Токофобия (страх от бременност и раждане)

• 25 292
  • 212
  •   1
Отговори
# 150
  • Германия
4aкaй мaлко.Стрaхът ок.Рaзбирaм го и дa-фобия си е.И aз имaм фобия към болкaтa.
Но тя говори зa срaм.Имa рaзликa нaли?Срaм,погнусa,отврaщение....товa кaкъв вид фобия е???Съвсем толерaнтнa съм към моми4ето.Не съм я убидилa или нaпaдaлa.Нaпротив. Peace

Срамът, погнусата и отвращението са присъщи СИМПТОМИ на токофобията. Именно по тях може да се разпознае дали се касае за обичайният страх на всяка жена или за фобичният такъв. Срамът, погнусата и отвращението са резултат от страхът - толкова много те е страх, че започваш да се отвращаваш от самата мисъл - нещо като защитна реакция на организма ти! Звучи ужасно и едва ли не перверзно, но жена страдаща от токофобия избягва да е в присъствие на бременни жени, или при вида на такива й призлява! Токофобията на запад се спряга като "болест на века" и "причина за демографската криза". Много известни актриси и други обществени личности признават открито, че са останали бездетни заради токофобията си!!! Много често токофобията се отключва от гледане на натуралистични филми за раждането, които са стресиращи. Най-често обаче страхът се отключва от разказите за ужасни раждания, които заливат форумите. А най-най-страшното от всичко, е че много жени се срамуват да признаят, защото срещат неразбиране и тогава нещата стават необратими и особено подтискащи за жената, която страда и без това огромно.

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-489776/Are-tokophobic- … rified-birth.html

http://bjp.rcpsych.org/cgi/content/full/176/1/83

http://www.ispub.com/journal/the_internet_journal_of_gynecology_ … d_childbirth.html

http://worry-free-c-section.com/blog/c-section-news-items/tokoph … ction-the-answer/

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=1118665   !!!!!!! Подробно обяснено на бг език

http://health.actualno.com/news_131907.html

http://www.wrongdiagnosis.com/t/tocophobia/symptoms.htm

Бих искала само да заостря още веднъж вниманието - проблемът е реален, не е "пързалка", може да доведе вкл. и до самоубийство при липса на подкрепа, от Токофобия страда - в една или друга форма - 1 на всеки 6 жени!!! Най-безобидната форма на токофобия е секцио по желание или опит да убедиш лекаря, че ти се налага такова раждане!  Много често обаче, токофобията е причина за стерилизация на жени, за прекъсване на бременност или за постродилна депресия, за изхвърляне на плода /спонтанен аборт/ и пр.и пр. сериозни последици!!
Такава тема трябва има!!! И тя трябва да е място за ПОДКРЕПА И ВЗАИМОПОМОЩ!

Последна редакция: вт, 13 юли 2010, 20:10 от AnMary

# 151
И мене ме е страх от раждане и горния клип ме отвращава,обаче аз не избягвам присъствието на бременни жени. Даже малко им завиждам,че ще имат дете. Simple Smile

# 152
Natalie Nikol, благодаря ти за подробната информация! Надявам се, че някои други хора ще спрат да се заяждат и ще се опитат да вникнат в проблема! Напълно споделям мнението на Сова и Vrabezza! Искрено се надявам, че авторката е добре и че ще намери сили в себе си да търси разрешение на проблема си!

# 153
Natalie Nikol блaгодaря ти зa из4ерпaтелнaтa информaция!Действително зa пръв път 4увaм,4е този вид фобия си имa име и 4е по светa товa си е сериозен проблем,който се рaзглеждa широко в цялaтa му сложност Peace Но в Бг тaкa сме устроени,4е информaциятa дa ни е оскъднa.Кaкто и дa е.
Ли4но aз се извинявaм нa aвторкaтa aко с нещо съм я зaсегнaлa.Нaпълно я рaзбирaм/особено след кaто про4етох тези нещa/Мило моми4е,не мaхaй бебенцето.Дaй му шaнс дa ти помогне дa преодолееш стрaховете си.Щом ти се е "пaднaло" знa4и е трябвaло дa е то4но сегa.Нямa нищо стрaшно.Общувaй си с други бременни,споделяй с тях стрaховете си.Прaвех го по време нa моятa бременност и безкрaйно много му помогнaхa моми4етaтa от от4етните/Совa е сред тях Heart Eyes/Предстaвa си нямaш колко лесно може дa бъде и кaк ще свикнеш с променящото ти се тяло.И когaто усетиш бебокa дa риткa Grinning ще си нaй-щaстливaтa

# 154
Срамът, погнусата и отвращението са присъщи СИМПТОМИ на токофобията.

Аз изпитвах такива чувства към кърменето и кърмачките. Преодолях го с второто си дете от самосебе си. Преди години и за следродилната депресия се говореше като за лигавщина и глезотия, но после се прие, че е сериозен проблем. И с токофобията ще стане същото.

