Скъпите университети

• 166 559
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Класациите са доста относително нещо. Приятел, който работи в сферата на образованието и е завършил Оксфорд ми обясни, че при определяне рейтинга на университетите, влизат и не особено важни критерии. Например брой компютри към брой студенти, спортни съоръжение и др. подобни, които нямат пряко отношение към качеството на образованието. Така, че тези класации са ориентировъчни.

# 706
  • София
Записвам се и аз.

Моята ще бъде 10 клас в 164 ГПИЕ...
Успех около 5,70 ...
 Иска да учи в Англия...

Да видим до къде да я докараме...

Помръзва я да учи...

# 707
Здравейте.
Търся информация за Вузове в чужбина и попаднах на този форум. Реших да напиша едно съобщение и да потърся малко помощ и напътствия тук. Аз съм студент, трети курс от Технически университет - София. От Септември съм четвърти курс. Уча Инженерен, вече Графичен дизайн и след дипломирането ми искам да продължа магистратурата си в чужбина. Притесняват ме доста факти до тогава, сертификати за език, легализиране на документи, пари и т.н. Пиша ви тук с молба. В случай, че някой от вас има някаква информация, каквато и да е за магистратури по Графичен дизайн в чужбина да сподели, да ми даде напътствия и т.н. Търся университети с възможност за стипендии и развитие след това, работа. За момента чувам, че меката на дизайна е в Италия, Германия и Франция. Но нищо повече по темата. За Великобритания единствено зная, че цените са доста високи. Имате ли и някаква представа кои оценки се разглеждат като балообразуващи ? Тези от дипломата или други ? Много съм объркан и неориентиран. Моля, помагайте !
Благодаря за вниманието !

# 708
Здравейте. Искам да уча счетоводство в Англия. В момента съм в икономическа гимназия със специалност оперативно счетоводство. Да ви питам мога ли с диплома около 5.00-5.20 да вляза в добър университет ? Също така се интересувам за какъв период от време може да се вземе toefl ?

# 709
Здравейте. Искам да уча счетоводство в Англия. В момента съм в икономическа гимназия със специалност оперативно счетоводство. Да ви питам мога ли с диплома около 5.00-5.20 да вляза в добър университет ? Също така се интересувам за какъв период от време може да се вземе toefl ?

С такава диплома по скоро не. Икономическите специалности са едни от най-"търсените".
Но зависи какви са ти критериите за добър университет.
Въпросът ти за TOEFL не е съвсем ясен - ако питаш за колко време ще се подготвиш, би трябвало да кажеш какво ти е нивото в момента. Ако имаш предвид кога трябва да го вземеш - до 15 август в годината, за която кандидатстваш.
А питаш за TOEFL, защото...? IELTS е по-лесен

# 710
Аз сега съм 11 клас. Още не знам с точност каква ще е дипломата ми, но може би ще е около 5. Надявам се да я увелича. Интересувам се дали с тази диплома ще мога да вляза в университе от роста на 20-30 място в класациите. А за toefl или Ielts още не съм запознат достатъчно. За тях само знам, че са задължителни за влизане в университети. Иначе по счетоводство очаквам да имам 6, но за дипломата като цяло не съм сигурен.

# 711
Тези класации са доста... относителни.
Но като гледам кои университети Guardian слага в  диапазона 20-30 място - не.
Оценката по счетоводство няма да ти трябва. Математика ще ти искат.
Най-добре си избери 5 университета, влез в сайта им и прочети какви са Entry requirements за българи. Видиш ли изискване за диплома 5.00, имаш шанс.
Освен това ти е важно мотивационното писмо - трябва да ги убеди, че си струва да те вземат и езиковия сертификат - какви изисквания имат за целия резултат и за отелните компоненти в него.
Напъни се в 11 и 12 клас, все още не е късно и можеш да си повишиш дипломата.
Стигнеш ли 5.50, шансовете ти значително се увеличават.

# 712
  • София
Най-добре е да пишеш на университетите към които си се насочил. Обясни, че завършваш специализирано училище. Вероятно се взема под внимание при кандидатстването.
Повечето университети са много коректни и отговарят в кратки срокове. Може да поставиш въпроса и за нивото на владеене на език - от колко точки нагоре им е изискването.

# 713
Сега видях няколко университета от 30-40 място които приемат с над 4 и с над 5 диплома. Не знам обаче дали тези университети дават някакво развитие след завършването.

# 714
  • Варна
Сега видях няколко университета от 30-40 място които приемат с над 4 и с над 5 диплома. Не знам обаче дали тези университети дават някакво развитие след завършването.

Всичко е много относително, ученето и завършването и на най-най - реномирания университет не дава 100 % вероятност за добра реализация. Но ученето в добър университет разширява кръгозора и дава повече възможности  за избор. Избери си нещо, което ще ти е "по сърце "  Peace

Изпита Тойфел се провежда на по-кратки периоди има избор на зали в повече градове в БГ. Йелтс е по-нарядко и ограничен като място на провеждане. Съобрази се с това, иначе се предлагат курсове от по 6 седмици, които подготвят точно по формата на избрания сертификат. Успех    bouquet

