ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 4

• 81 624
  • 929
  •   1
Отговори
# 180
kadri4ka, на мен след 6 месечното лечение с Лукрин ми направиха прегледа на 12тия ден, при положение, че и аз съм като тебе - с цикъл на 28 и повече дни. Понеже моя док не се занимава с инсеминации ме изпрати при негов колега, който от своя страна ми каза, че е безмислено да пробвам, единия яйчник не се виждал, бил усвоен (или нещо такова) от кистата, имало някаква киста на другия яйчник и ей такива страшни неща. Аз настоях и ни казаха да идем след два дни за инсеминацията...и всичко стана просто ей така, без други прегледи, без ни-що. Единственото което бях решила самичка, без да се допитам до док (само го информирах) е, че ще направя инсеминация на първия цикъл ако ще и каквото ще да е...ей така да си знам, че съм пробвала всичко, да нямам разни "ами ако...какво би станало". В последствие се оказа, че кистата или каквото се е виждало там е било жълтото тяло, яйчника...си е на мястото и двата са си на мястото и бебето е на лице (въпреки, че бременноста не беше от най-леките). Хайде стискам палци и да кажеш какво е станало  Hug

# 181
kadri4ka мен ме извикаха на 14-я ден, видяха фоликул и ме извикаха пак на 21-я ден да видят дали се е спукал
в крайна сметка стигнах до извода, че е безмислено да ходиш на 14-я ден да ти гледат фоликула, след като можеш да идеш направо на 21-я и да си платиш само един преглед, защото тогава ще видят или дали е имало овулация или дали има задържан фоликул или квото там си гледат
общо взето тия две посещения според мен бяха само да ми вземат повече пари за прегледите и спокойно можех да си мина само с едно на 21-я ден, когато слава богу вече видяха, че има т.н. жълто тяло  Crossing Arms

# 182
По - добре е да се отиде и на 14 ден ...нали трябва да се види дали има доминантен фоликул и после да се види, че го няма т.е. пукнал се е

# 183
Благодаря ви за отговорите  Hug Докато чакам да ми дойде и въпросния 12-ти ден, минах на вълна хранене. Търся инфо за храни, които стимулират овулацията. Та, ако някоя от вас знае нещо по въпроса, освен ограничаване на кафето и приемене на млечни продукти, чакам да сподели  Simple Smile

# 184
Записвам се, за да следя темата. При мен случая е по-тежък освен ендометриозата имах и миома, която махнаха с хистероскопия.

# 185
Здравейте, и аз се записвам да следя темата, защото имам ендометриоза и сега съм на етапа да чета в нета.
Та по този повод намерих това:
Лечение: Конкретното лечение за най-тежките случаи на ендометриоза е хистеректомията, при която се премахват увредените органи. Това обаче е сериозна хирургическа операция, която трябва да се извършва само в краен случай, когато заболяването е в много тежка форма и когато другите подходи са отпаднали.

Един от тези подходи е традиционните лекарствена терапия, която в общия случа се състои от лекарства за болка и потискане на естрогена, за да се намали ендометричното нарастване. Даваните лекарства са индометацин, ипуброфен, напрозин и даназол. Обаче те притежават странични въздествия, като атеросклероза, загуба на костно вещество, затлъстяване, едем, промени в размера на бюста, акне, окосмяване, горещи вълни и надебеляване на гласа.

Хормоните са друг аспект в конвенционалната терапия. Те се предписват за стимулация на забременяването с оглед забавянето и спирането на развитието на ендометриозата. Този метод също може да предизвика неприятни странични въздействия – депресия, болезнени гърди, гадене, увеличаване а теглото, подуване и мигрена.

Някои нови съединения, намаляващи болката и масата на ендометричната тъкан, могат да предизвикат по-малко странични въздействия. Това са гонадотропните хормонални съединения, които се предписват понякога под формата на инжекции.

Диета. Съществуват храни, намаляващи нивото на естрогена, а оттам и растежа на ендометричната тъкан. Повечето вегетариански храни с превес на соеви продукти, кълнове от алфалфа, ленено семе и бобови продукти са за предпочитане.

Друга стратегия е консумирането на храни, помагащи на отделянето на естрогена чрез чревния тракт. Храната с високо целулозно съдържание съдейства за това. Помислете си за периодично хранене с пълнозърнести храни и пресни плодове и зеленчуци.

Храната ви трябва да е бедна на наситени животински мазнини, като млечните и червените меса. И черният дроб може да помогне за намаляването на естрогенните нива. Затова е добре да се приемат храни, богати на витамин В-комплекс, като пълнозърнести и бобови храни, и да се избягва алкохолът, мазнините и захарта.

Добавки. Витамините и минералните добавки могат да са полезни за намаляване на възпалението. Препоръчителни добвки вклчват:

Витамин С – дозата се базира на чревнат толернтност на жената. Спрете точно преди получаването на диария.

Бетакаротин – 150 000 -200 000 IU.

Селен – 400мкг.

Витамин Е – 800-1 200 IU.

Употребявайте повече биофлавоноиди . Откритите в цитрусите, чесъна, лука и много други зеленчуци и плодове биофлавоноиди, са съединения, свързани функционално с витамин С. Освен останалите си полезни качества, те допринасят намаляването на кръвотеченията, укрепвайки капилярните стени. Специалистите препоръчват всекидневно да се приемат по 1000 мг биофлавоноиди под формата на подходящи таблетки от аптеката.

Билки. Билковите добавки действат подобно на витамините. Препоръчителни билки са кора от бяла върба и препарат предлаган от гинеколога от Орегон д-р Тори Хъдсън, съдържащ равни количества кестени, корени от глухарче, майчин лист и лечебен ясен. Препоръчителни дози – 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.

Терапия на Heller. Това е техника, подпомагаща за синхронизирането на телесната структура с дълбокото действие на тъкано ниво. При болните от ендометриоза се наблюдават мускулни спазми, които са една от причините за болката. Затова Heller work инструктира жените да отпускат мускулите си, за да облекчат симптомите. Тази терапия се стреми да създаде здравословен баланс между дух и тяло чрез усещането за дисонанс в телесната структура. Тя работи ежедневно за отстраняването на навиците, водещи до този проблем, и на емоционалните фактори, действащи върху женската психика.

Източна медицина. Жените страдащи от ендометриоза, могат да се обърнат към някои терапии, използвани в източната медицина. Един от подходите е намаляването на ендометричната маса чрез лазерна акупунктура. Други източни техники са свързани с използването на клизма или инжекции в ендометричния възел с корени от градински чай. Източните терапевти препоръчват въздържане от сексуална връзка по време на менструация, тъй като това причинява миграция на ендометрична тъкан в кухината на малкия таз и предизвиква енергиен дисбаланс. Те са привърженици на акупунктурата като начин за отстраняване на натрупванията в черни дроб, далака, сърцето, дробовете и бъбреците, за да може енергията да се движи свободно в тялото.

Някой пробвал ли е лечението с билки?

# 186
Здравей GeryD  wavey

Аз пих билки. Пих ги около 7-8 месеца, бях много стриктна...целия офис бях осмърдяла  Embarassed но за съжаление ефект нямаше.

Не прочетах 100% от това което си публикувала, но хистеректомията е крайно краен вариант за решаване на проблема, мисля аз  Rolling Eyes Промяната в начина на хранене може би по-скоро би повлиял за в бъдеще, но не и за кистите които вече имаш според мен де  Peace

# 187
имам въпрос към момичетата, чиито симптом е бил болката
как ви е боляло и къде?
сега ми мина втория цикъл след лукрина и на третия ден след като ми дойде така ме боля корема, че щях да умра направо  Cry ниско долу и яйчниците една силна болка, от която чак ми се повдигаше

# 188
как ви е боляло и къде?
сега ми мина втория цикъл след лукрина и на третия ден след като ми дойде така ме боля корема, че щях да умра направо  Cry ниско долу и яйчниците една силна болка, от която чак ми се повдигаше

Мен ме боля така, ама така ме боля ниско долу - яйчниците, че не само ми се повдигаше ами и ходех под прав ъгъл 4-5 дни. Мнооооого ме боля, ама мнооооого  Cry Пффффф само като се сетя и пак ми се повдига, пусто не родих нормално, че съм почти сигурна, че ме боля повече от нормалното раждане. Док каза, че било нормално....*баси не знам кое му е нормалното ама беше надявам се неповторимо изживяване  Cry

# 189
2-5 дена  Confused леле!!!
аз не трая веднага един нимезил и той ме отпусна след 2 часа
но и цикълът ми беше доста обилен и въобще се притеснявам, че одисеята с тая гадна болест една сега започва
чудя се тъй като преди нямах такива силни болки и болеста беше само по яйчниците, а тръбите бяха ок, възможно ли е да е поразила сега тръбите и затова да ме боли така  newsm78
направо не ми се мисли  ooooh!

# 190
Момичета много ми е притеснено , вече ми е 98 ден след последната трета инжекция декапептил и все още не ми е дошъл цикъла. Бях на преглед преди 3 дни и лекарката ми видя неспукан фоликул и ми каза, че той прави тези поразии. Сега ще пия дуфастон за предизвикване на цикъл.На някой случвало ли му се е така след лечение?

# 191
2-5 дена  Confused леле!!!
аз не трая веднага един нимезил и той ме отпусна след 2 часа
но и цикълът ми беше доста обилен и въобще се притеснявам, че одисеята с тая гадна болест една сега започва
чудя се тъй като преди нямах такива силни болки и болеста беше само по яйчниците, а тръбите бяха ок, възможно ли е да е поразила сега тръбите и затова да ме боли така  newsm78
направо не ми се мисли  ooooh!

И аз веднага пиех нимезил!
Според мен не е задължително тръбите да са запушени. МО ята ЕМ беше доста тежка и пак тръбите ми бяха ок !

как ви е боляло и къде?
сега ми мина втория цикъл след лукрина и на третия ден след като ми дойде така ме боля корема, че щях да умра направо  Cry ниско долу и яйчниците една силна болка, от която чак ми се повдигаше

моята болка беше много силна отпред в яйчниците и пробождаща в таза...тази в таза беше по болезнена ...ужас

# 192
  • София
GeryD , хистеректомията (премахването на детеродните огани) е най-крайният вариант като оперативно лечение. Тя се използва, когато ендометриозата е обхванала всички органи в малкия таз и когато става дума за запазване на живота. Такива случаи са много редки.
Едно време момиче беше пило билкови хапчета от САЩ. Бях си запазила линка, но сега не е пред мен, защото съм на работа.
Кой е източникът на публикуваната информация? Няма лошо да се храним така, че да не ни навести отново болестта...

# 193
GeryD , хистеректомията (премахването на детеродните огани) е най-крайният вариант като оперативно лечение. Тя се използва, когато ендометриозата е обхванала всички органи в малкия таз и когато става дума за запазване на живота. Такива случаи са много редки.
Едно време момиче беше пило билкови хапчета от САЩ. Бях си запазила линка, но сега не е пред мен, защото съм на работа.
Кой е източникът на публикуваната информация? Няма лошо да се храним така, че да не ни навести отново болестта...
Ето тук го намерих: http://www.lekar.bg/news-43/info-191/%D0%95%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0 … 0%B0%D1%82%D0%B0/
Не ми се пият повече хормони,  ooooh! толкова съм изпила до сега, че вече ми е писнало. Искам да пробвам нещо алтернативно. Така или иначе ще правя лапаро след 6 месеца, иска ми се до тогава да си почина от хормоните.
За момента дори не  ми се мисли за крайни мерки, като хистеректомия. Sad Защото още ми е много рано. Моля те, ако можеш да ми изпратиш линка на хапчетата на ЛС или тук, както решиш.

# 194
как ви е боляло и къде?
сега ми мина втория цикъл след лукрина и на третия ден след като ми дойде така ме боля корема, че щях да умра направо  Cry ниско долу и яйчниците една силна болка, от която чак ми се повдигаше

Мен ме боля така, ама така ме боля ниско долу - яйчниците, че не само ми се повдигаше ами и ходех под прав ъгъл 4-5 дни. Мнооооого ме боля, ама мнооооого  Cry Пффффф само като се сетя и пак ми се повдига, пусто не родих нормално, че съм почти сигурна, че ме боля повече от нормалното раждане. Док каза, че било нормално....*баси не знам кое му е нормалното ама беше надявам се неповторимо изживяване  Cry

И аз се подписвам с две ръце и под двете мнения! Същата гадост беше и при мен   #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт