Примерна схема за захранване- 27

• 26 466
  • 731
  •   1
Отговори
# 450
Момичета, да ви попитам маслото освен към каша с какво друго се комбинира добре? Може ли например в месно пюре или със зеленчуковото, в което има и жълтък. Може би ще стане тежко? В такъв случай зехтина в друго ядене ли се дава? А то другите 2 хранения са все каши... Не искам да давам сутрешната каша само с масло, а с плод не върви; в обедното, ако сложа, зехтина отпада  newsm78

# 451
  • Варненско мишле
Тук май всеки си пита,задава въпроси ,а керванът си върви Joy
Лаф да става... #Crazy

# 452
  • вече Пловдив
Епифания, аз давах маслото първо в зеленчуково пюре, още преди да съм въвела жълтъка. Мисля, че не е проблем да даваш масло + зел. пюре + жълтък в малко количество  newsm78, но Бибона да си каже мнението. Зехтин все още не съм давала. А защо да не върви сутрин каша с масло и, по-нататък като въведеш сиренето, и със сиренце?
Галатея, риба въведох на 10 м. с готово пюре на Гербер сьомга със зеленчуци. Прие се много добре. По-късничко започнах да готвя рибата - първо печена на скара с зеленчуци, после и задушена. Давала съм пангасиус, скумрия, пъстърва. Въвеждала съм я като всяка друга храна - по 2-3 лъжички до около 10.
Черен дроб не съм давала и не смятам да давам скоро, като знам, че той преработва отровите в организма и ...  Sick
Бамя не съм давала и не смятам да давам скоро, така че не мога да съм полезна.

# 453
galatea72 - до колкото четох рибата е една от малкото храни които се препоръчва да се въвеждат с купешко пюре, като всеки отделен вид риба се въвежда като нова храна.

ето и източника(надолу пише за рибата)

http://september2008.multiply.com/journal/item/66/66

# 454
 Mr. Green Абе аз сигурно за 10-ти път тук пиша за мазнините, но отново ще го направя, понеже не знам от къде се заливате с ... извратени съвети.

Та кърмата съдържа много мазнини, приблизително половината от цялото количество калории. Препоръчителното количество мазнини според това http://whqlibdoc.who.int/paho/2003/a85622.pdf (стр 23 долу - до началото на 24 и таблица 3 на стр 33) мазнините трябва да осигуряват 30-45% от енергията. Като при средно количество на кърмата твърдата храна трябва да съдържа в интервала 9-11 месеца 5% от енергията под формата на мазнини, за да е покрита долната граница (а това означава половин грам мазнина на 200 г зеленчуци) и 38% за да се достигне горната граница от 45% (която обаче през 2008 е ревизирана, и всъщност актуалната препоръка е 40% като горна граница) - което пък е примерно 4 гр. на 200 г зеленчуци!

Обърнете внимание, че при по-голямо количество на кърмата има нулички в таблицата чак до възраст 23 месеца - тоест дори и изобщо да не се добавя никаква мазнина, няма опасност детето да не си осигури необходимото количество мазнини - тоест добавяне на мазнини в този случай е по желание, но изобщо не може да става и дума за препоръчано количество на добавената мазнина, още по-малко пък ... 10 г на ден ... (визирам точно блога на Косе Босе).

Та правя си труда в момента да пиша, за да подчертая, че и никакво количество мазнини да не се добавя пак няма да се падне под долната граница, при кърмени бебета на поискване ... Разбира се, напълно уместно е добавянето, и заради по-добрия вкус на храната, и заради по-доброто усвояване на някои витамини и минерали - но няма препоръчителни количества, тоест от това, че може да се добавят да кажем 5-10 г за целия ден, не следва, че има такава необходимост.

# 455
  • София
Добре, а доколко е безвредно в такъв случай добавянето на мазнини? Аз слагам към почти всичко или масло, или олио, за вкус. Гледам да не прекалявам, но карам на око, не знам колко са 10 грама, да кажем... ( бих могла да преценя милилитрите, но не ми вършат работа...)

# 456
Напротив, и милилитрите ти вършат работа (разликата не е голяма, примерно в 10 мл има около 9 гр.).

И реално и да преминеш горната граница, кой знае каква вреда няма да нанесеш (само дето калориите в мазнините са сравнително "празни", доколкото в природата олиото расте в слънчогледовото семе, а ти добавяш само олиото ... маслото е в млякото, но ти добавяш само маслото - тоест мазнините винаги са повече или по-малко рафинирани продукти). Но детето може да не прояви интерес към нещо по-полезно, защото вече се е заситило, или пък може (хипотетично) да се стигне до наднормено тегло, ако апетит не липсва. И липидите в кръвта (хипотетично) може да са по-високи, но това е много малко вероятно, и ако се случи, се дължи по-скоро на гените.

Всъщност, не казвам, че 10 г (каквато е препоръката според Косе Босе) са вредни. Просто подчертавам, че колкото по-кърмено е едно бебе, толкова по-малко количество добавени мазнини са му необходими, и в редица случаи дори и никаква мазнина да не се добавя, пак няма да има вреда. Доколкото четейки поста на Epifania оставам с впечатлението, че тя едва ли не се чуди как да вмести в менюто задължително и маслото, и зехтина (а това е безсмислено, доколкото недобавянето не вреди).

# 457
  • София
ОК, благодаря за разясненията Simple Smile Апетит голям няма нашият, напоследък хич, та не виждам да му пречат много мазнините от тази гледна точка. А горното четиво доста полезно, дано успея да го изчета!!

# 458
Как да въведа зелената чушка/пиперка? Не съм виждала такива пюрета. Варена или печена?

# 459
 Simple Smile Аз също благодаря за разясненията.   bouquet
Но ме интересуваше повече с кои храни (освен каша +сирене) се комбинира маслото добре, а не толкова количеството. ОК ли е от гл.т. на здравия разум например месо + зеленчуци + масло ? Жълтък + масло? ... Не давам всеки ден, дали е задължително не знам, но аз лично искам да го включа в менюто, както и зехтина. Иначе 1 чаена лъжичка мазнина смятам, че е оптималното количество за порция.
Bibona, статията е чудесна.
Amica, чушката може сварена и обелена да я предложиш.

Последна редакция: вт, 10 авг 2010, 16:01 от Epifania

# 460
  • Варненско мишле
Благодаря ви , Ваня1975 и Zornichka Hug
Ще се "орибим" скоро, но да видим кога , че днес педи установи слънчева алергия и на този етап не е желателно да се въвеждат нови храни. Sad

# 461
Здравейте.
Имам едно питане. Въвеждах пуешко от добавка. Бурканче от 80 гр за 3 дни. Първия и втория ден щерката изяде 1/2 от общото количество, което и бях приготвила - някъде към 60-70 мл, а на третия ден хапна само няколко лъжички - 3-4. Да го броя ли въведено?

# 462
Как да въведа зелената чушка/пиперка? Не съм виждала такива пюрета. Варена или печена?
сварена- ама не е много вкусна и децата (поне моето не я искаше), по добре печена  Wink
Вероятно вече сте обсъждали това, но нали мен ме няма напоследък във форума...какво ви е мнението за пюретата на ДМ, моето дете вече е по-големичко и хвърлих бърз поглед само, но ми се струват добри като цена newsm78

# 463
Точно с чушка мисля да правя някаква комбинация от рода на "славянски гювеч" (чушка, ориз, домат, лук, прясна чубрица)
Но смятам да я пообеля, че тамън закрепих положението с дрисканИето  Rolling Eyes

Всъщност, дали пък да не я опека и обеля (то в случая даже е малко камбова чушка) и тъй да я приготвя с другите съставки? За по-вкусно - положително, но дали е толкова полезна?

Последна редакция: вт, 10 авг 2010, 21:15 от eta

# 464
Choosy ето цитат от Косе Босе

"Веднъж включено в менюто, месото се счита за въведено. Обаче, тъй като е възможно детенцето да направи някаква реакция към състава на самото месо, например, добре е да се въведе по класическото правило 3-4 дни. Така се дава и възможност да храносмилането да се приспособи. "

Общи условия

Активация на акаунт