Защо (не) се гордея че съм българ(ин)ка?

• 15 100
  • 352
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна

Родена съм тук и това е. Няма начен да си плюя в сурата.

Защо да си плюеш в собствената си сура? Нито си Левски, нито си Ботев...

сурат- мъжки род, мн.ч. сурати, (два) сурата,  Разг. Пренебр. Човешко лице, образ.

# 31

Родена съм тук и това е. Няма начен да си плюя в сурата.

Защо да си плюеш в собствената си сура? Нито си Левски, нито си Ботев...

сурат- мъжки род, мн.ч. сурати, (два) сурата,  Разг. Пренебр. Човешко лице, образ.

Нещо по темата ли казА? Иначе те отива да се правиш на другарка по български, спор няма.

# 32
Не се срамувам, че съм българка. Вбесявам се, когато някой започне да обобщава- "вие/ние българите....." Хайде моля, мърша има навсякъде. Само да не ми се изкарват "циЛивилизовани"и "вАзпитани", пък ние/вие какви сте, ууууууууу.
С риск да ме скъсат на един изпит, преди доста години, вдигнах скандал на един доцент за такъв коментар, способна съм и сега да го направя с чисто сърце.

# 33
Аз не се гордея, че съм българка. Но в никакъв случай не се срамувам от българския си произход.

Всъщност, кои фактори според вас, са определящи, за да се чувстваш горд с произхода си?

# 34

Всъщност, кои фактори според вас, са определящи, за да се чувстваш горд с произхода си?

Толерантност, кураж, знания, отговорност.

# 35
  • Варна
Гос`жа Мафани
"Нещо по темата ли казА? "

Разбира се. Масовата неграмотност в псевдоинтелектуалните професии- една от причините, поради които не се гордея, че съм българка.

Последна редакция: ср, 14 юли 2010, 15:19 от daffodil

# 36
Гос`жа Мафани
"Нещо по темата ли казА? "

Разбира се. Масовата неграмотност в псевдоинтелектуалните професии- една от причините, поради които не се гордея, че съм българка.

Сама си отбелязала псевдо.
Простаци и неграмотници има навсякъде по света.

# 37
Не се срамувам, че съм българка. Вбесявам се, когато някой започне да обобщава- "вие/ние българите....." Хайде моля, мърша има навсякъде. Само да не ми се изкарват "циЛивилизовани"и "вАзпитани", пък ние/вие какви сте, ууууууууу.

Мърша има навсякъде, съгласна съм. Въпросът е общия облик на масата, а не изключенията.
Съжалявам, че трябва да го кажа, но се убедих, че плюсовете в нашето общество са изключение- отделни индивиди.

И аз, като теб, се вбесявам на подобни обобщения и споря до откат, но знам, че не съм права, за съжаление. Ежедневно се убеждавам. И самия факт, че споря с българи, за които тревата на съседа винаги е по-зелена, е достатъчно красноречив.

Последна редакция: ср, 14 юли 2010, 15:43 от елиас

# 38
А с какво ни превъзхожда американската нация, например? Аз се сещам за две неща - ред и законност. Друго? Май при по-голямата част от западния свят това е определящо. И смятам, че цивилизоваността на дадено общество се определя именно на законността и реда, които са утвърдени и  се спазват от нацията.

# 39
А с какво ни превъзхожда американската нация, например? Аз се сещам за две неща - ред и законност. Друго? Май при по-голямата част от западния свят това е определящо. И смятам, че цивилизоваността на дадено общество се определя именно на законността и реда, които са утвърдени и  се спазват от нацията.
Превъзхождат ни с нещо много по-важно, драга - начин на мислене. Ако мисленето е друго (да го наречем манталитет) - и ред и законност ще имаме, че и доста други полезни неща.  
Има и още един елемент, който трябва да се прибави към нашите негативи - така нареченото овчедушие.
Онези са воювали за свободата си, а булгарина чака да го освободят. И сама правиш разликата, надявам се. Wink

# 40
  • планетата Земя
Гордея се, че съм българка! Горда съм, че съм наследница на народ, който е успял да съхрани нещо от себе си толкова много години въпреки всичко. Гордея се и с Българската природа, защото тя не е "даденост" както някой по-нагоре се изказа, а защото сме си я извоювали и заслужили с кръв и с пот на челото.
Не се гордея с днешната българска държава, но да не забравяме факта, че тя съществува от 130 години и дори американците (за които някои твърдят, че няма история) имат държава от повече. А факторът време в този случай е много определящ. Не се гордея и с това, че тук повечето се срамувате от това, което сте, а именно - българи.

# 41
  • планетата Земя
Превъзхождат ни с нещо много по-важно, драга - начин на мислене. 
Ти сигурен ли си в това, което пишеш?
Кои са се борили за свободата си - индианците или негрите, говорейки за Америка?

# 42
Е, то се знае - манталитета ни е балкански и с много особености. Неизбежно географската ширина си казва думата. Но пък често срещам по форумите чуждопоклонничество, интересно ми е в какво намират превъзходството на една западна нация. Апропо, не съм живяла в чужбина.

# 43
  • София
Аз пък не виждам какво сме съхранили от великото ни минало, та чак да се гордеем.
Аз лично не се гордея. Не и с тази България, която е днес, нито с хората в нея.
Всичко стойностно е минало, което не присъства в настоящето ни.

# 44
Превъзхождат ни с нещо много по-важно, драга - начин на мислене.  
Ти сигурен ли си в това, което пишеш?
Кои са се борили за свободата си - индианците или негрите, говорейки за Америка?

Или българите. Едно Априлско въстание и една Велчова завера + една шепа хора, жертвали живота си заради свободата на цял един народ. А после...после здраствуйте, братушки /или там както се пише, моля другарката/.

Общи условия

Активация на акаунт