Тютюнопушенето причинява пародонтит

 • 10 934
 • 45
 •   1
Отговори
 • Мнения: 84
Всеки знае колко разрушителен е ефектът на цигарите върху сърцето, белите дробове и другите органи. Истината е, че тютюнопушенето оказва пагубно въздействие и върху устата и зъбите, но за това като че ли се знае по-малко. А че пушенето на цигари е един от основните фактори за развитието на пародонтит се знае още по-малко, или въобще нищо.

Доказан факт е, че пушачите много по-лесно натрупват зъбен камък. Той може да се премахне само с професионално почистване. Ако зъбният камък не се отстрани и остане под нивото на венеца, бактериите в него освобождават токсини и по този начин причиняват възпаление наречено пародонтит.

Нелекуваният пародонтит и токсините отделени от бактериите водят до  разрушаване на костта и тъканите поддържащи зъбите. Когато това се случи, венецът се отдръпва от зъбите и се оформят т. нар. джобове. Пушачите и хората ползващи тютюн имат по-дълбоки джобове в сравнение с непушачите. Тези джобове се пълнят с още повече плака и токсини от бактериите и това засилва възпалението.

Освен това,  употребата на тютюн допълнително намалява достъпа на кислород във венеца, вследствие на което се  нарушава изхранването и заздравяването на тъканите в устата.

Какво точно представлява пародонталната болест?

Думата пародонт буквално означава „около зъба”. Пародонталните болести са сериозни бактериални инфекциозни заболявания, които разрушават зъбодържащия апарат  и костта, която придържа зъбите ви. Оставена нелекувана, пародонталната болест води до стопяване на костта и до загубата  на зъба.  Приема се, че тя има и наследствен характер. Нелекувана, пародонталната болест  бързо се разпространява около всички зъби и трайно уврежда венеца и костта.  Има зависимост между пародонталната инфекция и по-сериозни здравословни проблеми, като например болести на сърдечносъдовата система, диабет, респираторни заболявания, преждевременно раждане. Такава зависимост съществува и между пародонталната инфекция, и някои вредни навици като тютюнопушенето.

Какъв е рискът да развия пародонтална болест?

Смята се, че над 1/3 от хората навършили 30 г. имат някаква форма на пародонтално заболяване. При пушачите рискът е 5 до 7 пъти по-голям. Много хора имат пародонтит и не знаят за това.

Нормално ли е венците ми да кървят, когато си мия зъбите?

Кървенето на венците е един от признаците на пародонталната болест. Приемете венците си като кожата на ръцете. Ако вашите ръце кървяха всеки път когато ги миете, щяхте да сте сигурни, че има някакъв проблем в тях.

Има редица белези на пародонталната болест като:

•   Зачервени, оточни и болезнени венци
•   Кървене при миене, почистване с конец или консумиране на твърда храна
•   Клатещи се или раздалечаващи се зъби
•   Постоянен лош дъх
•   Промяна в контактуването на вашите зъби когато отхапвате
•   Промяна в пасването на частична протеза

Какво е нужно да направя ако имам проблем с венците?

•   Час за консултация с пародонтолог
•   Серия от посещения за отстраняване на възпалението и инфекцията
•   Редовно почистване в офиса на всеки 3 месеца
•   Лекуване на всички зъби, които са източник на инфекция

Опасна ли е пародонталната болест?

При завършен курс на лечение и редовни профилактични  прегледи, пародонталната болест може да спре развитието си и вашите зъби да бъдат спасени. Добрата устна хигиена и адекватната  домашна поддръжка са изключително важни за спиране на инфекцията и за здравите ви зъби и венци.

Добре е да знаете, че при пушачите диагностиката и лечението на пародонтит много често са затруднени. Това е така, защото никотина и токсините отделени от бактериите „замаскират” някои от признаците на пародонтита - например кървенето от венците. В резултат на това лечението идва, когато е прекалено късно, тъй като дотогава пациентът няма оплаквания. И все пак, лечението на пародонтит при пушачи може да е трудна, но не и невъзможна задача.

Автор: д-р Генчо Ботев
Повече информация за пародонтология
Често задавани въпроси за пародонталната болест

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 17:57 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 8
Как можем да лекуваме кървящите венци ?

# 2
 • Мнения: 50
Редовно и качествено миене на зъбите + редовно професионално почистване на плака и зъбен камък + корекция на неправилни пломби, мостове, коронки и т.н. Wink
А-а-а ДА! И пушенето намалява кървенето, факт е Wink, но не означава, че е полезно( за повече информация...по-горе Laughing )

# 3
 • Мнения: 8
Възможно ли е венците да кървят и от стрес ?

# 4
 • Мнения: 50
Да кървят от стрес ...НЕ! Но стреса играе важна роля като утежняващ фактор да го кажа, както и тютюнопушенето....

