Веганството - да споделим опит 2

  • 105 436
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 1 905
  • Мнения: 19 993
Здравейте! Не мога да ви изчитам напоследък, но видях, че сте споменали събиране. Аз много ще се радвам, ако сме в София по това време.

Аз съм в много кофти настроение напоследък. Иде ми да се гръмна. Само проблеми  Cry Cry

# 1 906
  • Мнения: 682
Ехаа, ще бъде супер да си направим сбирка!

Вери, много ще се радвам да се видим на живо стига да ви остане време.. Hug

Моля ви кажете си мнението на продуктите на Aquasource?
Аз не обичам хапчета под каквато и да е форма, но днес в един нов здравословен магазин до нас се запознах с 2 майки, които само суперлативи наредиха... Дават на децата си и те самите пият.  Thinking
Единственото което ме накара да се замисля е, че водораслите доставят Б12. Обаче в този ред на мисли да се споделя, че изследванията на малката са по-добри, отколкото на нашите връстничета хапващи обилно количество месце и мляко....  Mr. Green

Cmilena, welcome in the club!

# 1 907
  • Мнения: 189
...що са тези врътки със сушенето на кваса, освен ако не се пътуване и да се пренася; така или иначе пак трябва да стои определено време накиснат и да се чака, допилнителна екстра сушене се прибавя  newsm78 newsm78 newsm78
...да има резон солта да пречи на гадинките, но от моята практика не наблюдавам такова нещо - като замесвам слагам и солта и си бухва добре  Peace Peace Peace


Fotinaklaros, blagodaria ti! Napravih, stanaha hubavi!
..сподели какви ги измайстори Wink

Soleil*, голям зор да те прочете човек #Crazy. Ами ако те успокоява и аз съм на вълни постоянно - ту имам крила да правя всичко с желание и да ми е хубаво, ту се забучвам в битовизми и разни задълбавания ....човещинка Cry Не се притеснявай и това ще мине  Hug Hug Hug

Cantariny, аз съм пила някои неща. И на малката съм давала зелена енергия за повдигане на хемоглубина. Само при нужда, когато усетя, че се разболявам и тогава пия за подсилване...

# 1 908
  • София
  • Мнения: 1 416
...що са тези врътки със сушенето на кваса, освен ако не се пътуване и да се пренася; така или иначе пак трябва да стои определено време накиснат и да се чака, допилнителна екстра сушене се прибавя  newsm78 newsm78 newsm78

fotina, това се прави, ако не искаш да правиш всеки път квас, ами си правиш много наведнъж, по-скоро спестява време в дългосрочен план; ако прочетеш на слънце и луна блога/сайта (не помня на кое от двете, поствах ги в предишната тема), там имаше подобно нещо за съхраняване - ако се направи по-голямо количество, му се добавя брашно, за да стане твърдо и си е описано как да се съхранява

# 1 909
  • Мнения: 1 849
Ето го сайта, аз не го бях чела: http://www.sunmoon.bg/index.php?page=bread_making_sourdough
Милена си го е обяснила страхотно   bouquet А метода на Фортина пък ми хареса с малкото врътня по подготовката  Simple Smile

Да ви питам дали сте правили и квас с нахут, този метод е познат за направата на Симиди-те?
http://www.libsu.uni-sofia.bg/Statii/hliab.html - не помня дали тук го пускахме

А взимали ли сте от готовия Сух пълнозърнест ръжен квас на Биоленд?  http://www.remcobg.com/product.php?cCat=25_26&id=174
Май някой питаше точно за него, за колко брашно е и как се приготвя.

# 1 910
  • Мнения: 189
...не искам да излиза като спор, но за последно коментирам и повече няма да пиша за квас....веднъж забъркваме, чакаме, месим, сушим и съхраняваме; после, за да използваме сухия квас накисваме и чакаме...къде е спестеното време  newsm78 или аз нещо не вдявам... Sad

...квас с нахут-брашното от нахут трябва задължително да е хубаво, най-хубаво ти да си го смелиш Peace

# 1 911
  • Мнения: 1 732
ето обещания резултат Grinning

тези са стриктно по рецептата на Щастливата Grinning
Сладките бяха не- ве -ро- ят- но  вкусни и ароматни!
поръсеното бяло отгоре е кокосово брашно. -за цвят  алюзия за сняг Winkаромат и вкус не даде.
не си спомям дали съм яла до сега такова вълшебство!
добре че поспрях, за  да снимам, че ги бяхме излапали почти мигновено.

направих втора порция:



Тук малко промених рецептата, като към оригиналната рецепта добавих пасиран банан, ванилия и съвсем малко елдено  +кокосово брашно и овесено мляко. поръсеното отгоре е пудра кафява-нерафинирана захар.
Рецептата ще си я имам вече в домашния рецептурник. Grinning Peace
ще варирам с канела, меласа, с добавки от брашно от бадеми, елда, кестени......
Щастливата,
благодаря за рецептата и за подробните напътствия! Hug
за мен бяха ценни Simple Smile

И да споделя опит с меленето на брашното.

Реших да купя амарант и да ми го смелят в магазина, вместо да вземам готово брашно.
взех го на доверие, без да проверявам пакета.

Оказа се обаче, че 1/3 от зрънцата бяха си останали зврънца
вече ще знам да проверявам предварително, а не после да се разхождам обратно за повторно мелене Peace

Soleil* ,
 прегръщам те  виртуално и те черпя с огромно желание да ти се посдлади настроението! Според мен няма човек, който да не изпада в подобни състояния.
Дано намериш бързо решението, което ще те разведри и ще ти вдъхне нови сили и простор на душата! Hug

Последна редакция: вт, 14 дек 2010, 20:48 от realist

# 1 912
  • София
  • Мнения: 460
  Фотина, права си за това.Едва сега се замислих. В статията за сухия квас не пишеше как става замесването и аз го правя по начина, описан в сайта който посочих. Напълно възможно е със сухия квас, като се разтвори, направо да се замесва тестото и да се остави да втаса. Това не съм го пробвала, но ми звучи разумно. Едва ли бабите са го чакали цяла нощ Simple Smile
Солей, сигурно е заразно. Да не би да се разпространява по въздушно капков път?!

# 1 913
  • Мнения: 415

Оказа се обаче, че 1/3 от зрънцата бяха си останали зврънца
вече ще знам да проверявам предварително, а не после да се разхождам обратно за повторно мелене Peace


Дам, ето това може би трябваше да спомена, но си мислех, че ще го правиш с амарантово брашно. Аз също имах амарант и го мелих бая старателно в нашата кафемелачка, която иначе е желязна, обаче в този случай излезе не чак толкова. Наистина една част си бяха останали зрънца, които в крайна сметка хрупкаха в бисквитите. Моят мъж каза, че му приличало на някаква Милка шоколад, който имало навремето, което било пукащ шоколад. Joy Все тая де, и така му харесаха, но с брашното са по-хубави според мене.

Реалист, страхотни вариации и допълнения си дала! Ще ги изпробвам и аз задължително. А иначе наистина не съм яла нещо /сготвено/ толкова лесно и просто и вкусно. А това се води и култовата храна на ацтеките.


Soleil* Heart Eyes и аз те прегръщам. Наистина и според мене всеки има такива моменти. Лично за себе си аз съм открила пътя, който води към елиминирането им /жалко само, че ми е трудно да го следвам Mr. Green/ - йога и самонаблюдение. То първото включва второто, ама според мене и само по себе си е страшно важно. Като се самонаблюдавам отстрани винаги изглежда различно. Мисля, че просто понякога прекалено задълбаваме в матрицата. И да ти кажа понякога си струва човек да се спре и да си каже: "Добре де, и какво толкова? Голям праз!"...

# 1 914
  • Мнения: 1 732

Моля ви кажете си мнението на продуктите на Aquasource?
Аз не обичам хапчета под каквато и да е форма, но днес в един нов здравословен магазин до нас се запознах с 2 майки, които само суперлативи наредиха... Дават на децата си и те самите пият.  Thinking
и аз съм била свидетел на такива майки, даващи дори на бебета под 1 годинка зелена енергия.
аз не бих дала такова нещо.

Преди да посегна към тези продукти, бих ги проучила основно.
Мен лично ме смущава начинът им на пласмент.
Имам непроверено инфо- че са забранени вече в Сърбия./ наскоро приятелка  ми каза/

# 1 915
  • София
  • Мнения: 1 416
  Фотина, права си за това.Едва сега се замислих. В статията за сухия квас не пишеше как става замесването и аз го правя по начина, описан в сайта който посочих. Напълно възможно е със сухия квас, като се разтвори, направо да се замесва тестото и да се остави да втаса. Това не съм го пробвала, но ми звучи разумно. Едва ли бабите са го чакали цяла нощ Simple Smile

точно баба ми ще питам, тя ми е обяснявала няколко пъти, но аз имам къса памет и липса на навици за записване, здраве и живот ще я посетя след две седмици и подробно ще я разпитам - но по някакви бегли спомени, тя също ми казваше, че като си приготвят квас наведнъж си го съхраняват на такива топчета; единият ми дядо е бил хлебар, но така и не го познавам, за да ми разкаже...

fotina, в големите количества е спестяването на време; за да стане мократа смес ти трябват дни, за да омекне сухият квас със сигурност не отнема толкова; пак ще кажа - хората хубаво са го написали, а и не само те, попитай по-възрастни баби покрай теб и те ще ти кажат

# 1 916
  • Мнения: 7 637
  Embarassed  моля за насоки къде е тази рецепта на Щастливата   Praynig Praynig
realist, потекоха ми лиги  bouquet

аз съм правила квас с нахутено брашно-много е успешен  Peace

# 1 917
  • Мнения: 415

Оригиналната рецепта е това - следвай точно и ще станат екстра, ще добавя и малко обяснения -

1 чаша амарантово брашно
3 супени лъжици мед
3 супени лъжици масло (заменяш с кокосово масло)

Специална забележка - няма никаква вода, само масло и мед.

Разтапяш маслото на котлона. Прибавяш меда и бъркаш, докато получиш еднородна смес.
В един съд изсипваш амарантовото брашно и го заливаш с приготвената смес от масло и мед.
Разбъркваш (омесваш) до получаване на хомогенна смес, веднага отбелязвам - не става въпрос въобще за някакво реално месене, то става почти веднага. Не добавяш нищо друго! То се получава една интересна смес, която по рецепта се разточва с точилка и се реже на формички. Аз правя така - получената смес я пльосвам върху тавата с хартия за печене отгоре и там я ръце я разстилам. Може и с точилка де, ама на мене ми е по-неудобно, а и сместта е една такава, че ми е по-лесно с ръце да я разстеля. Не мога да кажа колко точно тънко, половин сантиметър някъде и после с чаша отгоре правя самите бисквити (а с формички ще стане още по-красиво Heart Eyes), пъхам в загрята фурна отгоре и отдолу и след десетина минути са готови. Ще ги усетиш веднага как ухаят, то всичко започва да мирише страхотно. Според мене с меласа също ще станат страхотни, но примерно трябва да намалиш меда за сметка на меласата, че така ще станат доста сладки. Зависи колко сладко обичаш де. Иначе меласата и нея я прибавяш към маслото и меда и бъркаш да стане хомогенно.
Ти веднага като ги направиш ще видиш, че няма никаква тънкост и специфика - меда и маслото в едно, изливаш ги в амарантовото брашно, бъркаш го да поеме просто течността, слагаш го върху хартията за печене и там го разстилаш (с ръка, точилка - каквото ти е по-удобно. Ако е точилка - може би е по-добре да е влажна, за да не залепне по нея) и отгоре с формичките очертаваш самите бисквитки. Единствено с фурната внимавай, че докато се обърнеш и ще са готови, толкова бързо стават.  Hug

Mamagemelar, на предната страница беше:) Но не е моя, а на ацтеките:)))

Аз забравих също да пиша за продуктите на Аквасорс - личното ми мнение, с което, разбира се, никого не ангажирам, е, че са ненужни. Първо - ако човекът е жив и здрав, той определено няма нужда от тях. И второ - ако имунитетът му е паднал, има много други начини да му се помогне - народни, природни и...далеч по-естествени, лично според мене - и гладуване и соколечение, пък и билки и т.н. Знам, че аквасорс също е природно и т.н. - водорасли и други, обаче на мене нещо не ми се вижда много такова. Мисля си, че ако организмът има нужда от помощ някаква, то природата така го е измислила, че тази помощ под някаква форма да е близо до нас. Аз винаги на първо място се сещам за билките, но реално начините са много, не го виждам като даване на някакви добавки - течности, хапчета, пристигнали от другия край на света. А лично моите познати, които ползваха това нещо, имаха проблеми, когато спряха да го пият - май имунната система беше привикнала с този "подсилвател" и когато спряха да го пият - рязко спадна, почнаха веднага да боледуват и т.н. Тъй че аз не бих пила, а на детето съвсем. Rolling Eyes

P.S. Кантарини, на мене някои майки редовно ми ръсят суперлативи за месото. Laughing
Ама това не ме кара да му давам на детето. Hug
Мисля, че манията по тази продукти е покрай идеята за чиста, здравословна храна, която освен това е и супер скъпа. Те са супер скъпи, обвити в мистерия, тоест - дистрибуторската им част /едва ли не - достъпни само за определени/ и затова хората се подвеждат, че са супер чудо.

# 1 918
  • Мнения: 682
Те са супер скъпи, обвити в мистерия, тоест - дистрибуторската им част /едва ли не - достъпни само за определени/ и затова хората се подвеждат, че са супер чудо.

Далеч съм от мисълта да давам подобни продукти на детето. Начинът, по който говореха за зелената енергия например ми звучеше като агитация, все едно как до сега сме живели без тях и сме оцелели??? А интересно, всичко започна с една бисквитка, която отказах под претекст, че може да има млечни  в нея.... Исках вашето мнение, защото съм сигурна, че е безпристрастно.
Аз смятам, че всеки продукт, който е в шишенце колкото и натурален и здравословен да е... не е в естествен вид след като е преминал обработка.

# 1 919
  • Мнения: 1 849
Mamagemelar, благодаря за нахутения квас!    bouquet Май и аз натам ще се ориентирам.

Аз също не съм възхитена от Аквасорс, приятелката ми им е диструбутор, дава на детето си почти постоянно, ако не от едното, то от другото /и Коластра, и Зелена енергия, и др./ но някак не виждам да е много доволна от крайния резултат. Мисля си, че това е изкуствено поддържане, а не изграждане на имунитет и така организма се чувства излъган за истинското си състояние  Wink  Не произвежда имуноглобулини за да подсили имунитета, а му идват отвън...

Вери, би ли споделила какво даваш на Маги за обяд в училище сега зимата /беше казала че си носи в кутия/?   bouquet

Последна редакция: ср, 15 дек 2010, 17:23 от M_Nik

Общи условия

Активация на акаунт