Примерна схема за захранване- 27

  • 26 308
  • 731
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 560
По-добре между кърменията,че тя като суче понякога заспива...и да не ѝ развалям съня.Така де...
Благодаря много  реших вече   bouquet

# 691
  • Мнения: 4 070
Ами то и аз не съм имала предвид да заместваш, но пък ако вкараш кашата в трето ядене си е малко раничко- аз давах млякото, в нашия случай ам заедно със храната(когато храната стана 100 мл) или след храната, че иначе и на мен ми беше трудничко...за заместване последно от мен ще го чуеш, аз до края на 13 м давах ам към храната- е, без тая, в която бях включила млячните

# 692
  • Мнения: 1 125
 Rolling Eyes Аз пък не виждам нищо лошо да се включи трето твърдо хранене след кърмене - колкото изяде детето, то ако се е наяло с кърма ще откаже, но може пък да хапне 20-30 мл в допълнение ... А и за кърменето е по-добре постепенно на всички хранения да започне да дохранва и чак след това да измества (тоест твърдата храна да не е за сметка на кърмата и консумацията на кърма да е равномерна, по-добре 3 пъти по 50 г твърда храна отколкото 2 пъти по 75 примерно). А ако заспи - явно не е гладна, даже е хубаво кашата да е точно тогава, когато не заспива, то не е задължително всеки ден да е в един и същи час ...

# 693
  • Мнения: 4 070
Rolling Eyes Аз пък не виждам нищо лошо да се включи трето твърдо хранене след кърмене - колкото изяде детето, то ако се е наяло с кърма ще откаже, но може пък да хапне 20-30 мл в допълнение ... А и за кърменето е по-добре постепенно на всички хранения да започне да дохранва и чак след това да измества (тоест твърдата храна да не е за сметка на кърмата и консумацията на кърма да е равномерна, по-добре 3 пъти по 50 г твърда храна отколкото 2 пъти по 75 примерно). А ако заспи - явно не е гладна, даже е хубаво кашата да е точно тогава, когато не заспива, то не е задължително всеки ден да е в един и същи час ...
е аз пък не мисля така......но е безсмислено пак да се започват едни уточнения и обеснения кой какво и как...

# 694
  • Мнения: 1 125
Да gundie, наистина е безсмислено. Счита се за препоръчително във възрастта 6-8 месеца твърдите хранения да са 2-3 и евентуално една "малка закуска", разбирай парченца плод да кажем, с наближаване на 8 месеца - които да покриват средно около 200 ккал - от това, че нечие дете е изяждало да кажем по 150 г наведнъж или повече, не следва че това е модел и че е препоръчителен.

Понеже те усещам че се опитваш да "препоръчаш" да се въвеждат твърдите хранения всеки месец по едно, това никъде в официална литература не е препоръчано и нито е задължително, нито има предимства.

# 695
  • Мнения: 535
момичета тези дни започвам млечните продукти и мисля направо краве сирене да дам въпроса ми е какво количество е добре като за начало и въвеждането пак ли е 3-4 дни като постепенно се увеличава количеството и всеки ден ли трябва да се дава

# 696
  • Мнения: 623
момичета тези дни започвам млечните продукти и мисля направо краве сирене да дам въпроса ми е какво количество е добре като за начало и въвеждането пак ли е 3-4 дни като постепенно се увеличава количеството и всеки ден ли трябва да се дава
Караджова на мен ми каза да давам сирене всеки ден с попарата.А количеството да е колкото една кибритена кутийка

# 697
  • Мнения: 1 125
Караджова на мен ми каза да давам сирене всеки ден с попарата.А количеството да е колкото една кибритена кутийка

 Rolling Eyes На няма и 7 месеца децата вярно имат нужда от разнообразни вещества, които в кърмата не са в достатъчно количество, но кравеШКото сирене и то всеки ден в количество към 20 г изобщо не им е необходимо. Не казвам, че ще навреди особено, но е тъпо да се дава такъв съвет, и то май от лекар ... (нищо лично иначе).

