Веганството - да споделим опит 2

  • 106 233
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 3 869
А, не съм само аз веге тук!! Аз не обичам мед, твърде сладък ми е. Много рядко го ползвам, най-вече в разни рецепти. Иначе много повече предпочитам петмеза от фурми. Ползавм обаче пчелни продукти като пчелния прашец, а напоследък и за млечицето съм се замислила, само трябва да си намеря читав доставчик... Иначе най-приятен ми е прашеча разтворен в плодов сок. Доста бързо се разтваря, като го бъркам с лъжичка.

Щастливата, за слъчонгледът покълването зависи от това дали е белен иле не. За небеления времето е в пъти по-дълго.

# 676
  • Мнения: 189
Мег, ами и ти тогава не си веган щом ползваш пчелни неща...

...и аз не обичам норми   Peace
 ...и мед за сега ще консумирам пък, каквато искат да ме нарича....

Последна редакция: чт, 16 сеп 2010, 13:43 от fotinaklaros

# 677
  • София
  • Мнения: 929
Момичета, започнах да чета и предишната ви тема. Направо такива вкусотии - лигите ми текат.

Доста често споменавате ядкова смената облагородена с някакви бактерийки и ядково сирене с мая. Може ли конкретни рецепти - и какви бактерийки ползвате.

# 678
  • Мнения: 3 869
Момичета, започнах да чета и предишната ви тема. Направо такива вкусотии - лигите ми текат.

Доста често споменавате ядкова смената облагородена с някакви бактерийки и ядково сирене с мая. Може ли конкретни рецепти - и какви бактерийки ползвате.

За сметана - комбинация от лактобактерии и стафилококус термофилис - това е закваската за кисело мляко. Продава се в пакетчета по за 5 или 10 л мляко - не помня точно. Примерно за 300 гр смляно кашу с вода (то не е мляко, понеже кашуто се разтваря напълно, кашуто е 150-200 гр, останолоото е водата) ползвам 1-2 чаени лъжички от бактериите. Това реално си е количество за 2-3 литра краве мляко, но понеже хранителната среда е по-тегава за бактериите в случая с ядки, слагам повече бактерии за да има сходен резултат за сходно време.
Ядково сиренце (на вкус и вид е като намачкано свежо сирене) съм правила със закваска за сирене, пак слагам повече отколкото се слага на краве мляко. Имам обаче дълбоки притеснения, че след като не зрее 45 дни по технология за сирене, бактериите от закваската могат да навредят. Затова бих се насочила към вариант от сайта на Вери.


Фотина, аз и кожени обувки и чанти нося, съвсем не ми е чиста работата;)

# 679
  • София
  • Мнения: 929

За сметана - комбинация от лактобактерии и стафилококус термофилис - това е закваската за кисело мляко. Продава се в пакетчета по за 5 или 10 л мляко - не помня точно. Примерно за 300 гр смляно кашу с вода (то не е мляко, понеже кашуто се разтваря напълно, кашуто е 150-200 гр, останолоото е водата) ползвам 1-2 чаени лъжички от бактериите. Това реално си е количество за 2-3 литра краве мляко, но понеже хранителната среда е по-тегава за бактериите в случая с ядки, слагам повече бактерии за да има сходен резултат за сходно време.
Ядково сиренце (на вкус и вид е като намачкано свежо сирене) съм правила със закваска за сирене, пак слагам повече отколкото се слага на краве мляко. Имам обаче дълбоки притеснения, че след като не зрее 45 дни по технология за сирене, бактериите от закваската могат да навредят. Затова бих се насочила към вариант от сайта на Вери.


А от къде си купуваш закваската.

Тоест ако имам пробиотици дали ще стане. И загряваш ли до някаква температура ядките (както при производството на кис мляко).

# 680
  • Мнения: 3 869
Краси, слагам топла водичка (до 42 С е ок, ама не го докарвам дотам, по-скоро е ок 37 С) и най-добре се получава през зимата, като оставя покритата купичка със сместа на радиатора Simple Smile Закваските са от Долфур (дано не бъркам името на фирмата, но съм сигурна, че като напиши ключови думи в Гугъл, ще изплюе точното наименование). Не знам дали с пробиотизи ще стане; веротно да.

# 681
  • Мнения: 415
Дам, значи белен е моят, вече си има бели кълнчета. Много са сладки. Предполагам вече мога да ги яяям:)))

Реалист, в предната тема беше споменала за някакви кюфтенца, които не може да се разбере, че не са от кайма, толкова приличат на обикновените. Би ли споделила рецептата, много ми се иска да направя подобно нещо, аз ги докарвам като тези от кайма само с леща.

# 682
  • София
  • Мнения: 2 348
Хора, знае ли някой на какви количества отговаря сладостта на сиропа от агаве спрямо обикновената рафинирана захар? Примерно ако в рецепта имам 100гр захар, колко сироп да използвам?

# 683
  • Мнения: 1 732

Реалист, в предната тема беше споменала за някакви кюфтенца, които не може да се разбере, че не са от кайма, толкова приличат на обикновените. Би ли споделила рецептата, много ми се иска да направя подобно нещо, аз ги докарвам като тези от кайма само с леща.
Търсих, търсих, но напоследък нещо не ми върви с търсачката.
Исках да ти дам направо линк с рецепта. Споделяла съм я.  Simple Smile

Кюфтета правя от  зърнени, бобови и зеленчуци.
Много варирам.  Като салатите- видове много. Grinning
Преди правех най- вече с елда/ от бланшираната-печена, не знам кое е вярното/

Напоследък правя с булгур и оризови ядки/люспи/. (Булгурът ври 10-15 минути и преди да изключа котлона, добавям оризовите ядки.)
Можеш да си смесваш на вкус и да комбинираш
елда+леща
елда+ориз+леща
булгур+леща
просо+леща +овес и т.н.

Принципът е един и същ.

Сваряваш в малко вода зърнените/бобовите така, че да поумекнат. Но не да се разваряват.
Добре е сместта да е сухичка, особено ако ще добавяш воднисти зеленчуци /например патлаждан/.

В процеса на пасиране ако се наложи, винаги можеш да добавиш вода.
Пасираш до еднородна  смес, като добавяш към края  нарязани зеленчуци по желание. По принцип аз обичам да комбинирам поне 2-3 зеленчука.
-Морков, лук и водорасли
-Червено цвелко, морков , магданоз и лук
-Патладжан, магданоз, морков и лук.....

Тези, които напомнят на стандартните кюфтета, са с червена леща+кафява елда; червено цвекло; червено зеле; 
Аз напоследък правя с водорасли. Не приличат на кюфтета от месо.
Правя с коприва, с левурда, с карфиол.
Най- често за подправка слагам сол/хималайска/, кимион и черен пипер.
Хубави кюфтета стават и като се добавят куркума; джоджен; копър магданоз
Към водораслите например добавям чер пипер, сол, лук./праз лук
Някои зеленчуци е добре да поумекнат предварително на пара/като червено цвекло/.
Може  да се пасират и пресни, но до малки частички.

Когато пасираш, сместта започва да се сгъстява и да е лепкава. Особено ако ползваш овес, ориз, елда.....Добавяш подправките и подреждаш.
Ако кюфтетата са само с червена леща, за спойка е добре да има варен картоф, нахутено брашно, оризово брашно и др.

Когато сместта е пасирана до еднородна, но не хомогенна смес, загребваш с лъжица и поставяш в/у хартия за печене.
Пече се във фурната на около 150-170 градуса до готовност.
Към края да печенето аз обръщам кюфтенцата , да се позапекат малко и от другата страна.
Поставям ги в съд с капак, за да са мекички и сочни. Някои харесват да са хрупкави. Тогава се подреждат в плосък съд да изстиват.

Мерките ми са доста ориентировъчни. Готвя на око.
За 40 кюфтенца слагам 2  големи водни чаши зърнени + една  купа зеленчуци. /примерно 2 моркова, една голяма  или 2 малки глави лук, връзка магданоз,  2 червени цвекла/ /или 2 патладжана, лук, магданоз. чушка/.

Успех в усвояването на рецептата ! Peace
изглежда дълго, но е лесно .
И вкусни кюфтета на финала.  Grinning Hug




# 684
  • Мнения: 189
...едно птиченце ми каза, че днес си имаме рожденици........а сигурно и много именници...

Честит Рожден ден на realist!    bouquet  Да ни е жива и здрава! И все така да ни радва с присъствието си, добрите коментари и вкусните рецептички. А на нас не ни остава нищо друго освен да си пожелаем да ни почерпи от тях някой път... Laughing

Честит Рожден Ден и на Милен! /на Вери мъжлето/ И Честит Имен Ден на Вери! Да сте живи и здрави и все така ентусиазирано да ни затрупрате със страхотни рецепти....и от Вас ще чакаме почерпка....... Laughing

Весел празник!   newsm38 Tada  ura newsm67 newsm59

Последна редакция: пт, 17 сеп 2010, 13:10 от fotinaklaros

# 685
  • София
  • Мнения: 1 417
Днес си е празничен ден за нашата темичка - затова на всички именици и рожденици пожелавам: бъдете здрави и много щастливи!

# 686
  • Мнения: 1 725
Eхее, празнична страничка   bouquet !

Много здраве и любов желая на празнуващите baloni

И аз от едно птиченце знам, че дъщеричката на fotinaklaros е именничка - да ти е жива и здрава baloni

# 687
  • Мнения: 2 132
Честито на всички празнуващи днес!   bouquet
Да са живи, здрави и много усмихнати Simple Smile

# 688
  • Мнения: 5 714
Честит празник и от мен! Здраве, хармония и любов пожелавам на всички с повод за празнуване!   bouquet

Благодаря за поздравите!  Hug

# 689
  • Мнения: 5 714
Щастливата, както и Мег е казала, зависи слънчогледът дали е белен или небелен. Лично при мен, ако оставя беления да покълва 5 дена, ще изгние семенцето.

За правенето на сирене- ползваме напоследък пробиотици, които по принцип са си за директно пиене. В пробиотиците има бактерии.
При суровите сирена не е нужно да зрее 40 дена, може и по-малко. Първото сирене направено с пробиотици го изядохме на 7-я ден.
А Мег мисля, че ползва продукти на тази фирма:
http://www.daflorn.com/

Да ме поправи, ако греша.

Скреч, заповядай:
http://www.madhavasagave.com/SugarToAgaveConversion.aspx

Агавето е по-сладко. Според мен 100гр захар се равнява на 65 от агавето.

Общи условия

Активация на акаунт