Рецепти против нахални гости

• 24 643
  • 257
  •   1
Отговори
# 30
  • Пловдив
По темата се сещам, че имаме близки роднини на море- на баща ми за сестрата става въпрос.
Те гостоприемно са ни посрещали (като децата сме били по-малки), но и ние знаем кога да (не) ходим- чакали сме да мине сезона и да се освободят стаите, след 1 септември ще рече, двете деца + родителите заемаме 1 стая само (ако решат да дойдат курортисти все пак), купуваме всеки ден храна, майка е готвила, сервирала и вдигала  масата, а накрая на гостито (3 дни) оставяхме пари за тока, все пак сме се къпали след плаж. Ако по този начин се усещат да действат- мисля, че няма да ти тежи, ама те явно имат други очаквания.

# 31
Кажи им, че домът ти не е хотел и нямаш намерение да го превръщаш в такъв.
Ако пък те са решили да минат метър, като спестят някой лев за нощуване, просто не са познали...

# 32
  • под кривата круша
Не мога да ги излъжа каквото и да било защото знаят как стоят нещата.
Добре, а половинката какво мисли по въпроса, предполагам, че за негови роднини става въпрос.
Половинката не му стиска нищо да им каже, макар да не е очарован. Мъжко момче е, но никога не е умеел да им противоречи за идването. Не са хора, с които да се разбереш в директен разговор, това и той го вижда и му е крайно неудобно да им каже, че така не става. Как` Сийка е права-този тип са твърде тънкообидни.
Кас, отиват на море след като са закусили. Прибират се на обяд и сядат на масата гладни. Вечерят вкъщи. Идеята ти е 1/3 приложима Simple Smile
** хората явно не са с дебели портфейли и не могат да си позволят море

Тук мога да поспоря. Когато аз не мога да си позволя почивка-не ходя на почивка. Правя го дотолкова, доколкото ми позволява бюджета и не очаквам друг да поема разноските ми. Въпрос на възпитание.
А тези роднини посрещат ли ви на същия принцип- да отидете у тях и стоите няколко дни на гости, на техни разноски ? Защото само ако го правят, тогава разбирам да искат отвръщане със същата монета.
А още един въпрос- жилището, в което сте- тези роднини имат ли дял и някакви права от него ?
Ами, това е проблема. Първо, ние не сме 5-7 души-отиват там сина им, внучка им и покрай тях аз. Винаги пазарим, особено за дъщеря ми нямат никакви ангажименти откъм храна. Във всеки случай, не очакваме да ни хранят, често излизаме да вечеряме навън.  Стоим по 3-4 дни.
Жилището е мое, няма нищо общо с тях. Но свикнаха да идват така докато леля живееше тук.
Как си представяш идеалната ситуация, в смисъл как според теб би трябвало да се случва тяхното гостуване ?
Къде точно е проблема:
1. В натрапването без покана
2. В това, че не дават пари за разходи /храна, ток, вода/
3. В дългото гостуване /един вид 1-2 дни не са проблем, но седмица ти идва в повече/
4. В голямата бройка на гостите - ако са 1-2 човека добре, ама 7 вече идват нанагорно, няма място
Проблема е в 1, 2, 3 и 4. Приятно ми е, че къщата се пълни с млади хора. Дали ги харесвам или не, е отделен въпрос, който няма касателство в случая. Със сигурност обаче не ми харесва да не чакат покана, да лежат на наши разноски и смятам, че както и да го погледна е бая нахално да отидеш в чужда къща с цялото си домочадие от 7 души за седмица. И за една вечер ми се види вповече, честно казано.
Как` Сийке-мерудийке, радвам се, че тази година аз открих сезона Mr. Green

# 33
...отиват на море след като са закусили. Прибират се на обяд и сядат на масата гладни. Вечерят вкъщи. ...

Mr. Green Класически пиявици. Моите съболезнования.
Ако са роднини на мъжа ти, смятам, че все пак той трябва да се обясни с тях, колкото и да не му харесва да прави така.

# 34
Напротив, приложим ми е плана, сутрин не слагаш закуска, обяда - пак така... или на обед ги пращаш те да пазаруват, вечерята от тебе. Това за финансовата част.
За предупреждението - са те посъветвали. Просто ги помоли да предупреждават. И другия път като се обадят и кажат - идваме, директно им казваш - мога ли да ви помоля, като дойдете в сряда /примерно/, да стоите до неделя, че точно в понеделника имаме други планове. Примерно. Наистина е редно да скъсят или срока, или да съкратят бройката на 'летуващите', че.. много хора, бре...  Shocked

За мъжа й -не съм съгласна, ясно каза жената, че той не може/не иска да им рекне, сиреч ще се наложи тя да го направи. По-добре не занимавай мъжа си, явно, не му се занимава, ти ще отнесеш тежката част, но, уви, съдба. Той ако присъства на някой от разговорите, вероятно ще те подкрепи.

# 35
  • под кривата круша
Да ама с тях има 3 деца. Да бяха само възрастните, хич нямаше да се чудя, но децата как да ги държа гладни?
Ми да, мъже, нали са слабия пол... Laughing

# 36
Нали уж сте близки?
Не го разбира това, близки били, но нямаш кураж да им кажеш в очите какво те притеснява, а нареждаш по форуми,където подобни на теб те окуражават да замажеш нещо ....

Близък човек не означава непременно нестихваща любов. Близък означава да можеш да му кажеш всичко в очите без да занимаваш околните с лично ваши си драми.

Казваш им какво те тревожи и дразни. Какъв е проблемът?
Наистина не разбирам.

И аз съм имал подобни ситуации,но след като веднъж се раздразня или просто не желая този човек в дома си, казвам му го. Това си е мой дом и ако някои е нежелан там, вероятно и той има вина за това.

# 37
Какво като се обидят?
Хем искате да ги разкарате, хем им треперите да не се засегнат... от тва по двулично, здраве му кажи.

# 38
Ти за всичко имаш оправдание, но не може хем агнето цяло, хем вълкът сит.
Или влизаш в конфликт с тях и си решаваш проблема от раз, или се чудиш как да не накърниш деликатното им его, докато им слугуваш и поемаш разходите, а те си изкарват едно прекрасно море на твой гръб.  Mr. Green

# 39
  • София
Хем искате да ги разкарате, хем им треперите да не се засегнат...

Еми аз пък не разбирам ти какво толкова не разбираш.
Не искат да летуват у тях, а не да късат отношенията си веднъж завинаги.
По такива теми мъжете по-добре да си мълчат, социалните умения не са ви първа сила Simple Smile

# 40
Аз не бих се подразнила от брат/сестра, родители и племенници, независимо от обстоятелствата. Но ако имам финансови затруднения в "изхранването им" бих им казала без да се замисля. Братовчеди, стринки, сваковци и лели не приемам на безплатни почивки, пък ако ще да се сърдят. Има си хотели и квартири за тази работа.

# 41
Да ама с тях има 3 деца. Да бяха само възрастните, хич нямаше да се чудя, но децата как да ги държа гладни?
Ми да, мъже, нали са слабия пол... Laughing
ми не, не си длъжна да храниш всички деца бе, жено
да ти пратя и мойто, ако искаш, за една седмица  Joy
т.е. не ако искаш, още утре пращам, то вярно, че у вас се идва и без покана  Wink
да не се разсърдиш сега  Embarassed

# 42
Близък човек не означава непременно нестихваща любов. Близък означава да можеш да му кажеш всичко в очите без да занимаваш околните с лично ваши си драми.
Казваш им какво те тревожи и дразни. Какъв е проблемът?
Наистина не разбирам.
ох, търсим начин хем гостите да дойдат, хем да има все пак някаква удовлетворяваща и двете страни ситуация
никъде не видях тя да казва, че не ги иска, напротив, иска ги, но без да й отхапват ръката
виж, рецепта против грубияни нямам
и не, не е задължително винаги да си груб, когато си откровен, можеш да си откровен и внимателен

# 43
Хем искате да ги разкарате, хем им треперите да не се засегнат...

Еми аз пък не разбирам ти какво толкова не разбираш.
Не искат да летуват у тях, а не да късат отношенията си веднъж завинаги.
По такива теми мъжете по-добре да си мълчат, социалните умения не са ви първа сила Simple Smile

Даа, а жените гениално се тръшкат и съскат по форуми, но в реалния живот отсервират и готвят потиснати на гостите Simple Smile
Айде стига - като й тежи, да им го каже. Стига селски номерца. Не ги искам, но да не разберат, че не ги искам....
Не може така.
Щом те се нанасят самосиндикално, явно не са от най-финните хора. И ще си веят байрака, повярвай ми, докато вие се мислите за деликатни и социално обиграни.

# 44
  • под кривата круша
Kirk Hammett, би ли описал представата си за Laughing
Този подфорум е баш за такива лични драми-който иска да се занимава, който не иска-да не чете. Ще ми се нещата да са толкова лесни, както ги описваш, но уви, не са. Само снимката ти на Джеймса е черно-бяла. А-а-а-а, туй последното със селските номерца не ми хареса! Айде без квалификации моля!
Каси, пращай, +-1 все тая hahaha

Общи условия

Активация на акаунт