Веганството - да споделим опит 2

• 105 298
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 1 680
Момичета, аз пак ще искам помощ Confused
Как да си приготвя домашна закваска за хляб, и съответно има ли нещо специфично в приготвянето на хляб в случая?

# 1 681
Отдавна се каня да ви питам, колкото и да ме е срам, че не знам - как се комбинират отделните групи храни, за да не си пречат взаимно при усвояването на полезностите в тях?
И аз споделям мнението на Вери по този въпрос
С вегано-суровоядството много много не ги мисля комбинациите.
веганско балансирано, разнообразно хранене Peace а за другото да му мислят всеядните  Wink

Момичета, аз пак ще искам помощ Confused
Как да си приготвя домашна закваска за хляб, и съответно има ли нещо специфично в приготвянето на хляб в случая?
...бързо и лесно  Hug

Ето го моя вариант без много врътки  Wink:
В един компотен буркан слагам около два пръста брашно - ръжено или грахамово /ползвам на техра, в темата е ставало дума за наличните на бг пазар брашна/ + вода до половината на буркана, филтрирана, минерална, изворна, но не чешнямка, защото хлора пречи на гадинките. Бърка се с дървена лъжица, не се затваря плътно, а с марля/тензух с ластик. Оставям 3-4 дни в зависимост от Т, но като замирише на киселко - на мен ми мирише първоначално на кисело мляко. Обикновено замесвам вечер. Изсипвам кваса в купа, слагам още много малко вода, морска сол, чубрица /тя ни е любима за хляба и по-рядко сминдух, а разбира се може и без/, разбърквам пак с дървена лъжица и дослагвам типово брашно, измесвам, но не се престаравам кой знай колко...слагам  в тавичка върху хартия за печене, после в найлонова торбичка. Оставям го да втасва през нощта така ми е най-лесно - сутринта ставам и пека. Ако Т е умерена в стаята няма нужда от завиване само го слагам на не студена повърхност - на дивана, а ако е по-хладно в стаята завивам с одеало. Пека на слабичка фурна /по принцип не съм любител на високите Т обработки/ и докато загрява втасването продължава. А в буркана, от където съм изсипала кваса е останало по стените - това използвам за новия квас - пак брашно и вода, разбъркване, тензух и го оставям до сутринта и после в хладилника; меся през ден и хич не го гледам през това време... 

# 1 682

Аз влизам с въпрос за кълновете - имам голям проблем. От известно време всичките стават с един и същи ( Shocked) вкус - кисел един такъв, нагарчащ. Правя ги в машинката на Людмил, през четири часа се промиват. На вид изглеждат добре, обаче на вкус, а и на миризма не са ок. Не мирише на мухъл, а и по тях видимо няма такъв. Просто не знам от какво е това... newsm78  Sad
Много ще съм благодарна, ако някой ме посъветва нещо... Hug

В началото не е ли било така?
Да не би машинката да поема миризма и да заразява кълновете с нея? От какъв материал е?
Със сигурност едно основно почистване с оцет и /или сода ще е добре дошло.
Може би е добре да пишеш на Людмил за съвет.
fotinaklaros ,
така изкушително си описала как се приготвя домашен хляб! Hug
Направо започна да ми ухае.......и с чубричка м-м-м-м Simple Smile
като си дойда в бг, ще се измоля за една такава почерпка Wink Blush

# 1 683
Фотина, много хубаво си го обяснила   bouquet И страхотна идея даваш, че с това втасване и доливане, ту на вода, ту брашно на кваса (много досадно).
А надува ли се всеки път? Че моя не става всеки път еднакъв (не правя постоянно такъв, а го редувам със соден). Малкия предпочита квасения, но содения ми е по-бърз  Blush Мъж ми си яде бял
Непременно ще пробвам твоя метод! А ако остане тестото до следобяд (от вечерта), ще превтаса ли? Че нали и на работя ходя.

