Отговори
# 90
предполагам, че вече си питала в училището, където мислиш да записваш детето си... затова не мисля, че ме питаш сериозно...

и все пак... преди можеше да го запишеш първи клас и на шест години... сега не знам как е... трябва да си минал предучилищна... моят син ще бъде първолак на 7, за всякакви подобни въпроси отивам в училището до нас и питам... във форумите колкото хора, толкова мнения...

# 91
   Детето ми е още малко. Есента ще тръгва на градина, но понеже и роден октомври се надявам да го вземат на училище на 6г.11м , за да не е почти на 8г като тръгва. Не съм ходила още до училището защото е малък, да не ми се смеят. Нека дойде време за предучилищната, пък тогава ще отида. Благодаря   bouquet

# 92
Разбира се че ще го вземат. В закона пише, в годината в която детето навършва 7г., така че и на 31-ви декември да е, пак ще го вземат.

# 93
   сиси1974, много благодаря  bouquet

# 94
Да се включа и аз тук, ние имахме малки препятствия при записването си в предучилищна. Децата по сегашната нормативна уредба тръгват предучилищна в годината, в която навършват 6 години, независимо дали са на 1 януари или 31 декември, на училище в годината  в която навършват 7 години. За сега има възможност предучилищна и в първи клас да тръгват деца е една година по-малки, но само ако към септември имат навършените години / 5 за предучилищна, 6 за училище/.
Та нас отказаха да ни запишат в едно училище, защото синът ми е декември и септември ще е на 5 години и не могат да си вземат субсидията за него а и нямали легло, защото такова било изискването за 5 годишните?????????/така ни обясни директорката/ - интересно но в другото училище ни приеха с отворени обятия newsm78 и ни записаха в предучилищна Peace

# 95
  • София
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=542296

Цитат
Въпреки че задължителната подготовка за 5-годишните деца влиза в сила от септември 2010 г., общините ще имат от една до две години отсрочка, за да осигурят условия за включването на всички деца. Местната власт ще бъде задължена да организира и безплатен транспорт за децата, ако те трябва да пътуват до селището, в което се намира детското заведение.
„До 2020 г. изискването е 95% от децата да бъдат обхванати в тази предучилищна мярка. В България сега се движим в един доста добър процент. Ние можем да се похвалим с едно приближаване още от сега, без да сме включили 4-годишните към това число", отбеляза още Игнатов.

http://www.vesti.bg/index.phtml?oid=3280871&tid=40

Цитат
Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е  задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва пет години.
Според текстовете в Законът за народната просвета предучилищната подготовка на тези деца може да става в подготвителните групи в детските градини или в училищата, като родителите не заплащат такса за обучение.
Парламентът даде две години гратисен период на общините, до 2012 г., за да осигурят среда за обучение, съобразена с възрастовите особености на децата. В този период няма да има и санкции за родителите, които не изпращат децата си на задължителна предучилищна подготовка.

# 96
inka   bouquet и ти ли си от работещите в образованието
I see you отговора на въпроса ти се съдържа в отговора на инка. А за частните училища незнам , работя в държавно.

# 97
вече нямаше ли две теми от по сто страници със същите въпроси... и все за това пусто ограбено детство... в предучилищната в училище учат същото като в предучилищната в градината, просто е до обед... не виждам къде е драмата... първи клас всички започват на 7 години...

Ами аз например не искам детето ми да ходи на предучилищна по програма на МОН. Пак е в ДГ, но не лицензирана. Или пък искам да си го обучавам вкъщи. Такива възможности са предвидени в други държави.

mama _na_Hrisi, инка, благодаря.

# 98
  • София
А някой от системата на образованието знае ли дали в нормативната уредба е предвидено отлагане на предучилищна по медицински причини, както е за самото училище? Моят син е много недоносен, роден е в края на декември 2009, а трябваше да се роди в края на март 2010. Заради това има доста проблеми. Започнах да проучвам как стои въпросът за детските градини. Оказа се, че не мога да го пусна първа група с набор 2010, трябва да започне с този 2009. Догодина септември той ще е само на 2.5 години коригирана възраст (ако броим от термина, когато трябваше да се роди) и ще трябва да е с деца реално година и повече по-големи. Със сигурност няма да го запиша на тази възраст, но в София не мога да се надявам директно за започване във втора група,така че най-вероятно ще си дочакаме предучилищната  Confused.

# 99
разбира се че може по медицински показатели. Синът ми също е роден предварително на 31 декември. Започна с набора, в март подадохме в инспектората молба за отлагане на училище. минахме през комисия в ресурсният център. дадоха разрешения да го отложат и остава в ДГ да повтаря подготвителна група и да си влезе в биологичният набор 2005 година за училище.
това си е законният начин.

# 100
  • София
xamelion, благодаря, за отлагане на училище знам какъв е редът. Въпросът ми беше дали още от предучилищна можем да бъдем със следващия набор. Нас ще ни хване условието за задължителната 2-годишна, т.е. той трябва да тръгне няколко месеца преди да е навършил 5 г. За мен по-ранното отлагане е по-доброто за детето, защото като е най-малкият и с проблемите, които имаме, ме е страх, че ще се стресира и ще изостава значително от другите деца още в предучилищната. Не разбирам защо трябва да повтаря, вместо да си тръгне директно по-късно.

# 101
  • София, България
Аз пък не мога да разбера,защо системата е толкова глупаво измислена. На училище тръгват през септември, но по календарни набори (което се влачи още от детската градина). Толкова ли е трудно да се приеме, че децата родени от 15 септ. 2005 до 14 септ. 2006 тръгват на училище на 15 септември 2012. Така всички ще бъдат на 7 години! Или още при приемането в ясли и градини да се консултира с родителите какво е тяхното желание. Синът ми е февруари 2006, влачиха го в яслата 2 години (с бебетата които са декември 2006), в момента е ІІ група, и трябва да тръгне на училище през 2013, почти на 8. Ако искам да го дам 2012, трябва да прескочи 3-та група от градината (където се учело изключително важен материал и госпожите му не са съгласни) и да иде направо в 4-та група. Което значи нови госпожи, нови деца, което би му причинило по-голям стрес от т.нар. "ограбено детство". Аз съм април пък съм тръгнала на 6 години и нищо ми няма. И според мен е по-добре по-рано "да се хвърля в живота", отколкото да ми се влачи по университетите до 25 години. И сега съм в голяма чуденка какво да правя (да не говорим, че може вече да е късно да подам молба за преместване в ІV група)  newsm78

# 102
  • Ню Йорк
вече нямаше ли две теми от по сто страници със същите въпроси... и все за това пусто ограбено детство... в предучилищната в училище учат същото като в предучилищната в градината, просто е до обед... не виждам къде е драмата... първи клас всички започват на 7 години...

Ами аз например не искам детето ми да ходи на предучилищна по програма на МОН. Пак е в ДГ, но не лицензирана. Или пък искам да си го обучавам вкъщи. Такива възможности са предвидени в други държави.

mama _na_Hrisi, инка, благодаря.

Тези "хипи" практики за обучаване в къщи не умряха ли пез 70те  newsm78 

# 103
Не. Даже в България тепърва набират скорост.

# 104
  • Ню Йорк
А да, сега се сетих, че в този форум се вихреха разни "формации" проповядващи пълно отказване от цивилизацията.

Общи условия

Активация на акаунт