Скъпите университети

• 165 036
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
Това не значи, че там ще работи цял живот.
Никой не твърди обратното!  Аналогията между  Харвард и Бусманци е по провокираща от работата на абсолвентката.

Във Фейсбук съм част от група, наречена "Искам да се пише грамотно".
От дългата емиграция доста съм позабравил българския а дъщеря ми не знае и една дума на български. Sad

Ще ми се да видя същите доброволци у нас след пет години. Тогава да дадат също по едно интервю.
Когато свършат парите от фондация “Америка за България”, ще свърши и интереса освен  ако атмосферата в България не отрезви интусиастката по рано. Simple Smile

На мен ми звучат еднакво логично и становището на родителите с бизнеса и това, на всички останали.
Да, така е, но принципно България не е и няма да бъде добро място за живеене в бъдеще поради редица обективни фактори - икономически, демографски, етнически, липса на гражданско общество, липса на политическа култура, престъпност, корупция и др.

А тук точно в "скъпите университети" се набляга по най-различни начини на развитието на благотворителни и дарителски навици.
Да, така е - дъщеря ми, която сега е студентка, всеки месец доброволно изпраща 20 долара на средното си училище където е била стипендиантка, но когато  държавата се "изромчи"  Simple Smile няма място за "благотворителни и дарителски навици" от страна на частните лица.

# 526
"Когато свършат парите от фондация “Америка за България”, ще свърши и интереса освен  ако атмосферата в България не отрезви интусиастката по рано."

То и аз имам такива ... съмнения...  Laughing

Лично аз подкрепям предпоследното ти също. С уговорката, че не им знам стабилността на бизнеса у нас. За моите деца стабилност няма.

# 527
 Thinking Аз не съм толкова песимистично настроена по отношение бъдещето на програмата. Тези доброволци вероятно няма да са тук след пет години, други ще са - местните програми на този принцип си сменят хората на всеки две-три години, защото идеята е да се използва началният им горещ ентусиазъм. Като посвърши - заместват ги други, също такива ентусиасти. Важно е да се започне отнякъде и да се продължи, да има приемственост и резултати, не да го започнат и продължат непременно едни и същи хора, за да се докажат пред общественото мнение колко са идеалистични и безкористни (и защо всъщност трябва да бъдат?).

В историята виждам илюстрация на най-доброто, което предлага обучението в елитен университет като резултат: изобретателност, знаене как да събереш и използваш налични ресурси по начин, по който досега не са се сетили да го направят, хъс да си създаваш възможности за реализация, вместо да чакаш някой друг да ти ги създаде. Момичето си е търсело доброволческа работа, която хем да я удовлетворява, хем да ѝ използва и развива квалификациите, хем да ѝ плаща достатъчно за нормален живот там, където иска да живее за момента. Нямало такава работа - и тя си я създала. Не е малък подвиг това да събереш единомисленици, да намериш спонсори, да организираш система от контакти и персонал в две държави. Можеше да продължи да си работи в консултантски фирми и само да праща пари и да се жалва, че на, няма кой да поеме една такава инициатива за българското образование. Вместо това - запретнала ръкави и свършила тонове работа, и то в български местни условия. Браво и на нея, и на Харвард.

# 528
За моите деца стабилност няма.
Именно и ние търсим стабилноста в чужбина чрез доброто образование. Simple Smile Не само обкръжението сред което човек живее и общува да е на ниво, но и държавата, защото за възпитанието на децата влияние оказва и "улицата".

Г-жа anajar положително се изказва за инициативата на момичето, което аз напълно възприемам ако това би му помогнало в кариерата или ако ставаше дума за нормална държава.  И тъй като в случаят става дума за България, за мен нейната дейност, с оглед на образователният и ценз,  е напразно губене на време и енергия т.е. ирационално действие на един женски дон Кихот.  Поне така изглежда на първи поглед а какви са задкулисните нейни лични интереси аз не зная. Ако дъравата правеше кардинални реформи включително и в образователната система, бих възприел едно такова нейно действие като плод на едно всенародно патриотично възраждане.  Уви действителността е съвсем друга и един от изходите е бягство чрез образованието от тази НЕПОПРАВИМА реалност :  Sad