# 155
Скъпа Алекс,напълно разбирам проблема ти и нека ти дам съвет като лекар.Няма от какво да се притесняваш и да се срамуваш,ако това те успокоява ние (лекарите) още по време на следването така се "изродяваме" Laughing,4е най-малкото което виждаме в пациента е срамна и неприятна гледка,повярвай повечето от нас така сме съсредоточени всичко да мине благоприятно чисто като физиология,че понякога наистина забравяме,че все пак човекът отсреща има своите емоционални преживявания.Присъствала съм на раждания,не съм гинеколог,наистина не е най-приказната гледка,но не толкова гледката смущава,колкото атмосферата.Българската майка наистина е изплашена до смърт и крещи с пълно гърло ужасена,и този страх е изкуствено насаден.Една тежка бъбречна криза носи повече болка,още повече,4е се касае за патологично неестествен процес,но ние не се плашим толкова от нея,докато организмът на жената е устроен така,4е раждането да е нещо съвсем в реда на нещата ,а това ни стресира до неузнаваемост.Ако наистина жената знаеше,приемаше и разбираше какво точно се случва с нея и успее да намери сили да се успокои,въпреки болковите усещания,нещата нямаше да изглеждат толкова страшни.Процесът на раждане не е нищо друго освен равномерно разтягане на маточната шийка (от там идва болката) и последващи мускулни тласъци-доста просто обяснение направих  Joy.И аз съм изпитвала неприятни чувства относно бременността,кърменето,въпреки,че съм лекар,дори се отвръщавах от разглезени и истерични деца.Оба4е човек малко или много има избор как да роди,дали да кърми,как да възпитава децата си...Остави тези мисли просто да отлежат,не се вторачвай в това,с времето съзнанието ти малко,по-малко ще приема нещата.Уви живота си има и своите нелицеприятни страни и това го прави шарен.Не се насилствай да промениш настройката си отведнъж.Не гледай тези филми,те показват само външната страна на нещата,а всяко неразкрито ,неизвестно докрай действие докарва паника,това е и тяхната цел.Вземи си малко литература по въпроса,говори с някой ,на който може да разчиташ и не се обвинявай,че приемаш нещата не като шампанско и рози,както се очаква.Реакцията ти е нормална,дори на повечето хора да им изглежда странна и несериозна.Отпусни се и наистина след бременността тялото се възстановява напълно стига ние да му дадем нужното.Поздрави и горе главата!

# 156
  • София
Срамът, погнусата и отвращението са присъщи СИМПТОМИ на токофобията.

Аз изпитвах такива чувства към кърменето и кърмачките. Преодолях го с второто си дете от самосебе си. Преди години и за следродилната депресия се говореше като за лигавщина и глезотия, но после се прие, че е сериозен проблем. И с токофобията ще стане същото.
А какво са правили жените с такава фобия, преди да измислят наименование на тази фобия и да я включат във фобиите??

# 157
  • София
Адая май до момента даде най-полезното мнение по темата.

Тайна, каква е разликата ако кажа "Имам токофобия" и "Страх ме е от раждането"? Дали ще бъде наречен по един или друг начин проблема - това не го променя.

# 158
  • София
    Е, страха, много или малко, го има при всяка жена, но другите неща  просто не мога да ги възприема. Не мога да възприема,че жена може да мисли така.Аз затова в предишния пост писах,че понякога прекалената информираност повече вреди, отколкото да помага.И мен ме е било малко страх от раждането, предварително, но тогава, когато аз раждах, нито имаше кой да ми разказва с подробности, нито имаше къде да гледам раждане, освен на картинки в книги. Отидох да раждам, без да знам изобщо, какво ме очаква и бях спокойна. Може би затова не се уплаших и изтърпях всичко.

# 159
Никога не бях чувала за такъв вид фобия. Винаги съм смятала, че е напълно нормално да има страх, все пак събитията забременяване и раждане и сладките резултати от тях, често преобръщат живота, навиците и мирогледа ни на 180 градуса и след като носят със себе си нещо толкова значимо, е разбираемо мислите, чувствата и страховете да се по-големи. За болката въобще няма смисъл да говорим. Навсякъде извира информация колко болезнено е раждането и как да останеш равнодушен към угрозата да изпиташ тази "безумно силна" болка? Вече е коментирана по-напред садистичната наслада на много жени, които намират за особено подходящо да разказват на бременните си приятелки колко е трудно раждането. Е как да не изпитваш страх? За мен би било странно да не се поддадеш на паниката, дори и за кратко, отколкото обратното. Аз самата имам две доста леки раждания, но това не му пречеше на шубето да ме хване за гърлото и да стиска ли стиска. И двата пъти бях уплашена, ако има и трети съм сигурна, че пак ще ме е страх, но не смятам, че имам фобия.

# 160
А какво са правили жените с такава фобия, преди да измислят наименование на тази фобия и да я включат във фобиите??

Нищо, какво да правят - нали ако се осмелиш да споделиш, веднага ще ти кажат, че си лигла и изобщо, че не е възможно жена да разсъждава така. Да не говорим за по-грубиянските забележки.

