За и против обрязването

• 15 333
  • 325
  •   1
Отговори
# 60
В религиозните общности, в които се практикува обрязване, личният избор е мноооого  странно понятие. Всъщност не съществува такова понятие.
Всъщност във всички религиозни общности няма личен избор на детето. И православните християни, и католиците изобщо не питат детето си дали би искало да бъде кръстено.

Виж, атеистите сме дали на децата си възможността сами да решат трябва ли им религия изобщо и ако да, коя най-много им импонира.

# 61
 Shocked
От написаното дотук излиза, че обрязаните мъже са едва ли не осакатени и непълноценни хора; а те самите дали се чувстват така?

# 62
а те самите дали се чувстват така?

По моите скромни наблюдения - не  Peace

# 63
По моите - също, но...

# 64
Shocked
От написаното дотук излиза, че обрязаните мъже са едва ли не осакатени и непълноценни хора; а те самите дали се чувстват така?

Естествено, че не Simple Smile

# 65
Интересно ми е какъв процент от българските мъже/момчета са обрязани (не по медицински или религиозни причини)  Thinking Ако съдя по отговорите, процента трябва да е нищожен  Thinking

# 66
  • край голямата локва
Поля_от_слънчогледи , какъв процент очакваш от народ който си има нарицателното - ''рязана п....''. По принцип обрязването на тези географски ширини е признак на етническа и религиозна принадлежност. Аз лично познавам мъж при който се е наложило по медицински причини. Той се чувстваше некомфортно, въпреки или може би именно защото се е наложило по медицински причини. Може би ако го бе взел сам решението всичко щеше да бъде ОК.

# 67
В религиозните общности, в които се практикува обрязване, личният избор е мноооого  странно понятие. Всъщност не съществува такова понятие.
Всъщност във всички религиозни общности няма личен избор на детето. И православните християни, и католиците изобщо не питат детето си дали би искало да бъде кръстено.

Виж, атеистите сме дали на децата си възможността сами да решат трябва ли им религия изобщо и ако да, коя най-много им импонира.
Браво ,както се казва ей това , в случая мнение, чаках .И аз вметнах леката връзка с кръщаването, като чисто ритуално деяние.Обрязването няма нищо общо с хигиенните навици на обрязваните, но темата си тече ли тече... Wink

# 68
Поля_от_слънчогледи , какъв процент очакваш от народ който си има нарицателното - ''рязана п....''.

Не съм се замисляла по този въпрос, може би защото никога не съм чувала този израз от човек в моето обкръжение  Thinking Но пък помня изказване на една съфорумка. Темата касаеше връзка между българка и турчин, а въпросната потребителка се включи с крайно полезен коментар: "Свършиха ли се българите, че започнахте с рязани да ходите?"  ooooh!

# 69

При протестантите не се кръщава някой който не е взел самостоятелно решение да следва Бога.

Мюсюлманите не мислят, че като се обрежат ще станат по-праведни. Просто това е заповед, а заповедите трябва да се спазват, както и забраждането на жените.

Аз лично не симпатизирам на този ритуал. Синът ми го уча да се мие. Него го мързи, беше се възпалил и имах голяма разправия със свеки, от какво има нужда детето. Тя казва от кремче, аз от сапун... После тя беше възмутена и ми прати един кашон бельо втора употреба с обяснението - "защото съм искала децата ми да се мият всяка вечер"... Та хора разни...

# 70
Shocked

Така ли излиза?  Crazy
А аз си мислех, че коментираме има ли право един родител да реже части от детето си, само защото така му се е приискало или защото някакви си религиозни догми го налагат.
Ама не ме слушайте мен, аз съм против и дупченето на уши, носове, татуировки и прочие "разкрасявания" на малки деца против волята им.
Но най ме потриса убеждението на родителите, че децата им са тяхна собственост - тялом и духом и могат да правят с тях, каквото си щат.
 А те не са...

# 71
  • Стара Загора
Как Сиийка е абсолютно права.

# 72
Аз не съм за, защото не разбирам защо трябва да се извършва. Признавам си, чак преди малко прочетох значението.
И аз като Как'Сийка бих оставила децата ми сами да решат какво допълнително да си причинят когато са достатъчно големи.

# 73
Винаги съм мислела, че щом природата е създала нещо, то си има функция и е необходимо  Peace Четох статия за група мъже в Америка, които се подлагат на процедури в продължение на месеци (носене на тежести на пениса по 16-18 часа на ден)- с цел разтягане на кожата и възвръщане на "отнетото при обрязването"... И аз клоня към мнението, че трябва да се остави детето само да реши, когато порасне  Peace

# 74
Интересно ми е какъв процент от българските мъже/момчета са обрязани (не по медицински или религиозни причини)  Thinking Ако съдя по отговорите, процента трябва да е нищожен  Thinking
Процентът не е никак малък, имайки предвид че в страната ни живеят около 200 000 българи мюсюлмани. Повтарям това не са турци а българи мюсюлмани. Но при българите мюсюлмани, особено при тези в Смолянска и Кърджалийска област обрязването на малките момчета се среща все по-рядко и по-рядко. То тук българите мюсюлмани са и на 90% с български имена. Но пък българите мюсюлмани от Гоце Делчевско задължително обрязват децата си, въпреки че те са малцинство. Така че има и доста българи, които са обрязани Wink

Общи условия

Активация на акаунт