Всеки десети абитуриент отива да следва в чужбина
http://www.webcafe.bg/id_1277947536

40 млрд. лв. губи България от изтичане на мозъци
http://www.novini.bg/news/30211-40-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4-%D0% … %D1%86%D0%B8.html

България: безмозъчност и изтичане на мозъци
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15097384,00.html

Циганска каруца по път незнайно за къде
(демографски и социалнопсихологически факти и хипотези за циганизирането на България)
проф. Петър Иванов
http://doktora757.blog.bg/politika/2009/12/26/ciganska-karuca-po … no-za-kyde.461680

2050-а у нас - 3.5 млн. цигани, 1.2 турци, 800 хил. българи
http://news.ibox.bg/news/id_1603710177

България е най-застаряващата нация
http://dnesiutre.com/bulgarian-news/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0% … 1%86%D0%B8%D1%8F/

Последна редакция: сб, 26 ное 2011, 16:58 от plamenhk

# 529
 newsm78

Господин ПламенХК, в държавата, където дъщеря Ви учи в Харвард, образованието и безопасността на много деца в много райони са на ниво в пъти по-ниско от това в България. Затова и беше създадена там инициативата Teach for America в началото на 90те, пак от младо момиче, завършило елитен университет. Тази програма праща завършили елитни училища в гетата, където децата носят оръжие на училище, седмокласнички проституират, и почти всички имат поне един родител в затвора. Това, което българката прави е всъщност същата организация, само че в България, където, съгласете се, все още до криминалните статистики на Харлем не сме стигнали.

Във въпросната държава "на ниво", "държавата" по конституция не може да направи кардинални реформи в образованието, та да станат излишни такива инициативи - затова пък инициативи бол, ентусиасти много, резултати също има. Не знам как решавате, че реалността е непоправима, след като сам неколкократно сте заявявал, че не живеете в България от десетилетия и нямате никакво намерение да се връщате или да правите нещо за нея. Тя ситуацията дистанционно няма да се оправи, пък с бездействие - съвсем. "Възраждането" става само на място, с работа и идеализъм. Историческото ни възраждане пък, ще си позволя да ви припомня, е било движено точно от възпитаници на чужди училища, върнали се в България и започнали да прилагат чуждия опит на местна почва.

А дали опитът от организирането на подобно движение ще помогне на кариерата на момичето - тук или се шегувате, или представа си нямате от административно-организационни длъжности. Ей, много обичам някой нещо да свърши като хората, и околните вместо да му изръкопляскат, да седнат да го оплюват как всъщност си е загубил времето.

# 530
ianajar, последният ти пост в частта с възрожденската идея е едно от най-хубавите неща, които съм чела в този форум. Благодаря ти. 

Ханчев е написал:
"...
и мислите да правят в тебе рани, мъчително и дълго да тежат
и всяка мисъл в тебе да остане като зарастнал белег в твойта плът.
Как иначе това, което вземаш, стократно оплодено ще дадеш
..."

Иска ми си всеки един да оценява не само това, което му липсва, но и това, което получава, и да се не се страхува да го върне в пъти повече, така както го правят основателите на Американската фондация за България или младите хора от "Заедно в час".

# 531
Господин ПламенХК, в държавата, където дъщеря Ви учи в Харвард, образованието и безопасността на много деца в много райони са на ниво в пъти по-ниско от това в България.... съгласете се, все още до криминалните статистики на Харлем не сме стигнали.
За коя Америка става въпрос г-жо ianajar и за коя България ? Защо не сравнявате сравнимото - например негърските и латиноамериканските гета (Харлем, Бронкс) със Столипиново, Факултета, Максуда и пр ?

Американската организация "New Century Foundation" издава публикацията "The Color of Crime", която отразява официалните американски криминални статистики и ги сумаризира от расова гледна точка.
http://www.colorofcrime.com/colorofcrime2005.html

Като сравнение:
Негрите убиват 20 пъти повече бели въпреки че са около 12-13%.
За 2005 негрите са изнасилили или сексуално тормозили 37 460 бели жени, докато белите само 0 - 10 черни жени.
Съветвам да прочетете The Black-on-Black Crime Plague на  Т. Moore.

С изключение на убиствата като количество, по всички други показатели сме ги минали. Що се касае по убийствата като % изражение към различния етнос също сме ги минали.

Не знам как решавате, че реалността е непоправима, след като сам неколкократно сте заявявал, че не живеете в България
Убийствен "доказателствен" аргумент още повече от човек който (предполагам) също дълго живее зад граница. Убеден съм че по често от вас посещавам България.  
И как ще се оправи такава държава която извършва своеобразен "геноцид" срещу собственият си народ?  Как се живее с 135лв пенсия ? Че то ако няма пари за елементарно, дори не достойно, човешко съществуване  за какво въобще говорим?  Да си почешем езиците и да поизтупаме запрашения патриотизъм ?

Тя ситуацията дистанционно няма да се оправи, пък с бездействие - съвсем. "Възраждането" става само на място, с работа и идеализъм.
Ами елате тогава от Америка и помагайте !!! Simple Smile Какво чакате, "баламите" да ви свършат работата ?
Той "идеализма" умря с диктатурата на цървула. И не става с работа а с "акъл", защото от много работа вижте докъде я докараха строителите на "светлото бъдеще".

... инициативи бол, ентусиасти много, резултати също има.
Много нашумяха и фондациите и подобните "инициативи" в България , защото както е казал бай Ганьо “трябва и ние да клъвнем по нещо — току-тъй на сухо патриотизъм — бошлаф!”.

Историческото ни възраждане пък, ще си позволя да ви припомня, е било движено точно от възпитаници на чужди училища, върнали се в България и започнали да прилагат чуждия опит на местна почва.
Да, после ги разстреляха, гниха по лагерите, конфискуваха им имотите, интернираха семействата им и пр.  Семейството ми е преживяло  тези "благодарности". Затова който е докарал България до това "дередже" той да я оправя. Тези същите хора  и сега я управляват, затова от свински социализъм се получи закономерно и свински капитализъм. Девалвацията на радостите и ценностите процъфтява с наложената от управляващите матрица на "омаймуняването". България е обречена, коментира западен дипломат, с преки ангажименти и наблюдения върху образователната ни система.
http://skandalno.net/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8% … D1%80%D0%B8-20681

PS. Много хубаво прави момичето от Харвард само дето е объркалo държава. Sad

# 532
Знаете ли, жал ми е за Вас. Толкова злоба, омраза и ожесточение, толкова години след като сте излязъл от България - тъжен живот е това Вашето....

# 533
  • София
Дано момичето не чете бг мама Sad Лесно се съди отдалеч  всяка хубава инициатива и реализацията й и се бълват тонове помия от човек, който от години е зад граница и който открито декларира, че нищо не го свързва с България.Освен форумното плюене...
Добре, че се намери в прав текст това да му го каже форумка, чиито постове за Америка и образованието там са много полезни и информативни,от първа ръка, без да са наситени като тези на господина с излишни щампи и високопарни думи   и която за разлика от потребителките на форума, живеещи в пропадналата България , не може да бъде окачествена от него с лекота  като поддръжничка на братска Русия и пролетариата.. Joy.
Право куме в очи, както се казва..

# 534
Пламенчо , хайде моето момче ако обичаш да си намериш друга тема за подобни излияния .
Видно е , че ставаш за политик именно в БГ . Добре ще си живееш , сигурно е . И , не разбирам , защо след като си направил вече своя избор не си щастлив поне до степен да простиш , забравиш и да си изтриеш от съзнанието и паметта тези дългогодишно отглеждани и добре угнили мисли .

# 535
nice, няма как призивът ти да бъде отразен - човечеца явно страда от "синдрома на късата пУшка".
Колкото повече му обръщате внимание, толкова повече помия ще излива, така най-вероятно се чувства мъж.  

# 536
...в женски форум  Mr. Green

# 537
Знаете ли, жал ми е за Вас.
Защото не живея в САЩ като вас ? Laughing

Толкова злоба, омраза и ожесточение, толкова години след като сте излязъл от България - тъжен живот е това Вашето....
Знаете ли че над 80% от емигриралите в САЩ след 1989г са членове на БКП т.е. когато родния  кораб потъва, плъховете първи го напускат. Знаят другарите че "сегодня Родина там где задница в тепле!" (с) Брат-2.

Съзнателно измествате разговора а освен това му придавате и личностен оттенък.
Акцентирах че доброто образование в чужбина е начин за по безболезнено емигриране, защото промените в България са необратими. С няколко линка потвърдих защо смятам така . Тези трендове (демографски, етнически) са отчетени още преди 1989г от ООН и за голямо съжаление прогнозите се оправдаха.
Всеки родител иска поне децата и внуците му да израстват в "нормални" условия, така че оставете за себе приказките за патриотичното "възраждане" и "идеализма"  да ви греят в Америка. Преди седмица се върнах от България а вие явно от дългата емиграция сте изгубили усета за българската реалност - това което е в България го има само в страните от ОНД. т.е прогнила от корупция и безправие държавна структура За ралика от нас те не слушат чалга и жаргона не е "норма" в средствата им за масова информация. Всякакви дейности в тези държави са само "схеми" за източване на средства като се отчитат привидни резултати.
В този аспект казах че действията на момичето от Харвард, колкото и  благородна да е постъпката и, е ирационална. В случаят е уместно да ви припомня притчата за благоразумния мъж, който си строи дом върху камък, и за безразсъдния, който строи върху пясък - Матей 7:24-27; Лука 6:47-49
Когато държавата съзнателно нехае, защото който направи реформи губи избори, почти без резултат остават такива ангажименти от страна на различни международни организации за някаква обществена промяна т.е. на практика се получава преливане от пусто в праздно. Жалко за труда, времето и средствата.
Нека всеки сам да прецени ако въпросното момиче беше негово дете, дали би се съгласил дъщеря му да работи в България подобна "доброволническа" работа или да развива личната си кариерата вкл.магистратура, докторат, MBA, EMBA.

# 538
Принадлежността или членството в един университет, където и да е по света, предполага изповядването на определена ценностна система. Имаш дълг към универсални човешки ценности и подобряване жизнения статус на хората. Колкото и да плащаш, или да не плащаш за образованието си - трябва да „върнеш” на човешката общност социално участие, което съответства на високите норми на просветения човек. Не просто под формата на печалба за корпорациите, а като пряко съучастие в подобряване добруването на хората. Има например нобелов лауреат за мир Мохамед Юнус, ако не се лъжа, който с микрокредитиране успява да снижи бедността в Бангладеш с 20% за 15 години. Отчасти тази нагласа се проверява още при встъпването в университети в САЩ чрез т.нар. есета. Тя присъства като идеология в алумни асоциациите. Дълг на възпитаник на университет е да демонстрира реално социално чувство, което съответства на очакванията на обществото към бакалавър, магистър или доктор на елитно училище. Участват във всякакви доброволчески мисии, в т.ч. по интервюиране на бъдещи студенти в родината им. Дайте си сметка, че и българите все още очакваме ученият човек „да служи”-като учител за доброто на децата ни (независимо колко му плащаме и унижаваме), като лекар(изискваме висок морал и отговорност, които не винаги проявяваме на своите работни места), като гражданин... Стилът на взаимни нападки и обиди ми е чужд. Но тук пишат родители като мен, които не сме завършили училища с тези традиции. За децата ни, които израстват в такава среда това е естествено. Моя студентка, която съвсем млада вече е на редовен договор като доцент в американски университет, е фулбрайтов стипендиант у нас до средата на януари. Нейните думи са точно такива- трябва да „затворя кръга” и да върна, това, което съм получила в България. Дали сме отворени ние да го получим? Не съвсем. Във всяко такова действие по-скоро подозираме меркантилизъм. Дори заплаха за собствените си работни места, тъй като тя си върши работата (курсовете, лекциите, работата със студентите) със страст и отдаденост. И студентите правят разлика.

# 539
  • някъде из облаците
Пламене, ти пак ли се появи, миналата година доста обиди прочетохме от теб, ако обичаш намери си друг форум, тук няма място за теб.

Момичета, не му обръщайте внимание. Човека вероятно страда hahaha от комплекси.
Ако може модераторите да поразчистят темичката.

ianajar, информацията която споделяш е много ценна за доста хора.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт