ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 4

• 81 504
  • 929
  •   2
Отговори
# 120
Здравейте момичета,

Не знам дали е за хвалба или не, но вчера ми дойде - 42-ри ден след изтичане действието на последния, трети Лукрин. Струва ми се доста рано като чета, че на повечето им идва след 60-ти ден. Всичко изглежда постарому, с ужасните болки първи и втори ден, обилно и т.н. Сега чакам да свърши и хуквам при доктора за преглед.

Все пак ме интересуват мненията ви относно дните, малко ли са според вас или е нормално? Също така вие как точно броите, като имате предвид, че последния Лукрин ми го сложиха на 16 юни.

Kadri4ka,
kak mina pri lekarq, kakyv e syvetyt?  newsm78

Spored men, sled vsichkite mneniq na lekari i "symishlenichki", ne e syvsem vse taq dali 3 ili 6 meseca ti predpisvat, vse pak prekaleno sluchaino se mychim 2 pyti poveche vreme (az pone, ot stranichnite efekti). Zavisi ot stepenta ti na zabolqvane, serioznostta, sklonnostta pak da razviesh kisti sled tova. A i edva li nqkoi ima interes da ni "trovi" bezkraino.

I po taq logika sigurno e "normalno" da ti doide na kym 40tiq den sled 3 meseca hormoni, kolkoto e i "normlano" kym 60tiq sled 6 meseca. Ama kakto se vijda i ot "nepredstavitelnata" ni statistika tuk - "vsqka luda s nomera si"  Joy.

Ima referentni granici, no na men naprimer v edin stadii na lechenieto i zabolqvaneto mi kazvashe doktorkata pyrvo spored praktikata edno, sled pregled v sledvashtiq moment - malko po-drugo. T.e. neshtata si se menqt kakto si iskat. Ei go na, sega i vremeto kato se e podludilo pak i za 3 dni imame po + - 15-20 gradusa, to tqloto miloto ... Edno vreme na men taka kato smenqh klimata ot more na planina i obratno v grada mi zakysnqvashe sys sedmica, koeto si beshe chudo  #Crazy

A shto se otnasq do broeneto, Pet_ya, vchera lekarkata mi kaza, ot 6ti do 6ti - edin mesec. V kraina smetka den-dva - vse sa si dva meseca na kraq na primer Wink Inache az lichno bih go broqla taka - ako mi spre spreq/injekciqta na 1vi, pochvam da broq 2ri kato 1vi den ot "sled tova". V kraina smetka na 1vi oshte si se "trovila", za da go chislish i nego kym chakaneto. No ot druga strana e moje bi edno sys sprei i drugo - s injekiq. Nali tezi vashite "injekcii" deistvat zanapred, zashtoto sa i tolkova silno dozirani, dokato nashite spreyove deistvat po-skoro na principa "na den po lyjichka".

# 121
A sega nai-hubavoto okolo men tazi godina, mili devoiki!  Party

Vchera bqh na posleden profilaktichen pregled, predi da si zamina pak. Pochti mesec sled kato sprqh speq i, po vytreshno useshtane, predpolagam oshte tolkova, dokato mi doide za pyrvi pyt "sled tova".

Lekarkata me pohvali, che sega, sled 6te meseca lechenie-mychenie sys Synarel (operaciqta mi beshe na 29.01., a sprey-a ot 25.02. do 06.08.), sym izlekuvana izcqlo ot endometriozata i sym chisto-chistichka i ni kista, ni dqvol se vijda i na leviq, i na desniq mi front! Hug
Vse oshte si lichi, che ediniqt mi qichnik e bil po-uvreden, no v kraina smetka drugiqt veche raboti, a i ligavicata se syjivqva syvsem v ramkite na normalnoto. I spored neq syshto shte mi doide nai-veroqtno do mesec.

VSICHKO E SUPER !  Praynig  Laughing   bouquet

Po tozi sluchai izkazvam oshte edno ogromno BLAGODARQ na MBAL "Sv. Sofiq" i dr. V. Mazneikova   bouquet. Makar i tochno tuk da nqma koi znae kolko fenki, az dyrja da otbeleja, che tazi jena mi spasi, dai boje, bydeshtite deca  Grinning I, jivi i zdravi, nqkoi den sigurno shte umuvam kak da pytuvam zaradi neq do Sofiq, kogato im doide reda Laughing

I za protokola - za moq tejyk stadii na EM na moita "krehka" vyzrast, biva da chakam samo 2 meseca (a ne standartnite 90 dni, che i moje bi oshte, kakto kaza tq principno pri poslednata profilaktika) sled posledniq sprey. T.e., shtom sym go sprqla na 06.08., ako mi doide dobrovolno i ot samo sebe si do 06.10. - chudesno. Ako li ne, shte-ne-shte shte trqbva da mi doide sled kato pochna da piq hapcheta na 06.10.
Qvno opasnostta pri men ot obrazuvane na novi loshi chovecheta e prekaleno golqma  Rolling Eyes. Syshto taka ne mi pozvolqva nikakvi volnosti poveche, sirech da si jiveq "nenahormonena". Osven, razbira se, za dete. Inache dokato se usetq i "na ujkim si pochivam", i moje pak da mi porasne neshtichko. Predpolagam i zatova pozvolimata mi pochivka ot hapcheta e samo mesec, t.e. 9/1 (9 meseca gi piq, 1 samo pochivam). Qvno naistina ima razlika v moq sluchai i trqbva da se pazq mnogo.