# 698
  • Мнения: 4 070
Да gundie, наистина е безсмислено.  newsm78 newsm78

И какво понеже се счита за препоръчително да се въведе еди колко си за 6-8 месеца нека пък да ги въведем всичките наведнъж...то не било задължително да е като моето, ама пък дали  е задължително да е като твоето...ти би препоръчела и по няколко продукта на веднъж по принцип, но дали и това е препоръчително???

# 699
  • Мнения: 560
А глутен не би ли трябвало да се даде по-късно?  newsm78 (визирам попарата

# 700
  • Мнения: 614
Имам питане за глутена, да видя дали правилно съм разбрала. Та, започва лека полека с овесена каша, после ръж, ечемик и пшеница. До тук добре, но колко дълго трябва да въвеждам - четох, че се дава глутен в продължение на 1 месец всеки ден, по колко дни всяко да въвеждам и да правя ли почивки?

# 701
  • Мнения: 4 070
Кога се въвежда глутен всеки сам си решавя(явно)- аз лично го въведох по-късно(това си е мое решение, не задължавам никого с него), напр. Бибона (с която имаме известни разногласия в някои неща) би препоръчала по-ранно въвеждане....в литературата се препоръчва да не се изчаква много, последните препоръки били за много ранното му въвеждане-сори около 6 м. вие си преценете кога ще го въведете...съобразете го с това кога сте захранили.Иначе да- въвежда се в тоя ред- овес, ръж,ечемик, пшеница. Да, препоръчително е да се дава по-продължително време(поне месец). По колко дни да въеждаш всяка от разл. култури си е пак твое решение-аз ги въвеждах по-дълго, поне овеса(като начален етап на глутеновото хранене), с ръжта и ечемика е малко по-трудно когато са на ядки, а поне по мое време нямаше пюрета само с тях.

# 702
  • Мнения: 3 182
Имам питане за глутена, да видя дали правилно съм разбрала. Та, започва лека полека с овесена каша, после ръж, ечемик и пшеница. До тук добре, но колко дълго трябва да въвеждам - четох, че се дава глутен в продължение на 1 месец всеки ден, по колко дни всяко да въвеждам и да правя ли почивки?

Аз почнах с овесена каша - за около 7 дни стигнах цяла купа, иначе преди това я смесвах с вече въведените каши просо, елда. Ечемик и ръж не съм давала още, но пшеница - да, след овеса(като свърши кутията) - спелта, по същия начин, без да прекъсвам глутена. После дадох хляб (в попара).

# 703
  • Мнения: 1 125
И какво понеже се счита за препоръчително да се въведе еди колко си за 6-8 месеца нека пък да ги въведем всичките наведнъж...

Какво значи наведнъж? Идеята е точно твърдата храна да не се дава наведнъж и да не се замества кърмене ... та затова и на 2 и на 3 и на 4 пъти е ОК.

И то не просто е препоръчително, ами е и нормално ...

Никога не съм давала съвет да се въвежда по повече от една храна едновременно, въпреки че аз лично съм го правила (не виждам проблем и в това, доколкото до реакция не е голяма вероятността да се стигне).

За глутена не бих тръгнала да съветвам никого кога да го дава и как, защото за мен това няма никакво значение - но ДА, бих посъветвала да е с овес, не с пшеница, доколкото пшеницата изобщо не блести с интересен и ценен химичен състав, за разлика от овеса. И пшеница докато не прояде дъщеря ми хляб (по собствено желание) старателно съм избягвала в менюто. И да, съветите (все едно чии са) да се дава глутенова храна всеки ден в продължение на не знам си колко време са ми откровено смешни (чак съм се чудила каква болна глава може да ги роди).

# 704
  • Мнения: 4 070
цитати на Косе Босе:

Глутенът го въвеждаш плавно за месец, но през това може да вкарваш други нови храни (зеленчуци, плодове, месо и т.н.).


Овесена каша
- За първоначалното въвеждане на глутена може да се отделят повече дни.
- Важното е да се включи бавно и да се дава редовно през първия месец.

