Рецепти против нахални гости

• 24 631
  • 257
  •   1
Отговори
# 15
Имаш шансове. Кажи им, че даваш свободните си стаи за квартира, записват се хора, идват и си плащат, всичко се ангажира предварително.
Peace Peace

# 16
  • Варна
Според мен, всякакви измислени оправдания са излишни. Рано или късно ще се разбере, че си излъгала и ще си развалите добрите отношения.
Най- добре, когато ти се обадят (ако вече не са го направили) да уведомят за пристигането си, да им споменеш как напоследък не сте добре финансово, кризата ви е засегнала и т.н. и че тази година няма да си в състояние да ги приемеш. Според тяхната реакция можеш да продължиш с нещо от типа: "Е, ако вие поемете храната на всички за тези дни, от мен ще са нощувките." Може и да се обидат леко, но е по- малката злина. За мен истината е за предпочитане. А нали само вие си знаете добре ли сте, зле ли сте с парите?
Прекрасно те разбирам как се чувстваш. То май почти всички живеещи на морето имат такъв проблем. Един колега на мъжа ми казваше, че от 1.06 слага куфарите до вратата и когато звъннат непоканени гости ги посочва с думите "Ами, добре сте ми дошли, но ние днес се готвим да заминаваме!" Simple Smile

# 17
Не бих лъгала нито за това, че давам помещенията на летовници, нито за ремонти. Близки са, има голям шанс да разберат, ще е определено по- зле. А и не решаваш главния въпрос- да се осъзнаят, че не са добре дошли цяла тумба за доста време на чужди разноски, при това- непоканени, а самопоканени. Ще се пробват пак и пак. Лично аз бих просто казала, че не мога да се грижа за толкова хора на куп, не ми стигат средствата и времето, ако искат- да заповядат 2-3 души /колкото мога да приема, ако не мога, няма да предложа/ и то за 2-3 дни /за колкото бих имала желание да се спъвам в други хора в собствения си дом/.
Недоумявам това безгранично нахалство да се настаниш у роднини или приятели и да живееш там, когато има хотели и квартири, още повече за почивка. Нито бих отишла, нито бих поканила.
Ако се разсърдят- все едно, означава, че възпитанието им яко куца, а ти нямаш ползи от близки контакти с такива хора, независимо че са роднини. Роднините не си ги избираме, в крайна сметка. Ако са нормални и възпитани хора- ще разберат и няма да се джукят.

# 18
Ох, хич не върви да е грубо. Като казвам много близки, разбирайте родители и сестри...

Разбирам, че традицията във вашето семейство е такава, т.е. няма да ти  лесно да промениш очакванията на седем човека. Няма как да няма разочаровани, те са тръгнали с едни пари, които явно не са склонни да дадат за храна. Но пък колкото по-рано им кажеш, че нямаш възможност да ги настаняваш на ол инклузив, толкова по-скоро ще си разтовариш нервите.

# 19
  • на майната си
Добре, а половинката какво мисли по въпроса, предполагам, че за негови роднини става въпрос.
7 парчета са си количество гости, не виждам защо този, чиито са роднините не поговори с най-разумния от тях и да обясни, че това положение не е нормално и би могло да повлияе и на семейните Ви отношения.
Не знам, не бих търпяла това и ако другарчето не вземи мерки такива демонстрации ще спретна - 5 дена няма да ми видят очите от "ангажименти".

# 20
Изненадващо добре се решават проблемите с пряк разговор. Пробвайте, нищо не струва.
Щом са много близки - би трябвало да е още по-лесно да се постигне разбиране.

# 21
Добре, а половинката какво мисли по въпроса, предполагам, че за негови роднини става въпрос.
7 парчета са си количество гости, не виждам защо този, чиито са роднините не поговори с най-разумния от тях и да обясни, че това положение не е нормално и би могло да повлияе и на семейните Ви отношения.
Не знам, не бих търпяла това и ако другарчето не вземи мерки такива демонстрации ще спретна - 5 дена няма да ми видят очите от "ангажименти".
ох, че го каза
ако гостите са на 'половинката', предполага се, че той ги приема и е съгласен на това, по този начин написано компрометираш авторката, честно, мъжа й си кани родителите, тя не ги иска, много грозно

* по темата - виж, те идват на море, нали така - не ходят ли през деня на плаж? там не се ли самоиздържат, надали чакат да им купите кафето на плажа и биричката
сиреч се касае за една вечеря само, бих процедирала така - помолвам някого от 'гостите' да отиде до магазина , защото аз съм заета с еди какво си - и започваш да вършиш някаква работа, миеш, бършеш, бришеш там каквото има, винаги ще има нещо, връчваш списъка - казваш, мисля днес да направим пържолки с гарнитура еди си какво , магазина е еди си къде там има хубаво месо и еди какво си за гарнитура, вероятно и ракията/виното/бирата е свършила..... и така, едната вечеря ще е от вас, другата от тях и нещата ще станат
** хората явно не са с дебели портфейли и не могат да си позволят море, да ги отреже тотално ми се вижда грубичко и .. ненужно, но пък могат да се лишат спокойно от покупките в секънд хенд, незнам, къде живеят тези хора, но определено целия форум явно мисли, че българинът масово почива по 3 пъти годишно на база ултра ол инклузив в чужбина, но не, в бг живеем, наблюдавам напоследък, че не всеки може да си позволи почивка дори и софиянци, които уж сме с големите доходи... и така, чак пък тотално да ги отсвири, незнам.... може би не е подходящо

# 22
  • Пловдив
А тези роднини посрещат ли ви на същия принцип- да отидете у тях и стоите няколко дни на гости, на техни разноски ? Защото само ако го правят, тогава разбирам да искат отвръщане със същата монета.
Странно е, че са родители и сестра, понеже ако са, от коректност няма да прекаляват, а пък твоят мъж (или на когото са преки роднини) ще обясни,че трудно посреша 7 човека, най-близките ти хора би трябвало да разберат, ако не го значт вече, и да не се сърдят, нали ?

А още един въпрос- жилището, в което сте- тези роднини имат ли дял и някакви права от него ?

# 23
  • на майната си
ох, че го каза
ако гостите са на 'половинката', предполага се, че той ги приема и е съгласен на това, по този начин написано компрометираш авторката, честно, мъжа й си кани родителите, тя не ги иска, много грозно
Не виждам с какво я компрометирам, аз питам дали той намира за нормално положението или и на него не му допада, но му е неудобно да го сподели с тях. А и никъде не видях гостите да са КАНЕНИ.
Много зависи и от това, какви са ангажиментите на семейството. Ако той работи, прибира се вечер, сяда с всички на масата - може дори да не знае как точно стоят нещата.

# 24
  • Варна
Тези роднини, когато са в родния си град не се ли хранят? Защо когато са на почивка очакват друг да го прави за тях?
Ок, не са заможни, не могат да си позволят да отидат на почивка на хотел. Ето, авторката и мъжа и им протягат ръка и ги приемат в собствения си дом. Значи, допълнителният разход за една почивка е отпаднал, остава храната, която така или иначе винаги се купува. Мисля, че не е толкова трудно да се изясни ситуацията. Може би наистина, по- доброто решение е разговорът да се проведе от този, на когото са роднините.

# 25
 Аз съм привърженик на отношенията тип "Право куме в очи". Обяснявам човешки и директно това, което имам да кажа и ако не разберат от добро, действам грубо. Досега не ми се е случвало да не мога да се разбера по нормален начин с най-близките ми хора.

# 26
Аз имам един въпрос към авторката.
Как си представяш идеалната ситуация, в смисъл как според теб би трябвало да се случва тяхното гостуване ?
Къде точно е проблема:
1. В натрапването без покана
2. В това, че не дават пари за разходи /храна, ток, вода/
3. В дългото гостуване /един вид 1-2 дни не са проблем, но седмица ти идва в повече/
4. В голямата бройка на гостите - ако са 1-2 човека добре, ама 7 вече идват нанагорно, няма място
5. В личното пространство, това че не можеш да останеш насаме с половинката през това време
6. Най - важното - просто са ти неприятни, не ги харесваш и затова те дразнят.
Кои от тия точки би искала да оправиш и ако това стане, ще бъдеш ли доволна ?

След като си отговориш на тия въпроси, ще си наясно какво точно искаш от тях и може да последваш съветите от по - горе. Например ако не ти пречат хората, по - принцип, но искаш да плащат част от храната, последвай примера на  Каси, ако пък проблема е в голямата бройка, можеш да говориш с тях да дойдат на 2 транжа от по 2-3 човека  Wink
Изобщо съветът ми е да не ги отрязваш съвсем и по тоя начин да се скарате, просто за едно нещо да направят компромис, което най - те дразни, и ще  е достатъчно да ги изтрайваш.
        При мен имаше подобен проблем, открих че най - влудяващото  /за мен/ беше липсата на предупреждение за гостуването, просто се изтърсваха, ей тъй. И няколко пъти казвах, че тъкмо излизам и излизах или гледах да не се задържам вкъщи, така ги научих да предупреждават за гостуването, така имах време да се подготвя психически, да се настроя и да събера сили, да се мобилизирам и учудващо лесно ми беше да издържа гостуването без да се вкисвам, даже открих забавни черти от характерите на хората. Но открих какво най - много ме вбесява, преди ме сварваха неподготвена и ми разваляха плановете, сега са част от плановете ми и определено е по - лесно. Но и дума не може да става да ги отрежа.
Дано и при теб се оправят нещата.

# 27
Не обичам гости и съм така от дете.
В двустаен апартамент (префасониран на тристаен) сме принципно 5 човека.
На втория ми баща родата умре да пристига когато им е кеф и да седи колкото им е кеф. И понеже са на гости ние трябва да ги изхранваме.
Сега братчеда е втора година студент. Правеше си някви тайни оглушки да живее у нас,ама майка ми го поряза,та е на общежитие. Честно казано това ни реши проблема,защото като решат чичо и стринка да идват,или баба ходят да спят при него.
Ми така де-домът ни не е хан. Това,че вие живеете на морето не ви прави безплатен хотел,дори и за роднини.
И ние сме ходили така при рода-за една седмица. Ама си плащаме спането. Ако не си плащаме спането,то поне не ги ангажираме да ни готвят,ами ядем навън. Накрая оставяме някаква сума пари за ток и вода.
Възпитания човек прави така!
Съжалявам но единствения съвет,който мога да ти дам е да ги отрежеш от рас!

# 28
Цитат
Цитат на: Биа _ в Сряда, 14 Юли 2010, 11:43
можеш просто да им кажеш,че ти не си в състояние да издържаш 7 човека

Мисля си го

Е какво има толкова да мислиш? Crazy Ако на майки и сестри не можеш да кажеш та на кой друг? Shocked

Проблемите ви са от малодушие. Имам братовчедка по морето, такива нахални гости ги разгонва на пух и прах. Никой не смее уста да отвори. Строява всичко живо в пет редици. Кой гостува-той купува и слугува. Laughing

Я малко по-смело че много си ги разглезила.

# 29
Бях започнала да се чудя защо тази година няма още такава тема.  Laughing
Знам, знам, че за живущите на морето хич не им е до смях. Досадните и несъобразителни гости са си напаст навсякъде, ама вашите лятно време са просто задължителни.  
Боя се, че няма такива рецепти, които хем да ви отърват от гостите, хем и да не помрачат отношенията с тях. Авантаджиите са много чувствително племе и имат склонността да се обиждат до смърт, когато им намекнеш, че са такива. Но пък има и друг вид, с който е още по-сложна ситуацията - тези, които идват с яденето и пиенето, та да нямаш повод да ги отрежеш, нищо, че пак дотежават, особено, когато се позастоят повечко...
Само мога да ви съчувствам, момичета. Не ги ли отрежете вие, не разчитайте да се усетят сами.  Simple Smile

ПП И все пак, темата избърза. Трябваше да я пуснете след другата - "Къде и как ще почивате това лято?", за да се разпишат първо всички, които карат почивката си, гостувайки на роднини.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт