Отговори
# 60
  • Бургас
Радвам се че не е приет този"закон",че дъщеря ми ше навърши 5 есента.

# 61
тъй като ще кара 2 пъти подготвителна , все ми е тая

# 62
  • София
Проф. Колева е специалист по предучилищна педагогика, ето какво казва тя:

НАД 85% ОТ ДЕЦАТА И СЕГА СА В ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА – публикация в бр. 32 на в. „АзБуки”

Родителите, чиито 5-годишни деца ще влязат в подготвителните групи, трябва да знаят - децата не започват училище. Не говорим за реформа. Промяна в предучилищното образование няма.

Не се отнема правото на

родителя да решава къде и с какво да се занимава детето му

Нито предвидените санкции за „бягство” от задължителната предучилищна трябва да бъдат водещи. Става дума за процес на социализация и възпитание в рамките на задължителното предучилищно образование. Така коментира проф. Ирена Колева политиката за обхващане на петгодишните малчугани в подготвителни групи.
Над 85% от децата са в ІІІ група на детската градина. Година по-късно подготовката им става задължителна. От промените печелят и малчуганите, и родителите, защото обучението в подготвителните групи е за сметка на държавата.
За съжаление медии преекспонират въпроса. В общественото съзнание се налага някакъв „модел” на училище за петгодишни. Родители се разтревожиха от перспективата децата им да бъдат ученици на тази възраст. Да се занимават с четене, писане и компютри. И на мен да кажат, че на 5 години искат да пратят детето ми в клас, ще се замисля дали възрастта е подходяща. Но не става дума за училище, казва проф. Колева.

Доказано е, че

80% от информацията, която получава човек

за целия си живот, се придобива до 2-годишна възраст. Периодът до 2 години е най-силният в човешкия живот. От 2 до 7 години малчуганът усвоява още 6%. Останалото незначително количество информация човек трупа до края на дните си. Колкото по-рано детето възприеме необходимите му знания, толкова по-добре за него. За да няма негативни последствия, това трябва да става в детската градина, под ръководството на учители, компетентни да работят с петгодишните. Пренебрегването на тези условия води до проявления на „учена безпомощност”, до стрес, до висока тревожност.
Родителите трябва да знаят, че подготовката на детето от 5-годишна възраст

помага за развитието му, за психическо и социално здраве

Отново ще кажа - реформа няма. Детската градина съществува и сега. „Опашките” за записване, особено в големите градове са впечатляващи, припомня проф. Колева.
Желанието за промени в закона е продиктувано и от желанието да бъдат „вкарани” в обществото децата, скитащи по улиците, или живеещи в изолация. Ако тези деца не отидат в подготвителна група, ще се забави развитието им, ще станат „трудни деца”.
Наложително е държавата да се погрижи за тях. Ако не вземем мерки, това би означавало

да обречем част от младото поколение на функционална неграмотност

категорична е проф. Колева.
Нейната препоръка е да се тръгне с тестване на модела в няколко общини. Да се направи национална програма за образование на родителите, за по-добрата им информираност. Всеки желае най-доброто за децата си, но мнозина не разбират от образование. Съвсем естествено е да се тревожим от нещо, което изглежда съвършено ново и непознато, пояснява проф. Колева.
Необходима е такава национална програма за квалификация на учителите, която отговаря на стратегията за учене през целия живот. Стои и задачата за квалификация на помощник-възпитателите. Те играят ключова роля в работата с 5-годишните. Първите стъпки са направени. Проведено е обучение на директорите на детски градини. Трябва да продължим напред, заключава проф. Колева.

Татяна Дикова

http://www.mon.bg/news-home/2009/10-08-13_azbuki.html

# 63
  • Бургас
Наскоро говорих отново с директорката на у-щето, в което съм записала сина ми за подготвителна група от есента, когато става на 5г. "Пълно безумие" е това и по собствените й думи. Нямат дори учебна програма. Излиза, че детето две години ще трябва да учи и да прави абсолютно едно и също или да тръгва от 6г в първи клас, което аз не искам...  ( имам спомен, че това го писах вече някъде, не помня къде, сори ако се повтарям, ама е пълна глупост цялата работа ). Mr. Green

# 64
Мончи, тези в училищата нямат програма, но тези в детските градини имат.Просто тези в училищата не са подготвени за такова неща.Като дойде септември ще получат препоръчителните комплекти и ще имат програма(ако разбира се успеят да се организират за тази година)
Видимо и самите директори нямат ясна идея за какво иде реч  Laughing(което вече е страшно)
get_real ей така и аз го разбирам и това говоря от началото на темата

Последна редакция: сб, 14 авг 2010, 12:24 от mustaine

# 65
От статията излиза че единствено в детската градина може да израстне умно дете. Че няма начин един родител да успее да даде нужното на детето си. Излиза че и първите 2 г. детето трябва да изкара в детско заведение.
Аз смятам че семейството е естествената среда за израстване на детето. И не виждам причина на родителите да се отнема правото да си гледат децата.

# 66
  • София
Аз съвсем не се съмнявам в това, че децата на пишещите в този форум и на повечето ми познати ще са отгледани в добра домашна среда. Напротив, убедена съм, че за тях е ясно - семейството им няма да им навреди, а ходенето на детска градина ще разнообрази всекидневието им и ще ги обогати като социален опит преди постъпването в училище.