# 5
 • Мнения: 8
За сега ползвам сандрин (билков екстракт).Уж стягал внците, но според мен е по-скоро като освежител против лош дъх в утата.Simple Smile

# 6
 • Мнения: 50
Уж стягал внците, но според мен е по-скоро като освежител против лош дъх в утата.Simple Smile
Много си прав Laughing сандрин, астери и т.н. са си залъгалки
отиди на стоматолог да те почисти и тогава ще има смисъл от каквото и да било за жабурене, а там и ще ти препоръчат нещо наистина ефикасно...при необходимост Simple Smile

# 7
 • Мнения: 8
 Тази година вече бях на така наречения от теб профилактичен преглед, където да ме почистят, но аз все пак си оставам без мостве, коронки слава богу само с 2-3 пломби които ми падат през ден, но това е от работата на новата ми зъболекарка. Мое основно правило е, че ще дам само на мъж да се рови из болните ми зъби. Но то се провали. Новата ми зъболекарка ми каза: ти се грижиш за зъбите, но те ще ти опадат здрави  защото имаш проблеми с венците... Аз съм имала само 1 зъболекар преди това, и много трудно се доверявам на някой но ми се наложи защото Кърджали не е София....

# 8
 • Мнения: 59
Съгласявам се с мнението, че цигарите вредят на зъбите
и е една от причините за парадонтоза. Поради тази причина
отказах цигарите. Опитвам се да правя профилактика редо-
вно. За жабурене ползвам вода Елудрил или Елгидиум.

# 9
 • Мнения: 84
Кървенето на венците може да бъде причинено от много фактори локално в устата, а също така и от някои общи заболявания. На първо място е нужна консултация със специалист, за да се установи точната причина за кървенето и след това да се предприемат мерки за овладяването му.

@Готина кака
Нужно е да направите консултация със специалист, за се установи от какво естество са проблемите със зъбите, които имате. Колкото до това дали избелването  е „полезно”  - това е козметична процедура, чиято крайна цел е да имате по-красива усмивка. Няма налични доказателства за това да е вредно.

@stoya.manolova
Избелването на зъби безспорно ще подобри цвета им. Но също безспорно пушенето ще доведе до бърза загуба на ефекта от избелването.

@Danni_77
Стресът може да стои в основата на  отключването на някои заболявания и по тази причина да се стигне до кървене.

# 10
 • Мнения: 9
Кървенето на венците може да се овладее с почистване на зъбния камък - веднъж или два пъти годишно  и миене вечер с лакалут, без да се отмива много. Някои стоматолози изписват антибиотик.

# 11
 • Мнения: 397
Редовно и качествено миене на зъбите + редовно професионално почистване на плака и зъбен камък + корекция на неправилни пломби, мостове, коронки и т.н. Wink
А-а-а ДА! И пушенето намалява кървенето, факт е Wink, но не означава, че е полезно( за повече информация...по-горе Laughing )                                                        Какво значи неправилни коронки и мостове?                                                                                                                                                                                                                                                                                   

# 12
 • Мнения: 84
Кървенето на венците може да се овладее с почистване на зъбния камък - веднъж или два пъти годишно  и миене вечер с лакалут, без да се отмива много. Някои стоматолози изписват антибиотик.

Не винаги е достатъчно зъбният камък на се почисти само два пъти в годината. Безспорно е важно каква паста за зъби използвате – има много подходящи марки. Самата паста няма лекуващо действие. Важна е техниката за почистване на зъбите. Антибиотикът се изписва само в редки случаи при пациент с агресивен пародонтит.
Д-р Ботев

# 13
 • Мнения: 4 068
"Тютюнопушенето причинява пародонтит"

Ако си заложите дипломата веднага се съгласявам.  newsm78 А и Нобеловата награда за медицина ви е в кърпа вързана  Mr. Green

# 14
 • Мнения: 84
"Тютюнопушенето причинява пародонтит"

Ако си заложите дипломата веднага се съгласявам.  newsm78 А и Нобеловата награда за медицина ви е в кърпа вързана  Mr. Green

Тютюнопушенето само по себе си не може да предизвика пародонтит. Въпреки това, то е първостепенен рисков фактор за развитието на това заболяване.

Д-р Ботев

Общи условия

Активация на акаунт