# 715
Рейтинговата класация наистина е много относително нещо. Има и критерии като value for money и разни други които са относително субективни. Според мен човек трябва да си състави списък с най-важните за него критерии и така да съпоставя университетите според личната си класация. А за успеха в повечето английски университети .... не знам защо има такова натискане за там. Тяхното образование не е чак толкова модерно, особено бакалавърското... Освен това успехът се гледа изключително много ако се кандидатства за стипендия или за tuition waver например, но иначе дори и елитен университет, ако успеха е приличен и може човек да си плати няма начин да няма начин...
Аз например бих ви препоръчал да се замислите за образование в скандинавските страни или в Германия където почти всички университети предлагат образование на английски език, което е изключително качествено, но несравнимо по-евтино.  Счетоводство например може да се учи и в Манхайм и в Тилбург, които са в топ 3 на европейските университети по счетоводство и финанси, има и един университет в Париж, който си заслужава.  Изборът наистина не е лесен, пък и ако зачешем темата осъзнава ли човекът в каква професионална сфера се набърква там стават нещата още по-сложни. Освен това нека не пренебрегваме и възможностите на Еразъм - учиш в Манхайм, но можеш да прекараш една година или един семестър в London School of Economics примерно, като продължиш да плащаш такса в Манхайм и получаваш стипендия от европейските фондове, отделно в някои случаи DAAD дофинансира престоите, а и престоят се признава чрез ECTS системата за трансфер на кредити...

# 716
Разгледах няколко германски университета и таксите са значително по-ниски от Англия, а и може да се кандидатства и с английски.

# 717
Отвътре ми идва да те питам защо ти трябва това счетоводство в чужд университет и осъзнаваш ли с какво се захващаш...
Ако смяташ да останеш да работиш в България чуждото образование ще ти помогне само ако смяташ да кандидатстваш в голяма международна одиторска фирма, донякъде ще има значение и  за мултинационални компании, но само донякъде, понеже българското счетоводство все пак е различно. Главен счетоводител заради диплома никой няма да те направи, оперативен счетоводител  с перспектива да израстване - да, но ти няма да си годен поне в началото да бъдеш оперативен счетоводител и ще си горе-долу с равни шансове с някой който е оперативен счетоводител с българско образование, говори чужд език добре и покрай работата запише някое дистанционно или задочно чуждо магистърско образование. Има разбира се и странични приложения, въпрос на предпочитание е обаче - контрол на приходни и разходни центрове, работа по информационни системи за единно отчитане в различни клонове, но това е много специфично нещо...
Това чуждо образование ще ти помогне да вземеш АССА, но то е от значение само за голяма одиторска фирма тип Делойт и Туш или KPMG. Да речем че те вземат на работа там, плащат нелоши пари, но имат един основен недостатък - размазват си персонала от командировки, буквално не можеш да планираш един нормален рожден ден на близките си. Общо взето забрави да видиш децата си докато растат. И тогава аз бих си задал въпроса струва ли си?
Счетоводството, макар и да има единни IFRS (е и те не са единни - в САЩ са GAP) се различава във всяка страна, въпреки че принципите на отчитане вероятно ще са едни и същи, в подробностите ще има сериозни различия - как се начислява и плаща ДДС, различните му там режими  и пр. Така че за мен е леко занаятчийско образование. В случая ако смяташ да останеш да работиш в Германия или Англия и да си станеш после Германец или Англичанин всичко е наред.
Нещата повече ми се връзват ако запишеш някакъв хибрид - Финанси и Счетоводство, Бизнес и счетоводство или нещо друго по-широко, което да може да се прехвърли като познание, умение и опит и в България и да бъде ценено от международните фирми в която и страна да отидеш да живееш и работиш.
Освен това обучение за ACCA се организира и в България и не е чак толкова скъпо...
Въпрос на преценка, но на този етап от живота ти това решение може много да ти помогне , а може и да ти загуби напразно 5 години. Добре ли си с математиката? Предпочиташ ли да работиш с цифри и документи или преди всичко ти харесва да общуваш с хора, да убеждаваш доставчици, клиенти или колеги? Екстроверт или интроверт, процедурно или процесно ориентирана личност си? Едното е много застъпено при счетоводството, а другото почти го няма... Това не са лесни отговори, а за съжаление в България няма и много читави консултанти по въпроса...

# 718
аз имам по различно от горното мнение за счетоводството. Не е задължително да си счетоводител след като си завършил счетоводство. Но не можеш да кандидатстваш за финансова позиция без счетоводство. Дори за много бизнес позиции се изисква. Аз завършвам бизнес в момента и първите 2 години учихме счетоводство. Сега учим бизнес финанси. Според мен ако искаш да работиш нещо свързано с бизнес задължително ти трябва. Няма как да правиш пари без да знаеш от къде идват и как да ги контролираш.
В Германия е безумие да се оправиш без немски. Не слушай как всички говорят английски. Не го говорят или то е много слабо.
В Ирландия счетоводството бакалавър е 3 години и таксите не са толкова високи като в Англия.

# 719
Става въпрос за специалността "счетоводство" в бакалавърска степен. Иначе всяка бизнес специалност изучава счетоводство, като обикновено са два модула - основи или теория на счетоводството и финансово счетоводство или нещо от сорта. Не казвам че счетоводството не трябва, а че ако специалността е само счетоводство още на бакалавърско ниво, то човека се вкарва малко изкуствено в ограничения, защото в този случай не се учи почти нищо друго.
Счетоводството не е икономика, нито пък е светая светих на финансите, нито пък ти дава познания и умения за управление на хора. Обичайно на бакалавърско ниво се съчетават двете близки по рода си сфери - Finance and accounting.

Общи условия

Активация на акаунт