Скъпите университети

• 167 002
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
yav4e_mrav4e, имам различни критерии от масовите за образование на децата си.

нова, да не обърка темата с "Образование тук и там"?

# 346
хахаха, обърках я, от ЕГН-то ще да е Embarassed

# 347
  • София
yav4e_mrav4e, имам различни критерии от масовите за образование на децата си. ....
Е, критерии различни - никой не ги е обобщавал, но разбрах само против какво/къде си. Би ми било интересно "за" къде си!
Може и за другите да е интересно да разберат - аз поне зная няколко мами на деца от немската, така че може да си им полезна.

# 348
# 349
Дайте да ги обедим тези 2 теми. Явно няма смисъл да прескачаме от едната в другата. Mr. Green

yav4e_mrav4e, писах вече, че на мен ми харесва дадена система, близка до американската.

# 350
unadaptable, линкът, който аз дадох не се споменава грам за БГ. За мен Германия сега и преди години нямат нищо общо. Не бих и желала детето,  ако сега бе студент, да учи там. Надявам се сега и стандартът в Германия да се покачи, стига са го натискали изкуствено, за да изхранват ЕС. Whistling

Да, говори се само за Германия, може би това, което се твърди за германците важи и за българите там и то не е много оптимистично, поне за момента.... Confused

# 351
Брилянтна аргументация, няма що!!! Mr. Green

Народа е казал че когато ФАКТИТЕ говорят и боговете мълчат.

Все още чакам да ми докажете вашите обвинвния към мен ЦИТИРАЙКИ МОИТЕ ИЗКАЗВАНИЯ.  За кой ли път настоятелно  ви подканям да направите това !

Ще ми е просто интересно да разбера  коя от въпросните идиотки, простакеси и прочие, въпреки несъгласието си с Вас, си позволи да Ви нарече с подобна дума...

Пак ли демонстрирате своят евтин аматерски стриптийз на глупоста ? Mr. Green

Позволил съм си да характеризирам  САМО ВАШЕТО ИЗКАЗВАНЕ като "идиотако" само и изключителна на база ФАКТИ  - цитирам:
Тъй като това е силна обида ще ви кажа направо че по идиотско изказване тук в темата за "Скъпите университети" не съм виждал.

Дадох ви възможност да опровергаете моето изказване, нещо повече, многократно вече настоявам, да докажете "правотата" си, но вие не само че не правите това, но  и продължавате да обиждате  в стила "кажи че сестра му е курва а после нека да доказва че няма сестра".

Между характеристиката (и досега не опровергана) на едно строго индивидуално изказване и нейното имплементиране  върху цяла категория хора, каквото се опитвате така некъдърно да направите, има съществена разлика. Масовизацията не е  характерна за тази епоха г-жо, няма вече стадни чувства. Ииндивидуалността прави отделния човек уникален и неповторим. По този начин тя осигурява неговата идентичност.  Така че ако искате да бъдете в измислената от вас категория "Идиотки" - бъдете, но не се асоциирайте с мнозинството.

Последният ми въпрос е реторичен, така че не си правете труда да ми отговаряте.

Те ВСИЧКИТЕ ви въпроси са такива.   Сама си ги задавате и сама си отговаряте.  Mr. Green

Кофти. Почна се с генерализациите.
Не са мои думи а на човек който се върна в България и няколко месеца си търси работа  Вярвам му защото е експерт по интервютата т.е запознат е с "тайните" страни на интервюто като започнете от речта на тялото и стигнете на емоционалната интелигенция.

Тези, които познавам и са в България, първо са натрупали стаж навън и от вън са ги командировали в България по проект  Grinning Нито един от тях не работи за българска фирма или институция. Менеджментът в България и подборът на кадри е много по-различен от западния Wink

Много сте права. Имам братовчедка която е топ менъджвр в Англия, 2 правителства я викат в България но тя отказва. Доводите да се върне човек в България са следните :
1. Натрупване на пари от "крадене"  за което е необходим поличически чадър т.е здрави връзки
2. Натрупване на стаж в някое министерство ако сте млад  кадър, който ще бъде трамплинът при бъдещото търсенето на работа на запад

yav4e_mrav4e имате ли проблеми с пътиването на сина ви за България?
На дъщеря ми и отмениха полета за Лондон, преспа в Бостън, летя до Вашингтон и оттам сега лети за Виена.

