Веганството - да споделим опит 2

• 105 969
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 1 815
Ще замразявам лапад. Може ли направо суров, само нарязан? Или трябва да се бланшира?

# 1 816
evhen, добре дошла!

Поздравления за успеха с квасения хляб и благодаря за уточнението за температурата. Нашия снощи не се получи и май заради студеното ще да е. От четири хлебчета имаме едно сполучливо, а на другите изяждам само коричките, щото само те стават за ядене  Laughing

Редактирам, за да добавя това Изкуството на истинската храна - 2 (само веган рецепти)

Последна редакция: чт, 09 дек 2010, 17:34 от Palia

# 1 817
Жени, аз и спанака и лапада ги слагам сурови (небланширани), само ги поизцеди (ако са мити в момента), че стават на буца  Simple Smile Даже не ги и режа, че основно на кремсупи ги слагам и така или иначе после с пасатора - бъжжжж Слагам си го в малки пликчета - за по 1 ядене.

За хляба с квас - моя все се надига доста, а после леко спухва, но си става и така, не е глетав в средата. А кваса държа на масата, а тя е близо до тръбите на парното също (че иначе не го пускам).

# 1 818
Soleil* чак сега те прочетох,не знам къде съм бляла.Момичетата са ти дали много съвети и напътствия,аз само могада добавя,че имам познат,който е много запален по Водолечение и се излекувал от разни болести така.Аз си купих също книжката,но така и не съм я прочела цялата.Но метода на лечение е чрез бани и правилната диета.Та защо ти го казвам,този мой познат е помогнал на доста хора да се излекуват от различни болести по този начин и помня , е ми е споделял и за подобен на вашия проблем.НО  мисля,чемалката е още малка забаните,не знам newsm78
Иначе имам и познати много доволни от Гайдурков.
За хомеопатията си знаеш Hug
Успех и скорошно оздравяване.Добре е,че малката се чувства добре!

# 1 819
Солейл- и аз ще ти препоръчам гладолечението за кратко ,действа много добре при повечето оплаквания и задръствания на организма. Купих си онзи ден "Гладолечението" и " Здравослов.начин на живот" от Пол Брег и дъщеря му и сега от понеделник (май тогава беше лунуването ,ще проверя пак) започвам с ден водолечение и ще докладвам,иначе има и системи за 7 до 10 дни само на вода,но за мен за драстични,ще опитам ден вода и после плодове и чай за седмица за пречистване и енергия,че напоследък само краставици,домат ,лук с зехтин и маслини с доста пълно зърнест хляб само ям ,нищо друго не ми се хапва и искам, да се по пречистя и енергезирам.Успех в каквото решиш !

# 1 820
Дайте някоя интересна идея как да сготвя зелен фасул - наточила съм се на 1 пакет замразен, но още се чудя под каква форма.

И кажете някакви идеи за коледни сладки.

Зелен боб слагам по вдъхновение...Замръзила съм си и като се сетя слагам като готвя зърнни /кафяв ориз със зеленчуци, просо, елда...и в гювеча с картофи в йената/ и в супи...

Тези са от миналата година http://www.facebook.com/photo.php?pid=30974336&l=0607239111&id=1093335969 за тази още не съм мислила... Peace

Soleil* , и аз се присъединявам към съвета на realist - преди хомеопатията/защото пак си е лекарство/ алтернативан специалист. В случая мисля, че Гайдурков ще е добре да посетите...

Освен това, не разбирам каква е тази технология на печене? Аз мисля, че трябва да го сложиш на висока температура и то в загрята фурна и после да намалиш градусите.
Технологията ми е следната - ниска Тобработка по принцип, за всичко. Пека си хляба на 160 някъде и си става супер.

evhen,   bouquet един успял, че се бях притеснила, че не ставам за учител Embarassed
Да, температурата е много важна за втасването все пиша умерена, но май с цифри най-добре - от 20 до 25 нали е приета за умерена, стайна Т.

Ще замразявам лапад. Може ли направо суров, само нарязан? Или трябва да се бланшира?
Всичко, замръзявам директно - тиквички, зелен боб, патладжан и суров и печен. По-малко обработка...според мен доста неща остават във водата, където се бланшират. Peace

Palia ме е изпреварила и аз мислех да пускам линк за книгата  Peace

Последна редакция: чт, 09 дек 2010, 20:06 от fotinaklaros

# 1 821
но слушала някаква си д-р Папазова, че киселото било еликсир и други дъра бъра.
Заради бактериите. Майка ти ли си го прави?

Гладо и водолечения не знам дали са подходящи за дете.
Мъжът ми е бил на вода 7 дена и не беше особено очарован.

Норчи, това съм писала на 101 стр.

"Аз следобед правя кремчета: ядки+плодове; покълнала елда+плодове; "мюсли"- покълнал слънчоглед, нещо зърнено, стафиди, годжи бери, ядки, които меля на брашно и слагам малко вода. Вчера правих настъргани ябълки, орехи, един микс, който пасирахме до пастет: сусам, слънчоглед, бадеми (сложих от него по 1ч.л.), канела, стафиди, кокосови стърготини."

# 1 822

Последният месец се налагаше да я оставям при майка ми за по няколко дни, в които доста плачела за мен. Освен това майка ми е адски настоятелна с храната, въпреки че следи да е  здравословна.
.........Сега изяжда почти по цяла кофичка домашно всеки ден. Не знам майка ми как го е постигнала, но преди се бях опитала да й обясня, че няма нужда от такова количество и чак всеки ден, но слушала някаква си д-р Папазова, че киселото било еликсир и други дъра бъра.

Имам усешането,че дъщеричката ти реагира с хранисмилателна си система, когато е в дисбаланас, дисхармония или стрес....
Явно там й е чувствителното  място.
Предполагам,че проблемът е нарушение на енергоинформационно ниво. Тези спазми са естествена реакция.
д-р Папазова има добри попадения, но с някои от съветите й по отношение на храненето не съм съгласна. "Храненето в зоната" не го възприемам.
моя позната беше ходила при лекар, практикуващ алтернативни методи, при все че е алопат. Не знам в коя част е специализиран. Прегледът му включва ирисодиагностика, астрологическа справка и други подобни. Отзивите бяха много добри.
ако се интересуваш, ще я питам за подробности....

Palia ,
благодаря за линка! Разлиствала ли си я тази книга?Имаш ли впечатления?

JeniB , навремето когато замразявах тиква за детето/като бебе/ много се бях забатачила да търся причината за бланширането.
Често препоръките са да се бланшират нещата преди замразяване.   33uu
Така и не успях да намеря отговор защо. и да си изясня какви са "+" и "-"
Бланширах я.
Считам, че  е излишно, освен ако не се цели после по- бързото сготвяне на продукта.

Освен на ястие с картофи и лук, Зелен боб слагам в гювечета, на запеканка, в салата.

# 1 823
Здравейте пак от мен.
Очите ми се затварят от умора, но ще гледам да вържа 2-3 смислени приказки...

И аз се изложих с хляба Embarassed Не знам дали причината беше в брашното, което ползвах, или начинът на приготвяне - със сигурност закваската ми се получи, но...тъй като бързах да излизам с детето сутринта, вместо да омеся хляб, реших да го буфна в машината за хляб. До тук ок, обаче се оказа че ми е свършило хубавото брашно (Техра ползвам и аз), и ми е останало само ръжено, пак на Техра (аз не го харесвам хич). Усещах, че по-добре да не почвам да правя нищо, но...рискувах. Както и да е, сложих брашно, закваската, малко вода, подправки, нагласих да се пече, и след 4 часа като видях какво чудо се е сътворило, ми се насълзиха очите - първо, че беше почти плоско, второ, че долу беше се запекло яко, т ане може да се отчупи даже кората, трето - вътре е теклено. на вкус обаче е страхотно Laughing За съжаление, кората му стана толкова дебела, че не можем да го ядем, а вътре - щото е като сурово, пак не можем...проба номер 2 ще стане уйкенда, да имам време да замеся по точния начин, дано да ми се получи. Фотина - страхотно си го обяснила всичко, не мисли, че в теб е повредата Grinning

Норчи - малкия се удари вкъщи. Но от тогава насам, има вече още 2 синини. Раната му е добре залепена, утре ще махаме лепенката, ама ме е страх, защото само като му я погледна, и ми се подкосяват краката Embarassed Гледам, че и ти си огелпила работата с хляба, дано успеем другия път Laughing Страхотни рецепти даваш, аз трябва да седна нещо да пробвам, както го описваш, всичко изглежда лесно и вкусно. Вери ме е изпреварила, като гледам, с рецептичките за следобедна закуска Simple Smile И последно - имаш мейл Embarassed

Солейл - от сърце ти пожелавам да сте здравички скоро Praynig

Щастливата - наистина много сходни неща имат децата, сигурно защото са на еднаква възраст горе долу Simple Smile Ти си склонна да предлагаш разнообразие в храната и да я предлагаш по интересен начин, а при мен това липсва, всичко трябва да стане бързо и на секундата, защото детето се изнервя, че много се мотам в кухнята, не му обръщам внимание, а ако е много гладен - става страшно Crazy Нито мога да го включа в приготовлението, за да му е интересно (най-много да омаже къщата) - още не е толкова осъзнат - нито мога да го изненадам с интересно оформено ядене (той просто не обръща внимание на храната като такава).
От 2-3 дни се пооправи яденето при нас, явно е било кофти период, но пък пак си проспива обяда и го ядем следобед към 3 Laughing Пак се храним с играчки, или пред телевизора (ужас), но поне си изяжда всичко и с явно удоволствие.

Търся си ник - източникът на био тиквите само тикви ли произвежда? Благодаря, че споделяш с нас (жалко, че вкъщи никокй не обича тиква...) Hug

# 1 824
JeniB , навремето когато замразявах тиква за детето/като бебе/ много се бях забатачила да търся причината за бланширането.
Често препоръките са да се бланшират нещата преди замразяване.   33uu
Така и не успях да намеря отговор защо. и да си изясня какви са "+" и "-"
Бланширах я.
Считам, че  е излишно, освен ако не се цели после по- бързото сготвяне на продукта.
...и аз съм се ровила и също нищо не бях открила. Препоръчва се, но защо....моето заклщючение също е за да са полуготови зеленчуците и после по-бързо да се сготвят.

.:.Stef.:. , нормално е ако е от или предимно от ръжено брашно да не"бухне" хляба, поради ниското съдържание на глутен.
Кората, която си изпекла и не можете да отхапете може да настържеш или блендираш за галета, примерно... Peace
Ще стане, не всичко се случва от първия път Peace

# 1 825

Норчи - малкия се удари вкъщи. Но от тогава насам, има вече още 2 синини. Раната му е добре залепена, утре ще махаме лепенката, ама ме е страх, защото само като му я погледна, и ми се подкосяват краката Embarassed Гледам, че и ти си огелпила работата с хляба, дано успеем другия път Laughing Страхотни рецепти даваш, аз трябва да седна нещо да пробвам, както го описваш, всичко изглежда лесно и вкусно. Вери ме е изпреварила, като гледам, с рецептичките за следобедна закуска Simple Smile И последно - имаш мейл Embarassed

уф......май сте в такава фаза, много да се удряте.
В такива случаи, бих споделила- ако не си се запасила, вземи си Арника, върши чудеса! Peace
винаги при нараняване или удар, давай вътрешно и мажи с мехлем с арника удареното/синината.

# 1 826
  • Пловдив
Аз замразявам доста зеленчуци във фризера: тиквички, моркови, патладжан, чушки /червени и зелени/ всичко нарязано на кубчета и сурово. Ползвам го при почти всички манджи.  Wink Зелен фасул и грах...
Замразявам и чушки за пълнене, а и подправки /пресен джоджен и магданоз/
Имам и малко замразен лапад, като само той е бланширан, но то е защото го замразява бабата на мъжо. Според нея, така трябвало. Не успя да ми даде обяснение защо така трябва... Mr. Green
Догодина съм решила сама да си замразя лапад и спанак и едва ли ше го бланширам...

# 1 827
Mamagemelar, да, права си за това, че не му е интересно самото хранене, той иначе постоянно участва по някакъв начин в приготвянето на храната, която се прави вкъщи, понякога обаче това не е достатъчно.

Soleil*, и аз съм сигурна, че само с храна (или нейната липса) може да се оправи детенцето. Дано вече да е по-добре! Стискам палци!

nor4y, бисквитките са страхотни, да. Вкъщи вече са номер едно, мъжът ми беше много впечатлен, само дето искам да си взема брашното от амарант, а не да меля амарант, че така малко по-бавно става.

.:.Stef.:., малкият също доста се изнервя, не ме оставя да стоя в кухнята, затова всичко става по следния начин – правя доста от нещата вечерта, когато си легне или сутринта, докато баща му го къпе. Истината е, че почти цялото време, което баща му е с него или малкият спи, ми отива в това да правя разни такива предложения за ядене – плодови бонбони, овесени крекери, амарантови бисквитки, пюре от ядки и плодове, кремчета и т.н. То и затова се чувствам така съкрушена, когато всичко остане...

Момичета, извинете ме, ама малко недоумявам, прочитайки какво пише в линка за тази книга - "Изкуството на истинската храна - 2" (само веган рецепти) и цитирам описанието „В рецептите ни има само пресни сезонни зеленчуци, сирене, мляко, яйца от свободни кокошки, месо Shocked и масло от най-чисто отгледани животни, риба, Shocked уловена в океана.”

Я да Ви питам – как замразявате? Просто измивате нещата, режете ги, слагате ги в пликчета и във фризера, така ли?

# 1 828
Realist, не съм преглеждала книгата, днес научих за нея от тук. Нямам идея колко и какви рецепти има вътре, както и дали я има по книжарниците вече.

Момичета, извинете ме, ама малко недоумявам, прочитайки какво пише в линка за тази книга - "Изкуството на истинската храна - 2" (само веган рецепти) и цитирам описанието „В рецептите ни има само пресни сезонни зеленчуци, сирене, мляко, яйца от свободни кокошки, месо Shocked и масло от най-чисто отгледани животни, риба, Shocked уловена в океана.”

И аз това прочетох, но мисля, че по-скоро е техническа грешка, защото в линка по-горе пише друго. Според мен описанието на книгата е последния абзац.

Редактирам се, за да добавя, че изпратих запитване на Зоя по повод горното.
Лека нощ!

# 1 829
Според мене се бланшира освен за по-бързо приготвяне на храните и за по-малък обем във фризера. Аз бланширам само чушки за пълнене, че иначе заемат много място  Peace Иначе другото по описания от Щастливата начин. Само (както писах), ако са мокри нещата изчаквам да изсъхнат (ягоди, боровинки) или избърсвам (домати) и тогава режа или слагам цели.
Иначе това пише:
 Замразяват се само пресни, здрави и висококачествени зеленчуци. Предварителната подготовка за замразяването е изключително важна. За да запазят първоначалния си вкус, свежест и цвят, те се обработват веднага след брането или купуването им. За инактивирането на окислителните ензими, отделяне на въздуха и намаляване на броя на микроорганизмите, зеленчуците се бланшират в кипяща вода, след което се охлаждат бързо и опаковат внимателно в подходящи съдове. Преди бланширане зеленчуците се почистват, а когато е необходимо - се обелват. За бланширане те се пускат с телена кошница в тенджера с кипяща вода. Препоръчва се 4-5л вода на 500гр зеленчуци. Времето за бланширане на различните зеленчуци е различно. При зеленчуци, които може да загубят цвета си, се прибавят 2 ч л аскорбинова киселина към 4-5л вода.

Общи условия

Активация на акаунт