За жалост забравяме, че близо 40% от дечицата на възраст до 4 клас са от ромски произход и са изложени на толкова много рискове. Включително и на риска нашите/вашите деца да са заобиколени от 40% техни връстици като тези и около 60% по-млади от тях...
http://www.dnes.bg/stranata/2010/08/14/i-cigari-shte-prodavam-i- … te-prodavam.96556

# 67
get_real, тогава е редно да се направят програми, които да помогнат конкретно на тези деца, а не всички да бъдат задължени да дадат децата си на предучилищна от 5 г. В нашият град, например децата в ДГ не ги извеждат навън цяла зима. Персонала в ДГ не смята че е нужно да дава отчет на майките за това, което се случва в ДГ, наказват децата, които не могат да заспят следобед и т.н. Това, което научават в детската е много, много по-малко от това, което сина ми е научил вкъщи. Това, което сина ми не умее в сравнение с връстниците си е да псува и да се бие. Смятам, че сина ми ще научи много повече ако си остане вкъщи, приятно ни е заедно.... Защо ме задължават мен лично да си дам детето? Програмите в училищата още не са ясни, в ДГ се плаща....
И след като казваш че е риск децата ни да са заобиколено от ромски дечица- защо става задължително да ги изпратим в тази среда от по-рано?

# 68
  • София
Казвам, че ромските деца са изложени на много рискове. За жалост никой от нас не е надарен с дарбата да се поставя на мястото на другия, явно...
Малцинството са добре гледаните деца, били те българчета, турчета или ромчета.

Добре ще е да се квалифицират допълнително работещите в детските градини и да се следи повече за спазването на стандартите, това е 100% вярно.

# 69
  • София
85% от децата били в подготвителна... Хммм. Нещо ме съмнява тази цифра.

Тази година набор 2004 нормално си продължава в предучилищна.
Но докато намерят места и персонал да вкарат 100% от децата в София на 5 години в каквото и да е държавно учебно заведение ще стане 2024!

# 70
Толкова малко човек е дете,а поне седемдесет възрастен,не трябва ли да сме по търпеливи тогава?
Като гледам има родители емна ли децата да пиша,да четат,на школи разни Sad
И се хвалят:моето дете няма време за глупости.
Ако питаха мен,децата щяха да тръгват на училище на 10 години,на 16 да избират гимназии,а на 20 да стават пълнолетни и пълноценни хора с права и задължения.
И никакъв брак до навършване на 24-25 години,да не говорим за деца.
Защото човек когато е млад е сприхав,и иска всичко да става сега веднага.
Когато го обрули малко живота и види различни ситуации си дава сметка,че е можело и иначе.

,,Това, че се отегчават, докато са деца, бързат да пораснат и тогава копнеят да станат деца отново. Това че губят здравето си, за да направят пари, и после пропиляват парите се, за да възстановят здравето си. Това, че мислейки тревожно за бъдещето, те забравят настоящето и така живеят нито за настоящето, нито за бъдещето. Това че живеят сякаш никога няма да умрат и после умират сякаш никога не са живели...."

Страхотен постинг, много ме впечатли!   bouquet

Малоумието на това правителство лъсва с всеки изминал ден. Какво още ще измислят?
Искам да попитам, в крайна сметка отпадна ли това безумие или не?

# 71
Толкова малко човек е дете,а поне седемдесет възрастен,не трябва ли да сме по търпеливи тогава?
Като гледам има родители емна ли децата да пиша,да четат,на школи разни Sad
И се хвалят:моето дете няма време за глупости.
Ако питаха мен,децата щяха да тръгват на училище на 10 години,на 16 да избират гимназии,а на 20 да стават пълнолетни и пълноценни хора с права и задължения.
И никакъв брак до навършване на 24-25 години,да не говорим за деца.
Защото човек когато е млад е сприхав,и иска всичко да става сега веднага.
Когато го обрули малко живота и види различни ситуации си дава сметка,че е можело и иначе.

,,Това, че се отегчават, докато са деца, бързат да пораснат и тогава копнеят да станат деца отново. Това че губят здравето си, за да направят пари, и после пропиляват парите се, за да възстановят здравето си. Това, че мислейки тревожно за бъдещето, те забравят настоящето и така живеят нито за настоящето, нито за бъдещето. Това че живеят сякаш никога няма да умрат и после умират сякаш никога не са живели...."

Страхотен постинг, много ме впечатли!   bouquet

Малоумието на това правителство лъсва с всеки изминал ден. Какво още ще измислят?
Искам да попитам, в крайна сметка отпадна ли това безумие или не?

newsm10 newsm10 newsm10 smile3501 smile3501 smile3501

# 72
  • София
Отпадна засега и то съвсем логично, тъй като няма места и персонал да поемат наистина всички деца.

# 73
Всъщност за децата, които ходят на градина, няма да има никаква промяна. Така ни казаха и учителките на голямата ми дъщеря, която през декември ще стане на 5 г. Просто 3-та група ще се нарича вече подготвителна, а следващата 4-та група - предучилищна. Те и сега си работят по определена програма, имат си тетрадки, помагала, така че за материала изобщо не се притеснявам. Идеята наистина е да се обхванат по-голям процент деца в системата на образованието. Не зная само какво ще става с децата, чиито родители са решили да не ги дават на градина, а да тръгнат направо на предучилищна. Смятам, че едва ли ще се стигне до някакви сериозни мерки, когато става дума за отговорни родители, които се грижат за обучението на децата си. Това по-скоро са опити да се помогне на децата, чиито родители не са така отговорни, да имат все пак достъп до образование. 

# 74
  • Варна
А какво представлява тази предучилищна да не си седят по столчетата и да зубрят по цял ден все пак са деца нашия става на 5 една през декември.

Общи условия

Активация на акаунт