# 352
на мен ми харесва дадена система, близка до американската.
Докато чакам дъщерята да се обади от летището ще кажа няколко думи по въпроса. И на мен ми харесва американската образователна  с-ма заради нейната практичност и гъвкавост.

1. Записът на децата в основните училища става по местоживеене.

Тъй като американското общество по местоживеене исторически се е селектирало по икономически/умствени/расови и пр признаци, вероятността в даден квартал да се получи нежелателна инфилтрация на деца от "неблагонадежните" квартали е малко верочтна.
По този начин се образува една относителна хомогенна маса от деца с приблизително еднакви възможности.

2. Във всеки по голям град има училища за надарени деца

Дори детето да произхожда от бедно семейство на него му се гарантира безплатно образование в това училище ако качествата му отговарят на критериите за приемане

3. Обемът интензивността и специализацията на информацията са възходящи съобразени както с възраста на децата така и с възможностите им

В САЩ малките деца са много по МАЛКО натоварени отколкото техните връстници в България, докато при студентите е обратното.
Характерното е че се набляга не на назизустяването на материала а на неговото разбиране.вкл. се учат много практически неща от живота

Учебниците са така написани че и най слабият ученик ще разбере материала ако реши да го прочете

4. Взимат се бележките само от тестовете т.е. ичителят само преподава, но не оценява.
Изключения са малко - напр. оценяването на есетата

5. Максималния брой на изучаваните предмети е 6, за повече искате разрешение от директора при условие че успехът ви е мн. добър

3 или 4 предмета са задължителни
математика
история на САЩ
Литература
Хм, не си спомням за повече предмети
2 или 3 предмета са избираеми.

Количеството на предметите е повече от 200, по времето на дъщеря ми бяха дори 250 /броил съм ги/

6. В средните училища е въведен е принципът "на всекиго според възможностите", като се акцентира на будещата професионална специализация на ученика.

Няма класически класове като при нас т.е. учителят не ходи в класа а обратното

Примерите които давам са от частно у-ще, но предполагам че принципите са подобни
- на 6 ученика 1 учител
- средно статист. 11 ученика в група
- всеки предмет има различни нива

Който иска да стане механик ще си вземе елементарния курс, но който иска да следва може да си вземе екстремно високо ниво, дори индивидуален проект

Honors  е задълбочено изучаване на материала само за тези които имат над 93% успеваемост  от тестовете.по предмета.
Дават се и точки за места  от различни мат . състезания

Пример за предметите по математика за 4 год обучение

AP Computer Science A
Independent Tutorial in Computer Science
Principles of Marketing
AP Economics
Algebra I
Geometry
Honors Geometry
Algebra II & Trigonometry
Accelerated Algebra II & Trigonometry
Honors Algebra II & Trigonometry
Precalculus
Accelerated Precalculus
Honors Accelerated Precalculus
Statistics
Calculus
AP Statistics
AP Calculus AB
AP Calculus AB/C
AP Calculus BC
Multivariable Calculus and Linear Algebra
Independent Tutorial in Mathematics

Акцентът на обучението пада  върху домашните задания които са МНОГО.
Всеки ден се чете по около 80 стр допълнителна л-ра върху която се пишат есета.
Всички студенти имат свой лаптоп даден от училището, свързани са в една система с учителите и по всяко време могат да обменят информация.
Лаптопа задължително е включен в системата до  Х часа за да може учителят /ученика да обменя информация.

# 353
  • София
plamenhk, от 3 дни сме като диспечери със съпруга ми - преди малко той ме "успокои", че проверил очакваната скорост на вятъра довечера в София - 1 м/сек, т.е. няма да има мъгла. Чакаме го довечера, ако/когато излети от Франкфурт. ooooh! В София едва-едва се вдига мъглата...Не си спомням досега да съм имала по-непразнично настроение по това време...
За американската система - не мога да цитирам къде съм го чела, но съм с впечатление, че ранната специализация води до много ниска обща култура. Моите впечатления са от круизи с американски компании - много бегли ( да не кажа никакви ) географски, исторически и политически познания - тръгнал си да пътуваш в Европа с никаква предварителна подготовка Shocked
Сещам се, че преди 20-тина години ме беше шокирала някаква статистика, че 45% от американците не знаят кой е президента им. Laughing Ама не беше от руската преса това, plamenhk. Wink

# 354
на мен ми харесва дадена система, близка до американската.
....
5. Максималния брой на изучаваните предмети е 6, за повече искате разрешение от директора при условие че успехът ви е мн. добър

3 или 4 предмета са задължителни

математика
история на САЩ
Литература
Хм, не си спомням за повече предмети
2 или 3 предмета са избираеми.