И още за интересуващите се от глутена:
Овесените ядки съдържат гликоподобен протеин, който според най-новите проучвания от последните 10-12 години не е проблем сам по себе си в голяма част от случаите на цьолиакия. Но тъй като овесът е замърсен с глутен от другите зърнени култури при отглеждането, транспортирането и обработката, всъщност овесът съдържа минимални количества глутен. Следователно овесените ядки са подходящи за захранване с глутен.

Овесът в пюретата, кашите и стандартните храни съдържа глутен.
Овесът е замърсен с глутен от другите житни култури при отглеждането и преработката. Самият гликоподобен протеин в овеса (авенин) не е проблем според повечето проучвания от последните 15 години.
За да не съдържа глутен, овесът трябва да е специално отгледан и това да е изрично означено на етикета. Има някои такива марки овес.

Според различните педиатрични школи възрастта за включване на глутен е:
1) глутен = 6 месеца
2) глутен = 8 месеца

ГЛУТЕН


Коректно е да се прави разлика между въвеждането на глутен при бебета, непоносимост към глутена или установена цьолиакия.

Веднъж въведен глутен, не означава успешно въведен.
Симптомите за непоносимост към глутена се проявяват най-често между 1-вата и 2-рата година или между 9 и 24 месеца според различни източници.
Симптомите при деца са по-специфични.

Късното въвеждане също може да бъде рисково.
Става въпрос за възраст след 7-8 м.
Причината е, че за кратко време в менюто се включва по-голямо количество глутенова храна - на възраст 8-9 м. децата ядат повече и по-често.
Има редица съвременни изследвани по въпроса, това обяснява защо според повечето европейски педиатрични школи глутен се въвежда на 6 м.

Непоносимостта към глутена не е сериозен повод за притеснение, ако:
- няма наследствена обремененост (това е факторът с най-голяма тежест)
- възрастта е подходяща = 6 или 8 месеца (най-опасната възраст е преди 4 м.)
- се кърми по време на въвеждане на глутена
- се кърми след въвеждане на глутена
- глутенът се вклюва плавно (от храни с ниско към храни с високо съдържание на глутен)
- глутенът се предлага редовно в началото (за да се проявят евентуални проблеми)

Според съветите на Косе Босе глутена се въвежда в последователност овес>>ръж>>ечемик>>пшеница


Затова е по-добре глутенът да се въведе оттук нататък с каша, пюре, сухари или бисквити като нова храна, а коричките хляб могат да се дават за чесане на венците. Глутенът трябва да се предлага редовно в началото и в нормално количество след първоначалното въвеждане. Това се отнася най-вече за първия месец, след това детето така или иначе консумира по-разнообразни глутенови храни.

Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Алергията към глутена често продължава цял живот. Следователно, при такава алергия следва да се избягват гореизброените продукти, както и всички храни, които ги съдържат. Ако детето ви има такъв проблем, консултирайте се с лекар, как да му осигурите подходящ разнообразен хранителен режим, за да не му се отразят ограниченията в диетата.
Симптомите за алергия към глутена обикновено се наблюдават при бебета между 9 и 18 месеца и включват разстройство, загуба на тегло или бавно наддаване, недохранване, анемия, липса на апетит и коремни болки. Вероятно бебето ще е неспокойно и раздразнително.
Ако на бебе под 6-месечна възраст се дава каша, тя трябва да не съдържа глутен, да е например оризова или царевична. Препоръчва се също кърменето да продължи поне 6 месеца. Ако в семейството има история на алергии, астма, екземи или хронични ринити, бебето да е само на кърма до 6-месечна възраст. С цел намаляване вероятността от проявата на алергии, да се избягва отбиването преди навършени 4 месеца.
 
Бебетата, които са склонни към алергии, обикновено отказват твърдите храни до навършване на 7-8 месеца, а някои - дори до 10-месечна възраст.
 
Ако захранвате бебето след навършване на 6 месеца, не се притеснявайте за глутена. Вероятността за алергия е минимална, особено ако бебето е било само на кърма до този момент. Глутенът трябва да се избягва като първа храна на бебето. Това е лесно изпълнимо, ако приготвяте вкъщи храната на бебето. Но ако купувате готови каши, имайте предвид, че следните наименования могат да означават, че кашата съдържа пшеница и, следователно, глутен:
• пшеничен зародиш, брашно, нишесте, модифицирано нишесте, хидролизирано нишесте, растителни протеини, растително нишесте
Разбира се, ако знаете със сигурност, че брашното или нишестето не са пшенични, можете да купувате съответната храна.
Ако решите да захраните бебето си, преди да е навършило 6 месеца, избирайте внимателно храната му. Ако, без да искате, предизвикате алергия, преминете отново само на кърма и захранете детето, след като навърши 6 месеца


Относно глутена в овесените ядки

Протеинът/белтъкът в овеса, който се счита за проблемен, е авенин.
За него обаче има нови практически изследвания от почти две десетилетия насам, според които не е проблем при повечето болни от цьолиакия.
Проблем обаче е, че овесът е замърсен от другите житни култури и реално съдържа глутен (т.е. съдържа техните глутенови протеини).
По тази логика овесът е подходящ за въвеждане на глутен.
Препоръчително е захранването на Глутен с овесени ядки, след това се захранва с ръв и ечемик поотделно. Пшеницата е последна.
глутенът се въвежда в последователност овес>>ръж>>ечемик>>пшеница

Ръжени и ечемичени ядки се приготвят както овесените. (Продават се в хранителните магазини)
Добре е се накиснат за 8-10 часа, не е задължително.
Варят се 5-6 мин. (след накисване), 9-10 мин. (без накисване) или до пълно омекване.
След като са готови, остават малко по-твърди в сравнение с овесените ядки. В началото може да се предложат пасирани с мъничко от водата, в която са сварени.
Комбинират се или се предлагат самостоятелно точно както овесените ядки.
Не са леки за храносмилането, добре е да се включат след 10 м., но зависи и от детенцето.
Косе Босе, а според теб кое е по- добре като продължение за въвеждане на глутена след овеса (като се има предвид, че малкия е на 8,5 месеца):
1. ръжени/ечемичени ядки
2. пшеница в каша
3. пшеничено нишесте или
4. бебешки бисквити , сухари

Ечемичени ядки – може след овесените ядки, но малко количество и ако се понасят добре от стомахчето. Ръжените ядки и изобщо ръжените пълнозърнести продукти са доста тежки за храносмилането, с тях може да се изчака още малко, поне до 10 м. Ръж може да се предложи по различни по-щадящи начини, ако се приготвя домашна храна. Иначе е по-добре да се включи с готова каша или ръжен непълнозърнест сухар вместо ръжени ядки.

Каша - след ечемика може да се включи нещо на пшенична основа или дори изцяло от пшеница, няма значение какво. Пшенична каша може и директно след овеса - тъй като е бебешки продукт скорбялата и изобщо самата пшеница ще се приеме по-лесно в сравнение с други пшенични варианти за захранване с глутен (корички хляб, сухари и др.). Захранването става бавно. 

Бебешки бисквити, сухари (пшенични) – друг хубав вариант след овеса. В началото се предлагат за дъвчене т.е. малко количество. След това се слагат вече в храната. В този случай след овеса се въвежда пшеница, след 8 м. този ред на въвеждане също е подходящ. На по-късен етап е добре да се включат все пак и другите глутенови зърнени храни – вече с цел разнообразие.

Нишесте - също вариант, но засега най-неподходящ, тъй като е 100% стандартен пшеничен продукт и трябва да се включва по-бавно. Глутенът в овеса е съвсем малко, а в пшеницата е около 50% от всичките й протеини.


Редът на въвеждане 'овес - ечемик и/или ръж - пшеница' е свързан не само със съдържанието на глутен, но и със смилаемостта на различните продукти. За да се изпълни на практика, все пак много зависи дали се предлага домашна или готова храна. В някои схеми този ред на въвеждане не е задължителен, пшеницата може да се включи като втори глутенов продукт (обикновено след овесена каша).



Общи условия

Активация на акаунт