Веганството - да споделим опит 2

  • 105 971
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 1 800
  • Пловдив
  • Мнения: 5 214
Миленка, нещо като родопска закуска, нали?
С домат и чушка няма да го ядат, освен ако не ги смеля съвсеееем ситничо на гладко пюре...

# 1 801
  • Мнения: 1 849
Да, нещо като родопска закуска, като вместо олио/зехтин се слага авокадото - смачкано.
А за това с домата - малкия му вика - лютеница, аз го смилам понякога (ако ми се вади миксера), иначе домата е настърган на ренде и си е с консистенция на лютеница, а чушка като се нареже също с вилица може да се намачка.
Правила съм и авокадо (то нали си е безвкусно) с мед, банан и щипка канела - като кремче става. Може и в хладилника за малко.
Яла съм и пастет от печен патладжан с авокадо и чесън, поръсен с орехи - вкусно беше, ама много тежко  Mr. Green

# 1 802
  • Мнения: 19 996
Здравейте момичета!
Ние пак сме с проблеми със стомаха Cry Днес бяхме на лекар и казаха, че дебелото черво прави спазъм в единия край и после не се отпуска добре. В резултат на това се задържат изпражнения там, които предизвикват газове и подуват червото. От там идва болката, но което по-лошо червото притиска пикочния мехур и той събира много урина, която може да тръгне да се връща обратно и да стане инфекция. Изписаха Дуспаталин, което облекчава мускулатурата на червата. Ако след три седмици няма подобрение от него, трябва да пие течен парафин Shocked
Това съвсем не знам как ще й подейства при положение, че получава разстройство от по-безобидни неща Rolling Eyes
За храненето ни казаха без кисело и прясно мляко и сутрин, обед и вечер нектар от кайсии, праскови или сливи преди хранене. А то сега като не е сезона, трябва само в кутии да купувам, което ми се струва много неприемливо Rolling Eyes
Извинявайте, че ви занимавам, но знам, че сигурно ще се сетите за разни съвети как да процедирам с храненето. Също дали мога да давам някакви чайове за колики (кои бяха за газове?).
Забравих да питам и за пробиотици дали е добре да й давам Sad

# 1 803
  • Мнения: 5 714
Солей, за жалост съвет не мога да дам. Ако беше за голям човек, щях да посъветвам да направи клизма или хидроколон.

# 1 804
  • София
  • Мнения: 5 347
Ако питаш патило, моят съвет е с тези диагнози (всички документи вземи) отиваш ВЕДНАГА  при Гайдурков
и едновременно при хомеопат.

Предполагам, че ще ви оправят без алопатични лекарства и парафини...
Съвсем лаически, но на мен ми изглежда доста лесно за класически хомеопат да оправи някакъв спазъм на черво. Въобще не се притеснявайте!!! Обещаваш ли? (да не се притеснявате)

Праскови, кайсии и сливи , ако все пак трябва, ти препоръчвам да намериш био сушени и с накисване да ги правиш на нектар. Но в никакъв случай да не й даваш от кутии!!! По-добре домашно сладко със захар от родата, отколкото нещо , което само на опаковката има нарисуван плод, а вътре е чуждоземен концентрат със сто кила химия.

Спокойно, ще се оправи детенцето и то много бързо!

Аз пак за мъжа ми да пиша (и Гайдурков), че беше излекуван от тежко и страхотно зациклено състояние (няколко месеца) на храносмилателната система, само за 2 седмици.

Още нещо се сетих, ако използвате източна медицина , те се справят с такива работи също, но не мога никакъв опит да сподула. Само съм сигурна, че са по-добри от специалистите в болницата.

# 1 805
  • Мнения: 1 048
Аз не съм писала тези дни,че все не ми остава време,малкия не иска да пси следобед и е голямо шоу,всичко на вили и мотогили,а и не стига че не иска да заспи,ами става и кисле по някое време Simple Smile
Стеф,как е малкият?А къде пострада...явно и той не е от най-кротките Simple SmileАаа и аз като теб се чувствам като бременна,ама в съм другата крайност-ям по много от всичко Embarassed....много съм качила,чувствам се много кофти- не се чувствам добре така,не се харесвам,а ми се яде много,все съм гладна Blush
М/у другото сега като ви чета с Щастливата и като съдя и по моя син и по още доста познати дечица-децата май много обичат хляб и тестени неща Grinning.Моят малчуган сега си хапва доста(поне според моите разбирания),не мога да се оплача,е не винаги толкова и това ,което аз искам ,но хапва,а и още суче.Но до преди 6-7 месеца почти всеки ден пропускаше обяда,често не искаше салати,почти нищо не закусваше и така.Това с различните закуски е добра идея,аз сменям на няколко седмици или там както дойде-плодове,бонбони(и аз като Щастливата храня детето си със сладости още от сутринта Simple Smile от на баща му рождения ден пък постоянно ми повтаря за торта-аз му казах,че се яде само на празници,а мъжа ми вика я му прави на детето,виж колко му хареса Simple Smile),овесени ядки,бисквитки,хлябче,само ядки и сушени плодове в купичка,разни барчета(може да пробвате пак с овесесни ядки,сушени плодове,семена и ядки и всичко ,което слагате ,но не свода,а го омесвате на тесто,хубаво е да има и  някакъв споиващ елемент като кокосово масло,ядково масло,сусамов тахам или мед или каквото ви дойде на акъла.Бъркате всичко ,разстилата в тавичка и в хладилника.Стават супер барчета.И пак сами ще си ръхкат като хлябче или сухарче)
Отделно и зъбки сигурно ги мъчат и моя става едно....навито ,като му избиват зъби.....

Търся си ник сподели я вече тази рецепта за пълнена тиква,че ще минат празниците....А и беше казала,че обираш точките с кюфтетата ,които правиш,кажи рецептата и за тях ,ако може Praynig

М/у другото благодаря ви за идеите за наподобяване на вкуса на месото.Аз много обичам и орехи и гъби,но никога не съм пробвала комбинация от тях ,ще ми е интересно даопитам Simple Smile
Аз онзи ден направих едни доста лесни и бързи кюфтенца от червена леща(сварих я за 15 минутки),добавих малко замразен бейби спанак,на загасен котлон,той се отпусна от топлата леща,нарязан лук,настърган морков,подправки(аз сложих червен пипер,кимион,чубричка и магданоз)и накрая добавих овесени ядки,колкото поеме сместа.После обърках хубаво,направих кюфтенца и муш във фурната.Получиха се сполучливи,харесаха се от всички(тоест и малчо и тати Simple Smile)
Към тях направих авокадена майонеза от са Вери http://www.recipemagician.com/recepti/sosove-i-dresingi/avokadena-maioneza/,аз нали имам останал синап от кашлицата на малчо-Бенджи,можеш да я пробваш,при нас се изяде с охота.Много интересни идеи сте дали за пастет с авокадо,аз все на гуакамоле го правя,ако не ена парчета в салата(малкия умира за него) или на крем.

Охх,аз дави се оплача от моя хляб с квас-изчаках аз да станат пълни 4 дни,миришеше си както още на втория ден-на киселко,цялото брашно/тесто беше вече на дъното,а водата беше отгоре.Разбърках с една дървена лъжица и изсипах в купа и понеже водата ми се видя много реших да не доливам повече ,малее глътна около 2,5 ,ако не и 3 брашно ,иначе супер ми се видя че стана тестото,помесих си го едно поне 10-тина минутки с мерак -кеф ми беше,сложих си и подправчици и като ми се видя готово,бум в една гоооляма тавичка с хартия отдолу,че знам ли аз колко голям ще стане хляба Simple Smile.Това беше вечерта, малко преди да си легнем, пък мъжа ми ми се чуди и ми каза,че щяло да превтаса за толкова дълго ....Ставам аз сутринта и какво да видя,вместо нагоре,то се разпуло настрани-приличаше на голяма палачинка или по-скоро на тези големите,кръгли  питки с дебелина 1-2 см,как се казваха забравих...явно му е трябвало още брашно,или знам ли и аз  newsm78Миришеше си иначе  леко на кисело,което ми е странно,не съм свикнала по-скоро,обаче си го сложих аз във фурната на слаб градус-ееее няма такова печене-отвън изглежда супре ,като я бодна лепи....и така 100 часа,накрая отдолу леко загоря,не точно загоря,ама стана твърда и тъмна Sad.Та хляба ми стана като цяло да си го чукаш в главата....какво обърках не разбрах....Не стига ,че беше твърд,ами и леко накиселяваше,просто супер...
Аз още същата вечер сложих пак брашно,май малко повече от предния път,ама нищо де и без това буркана ми е не е същия Simple Smile
Ами на сутринта не ми миришеше та го оставих до другия ден и сега е в хладилника,чака.....а аз чакам Фотина да даде пак наставления кое,как и защо.....А смятах да питам дали може и кори за  баница да точа с това тесто Joy

# 1 806
  • Мнения: 1 048
Щастливата направих бисквитките с амарант.Ометохме ги за отрицателно време,то 1 чашка брашно за кой по-напред Simple Smile,аз си знаех,ама викам хайде за проба.Аз мога години наред да ям всеки ден кокос и мед Heart Eyes
Вери,Стеф преди време те беше питала какво правиш за закуска и ти беше дала няколко много интересни примера,ама не мога да ги намеря,като че ли беше скоро- преди 10-тина страници.Моля ви,някоя от двете ,ако помни да даде линк или да каже на коя страница дагледам Praynig

Я кажете как,с какво белите кестени?Взех ,че много ми се приядоха,аз лично никога не съм приготвяла,бях се нагласила да ги ядем сурови,ама не знм как да ги обеля newsm78 И сготвени ще се прижалим да ги хапнем,ама кажете точно как да постъпя да не оплескам пак нещо Blush

Това е най-новият бум тук -http://dailydietnewsnow1.com/adiet/

# 1 807
  • Мнения: 189
Фотина да даде пак наставления кое,как и защо.....А смятах да питам дали може и кори за  баница да точа с това тесто Joy

nor4y, не знам къде бъркаш, подробно обясних как го правя аз, прочети пак и прецени. Тестото се измесва хубаво, т.е. да не лепне. Бях споменала, че първия път при нов квас може да не "вдигне" много хляба. А за корите поизчакай малко, първо хляба. Аз от две години го правя и още не съм се престрашила за кори Peace...а то си трябва и майсторлък точенето...за да стане като хартия тънко... Peace

Кестените за мен се оказаха като орехите - има костеливи има и такива, които много лесно се белят дори сурови /с нож/. Зависи какви ще улучиш.  Peace



Моля кажете как правите шипките? Говорили сме и преди...мисля да ги заливам с топла вода от вечерта и на другия ден да пием сока. Но трябва ли да се трошат/чупят някак? Нещо слагате ли за подслаждане?

Майка ми ги натрошава задължително, залива ги с гореща вода в термос и ги пием след 12-24 часа.
Много обичам изстинал чай от шипки с мед.
...и аз така знам, че трябва да се натрушат /в дървено хаванче/ после запарка за чай /не знам дали толкова много часове трябва да се държат newsm78/ или шипково вино.

# 1 808
  • Мнения: X
Не е задължително да се държат толкова много шипките, просто става по-силна отварата.

# 1 809
  • Мнения: 1 732
Soleil* ,
И аз бих те посъветвала да потърсиш алтернативен специалист, преди да даваш алопатия. Peace
Другото,което ми идва на ум е да избягваш всякакви газообразуващи храни-зеле, броколи, карфиол, кълнове, пащърнак, бобови и др.
Също и дразнещи люти подправки- черен пипер,например.
Кайсията знам,че също е газообразуваща.....

Иначе освен със сушени плодове, потърси нектари в стъклени бутилки. или компоти с цели плодове, които ще пасираш евентуално.
Преди 4-5 години бях видяла в някои плод и зеленчуци в БГ , също и в една верига, мисля, че се казваше Калея.
Бяха бг - производство , съвсем натурални. Peace
Другият вариант е бебешки бурканчета с био- пюре от кайсии, праскови или сливи. Може да ги разредиш и с вода, да стане като соко-нектар Simple Smile

И аз искам да те окуража да запазиш спокойствие Hug
Сигурна съм, че сърцето ти е на топка......

според мен е добре да правиш чайове с успокояващо д-вие : мента, маточина, лайка. Лайката извежда натрупания газ от храносмилателния тракт.

От по- екзотичните средства за облекчаване на с-то при газове , много се препоръчва Asafoetida /асафоетида/. Щипка от нея, размесена във вода, дава облекчение. - препоръва се дори за бебета.

Също, изпитано средство е в чаша вряла вода добавяш една чаена лъжичка смена на анасон, копър или кимион. Седят 15 минути и след охлаждане се изпива.
Това са все вариантни, подобни на чайовете, които се прелагат с/у колики.  Peace  
за успокояване при газове, се предлага и билкова вода./препоръва се за бебета/
За пробиотици- аз не бих давала докато специално не се консултирам със надежден специалист


Моля кажете как правите шипките? Говорили сме и преди...мисля да ги заливам с топла вода от вечерта и на другия ден да пием сока. Но трябва ли да се трошат/чупят някак? Нещо слагате ли за подслаждане?

Майка ми ги натрошава задължително, залива ги с гореща вода в термос и ги пием след 12-24 часа.
Много обичам изстинал чай от шипки с мед.
...и аз така знам, че трябва да се натрушат /в дървено хаванче/ после запарка за чай /не знам дали толкова много часове трябва да се държат newsm78/ или шипково вино.
Аз правя  шипки по два начина:

1. Заливам с гореща преварена вода, целият плод. Нищо не троша. Добавям мед и седи така на топло, поне 6 часа.
2. Натрошавам, заливам с не чешмяна  /филтрирана , изворна/ вода , добавям мед и слагам в/у радиатора/когато имах/. Седи така м/у 12-24 часа.
После бъркам и  цедя през марля.
Като поседи малко повечко, става чудесна, съвсем леко газирана, освежаваща напитка.
Ако случайно до  3 -тия ден не съм я изпила, прибирам в хладилник.

Последна редакция: чт, 09 дек 2010, 11:37 от realist

# 1 810
  • София
  • Мнения: 929
Дайте някоя интересна идея как да сготвя зелен фасул - наточила съм се на 1 пакет замразен, но още се чудя под каква форма.

И кажете някакви идеи за коледни сладки.

# 1 811
  • Мнения: 2 132
Soleil* дано скоро е добре детенцето. Добри съвети са ти дали. А как ходи до тоалетна- на голямата ли? Мисля, че червата се изпразват най-добре при тоалетни тип клекало или поне в такава поза. Освен това мисля, че вече може да ходи детенцето на йога за деца. Може и тя да се отрази добре.


Норчи ми тази тава каква е била, някаква плитка ли? По принцип тестата винаги запълват съда, в който са. Може би тавата е била голяма за тестото. А и трябва да е топло и да не е влажно, за да втаса добре (поне при маята е така)
Освен това, не разбирам каква е тази технология на печене? Аз мисля, че трябва да го сложиш на висока температура и то в загрята фурна и после да намалиш градусите.

# 1 812
  • Мнения: 3 869
Реалист, благодаря за описанието за шипките.

На кутиите на българската билка пиш еда се запарват 15 мин. целите плодове залети с гореща вода; но на мен много блуткаво ми се струва така - съвсем няма наситен вкус... Времето ми се струваше малко...

# 1 813
  • Мнения: 19 996
Благодаря ви много за подкрепата Hug Записах си нещата, които сте изредили и ще ги влюча в програмата.
А иначе детето не страда от запек. Но е много е чувствителна на много храни и често минава от едната в другата крайност, ако не се внимава за яденето.
Ако й дам накиснати овесени ядки сутринта и до вечерта ги изкарва. Но ако се случи да яде по-суха храна, също веднага реагира с неакане.

 Последният месец се налагаше да я оставям при майка ми за по няколко дни, в които доста плачела за мен. Освен това майка ми е адски настоятелна с храната, въпреки че следи да е  здравословна.
Не знам дали помните, че се оплаквах в другата тема как малката не яде никакви млечни и ме притесняваше калция. При мен ядеше макс. по 100-150г кис. мляко през 2-3 дена. Сега изяжда почти по цяла кофичка домашно всеки ден. Не знам майка ми как го е постигнала, но преди се бях опитала да й обясня, че няма нужда от такова количество и чак всеки ден, но слушала някаква си д-р Папазова, че киселото било еликсир и други дъра бъра.

Записах най-накрая и час за хомеопат за след две седмици. Досега не сме имали кой знае какъв успех с двама хомеопати, дано този да е нашият човек.

# 1 814
  • Мнения: 4 714
Момичета здравейте,
Започвам първо с уговорката, че не съм вегетарианец, но се вълнувам от природосъобразно хранене и от доста месеци надничам във вашата тема, а сега през постите постоянно, даже и доста назад чета, та реших, че не е редно така задкулисно да шпионирам Embarassed

Включвам се, защото благодарение на Фотина успях най-накрая да си направя домашен квасен хляб - благодаря ти много за указанията, от повече от месец пробвам и все безуспешно. Ето я и моята история, споделих я вече в темата за постите, но и тук я публикувам, даже по-разширена.

При предните провали проблемът ми е бил в температурата, този път с термометър в ръка тръгнах да обикалям апартамента и да меря и О Еврика! открих го мястото, да живеят панелките - при тръбите открих най-топлото място, 25-26 градуса, когато няма никой и до 29-30 когато започнат да ползуват топла вода съседите.
Та за 4 денонощия ми стана кваса, аз още на края на втория ден видях заветните балончета, след 4 денонощия, вчера сутринта го дозамесих, във купа за миксер, една такава малко дълбока, знаете ги, само че не помня дали добавих преварена или от чешмата вода, толкова се вълнувах, честно, и пак го върнах при тръбите, опаковано с найлон.
Вечерта вече го чувах, самото тесто пукаше и се движеше Laughing, прехвърлих го  силиконовата форма за хляб, точно такава ми е
http://cgi.ebay.co.uk/BIG-3lb-Loaf-Tea-Bread-Cake-Silicone-Bakew … sh=item5887cb7d68
и го оставих на 50 градуса за два часа да довтаса, тогава още веднъш  си удвои обема и пекох.
Направо включих на 200 и малко градуса и малко ми спадна тестото, може би трябваше да го извадя, докато се загрее фурната, нооо квасът е вече в ръцете ми имам още поле за опити.
Между другото в същия мръсен буркан  още снощи добавих преварена вода и брашно и вече чувам бълбукането Laughing

Общи условия

Активация на акаунт