, определено. Всъщност при всички рейтинги и социологически проучвания си е така.

Зависи какви параметри замерват. Виждаш - за 10 дни това е втората голяма класация и вътре са по различен начин подредени дори първенците.

# 515
Judy, спокойно, споделих мнение.
Защото плановете на родителите понякога са едни, обаче на детето може и да са други. Или бъркам? Crazy

Записвам се в темата. Най-важни са плановете и желанията на детето, разбира се. Когато съвпадат с тези на родителите, е още по-добре Laughing
Въпросът е обаче в тази възраст дали желанията са наистина осъзнати или са възникнали, защото някой е казал, че е "много яко", например. А методът проба-грешка не ми се струва много подходящ в случая.

# 516
Judy, спокойно, споделих мнение.
Защото плановете на родителите понякога са едни, обаче на детето може и да са други. Или бъркам? Crazy

Записвам се в темата. Най-важни са плановете и желанията на детето, разбира се. Когато съвпадат с тези на родителите, е още по-добре Laughing
Въпросът е обаче в тази възраст дали желанията са наистина осъзнати или са възникнали, защото някой е казал, че е "много яко", например. А методът проба-грешка не ми се струва много подходящ в случая.

Според едно източно учение , това което те влече най-силно на 16-17 години е истинското ти призвание  . Но , от друга страна , колко са осъзнатите в тази възраст ?

И някак странно ми е аз да имам планове и желания за нечий друг път и живот . Невъзможно е ! Освен за моя собствен . Ако виждам , че се колебае , че изобщо не търси и не знае какво го влече и накъде да поеме , няма да оставя приятелската група да диктува избора . Именно там е нужна родителската помощ и подкрепа - да седнеш , да поприказваш , да изслушаш , да потърсиш .

Не намирам голяма драма и в "грешния" избор с категоричното уточнение , че такъв няма . Всичко е път и опит , явяващи се безценни в даден момент . Животът трябва да дава свобода за промяна , а не да обрича заради първоначален избор .

Старая се именно от този страх да освободя и своето и на детето съзнанието . Иначе бремето е страшно . (споделям от опит )

# 517
+1 към всичко, което е казала nice.

Честно казано, ако на 18 не очакваме децата да правят (поне донякъде) осъзнати избори и да поемат отговорност за тях - тогава на каква възраст ще стане това? Пенсионна?

Ако един единадесетокласник е способен да избере какво да кандидатства в България, според мен може да избере и дали/какво да учи в чужбина. Виж, ако нито единия от двата избора не може да направи, значи му е рано и е хубаво да поработи над себе си самостоятелно, извън родителската опека, която явно твърде се е разпростряла.

# 518
Всяко семейство си има своите специфики и начин на обсъждане и вземане на решения. За някои е нормално родителите да са водещи в този избор, за други- не. Няма смисъл да се обръща толкова внимание на това. Няма правилен път. Още повече, че хората изхождат дори от позиции, които не са приложими за голям процент от останалите семейства често пъти. На мен ми звучат еднакво логично и становището на родителите с бизнеса и това, на всички останали.

# 519
Всяко семейство си има своите специфики и начин на обсъждане и вземане на решения. За някои е нормално родителите да са водещи в този избор, за други- не. Няма смисъл да се обръща толкова внимание на това. Няма правилен път. Още повече, че хората изхождат дори от позиции, които не са приложими за голям процент от останалите семейства често пъти. На мен ми звучат еднакво логично и становището на родителите с бизнеса и това, на всички останали.

Много зависи и от нагласите на самото дете, това се опитах да кажа в предишния си пост. Ако самото дете се чувства науверено в избора си и се колебае, няма нищо по-естествено от това родителят да му помогне със съвет. Ако е както в моя случай - дъщеря ми е доста вироглава и целенасочена, когато си реши нещо, родителите няма защо да се месят, освен с подкрепа и насърчение.

# 520
И мен винаги ми е било интересно , къде и какъв е шанса за реализация на бг студентите учещи в чужбина ?
Задоволявам интересът ви.  Wink

С диплома от “Харвард” - в училище в Бусманци.
http://e-vestnik.bg/11703

Темата "завръщане" при нас не се коментира преди още да сме тръгнали  Peace
Добре казано!   umnikuu

Родител предлага варианти и подкрепа, избора е в ръцете на детето.
След около 10 години пътят ще е само един , без избор. Sad

Привет на всички !

# 521
И мен винаги ми е било интересно , къде и какъв е шанса за реализация на бг студентите учещи в чужбина ?
Задоволявам интересът ви.  Wink

Това не значи, че там ще работи цял живот. Според мен по-скоро пише "бяла точка" в биографията си, която да й даде повече шансове занапред.
P.S. Във Фейсбук съм част от група, наречена "Искам да се пише грамотно".

# 522

Браво на момичето и на останалите участници!
Много хубава инициатива.

Само не разбрах защо това да ѝ е шансът за реализация - това е просто начинът, по който тя е избрала да реализира знанията и уменията си към момента. Шансове да работи в централата на някой международен гигант със сигурност също би имала.

П.П. Един от непредвидените (за родителите) ефекти на обучението в елитни университети специално в САЩ, според мен, е завишеният интерес на завършващите към благотворителни и обществени каузи. Идеята да се отплатиш за това, което си получил, в българските училища - и в обществото като цяло - не е особено популярна, по-популярна е позицията "ами че аз нищо не съм получил!", което като се погледне безплатното ни образование на все пак прилично ниво, доста ниските държавни университетски такси, безплатното детско здравеопазване и т.н., не е съвсем честно. А тук точно в "скъпите университети" се набляга по най-различни начини на развитието на благотворителни и дарителски навици. Надали е мечтата на много български родители детето им да реализира точно такива благотворителни пориви, ама добре, че има такива деца...

# 523
  • София

П.П. Един от непредвидените (за родителите) ефекти на обучението в елитни университети специално в САЩ, според мен, е завишеният интерес на завършващите към благотворителни и обществени каузи. Идеята да се отплатиш за това, което си получил, в българските училища - и в обществото като цяло - не е особено популярна, по-популярна е позицията "ами че аз нищо не съм получил!", което като се погледне безплатното ни образование на все пак прилично ниво, доста ниските държавни университетски такси, безплатното детско здравеопазване и т.н., не е съвсем честно. А тук точно в "скъпите университети" се набляга по най-различни начини на развитието на благотворителни и дарителски навици. Надали е мечтата на много български родители детето им да реализира точно такива благотворителни пориви, ама добре, че има такива деца...
Благотворителността е много разпространена и в Европа и в Щатите. Наскоро си говорех с един австриец, който работеше на доброволни начала и съжаляваше, че го прави само за 30 часа на месец.

# 524
Ще ми се да видя същите доброволци у нас след пет години. Тогава да дадат също по едно интервю.

Общи условия

Активация на акаунт