Диня,но...българска

  • 13 308
  • 65
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 60
Ще ме прощавате, но това за инженктирането на урина в дините е меко казано "градска легенда"/защото ще е грубо да кажа, че е "глупост"/. Баща ми отглежда бостани  с дини и пъпеши от 25 години и му помагам в това от дете.  Нескромно мога да кажа, че имам информация от кухнята на нещата.  Българските дини са с лошо качество в последните години, защото на нашия пазар се продават заразени семена,  а пестицидите са със съмнително качество. Освен това масовия внос на тези плодове от южните ни съседки разколебават сериозните земеделски производители да садят точно тези култури.

# 16
  • Мнения: 202
tivia,чувала съм за тези ''добавки'',а дали е истина не мога да кажа... Аз просто искам отново да усетя онзи сладък,кристален вкус на истинска българска диня,а не на вносни боклуци лишени от какъвто и да било вкус и аромат...

# 17
  • Мнения: 1 997
Е каква е идеята за урината?
Обогатява вкуса или я прави по-сладка?
Не намирам логика никаква.

# 18
  • Мнения: 9 442
тор е, като се инжектира в тях по-бързо растат. Прави се до дръжката. И не е мит, съседите го правеха.
enimna, в лехите са си живи отпадъци, тор е когато престои да угние ,както другия оборски тор.  Който пък е по-силен от химическите препарати за торене - преди години занесохме за проба зеленчуци - от две места в градината - едните с оборски тор само, уж чисти, за нас; другите - наторени с химията. Оказа се, че онези с оборския тор имат два пъти повече нитрати от другия и от тогава не додирям толкова на пазарската стока.

# 19
  • Варна
  • Мнения: 208
_KIARA_ една от майките, от нашата отчетна тема, е производител на дини  - от Свиленград. в момента са на една от Софийските зеленчукови борси, но коя ли беше  newsm78 Доста от отчетните ни мами, ходят при тях, да си купуват дини и са много доволни. Момичето с такъв ентусиазъм разказва за отглеждането им  Crazy Ако искаш - пиши на лични  Wink
Аз лично не съм им пробвала дините, защото Варна им идва далече и не носят насам. Но ако бях в София, само от тях бих пазарила  Grinning така да се каже, почти съм участвала в отглеждането им  Peace

# 20
  • Мнения: 431
На мен пък дините винаги са ми сладки и вкусни Simple Smile Предпочитам да купувам на парче, за да си ги избирам... и обожавам аромата на диня, докато я разрязваш, ммммм Simple Smile Та с други думи съм си доволна...  Rolling Eyes


Иначе аз живея в кв. Гео Милев в София и тук има на едно място една палатка, в която се продават само дини и пъпеши. Очевидно е частен производител, но не съм му ги пробвала.  Rolling Eyes

# 21
  • Къде ли не
  • Мнения: 809
Пепчо, ти пък сега ме уби! А аз вземам за децата всичко от баба на село, защото използва само изгоряла оборска тор!

# 22
  • Мнения: 2 152
Ново 20,това за първи път го чувам,но не се учудвам.

# 23
  • Мнения: 9 442
Има лаборатории, в които проверяват.  Всеки може да занесе 2 чушки, 2 домата или каквото иска да му го изследват за нитрати.

enimna, ние се усъмнихме преди години, затова занесохме и такива за проба. Закарахме обгоряла вече тор на градината, която гледахме (свекърите де, утрепала съм се, аз съм само по прибирането  Blush) и  тъй като беше доста, стовариха я до черешата - съвсем млада, дала плод само 2 години. За 1 месец съвсем изсъхна дървото. Вярно, че там беше много като количество, но факт е, че е силна.

Ама хората го правят от десетки години това и нищо им няма пък, затова писах, че не е за шашкане. При нас още се тори, макар и в минимални количества вече.

# 24
  • Мнения: 202
Пепчо,навремето и моята баба тореше с оборска тор, но тя беше угнила,т.е престояла мин 1 год и честно да ти кажа ужасно се съмнявам при използвана такава /угнила тор/ да има каквито и да било нитрати.

# 25
  • Мнения: 28 618
Пеп-чо, не става въпрос за торене, а за третиране на самия плод с урина, за да узрее по-рано.
Едно време го правеха, не знам дали и сега. Вкъщи по традиция дини не се ядат преди сезона.
И да, старите истински дини ги няма вече (освен в частните дворове). На пазара всички са присадки на тикви и кратуни.

# 26
  • Мнения: 9 442
Пепчо,навремето и моята баба тореше с оборска тор, но тя беше угнила,т.е престояла мин 1 год и честно да ти кажа ужасно се съмнявам при използвана такава /угнила тор/ да има каквито и да било нитрати.
Защо тогава се използва  оборска тор щом е толкова безвредна? Ако няма нищо в нея какво ще стимулира тя?
Ами провери в лаборатория, аз не ти говоря за съмнения, говоря ти за факти, които бяха изразени в цифри.

Радост, тези дини, които ги отглеждат за продажба в големи количества - не става въпрос за дребни собственици, дето са им излишни 10 дини и отиват да ги продават, открай време си ги присаждат на кратуни и тикви, защото корените и зелената маса са по-издръжливи на жегата и задържат влагата от поливането. Още преди 24 години хората в Плодовитово, които отглеждаха за пазар - пак казвам, става въпрос за оранжерии, правеха разсад от едните + дини. Това съм го правила тогава, а те кой знае от кога са го правели.  Това, че тези на пазара са "тиквени" е  стара работа.

# 27
  • Мнения: 5 001
Пеп-чо, не става въпрос за торене, а за третиране на самия плод с урина, за да узрее по-рано.
Едно време го правеха, не знам дали и сега.
и СЕГА СЕ ПРАВИ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ...А тук казват,че е мит,щото ТЕ(дребни производители...примерно....не го правят!)
Абе и моите родители,дето си отглеждат бостан не го правят,мА то е щото не продават,а цялата продукция си е за тях самите....

тор е, като се инжектира в тях по-бързо растат. Прави се до дръжката. И не е мит, съседите го правеха.
 
Точно така си е! И до ден днешеН си се прави тоз номер......

Последна редакция: пн, 19 юли 2010, 22:16 от TheNMaster

# 28
  • Пловдив
  • Мнения: 18 386
е от къде намират толкова много урина
явно пикаят в шишета  ooooh!

# 29
  • Мнения: 28 618
... открай време си ги присаждат на кратуни и тикви, защото корените и зелената маса са по-издръжливи на жегата и задържат влагата от поливането. Още преди 24 години хората в Плодовитово, които отглеждаха за пазар - пак казвам, става въпрос за оранжерии, правеха разсад от едните + дини. Това съм го правила тогава, а те кой знае от кога са го правели.  Това, че тези на пазара са "тиквени" е  стара работа.

Не знам от сорта на дините ли е, или от сорта на тиквите, но вече ги няма едновремешните дини - тъмнозелени и с тънки кори, а вътре - червени като кръв. И много, много сладки... Сегашните са едни огромни, тежки и с много дебели кори. Под 7-8 кг диня рядко намирам. Половината се изяжда, половината се изхвърля под формата на кори.  Tired
За тези от Любимец и Харманли говоря, други няма май в наше село.

Общи условия

Активация на акаунт