Количеството на предметите е повече от 200, по времето на дъщеря ми бяха дори 250 /броил съм ги/

6. В средните училища е въведен е принципът "на всекиго според възможностите", като се акцентира на будещата професионална специализация на ученика.

Няма класически класове като при нас т.е. учителят не ходи в класа а обратното

Примерите които давам са от частно у-ще, но предполагам че принципите са подобни
- на 6 ученика 1 учител
- средно статист. 11 ученика в група
- всеки предмет има различни нива

Който иска да стане механик ще си вземе елементарния курс, но който иска да следва може да си вземе екстремно високо ниво, дори индивидуален проект

Пламен, а от каква възраст е тази диференциация и право на избор?
Например моят син не може да пее, но го тормозят насила с музика. Нищо няма да научи, нито ще пропее, но му се пилее времето, а и той, самият, се ядосва. Този час може да запълни с ИТ, което го интересува.

# 355
yav4e_mrav4e, значи сме заедно в трепетите. Майка от 2 дена виси на летище Франкфурт с цел да се добере до нас за празниците.  Hug
Незнанието на американците не е техен патент, в Западна Европа е същото. Докато на нас ни напълват главите от малки с милион факти, в крайна сметка икономически сме последни в редичката. Та понякога предимството е да знаеш по-малко, но същественото, а не много, но да не ти върши грам работа.

# 356
"Специалист по всичко" made in BG Mr. Green

На мен също ми е интересно от кой клас децата си избират предметите, които да посещават.

И ще ме извинявате, ама в 5 клас не учат вече дори бод зад игла по домашен бит, а техническо чертане, а предметът се нарича "Домашна техника и ИКОНОМИКА"! Shocked Shocked Shocked

ТО БИВА ОБЩА КУЛТУРА, ама "ай сиктир"! #Crazy

И защо по дяволите учат в трети клас траките и българските царе, в 4 клас траките и българските царе и в 5 клас пак траките и българските царе! #2gunfire

Ми да вземат нашите управници да приложат което и да е образование, европийското ли ще е , американското ли ще е и да се приключи!

# 357
Ето ви картата на Новата Европа. Надали ще ви хареса, но това е реалността. Ако детето е студент е хубаво да се знае, че бленуваният Запад не е това, което бе преди десетилетие дори.

Днес видях горната карта в друг форум и се поразрових в Гугъл. Ето още тази и тази подобни. Ето още.

Последна редакция: ср, 22 дек 2010, 20:40 от немирница

# 358
"Специалист по всичко" made in BG Mr. Green

....И ще ме извинявате, ама в 5 клас не учат вече дори бод зад игла по домашен бит, а техническо чертане, а предметът се нарича "Домашна техника и ИКОНОМИКА"! Shocked Shocked Shocked

...

По план учат. Само че моят трябваше да го научим у нас- и тоз и други бодове, защото с толкова деца на камара г-жата не може да покаже на всяко как се прави. Да ме извинят феновете на вродената всеобхватна мъдрост, но практически умения се показват именно нагледно, за да се усвоят. На дъската с рисунки не става.

И техническото чертане е чудесно и полезно, но по тази част бе по- важно дали детето има нарисувана картинка в тетрадката си на линия и молив, а не изпълнението на зададен чертеж по макетче. Та с чертането се заехме пак аз и тати- добре, че имаме и техническо образование. То у нас си трябва всякакво, види се. Налага се да си "специалист по всичко", очевидно е.

Бих се лишила от доста направления, за сметка на по- малко, но затова пък по- качествени. В противен случай става по много, но в крайна сметка- нищо.
Ясно ми е, че е утопия да мечтая за даденото по- горе съотношение в броя между учениците и учителите, дори с удвоена бройка на учениците, по предмети, за които е необходима индивидуална работа, затова и не поставям въпроса за обсъждане.

Последна редакция: ср, 22 дек 2010, 16:52 от Judy

# 359
Ето ви картата на Новата Европа. Надали ще ви хареса, но това е реалността. Ако детето е студент е хубаво да се знае, че бленуваният Запад не е това, което бе преди десетилетие дори.

Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Само не видях къде са се "интегрирали" нашите "братя", за чиито социални помощи ми взимат 250 кинта месечно Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт