Деца с увреден слух - 9

• 196 455
  • 622
  •   1
Отговори
# 330
а това изследване БЕРА 100% ли е вярно?Продължавам да мисля че греши,при условие че показва че детето има социално адекватен  слух,все още не знам каква е причината че не чува детето ми.Така и не ни каза др.ДОНЧЕВ СЕГА КАКВО ДА ПРАВИМ  КЪДЕ ДА ХОДИ Sad

# 331
  • България
Здравейте,имам съмнения че дъщеря ми не чува.Тя е почти на два месеца,има синдром на Даун и има вероятност да има проблем със слуха.Записах час при др.Дончев във ВМА,казаха ми че прегледа е 30 лева,въпросът ми е това аудиометрично изследване минава ли по здравна каса или се заплаща и каква е цената,по телефона бяха доста лаконични и общо взето нищо друго не ми казаха.

# 332
Привети! Аз не съм писала от много години и ми е драго да видя, че все още я има темата.

Питам от името на приятелка от Израел. Не са й дали дистанционно за н5 заедно с процесора. Карат я да си го плаща отделно. Това практикува ли се в България?

# 333
Здравейте !

Синът ми е на 13 години със слухови апарати, но днес на рутинна аудиограма ни препоръчаха да се заинтересуваме от VIBRANT Soundbridge - имплант на средно ухо от фирма Ме-дел.

http://www.medel.com/children-soundbridge-how-vsb-works/

Има ли деца в България с такива импланти, по-добре ли се чувстват в сравнение със слуховите апарати? Всякаква информация по въпроса ще ми бъде от изключителна помощ.

Благодаря ви !

# 334
mima28 какво точно му има на твоя син и защо ти препоръчват този имплант ? Какво показва аудиограмата му и как се справя с апарати?

Момичета искам да ви попитам до кога се явявате на ТЕЛК ? Сина ме все още не говори идеално , но говори , чудя се дали има смисъл да се явявам на ТЕЛК ?

Последна редакция: ср, 13 фев 2013, 14:19 от veni-b

# 335
Здравейте на всички участници във форума!
Радвам се, че ви има и че има място за подкрепа и споделяне между родители на деца с увреден слух.
Дъщеря ми е на 6,5г., след потвръдени Аудиометрии от ИСУЛ и ВМА и е диагностицирана като "тежко" чуващо дете.
От 2 месеца е с апаратче на всяко ухо и се приспособява много добре, за разллика от мен. Все още ми е трудно да спря да се обвинявам и да обвинявам.
От тази седмица започваме и посещения в Яника (слава богу, че има хора като Таня! прегръщам я и целия екип)и постепено навлизаме в заплетената мрежа на грижи и помощ за нашите деца.
Имам много важен въпрос и моля да споделите опит. Предстои ни записване в 1ви клас, а все пак изоставане си имаме, да речем речево с около 1,5г. Имам голямо желание, въпреки това да се запишем в 1ви клас. Знам че ще е много трудно и за нея и за мен. Бихте ли споделили, как се случи с Вашите деца?
Моля също мами от София, с деца на "нашата" възраст да ми дадат възможност и се свръжем, запознаем и т.н.

# 336
  • bulgaria
Запиши я смело. Вероятно ще изостава малко с материала, но с помощ от учителите и повече занимания всичко ще се подреди и детето ще навакса. Тя не е глупава, а просто е пропуснала малко информация заради намаления слух. Не я третирай като различна. Успех и вярвай в детето си Hug

# 337
Здравейте Simple Smile Искам да ви попитам дали случайно някой има книгата Кохлеарна  имплантация на Неда Балканска снимана на компютъра?Благодаря Simple Smile

# 338
  • Варна
Момичета ,на 31,5 сме на скенер и Бера във ВМА.Живо ме интересува реда по който се случват нещата и най-вече със упойката-каква обща упойка слагат?Тестват ли първо детето,как се случва всичко това .Сутринта в 8 гладни,жадни ,но дали ще чакаме с часове за да ни изследват?Малкия  ще се изнерви и ще има да реве...