Predpisa mi "Milligest" kato izkliuchitelno leki i 3-fazni, kakvito pak si pojelah. I nai-hubavoto v tehniq sluchai - ima gi i v Evropa  Sunglasses

I oshte neshto chudesno  Stop Pyrvite den-dva ne posmqh da vi se pohvalq, sakyn da ne razvalq magiqta, no veche nqkolko dni podred se naspivam i daje pochnah kato predi da se sybujdam trudno (a ne obratnoto). Chudo i polovina  Whistling Ta dori i s tezi minus (prekaleno) mnogo gradusi navednyj tezi dni si mislq (nali sme ot polojitelniq otbor tuk ;p), che vsyshtnost ostatychnite mi goreshti vylni nqma da sa chaak tolkova losho qvlenie kato za idvashtata esen   Wink

Dano pomognah i az s uchastieto si tuk dosega. Obeshtavam da prodyljavam da vi sledq i sym vi syshto mnogo blagodarna za pomoshtta i bezuslovnata vi podkrepa vi prez tazi tejka godina   bouquet

Taka che, devoiki, KEEP WALKING  Peace

# 122

Spored men, sled vsichkite mneniq na lekari i "symishlenichki", ne e syvsem vse taq dali 3 ili 6 meseca ti predpisvat, vse pak prekaleno sluchaino se mychim 2 pyti poveche vreme (az pone, ot stranichnite efekti). Zavisi ot stepenta ti na zabolqvane, serioznostta, sklonnostta pak da razviesh kisti sled tova. A i edva li nqkoi ima interes da ni "trovi" bezkraino.

Принципно, има интерес. Фармацевтичните фирми. Които работят заедно (обикновено "в комбина") с лекарите. Макар че в случая според мен става дума за друго: наистина много лекари чистосърдечно смятат, че колкото повече, толкова по-добре - така са учили, обаче според последните западни изследвания (с които не всички лекари у нас са запознати) няма статистически значима разлика в процента рецидиви след 3 или 6 инжекции (разлика между 3 и без хич има, естествено!). Да не плаша, но по-възрастните от нас могат да изпаднат и в необратима менопауза от това агресивно "потискане на яйчниците"... Всеки си решава явно сам, понеже нито лекарите са единодушни, нито медицинските традиции по света - аз сложих 5 инжекции, напреки на лекаря ми, и доста съжалявам - явно просто силно се повлиях, и дълго ми държа. Моя близка пък сложи самоотвержено 6 золадекса, и въпреки това кистите бързо рецидивираха...

Аз бях четвърта степен (с много сериозна ситуация), но не ми казаха, че броят на инжекциите зависи от степента, а по-скоро от "повлияването" след първите 2 инжекции. Каква е склонността да развиеш пак кисти никой лекар не се наема да прогнозира - поне аз не съм срещнала такъв.

# 123
  • София
всичко е много индивидуално, имам 2 приятелки, които са лекували ендометриоза след 6 инжекции Золадекс преди 10-тина години, имат си дечица и вече 10 г. никакви проблеми

и аз като вас се страхувам да не ми се падне "глуха акула или свирка без топче" и да получа пак кисти, ама каквото - такова, ще го мисля по-натам. имах известни колебания дали да не сложа 4 инжекции, предвид, че съм 2 ра степен, а и се повлиях още от първата инжекция, но в крайна сметка реших, че съм заложила на Карагьозов от самото начало, много му вярвам, не ме е подвел за нищо досега, а той беше категоричен, че вероятността да се излекувам е 85% е при 6 бр. при Золадекс, за мен това е добър процент. предвид и че лечението ми понесе много леко, не се замислих повече.

скапана болест си е, ама има къде по-скапани, така че, здраве да е  Peace

нелита, къде пише за тези последни изследвания, че 3 и 6 инжекции е едно и също? на няколко пъти го споменаваш и просто ми е интересно? в Бг има и добри лекари, Слава Богу, много ходят на квалификационни курсове и семинари, четат и се развиват, не вярвам, ако има толкова сериозни доказателства за тези твърдения, на някои от добрите ни доктори те да не са известни.

# 124
в Бг има и добри лекари, Слава Богу, много ходят на квалификационни курсове и семинари, четат и се развиват, не вярвам, ако има толкова сериозни доказателства за тези твърдения, на някои от добрите ни доктори те да не са известни.

на някои от добрите лекари им е известно!  На мене лично док ми е казал , че за жена която цели забременяване , 6 инжекции са по-лош вариант от примерно 3 бр.
първото ми лечение беше с 6 инжекции и скоро след възстановяването  на цикъла имах нова ЕМ киста. След последното лапаро не съм провеждала лечение ...

