Скъпите университети

• 166 745
  • 737
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Не съм сигурна дали питането ми е за тук, но ще опитам... Смятате ли, че сертификатът за положен SAT е необходим на ученик, който няма намерение да учи в САЩ? Знам, че се признава от американските университети, но дали не придава допълнителна тежест и на кандидатурата в европейските такива?

# 571
Ако университетът, в който кандидатства детето, не изисква САТ, значи тези резултати няма да придадат никаква тежест на кандидатурата. Най-вероятно изобщо няма да ги погледнат.

Освен това европейското отношение към американските стандартизирани изпити (с изключение на Тойфел) е доста снизходително, трудно ще се впечатлят от такива резултати.

# 572
Не съм сигурна дали питането ми е за тук, но ще опитам... Смятате ли, че сертификатът за положен SAT е необходим на ученик, който няма намерение да учи в САЩ? Знам, че се признава от американските университети, но дали не придава допълнителна тежест и на кандидатурата в европейските такива?

Ами най-добре проверете какви са критериите в университетите, където ученикът смята да кандидатства и се гответе да изпълните тях.
Аз все пак ще изкажа едно противоположно мнение на последния пост - топ бизнес университетите в Европа, поставят резултат от САТ, като един от критерийте за прием. Вече не знам какво е положението ако ученикът се е насочил към други науки.

# 573
Здравейте Данибон и Маркрит,

Радвам се, че мнението ми ви е било полезно... честно казано не предвиждах продължение, но ако нещо по-конкретно ви интересува, питайте и ако мога с радост ще ви отговоря.

# 574
топ бизнес университетите в Европа, поставят резултат от САТ, като един от критерийте за прием.

Интересна информация. Аз, вероятно под влиянието на тукашната дефиниция, под "бизнес училище" разбирам пост-бакалавърска програма.  Thinking В Европа, разбира се, не е задължително да е така. Но все пак въпросът, доколкото разбрах, беше за европейски програми, които не изискват САТ.

# 575
топ бизнес университетите в Европа, поставят резултат от САТ, като един от критерийте за прием.

Интересна информация. Аз, вероятно под влиянието на тукашната дефиниция, под "бизнес училище" разбирам пост-бакалавърска програма.  Thinking В Европа, разбира се, не е задължително да е така. Но все пак въпросът, доколкото разбрах, беше за европейски програми, които не изискват САТ.

Ами въпросът не беше много конкретен в някои аспекти, просто се казваше, че кандидатът не смята да кандидатства за щатите, а само за Европа и затова споделих, че и в Европа на места искат САТ.
Иначе да, и в Европа някои бизнес университети предлагат само пост-бакалаварска степен, но има други, които имат и бакалаварска, за която се изисква САТ.

# 576
Ако университетът, в който кандидатства детето, не изисква САТ, значи тези резултати няма да придадат никаква тежест на кандидатурата. Най-вероятно изобщо няма да ги погледнат.
Абсолютно не е вярно подобно твърдение !

Аз, вероятно под влиянието на тукашната дефиниция, под "бизнес училище" разбирам пост-бакалавърска програма.  Thinking
Ако така "разбирате" тогава каква е връзката със SAT, когато за "пост-бакалавърска програма" се изисква GMAT, GRE ?

# 577
Абсолютно не е вярно подобно твърдение !

Кое не е вярно, че ако европейски университет не изисква САТ и кандидатът включи резултатите си сред останалата информация, тези резултати изобщо няма да бъдат погледнати? Няма да бъдат. Със същия успех кандидатът може да им прати сертификати за езици, които владее (но които нямат никакво отношение към кандидатурата му и не се изискват от университета) или сертификата си за компютърно програмиране, въпреки, че кандидатства в исторически факултет, примерно. Пак няма да ги погледнат. По очевидни причини.

Ако един университет не изисква определен изпит, това обикновено означава, че университетът или е преценил, че този изпит не е на достатъчно високо ниво за тях, или няма установена практика да преценява какво точно означават резултатите от този изпит. Тоест, резултатите - на официално ниво - нищо не им говорят.

Има европейски университети и програми, за които САТ е изисквана квалификация или поне допустима такава (но понякога, например някои английски университети, искат нещо повече, например Advanced Placement). Предполагам, че въпросът не се отнасяше за тях - очевидно ако се искат тези резултати, кандидатът ще ги прати.

Последна редакция: пн, 26 дек 2011, 00:13 от ianajar

# 578
Кое не е вярно, че ако европейски университет не изисква САТ и кандидатът включи резултатите си сред останалата информация, тези резултати изобщо няма да бъдат погледнати? Няма да бъдат.
"Защо крещите" ?  (c)   Simple Smile

Макар и да не се изискват официално на кандидат който има висока оценка на SAT, ACT се гледа по благосклонно. Това е мнението и на ВСИЧКИ следвали/следващи вьв Великобритания.  Многократно е изразено вьв форума за следване в UK линк на който няколко пъти съм давал.

За тези които обичат да свързват географските ширини със знанието, многократно използван тук "доказателствен" трик, ще кажа че явно от Америка нещата не се виждат толкова ясно.  Grinning  

Съвета ми към г-жа  bodra е ако детето и има възможност да изкара добра оценка на SAT да го направи и изпрати резултата, въпреки че не се изисква официално.

Последна редакция: пн, 26 дек 2011, 10:14 от plamenhk

# 579
Главните букви означават крещене, господине. Не подчертаването.

На задаващата въпроса пожелавам успешно представяне на детето. Има достатъчно мнения по въпроса, може да си избере.

# 580
Главните букви означават крещене, господине. Не подчертаването.  
Хм, писане и крещене - трудно за възприемане виждане. Според мен главните букви означават подчертаване на по важните неща особено за хора ,които получават избирателна дислексия причинена от различни подбуди и в резултат на която не искат да видят дадена информация.

Аз например, за разлика от вас, не виждам нищо "съжалително" ако не съм съгласен примерно детето ми завършило Харвард  да обучава цигани със заплата 450 лв  какъвто е случаят с Евгения Пеева. Съмнявам се че ще се намери и един български родител който вътрешно (в своето съзнание) да одобрява подобна постъпка. на своето дете, защото в България за съжаление"не сме толкова богати за да си купуваме евтини неща!" .
Такава "дислексия" от ваша страна единствено  предизвиква "песента" на форумните "нубелунги", но на тях толкова им трябва. Mr. Green 

jekolev82 , вярно е това което сте написал. Същото се отнася и за топ програмите  МБА . Най ясно това се вижда при преговорите между фирми ако една от страните е от бившият соцблок. При условие че представител на тази фирма е завършил топ бизнес школа недоверието между страните отпада почти автоматично.

Последна редакция: вт, 27 дек 2011, 19:13 от plamenhk

# 581
  • Варна

Някой беше давал и преди линк към това : http://e-vestnik.bg/12696, мисля че ще ви е интересно като информация. Поне от моите наблюдения на САТ се явяват деца, които се целят в по -престижни университети в САЩ. По принцип изпита е труден и е необходима специална подготовка. Поне за английските университети не е необходим.Сигурно придава някаква допълнителна тежест, но трябва да се претеглят плюсовете и минусите , дали си заслужава усилията, след като не е задължителен .

# 582
# 583
Още една интересна статия:

The Disadvantages of an Elite Education
http://theamericanscholar.org/the-disadvantages-of-an-elite-education/

# 584
Здравейте,
Опитах се да изчета максимално много от темата и така не забелязах да сте обсъждали Шотландия като вариант за продължаване на образованието. Аз от известно време се интересувам, но всичко зависи от разходите ми при евентуално заминаване. Знам, че там таксите се поемат от правителствена организация, но не съм запозната с разходите за живот. Много ще бъда благодарна, ако някой сподели информация дори и да не е конкретно за тези разходи!

Общи условия

Активация на акаунт