# 339
  • София
Имам много важен въпрос и моля да споделите опит. Предстои ни записване в 1ви клас, а все пак изоставане си имаме, да речем речево с около 1,5г. Имам голямо желание, въпреки това да се запишем в 1ви клас. Знам че ще е много трудно и за нея и за мен. Бихте ли споделили, как се случи с Вашите деца?
Моля също мами от София, с деца на "нашата" възраст да ми дадат възможност и се свръжем, запознаем и т.н.

Здравейте, отдавна не съм писала, не ми остава време, а и моята госпожица вече започва да излиза от детската група.
Взимам повод от поста на Iyv - моят опит от училище е, че е твърде трудна учебната програма за всички деца, а пък за тежко чуващите поне 2 пъти по-трудна. Разбира се, по мое мнение най-доброто е интегрираното обучение, но трябва да има готовност за всякакви изненади и трудности. Аз бих казала, колкото по-късно тръгне на училищ едно дете с увреден слух, толкова по-лесно ще се справя с информацията. Но не може да се отлага започването на учлище, затова може би едно компромисно решение е отлагане с една година и започване на първи клас вместо на седем на осем години. Все пак има редица процедури за това отлагане, и ако не сте ги започнали, а сте записали детето вече, то тогава се заемете с въпросите около ресурния учител още  от сега.
Iyv, моята дъщеря е на 15 г., ученичка е в 9-ти клас, учи в професионална гимназия вече. При нея увредата на едното ухо е средна, а на второто се доближава до тежка слухозагуба. Носи непрестанно два слухови апарата. Ние сме от София, така че ако прецениш, че бих могла да съм ти от полза за съвет, моля напиши ми "лично съобщение".

И, да споделя - онзи ден ходихме на консултация във фирмата, от която са нашите слухови апарати. Това беше по повод обучението на персонала там за ползване на нова апаратура. Специализирана техника и софтуер за проверка на настройките на слуховите апарати. Доколкото ни обясниха, за сега в България само в тази фирма има такава апаратура. С нея могат да се проверяват всякакви видове и марки слухови апарати и е ефективно при деца, защото се измерва въздействието на апарата върху тъпанчето. Нашите апарати са Phonak, а фирмата представител в България е Славина (http://www.slavina.com/ ), както повечето от вас знаят. Сигурно и други от списващите в темата са били на тези консултации и могат да споделят впечатления.

# 340
Здравейте, мами! И аз като вас съм родител на дете с увреждане, но не такова на слуха. Поводът да се обърна към вас е свързан с курсова работа, която разработвам като част от обучението си по специална педагогика. През последните няколко дни прочетох доста неща във вашия форум. Темата, която ме интересува е свързана с интеграцията в масовото училище. Моето дете също е ученик в такова, и се води интегрирано (поне на хартия). Наясно съм с проблемите, които касаят неговия тип затруднения, но това, от което нямам никаква представа, а би ми се искало да науча, е свързано със спецификата на интеграцията на деца с увреден слух и по-специално на онези, които са с кохлеарни импланти. От нещата, които прочетох във форума, си съставих впечатлението, че всички вие сте интелигентни и изключително отдадени на децата си личности. Наясно съм също, че част от специалистите имат позиция, която невинаги съвпада с тази на родителите. В същото време ми е пределно ясно, че няма специалист, който така дълбоко да познава децата с които работи, както го прави един родител. Интуицията на човек, който се намира в постоянна и силна връзка със своето нуждаещо се от помощ дете, му позволява да е максимално точен в наблюденията и преценките си, да е наясно с неговите желания и потребности.