# 125
Някой може ли да ме посъветва колко инжекции да си бия Лукрин? Доктора ми назначи 4 лукрина а може от финансова гледна точка ако искам и 6 сега не знам какво да правя дали 4 или 6 инжекции. Моля някой да ме посъветва.  baby_neutral
аз не бих сложила повече от 4 !

# 126
  • София

на някои от добрите лекари им е известно!  

не всички целим забременяване.
и изобщо такива крайни позиции за нещо, за което и медицината няма 100% отговор са смешни и не разбирам какво целят.
ако си избал доктор, на когото вярваш отиваш и правиш каквото ти е казал той, а не каквото ти е казала Роси от форума, нали?

# 127
относно броят на инжекциите - нистина е строго индивидуално и лекарят би трябвало да предцени
при моя приятелка сложиха 3 инжекции и ги спряха, защото лигавицата на матката й беше доста изтъняла и яйчниците се бяха подтиснали доста
но при мен след операцията веднага се появи нова киста и сложихме 6 инжекции и след тях кистата си остана, така че всеки случай е индивидуален и всичко си зависи до човека
само да добавя приятелката ми беше с 4 степен ендометреоза, а се повлия по-добре от инжекциите
аз бях с трета степен и ми се струва, че все още не съм се излекувала

първата ми менструация след лечението продължи 8 дни, като преди това нормално ми беше 7 дни
разликата е в това, че само два дни ми беше обилно, а преди поне 4 дни имах силто течение
сега правя тестове за овулация и другата седмица съм на преглед, за да видим, дали има овулация и дали кистата ми расте
последно беше около 2 см
надявам се да не порастнала  Sad

# 128

на някои от добрите лекари им е известно!  

не всички целим забременяване.
и изобщо такива крайни позиции за нещо, за което и медицината няма 100% отговор са смешни и не разбирам какво целят.
ако си избал доктор, на когото вярваш отиваш и правиш каквото ти е казал той, а не каквото ти е казала Роси от форума, нали?
никой не си налага мнението! Всеки сам решава за себе си ,заедно със своя док!
Мисля ,че тук обменяме някакъв опит .
Кои позиции са крайни? Като вярваш на даденият доктор,  ДА правиш това което той ти е казал . Не е нужно в такъв случай да четеш мнението да Роси от форума .

Последна редакция: сб, 04 сеп 2010, 21:28 от rossy-pm

# 129
Здравейте мацки  Hug

Айде и аз да се запиша тук...не съм ви чела много назад, но в моментите в които имам време преглеждам.

Писна ми вече на мен с тая ЕНДОМЕТРИОЗА  #Cussing out

Поставиха ми диагнозата преди около 3 години. Имах ужасни болки и не можех да забременея. Махнаха кистата (7см) с лапароскопия, после имах 6 месеца лечение с Лукрин. Първия цикъл ми дойде около 60 дена след последната инжекция. На първата овулация направихме инсеминация и чудото стана, НО преди седмица отново се е появила тъпа киста на другия яйчник. Според док, на който аз безрезервно вярвам 80% е същата киста  #Cussing out #Cussing out #Cussing out Ще пробваме с противозачатъчни, ако ве пак не е такава киста, ако не се повлияе от тях - лапароскопия. Нооо мен пак ме боля доста и...пфффф писна ми  #2gunfire

Айде наоплаквах ви се, сега се връщам да чета  Tired

# 130
  • Варна
Противозачатъчните няма да помогнат, ако кистата е ЕМ, след спирането им, по-вероятно е да нарастне много повече (така стана при мен) Най-голям шанс за забременяване/излекуване дава качествената лапароскопия, под качествена имам предвид, всичко да се изреже максимално - мое мнение

# 131
преди седмица отново се е появила тъпа киста на другия яйчник. Според док, на който аз безрезервно вярвам 80% е същата киста  #Cussing out #Cussing out #Cussing out Ще пробваме с противозачатъчни, ако ве пак не е такава киста, ако не се повлияе от тях - лапароскопия. Нооо мен пак ме боля доста и...пфффф писна ми  #2gunfire

Аз веднъж имах киста на лекувания яйчник , която беше 3см , наболяваше ме , но се оказа фоликулярна , защото след оргамерила изчезна. дано и твоята да не е ендометриозна  Hug

# 132
Дам и ние с док се надяваме да е фоликулярна, иначе ако е ЕМ няма да се повлияе от хапчетата и док ще види, че се увеличава  Tired

Момичета мерси за включването Hug, така някак си не се чуствам сама въ всичко това  Peace

# 133
Дам и ние с док се надяваме да е фоликулярна, иначе ако е ЕМ няма да се повлияе от хапчетата и док ще види, че се увеличава  Tired

Момичета мерси за включването Hug, така някак си не се чуствам сама въ всичко това  Peace

Hug разбира се ,че не си сама !

# 134
Здравейте момичета,

Не съм писала отдавна, но искам да се отчета. След първата неуспешна инсеминация се сдобих с еднометриозна киста по данни на видиозона на десния яйчник.

Просто вече ми идва да се гръмна

Общи условия

Активация на акаунт