# 1 684
fotinaklaros ,
така изкушително си описала как се приготвя домашен хляб! Hug
Направо започна да ми ухае.......и с чубричка м-м-м-м Simple Smile
като си дойда в бг, ще се измоля за една такава почерпка Wink Blush

realist, ти само си ела почерпката ти е в кърпа вързана Hug

За желязото се сетих, че коприва/желязо/ + орехи /вит.С/, много добре ще бъде Peace

Фотина, много хубаво си го обяснила   bouquet И страхотна идея даваш, че с това втасване и доливане, ту на вода, ту брашно на кваса (много досадно).
А надува ли се всеки път? Че моя не става всеки път еднакъв (не правя постоянно такъв, а го редувам със соден). Малкия предпочита квасения, но содения ми е по-бърз  Blush Мъж ми си яде бял
Непременно ще пробвам твоя метод! А ако остане тестото до следобяд (от вечерта), ще превтаса ли? Че нали и на работя ходя.
Надува се да. Рядко ми се е случвало при нов квас, когато за първи път замесвам да не е чак хубаво бухнал, но наистина рядко. Ами не знам кое е по-бързо - ако си го замесила от вечерта сутринта само печеш и цял ден мммм, а иначе трябва да месиш, а сутринта много задачи... #Crazy. И ако се е излюпило малкото и каже искам да ям филийка  Sick
Ако остане до следобед най-вероятно ще превтаса, но пак зависи от Т, ако и през нощта е бил по-на хладно може и да издържи. Иначе месиш сутринта, излизате и вечерта печеш...Ако извадиш кваса от хладилника и замесиш без да се е затоплил времето ще е дълго за втасване, има няма един работен ден. После връщаш се от вратата направо мяташ във фурната и докато сложиш трапезата ето го и прясно изпечения хлебец. Но и другия вариант с нощното втасване става - сутринта докато си пиеш чая и си оправяш тоалета хялба ще е готов и за подранили, прегладнели ще е добре дошъл.  Hug

# 1 685
# 1 686
  • Пловдив
А в хлебопекарна дали може да стане хляб с квас? newsm78

# 1 687
Засега успях да си набавя само копривата и шипки за чай. Ще ги редувам през деня.
Промених и менюто за закуските.
Ще гледам по сайтовете за сиропите, защото не ги открих в уж добре заредения и голям магазин за добавки наблизо...

# 1 688
А в хлебопекарна дали може да стане хляб с квас? newsm78

*Бенджи*, може и да става, нямам, излишна ми е и не знам как действат. Втасване, но по-задълго ако може да се включи newsm78 Опитай на ръка първо и после ще прецениш дали ще стане в хлебопекарната.  Peace
Но кофтито е, че масово са с тефлонови тавички Mr. Green

# 1 689
  • Пловдив
Само с тефлон има, да...Кофти...
Но не вдигат пък много висока температура.  Peace

Иначе си  е удобство и можеш да я използваш за различни неща...
А и естествено, можеш и да правиш хляб в нея.  Wink

Това е най -ползвания уред вкъщи /откакто я имам/.
Вече никой от семейството не ще да яде купешки хляб.  Mr. Green

Да попитам за сполучлива рецепта за кюфтенца от леща?

Последна редакция: ср, 01 дек 2010, 22:30 от *Бенджи*

# 1 690
Днес направих бобени фалафели пробно да видя как ще се възприемат,ммм супер станаха,НО май сложих малко повече лютичко  Simple Smile

Стеф Малкия вече е добре,мерси че попита Hug.Иначе не че сме голями копунджии(а бяхме много големи преди),а просто мъжа ми бачка по цял ден всеки ден,аз по цял ден с детето,домакинствам,пазарувами т.н. и просто имаме нужда от разтоварване както и от контакти с хора, и гелдаме веднъж на 0-тина дена да се видим с някой някъде,за това правя и някои компромиси иначе търябва трябва да си живеем сами...

Малкия скоро има Имен Ден(поне миналата година празхувахме,макар че името му не е никак българско newsm78),та и аз се чудя какво да приготвям,ако празнуваме.Лошото е ,че нямам никакво време -по 1-2 часана ден и не знам за толкова малко време какво бих приготвила newsm78

Мег,аз освен коприва си взех и меласа преди няколко месеца и течен хлорофил от седмица,отделно пак си хапвам овесени ядки и ям салата от цвекло Simple Smile.Но всичко това не го ям всеки ден,а като се сетя или като ми се преяде и като цяло не планувам кое с кое да смеся за да се усвои по-добре желязото и т.н.Но пък аз не съм много за пример,тъй като не знам изобщо как се движа в момента.Като заговорихме за цвекло,добре ли е да се яде всеки ден или често,аз за деца как е.Малчо много пъти ми напада салатите ,в които има цвекло,дори често,ако е по-малка той почти я изяжда,а аз не ям нищо,защото ме мързи да ставам пак да правя  Simple SmileА аз не правя големи количества такава салата,че мъжа ми не го харесва,а и вече почти не ядем заедно Sad

Фотина май ще правя хляб с квас,не мога вече...изтекоха ми лигите Simple Smile
Само да те питам нещо по това :
Цитат
А в буркана, от където съм изсипала кваса е останало по стените - това използвам за новия квас - пак брашно и вода, разбъркване, тензух и го оставям до сутринта и после в хладилника; меся през ден и хич не го гледам през това време...
значи слагаш пак толкова брашно и вода,но вече е готов само за няколко часа(от вечерта до сутринта,така ли?)И колко време може да издържи така в хладилника????И колко време преди да замесиш тестото е добре да го изкараш от хладилника?А колко пъти можеш да ползваш това останалото по стените на буркана,смисъл все някога е добре да го измиеш и да почнеш в нов,нали  Simple Smile

Последна редакция: чт, 02 дек 2010, 03:46 от nor4y

# 1 691
Да попитам за сполучлива рецепта за кюфтенца от леща?

Кюфтета от червена леща (без пържене и печене!)

1,5 ч.ч. червена леща
1 ч.ч. булгур
3 ч.ч. вода за варенето на лещата
4 с.л. зехтин
1 голяма глава лук, нарязана много ситно
1 връзка магданоз
1 шепа копър
1 връзка зелен лук (аз го пропуснах)
2 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
лимонов сок на вкус
1 ч.л. кимион
1 ч.л. джоджен
сол и пипер на вкус

Лещата се измива и се вари във водата (внимавайте и мерете водата и лещата с чаши, защото ако водата е много, лещата ще стане водниста и няма да може да се оформят кюфтенца - трябва да се поеме почти цялата вода, когато лещата е готова). Към края на варенето се прибавя булгура и се оставя да поеме. Лукът и чесънът се запържват кратко в зехтина, добавя се доматеното пюре и подправките. Всички съставки се смесват в голяма купа и се оставя да изстине (да не си изгори човек пръстите, докато оформя кюфтенцата). После с ръце се оформят топчета, кюфтенца или шницели. Сервират се върху листа от салата с резенчета лимон. Вкусни са, лесни за приготвяне (стават за около половин час) и са красиво червени.
Ако на някой му се занимава, може да ги панира и изпържи след оформянето.

Аз последния път сварих за много кратко лещата и булгура. Не съм запържвала/задушавала лука, чесъна и дом.пюре. Сложих ги сурови като вместо пюре, изполвах сушен накълцан домат.  А вместо кимион, сложих къри. Стана пак вкусно. Иска ми се да пробвам някой път само с накисване на лещата и булгура да приготвя кюфтенцата.

Кюфтета от леща с булгур

250 г леща
2 стръка пресен лук
1 голям стрък пресен чесън
1 ч. ч. булгур
4-5 с. л. галета
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. риган
1/2 ч. л. кимион
сол на вкус

1. Булгурът се накисва в купа с леденостудена вода за 30 минути. След това се отцежда добре. Лещата се сварява и се изплаква със студена вода. Изцежда се и се смесва с булгура.
2. Добавят се галетата и нарязаният на кръгчета лук. Посолява се. Ароматизира се с кимиона, чубрицата, ригана и наситнения, изпечен на сух тиган стрък чесън. Разбърква се и се оформят кюфтета.
3. Кюфтетата се подреждат в тава с незалепващо покритие. Пекат се 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Зеленчукови кюфтета с леща

300гр леща, накисната за 1 денонощие и изцедена добре
2 глави кромид лук настъргани на едрото ренде
2 настъргани картофа
100 гр брашно
1ч.л. кориандър
1/2 ч.л. кимион
1 ч.л. куркума
малко сол

Всичко се разбърква много добре и се оформят кюфтенца. Ако е течно, се прибавя малко брашно. Оставят се да се стегнат за 30 мин в хладилник и след това по рецепта се пържат. Но аз съм ги пекла, докато хванат златиста коричка. Ако ще се пекат, се добавя малко мазнина / 3-4 с.л. /. Може да се направи сос от задушени 2 скилидки чесън, 2-3 тънки резена джинджифил, които са нарязани на ситно и доматено пюре.

това е рецептата, но аз я правя с печената елда....А ти като не я харесваш, може би ще станат вкусни и със сурова.
Такива кюфтета съм правела и от леща и от просо.
Или смес от елда и леща, например.
Когато са лещени, вместо магданоз, обикновено слагам джоджен. Peace

кюфтета от елда
1 ч.ч. елда ;
2 ч.ч. вода ;

сол, черен пипер, кимион, щипка сладко къри ;

1 глава лук или 1 стрък зелен лук ;
1-2 моркова - настъргани или ситно нарязани;
магданоз;
2 супени лъжици зехтин /или растителна мазнина според препочитанията/- може и без никаква мазнина, особено ако има подготвен сос за гарниране.
2 яйца /за веганите- може и без тях-също става великолепно!/.

Елдата се сварява във водата докато зърната се разпукнат хубаво - 15-20 мин.
Когато поизстине, се пасира с малко вода без да се цели съвършено гладка смес. Добавят се подправките и зеленчуците, нарязани на ситно, всичко  - на вкус.  
Разбърква се добре и се оформят кюфтета като за скара, които се пекат около 60  мин. /може и по- кратко/ при 200С (аз ги пека върху хартия за печене)
Готовите кюфтенца могат да се полеят с някакъв сос с чесън или само с малко зехтин и счукан чесън.
Или  с крем от пасирани авокадо и тиквички

# 1 692
Фотина май ще правя хляб с квас,не мога вече...изтекоха ми лигите Simple Smile
Само да те питам нещо по това :
Цитат
А в буркана, от където съм изсипала кваса е останало по стените - това използвам за новия квас - пак брашно и вода, разбъркване, тензух и го оставям до сутринта и после в хладилника; меся през ден и хич не го гледам през това време...
значи слагаш пак толкова брашно и вода,но вече е готов само за няколко часа(от вечерта до сутринта,така ли?)И колко време може да издържи така в хладилника????И колко време преди да замесиш тестото е добре да го изкараш от хладилника?А колко пъти можеш да ползваш това останалото по стените на буркана,смисъл все някога е добре да го измиеш и да почнеш в нов,нали  Simple Smile
Да, пак толкова брашно и вода, аз слагам грахамово докато ми свърши пакета и после редувам ръжено за закваската. Да, вече втасва много по-бързо, защото буркана е пълен с гадинки   Laughing. В хладилника може да издържи много дълго, дори и да не го подхранваш, просто преди да пристъпиш към месене трабва да се изкара по-рано, да се захрани и затопли; но има вероятност да хване плесен в горната част на буркана.
Когато замесвам вечер не изкарвам предварително, защото цяла нощ има достатъчно време за втасване.
Много пъти, месец два, зависи, аз го сменям, когато в горната част започнат да се образуват плесени или не знам какво са там.. newsm78

# 1 693
Фотина -   bouquet
Имах да питам същите неща, които Норчи те е питала, затова няма какво повече да питам, остава да се пробвам с маята Grinning

# 1 694
  • София
Ако може рецептата за содената питка, че нещо не се справих.
И мога ли да сложа в нея подправки и семена?

Общи условия

Активация на акаунт