# 161
    Е, страха, много или малко, го има при всяка жена, но другите неща  просто не мога да ги възприема. Не мога да възприема,че жена може да мисли така.Аз затова в предишния пост писах,че понякога прекалената информираност повече вреди, отколкото да помага.И мен ме е било малко страх от раждането, предварително, но тогава, когато аз раждах, нито имаше кой да ми разказва с подробности, нито имаше къде да гледам раждане, освен на картинки в книги. Отидох да раждам, без да знам изобщо, какво ме очаква и бях спокойна. Може би затова не се уплаших и изтърпях всичко.

Фобиите не са просто страх, който да загърбиш или понесеш мъжки. Те не са подластни на индивида. Основната грешка е, че се опитваш да намериш свое чувство, с което да сравниш изживяването, а това за твое щастие не винаги може да стане.

# 162

И сега, и преди - повечето раждат. Аз като имам фобия от кучета да не би да стоя само вкъщи? Трудно е, но се бориш. Като споделяш става малко по-лесно, аз също имам ирационални страхове по отношение на самата бременност, но за разлика от авторката въобще не ме интересува какво е отноешнието на околните към това, защото знам, че просто не ме разбират.

# 163
Нямам идея дали съм имала фобия, но след като забременях с големия ми син прочетох целия форум...
Изкарах си акъла, ходех всяка седмица на лекар, за да съм сигурна, че бебето е наред, защото тук прочетох за всички възможни болести и малоформации.
С малкия не съм чела нищо и си признавам, че бременността ми протече почти нормално Wink
От раждането обаче ме беше страх и двата пъти до самия край.
Представях си някакви ужасии, беше ме страх за живота на бебето, но доста извън нормалните граници на човешкото притеснение  Crazy
Добре че като те напъне няма връщане назад  Mr. Green
За трето не смея и да си помисля, сигурно преди да родя ще ме приемат в лудница.

# 164
4aкaй мaлко.Стрaхът ок.Рaзбирaм го и дa-фобия си е.И aз имaм фобия към болкaтa.
Но тя говори зa срaм.Имa рaзликa нaли?Срaм,погнусa,отврaщение....товa кaкъв вид фобия е???Съвсем толерaнтнa съм към моми4ето.Не съм я убидилa или нaпaдaлa.Нaпротив. Peace

Срамът, погнусата и отвращението са присъщи СИМПТОМИ на токофобията. Именно по тях може да се разпознае дали се касае за обичайният страх на всяка жена или за фобичният такъв. Срамът, погнусата и отвращението са резултат от страхът - толкова много те е страх, че започваш да се отвращаваш от самата мисъл - нещо като защитна реакция на организма ти! Звучи ужасно и едва ли не перверзно, но жена страдаща от токофобия избягва да е в присъствие на бременни жени, или при вида на такива й призлява! Токофобията на запад се спряга като "болест на века" и "причина за демографската криза". Много известни актриси и други обществени личности признават открито, че са останали бездетни заради токофобията си!!! Много често токофобията се отключва от гледане на натуралистични филми за раждането, които са стресиращи. Най-често обаче страхът се отключва от разказите за ужасни раждания, които заливат форумите. А най-най-страшното от всичко, е че много жени се срамуват да признаят, защото срещат неразбиране и тогава нещата стават необратими и особено подтискащи за жената, която страда и без това огромно.

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-489776/Are-tokophobic- … rified-birth.html

http://bjp.rcpsych.org/cgi/content/full/176/1/83

http://www.ispub.com/journal/the_internet_journal_of_gynecology_ … d_childbirth.html

http://worry-free-c-section.com/blog/c-section-news-items/tokoph … ction-the-answer/

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=1118665   !!!!!!! Подробно обяснено на бг език

http://health.actualno.com/news_131907.html

http://www.wrongdiagnosis.com/t/tocophobia/symptoms.htm

Бих искала само да заостря още веднъж вниманието - проблемът е реален, не е "пързалка", може да доведе вкл. и до самоубийство при липса на подкрепа, от Токофобия страда - в една или друга форма - 1 на всеки 6 жени!!! Най-безобидната форма на токофобия е секцио по желание или опит да убедиш лекаря, че ти се налага такова раждане!  Много често обаче, токофобията е причина за стерилизация на жени, за прекъсване на бременност или за постродилна депресия, за изхвърляне на плода /спонтанен аборт/ и пр.и пр. сериозни последици!!
Такава тема трябва има!!! И тя трябва да е място за ПОДКРЕПА И ВЗАИМОПОМОЩ!

Браво, най-после някой да обясни ясно и точно, че това състояние е реален проблем, а не превземка!! А дали състоянието на авторката е толкова сериозно или просто се страхува повече, може да определи само квалифициран специалист. А тук може да намери по-скоро неразбиране, отколкото подкрепа - защото нещата никога не са само черни или само бели!!

Общи условия

Активация на акаунт