Отговори
# 75
И мен отдавна ме вълнува този въпрос, кога точно трябва едно дете да тръгне предучилищна.

Дъщеря ми сега е на 4ри години, и по тази логика следващата вече трябва да е записана.
А защо да учи едно и също 2г.?
Детето може да се запише първи клас и на 6г.
Или може да тръгне на предучилищна на 6г и да се запише на 7г. Това би трябвало да се остави за решение на родителите, а не да се налага от правителството.

# 76
А какво представлява тази предучилищна да не си седят по столчетата и да зубрят по цял ден все пак са деца нашия става на 5 една през декември.
Не, не седят по цял ден на столчетата и не зубрят. Имат си програма, по която учат. Такива програми имаха още в 1-ва група. Предучилищната на 5 години не е с нищо по-различна от тази на 4, да речем. Просто на 5 годишна възраст вече детето се води предучилищна.
Обикновено учат предиобяд в учебните книжки, следобяд учат малко, а понякога не учат, а само играят.
Аз съм против задължителното тръгване на децата на 5 год. възраст на градина по принуда.

# 77
  • София
Предучилищна - в годината, в която навършват 6.
Училище - в годината, която навършват 7.

# 78

Не учат едно и също. Учат различни неща.
По книжарниците има учебници (Моливко, Ръка за ръка) може да ги разгледаш и да видиш.

# 79
  • Бургас
Наистина няма разлика за дете което си ходи на градина.Дори на дъщеря ми и беше по-интересно когато учеха по учебниците.Но и аз споделям това мнение:
Цитат на: джоджо
Толкова малко човек е дете,а поне седемдесет възрастен,не трябва ли да сме по търпеливи тогава?
Като гледам има родители емна ли децата да пиша,да четат,на школи разни
И се хвалят:моето дете няма време за глупости.
Ако питаха мен,децата щяха да тръгват на училище на 10 години,на 16 да избират гимназии,а на 20 да стават пълнолетни и пълноценни хора с права и задължения.
И никакъв брак до навършване на 24-25 години,да не говорим за деца.
Защото човек когато е млад е сприхав,и иска всичко да става сега веднага.
Когато го обрули малко живота и види различни ситуации си дава сметка,че е можело и иначе.

# 80
  • Варна
Предучилищна - в годината, в която навършват 6.
Училище - в годината, която навършват 7.

На същото мнение съм, то не им остана детство на децата

# 81
  • в здрача
И мен отдавна ме вълнува този въпрос, кога точно трябва едно дете да тръгне предучилищна.

Дъщеря ми сега е на 4ри години, и по тази логика следващата вече трябва да е записана.
Детето може да се запише първи клас и на 6г.
Или може да тръгне на предучилищна на 6г и да се запише на 7г. Това би трябвало да се остави за решение на родителите, а не да се налага от правителството.

Ако не е ходила на градина, записваш детето в началото на годината, когато навършва 6 в предучилищна към избраното училище. Предучилищната в училищата е половин ден. В училището на щерката бяха на смени, защото бяха 2 групи, а с едно помещение. Обикновено то е в отделно крило на училището. Половин ден учат печатни букви, разни ченгелчета, цифрите и смятане под формата на игра - събиране и вадене до 10. Имат си кът за игра, междучасия и организирани игри. Имаха и домашни - 2 тетрадки, а домашните бяха по 3-4 реда писане и само петък за понеделник. Не бяха задължителни, а колкото да свиква детето с идеята за домашна работа. Масичките и столчетата дори не бяха като на първолаци, а подредени в полукръг.

# 82
Доколкото последно се интересувах, задължително по закон е от 5 години, но всяка община (според възможностите) може да го въведе с гратисен период от 2 години. Ясно е, че този закон се прие заради определени групи от населението и пак по тях трябва да се равняваме всички.

Някой знае ли, ако не си пуснеш детето на предучилищна, освен съответните глоби, какво следва? Прием в училище не може да бъде отказан по тази причина.

# 83
А ако искам да тръгне на предучилищна на 5г, и на училище на 6г? Някакъв проблем има ли?

I see you, по никакви причини не може да бъде отказано образование на детето. То е задължително.

# 84
Мирама, май за твоето дете ще са задължителни 2-те години предучилищна от 5-годишна възраст. До 2012 е гратисния период в момента, ако не го удължат. Иначе по сега действащия закон може да тръгне на навършени 6 години на училище по твое желание, просто трябва да провериш дали ще я приемат в училището което си избрала.

# 85
Ще си позволя да споделя информация, с която разполагам тъй като работя в тази сфера и смея да кажа познавам действащата нормативна уредба и ситуацията в училищата. Задължително е посещението на ДГ от 5г. да, води се предучилищна, но децата не следва да са натоварени повече, държавата поема част от издръжката. От 6г. по избор на родителите детето може да посещава подготвителна група или клас, т.е. в ДГ или в училище. В ДГ престоят е цял ден, а в училище до обед. Записване в първи клас става с удостоверение за завършена подготвителен клас или група и копие на акта за раждане. По желание на родителите и ако психо - физическото състояние на детето позволява записването в първи клас може да стане и на 6 г., необходимо е да се попълни декларация от родител. Ако искате и ви интересува мога да посоча и конкретните членове в  нормативни документи на Министерство на образованието, където са регламентирани.
Посещанието на ДГ и т.нар. подготвителна група от 5г. е по- скоро за адаптация и подготовка на деца, които до този момент не са посещавали ДГ. Например при  една част от ромите- децата им почти не посещават ДГ и при записване в първи клас проблема е голям, трудности с българския език, никакви навици и готовност за организацията на учебния ден и т.н.
Ако имате още въпроси с удоволствие ще помогна  Peace

# 86
  • в здрача
Ако детето не е посещавало детска градина и стане на 5 г, къде да го запишем на предучилищна като детето не посещава детска градина, защото няма място за него? В училището имат възможност само за 6-годишни предучилищна група, и то се въртят на 2 смени, защото имат само 1 стая за предучилищна.

# 87
Например при  една част от ромите- децата им почти не посещават ДГ и при записване в първи клас проблема е голям, трудности с българския език, никакви навици и готовност за организацията на учебния ден и т.н.
Ако имате още въпроси с удоволствие ще помогна  Peace

Точно тези определени малцинствени групи от населението имах предвид в горния си пост. Наредбите в тази държава се правят, заради тях - за да бъдат принудени те да си водят децата на градина. Всички останали играем по тази тояга, заради тях. Гениално, нали?!

mama _na_Hrisi, в момента въпросната предучилищна от 5 до 7 год. ли е? Т.е. задължителни са 2 години предучилищна (освен ако не тръгне детето на 6г.), така ли? Това за София кога ще влезне в сила?

И още нещо ме интересува за частните училища - ако детето тръгне на частно училище пак ли се изисква предучилищна? Или важи само за училищата, лицензирани по програма на МОН?

# 88
вече нямаше ли две теми от по сто страници със същите въпроси... и все за това пусто ограбено детство... в предучилищната в училище учат същото като в предучилищната в градината, просто е до обед... не виждам къде е драмата... първи клас всички започват на 7 години...

# 89

... първи клас всички започват на 7 години...

Това задължително ли е? На 6г. и 11м не може ли да тръгне на училище?

Общи условия

Активация на акаунт