Моля, ако някой има желание, нека ми пише на лични. Интересува ме всичко, което е свързано с интеграцията в масово училище на дете с увреден слух. Нямам нужда, нито възнамерявам да споменавам някъде нещо от конкретиката на случая – имена на деца, родители, учители, специалисти и прочее (не е нужно да ги споменавате). Обещавам ви пълна конфиденциалност. Това, което ми е необходимо е пол, възраст (клас) и дали училището е в по-голям или по-малък град (или пък село, ако има такива случаи). Всичко това е с цел да се ориентирам, а не защото смятам да правя описания на случаи, пък било то и без споменаването на конкретна информация. Идеята на работата е да бъде обобщен поглед върху интеграцията, а не някаква статистика или разглеждане на отделни случаи. Акцентът е върху институцията и мерките, които тя трябва да предприеме, за да бъде по-полезна спрямо потребностите на интегрираното дете. Моля, разкажете ми както намерите за добре за всичко, което според вас е важно  - напр. как се справя детето в клас; какви са отношенията му  масовия учител, съучениците му, ресурсния учител; има ли други специалисти, които работят с него на територията на училището; как съвместява работата с външни специалисти с училищната подготовка; как виждате трудностите – повече вследствие на затрудненията на детето или повече вследствие на нереформираната система, която не успява (или не се старае достатъчно) да го подпомогне; от какво сте доволни и от какво не; какво според вас трябва да се промени; и т.н. Ако пък смятате, че тези теми са обсъждани на друго място, което не съм открил, моля да ми изпратите връзки.
Предварително ви благодаря и ви желая успех!

# 341
  • В една Дупка.
Здравейте, и аз отдавна не съм писала и чела тук...
Искам да напиша моето мнение по въроса за отлагането в 1 клас.
 Всичко е строго индивидуално, много зависи от речевия запас и слуховото внимание на детето. Аз отложих моето дете, и нито за миг до момента не съм съжалила. Материала е труден , особенно от 3 клас нагоре, и в един момент се усеща разликата...колкото и да не ни се ще да я има. Детето така и така не може да се справя само, поне му отложете тормоза. Wink А и вашия.
И по повод Различието, има го, ще го има и винаги ще са различни. Социалната ни система и интеграцията все още са на такова ниво, че в по-късен етап се усеща. Когато поотраснат ще го разберете. Не сега, когато е до полата, и вкъщи се самоуспокояваме с близки и роднини. Сори, но това е истината.

# 342
Благодаря Ви за мненията!  bouquet
Милена, с радост ще се свържа с Вас, ще ми е много полезно да чуя мнения на хора, които са минали по този път. Hug
Буба, не мога да сравявам - аз реших да запиша моето дете в 1ви клас, защото иначе със сигурност ще съжалявам. Може и да не е най-правилното решение, но това за момента ми се струва подходящо. Детето ми е будно, живо, любопитно...... също като връстниците си, отлично организирирано и самодисциплинирано. Да, не чува достатъчно.....но така ще е занапред. Ще трябва да се справя не самов 1ви, но и в 12тиклас и университет после.... Praynig
Хайде, благодарско за информациите,
Успех на всички и да вярваме в нашите прекрасни деца - те могат повече отколкото си мислим
 Hug

# 343
  • Враца
Здравейте, нашето съкровище е на 1,6 год. и на 17.06 живи и здрави ни предстой операция за поставяне на КИ в ИСУЛ. Тя е с двустранна пълна загуба на слуха. В момента носим слухов апарат, но ефектът му е нулев /както ни бяха й казали/. Трябва да изберем на коя фирма КИ ще сложим. Моля за помощ - какви са разликите, с какви са вашите деца, доплаща ли се и т.н.

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 12:55 от eli_mon

# 344
ЗДРАВЕЙТЕ   искам да попитам   следните неща
колко време след операцията на КИ  се стой в  болницата и  задължително ли е косата да е вързана за да се  улавя сигнала ако се сложи   под спусната коса вижда ли се (питам   по ред причини)

Общи условия

Активация на акаунт