Училището

• 17 595
  • 380
  •   1
Отговори
# 180
  • Costa Rica
Абее като почнете с тия ниски заплати...заплата 3 и повече пъти над минималната за страната при намалено работно време и други бонуси, като по-дълъг отпуск, синдикати, дрехи и т.н.- за мен не е никак трагично положението със заплатите

Айде бе! И къде се случва това, че съм пропуснала да забележа? Ти да не черпиш инфо от Станишевата стъкмистика? Ако е така - жалко за теб.
Повтарям си офертата - моята работа срещу твоята.

Май по-нагоре говорих в цифри. Заплата - 462лв бруто за учител по рядка и търсена специалност в елитно училище. 200лв годишно от така широко разтръбеното диференцирано заплащане.
Още ли завиждаш?

# 181
Не, не завиждам, и друг път съм казвала- майка ми е учителка, имам и приятелки учителки...които си казват честно какво и колко взимат и колко работят...иначе няма да ви развалям ореола във форума, макар че ме дразни малко преекспонирането на заплатите на учителите, а пък за отговорностите на учителите- хм, нали, нищо по въпроса, да си мълчим и да си местим децата от училище на училище, пък то от трън та на глог, защото не знам кога ще опадна на поредната психопатка, която си изкарва комлексите върху децата и ми навира фиша си в носа ми, без да я интересува че взима повече от мен Tired

# 182
Ако учителка каже за родител, че е психопат ще предизвика вълна от недоволство/ най-меко казано/. Но щом родители говорят така за учителите - може. За съжаление, правите го и пред децата си. И затова се налага да ги местите от училище в училище. Но, слава богу, има много свестни родители, които не прибягват до това. Впечатленията ми са, че колкото по-претенциозни са родителите към училището и учителите, толкова по-разглезено е детето. Такива родители в много случаи не предявяват същата взискателност и претенции към детето си, нарочвайки целия свят, и най-вече учителката, за виновник за неговите неуспехи.

# 183
майка ми е учителка, имам и приятелки учителки...които си казват честно какво и колко взимат и колко работят.......защото не знам кога ще опадна на поредната психопатка, която си изкарва комлексите върху децата и ми навира фиша си в носа ми, без да я интересува че взима повече от мен Tired

Значи майка ти е психопатка?! И не само това, ами и приятелките ти са такива?! Освен, че са психопатки, те и не работят!  Жал ми е за теб, и не се учудвам, чв вземаш по-малко от една учителска заплата, ако въобще е вярно. Но като гледам колко време прекарваш във форума, то едва ли ти остава време за работа...

# 184
Има доста проблеми, които би трябвало да се изгладят в училище. Построяването на училищната програма, логиката и последователността на материала, начинът на поднасяне.

Но тонът на темата е неприятен. За да се образова човек, той трябва да отвори ума си и да допусне, че има и други авторитети освен собственото му мнение. Ако си убеден, че всичко знаеш най-добре, нищо няма да научиш и наистина си губиш времето в училище.
Не може да смяташ, че "всички даскали са тъпаци" и да извлечеш полза от часовете им. Ако не слушаш, явно няма да чуеш (както, виждам, е станало по отношение на правописа).

Впрочем образованието никъде не се случва като гледане на телевизия. То е активен процес, в който ако не мислиш самостоятелно, не търсиш информация и не се стремиш към диалог с преподавателя, нищо не се получава.

П.С. Учителстването е тежка професия, която изисква максимална концентрация, общуване на няколко писти по време на час (например да слушаш въпроса, който ти задава момичето от втория чин, и бързо да измислиш какво да му отговориш, като в същото време не изпускаш от поглед онези двамата отзад, които са първи приятели, но току се дразнят и бият). Изисква да сменяш бързо заниманията, защото ако класът се отегчи, трудно ще го овладееш.
Водила съм и часове, водила съм и презентация за годишната рекламна стратегия на мобилен оператор. Второто беше по-лесно (по-малко хора, никой не шуми, никой не влетява в стаята по средата и т.н.).

Липсата на обществен престиж, а не само на прилични заплати, е причината много хора да избягват тази професия. При това положение няма особена конкуренция за местата (недоумявам какво ще рече "станал учител с връзки", както прочетох в първия постинг... поредното клише в родното мислене) и понякога се запълват от хора, на които наистина не им е мястото в класната стая. Но от тях не би следвало да се вадят обобщения.

# 185
и понякога се запълват от хора, на които наистина не им е мястото в класната стая. Но от тях не би следвало да се вадят обобщения.

Е като се случи така, че детето ти да има точно такъв субект за начален учител, какви обобщения трябва да си правиш? Да се утешиш с лошия късмет или какво?
Родителите се превърнахме в специалисти по издирване на "правилното" училище, "правилния" начален учител, търсене на връзка с директора и какви ли не номера, само за да има мир и спокойствие. Нещо което до преди 15 години е било немислимо или е било рядко изключение. Достатъчно е било да запишеш детето в най-близкото училище.

Българското училище има толкова големи проблеми, че бих казала че ако има някъде съвестни и кадърни учители, по тях човек не трябва да си прави генерални заключения.

# 186
# 187
Е като се случи така, че детето ти да има точно такъв субект за начален учител, какви обобщения трябва да си правиш? Да се утешиш с лошия късмет или какво?
Родителите се превърнахме в специалисти по издирване на "правилното" училище, "правилния" начален учител, търсене на връзка с директора и какви ли не номера, само за да има мир и спокойствие.

Така е. И ще става още по-зле. Като си отиде и сегашното поколение учители, бедната ти е фантазията какво иде! Аз съм учител с 20г. стаж, но и аз търсих подходящите учители за моите деца. Така е във всяка област на живота ни днес. И аз търся подходящия лекар, сменям, обикалям болници. Когато имам работа с чиновници, чакам си реда на това гише, където служителят е възпитан и компетентен. Отивам надалеко, но пазаря там, където всичко е прясно и не ме лъжат... Примери безброй..... Бедна, безконтролна държава, ще си търпим последствията.

Българското училище има толкова големи проблеми, че бих казала че ако има някъде съвестни и кадърни учители, по тях човек не трябва да си прави генерални заключения.

Да, проблемите са огромни. И няма да се решат скоро. Но за другото не съм съгласна. Свестни и кадърни учители ВСЕ още има! Докога - не знам. И мазохист не би търпял обстановката, в която работят сега. А с очите си виждам какво излиза от университетите.... Тежко ни...

# 188
Е чак пък толкова...с какво обстановката в училищата е по- различна от преди 20 години? Освен с това че в момента няма никакъв контрол и буквално се търпят хора, които не стават, и на учителски, и на дирексторски места?
А първата част от поста няма какво да я коментирам...дай сега като чиновниците не се мръдват, и учителите да са като тях  Tired

# 189
Е чак пък толкова...с какво обстановката в училищата е по- различна от преди 20 години? Освен с това че в момента няма никакъв контрол и буквално се търпят хора, които не стават, и на учителски, и на дирексторски места?

С какво ли наистина... Whistling По-скоро какво е същото, бих попитала.
Тежко и горко на колегите, които остават в тази професия, а също и на нормалните възпитани деца, на които им предстои да преминат през тази джунгла, наречена българско училище. не ме зачеквайте за думата нормални, ако обичате, мисля, че е ясно какво имам предвид

# 190
А първата част от поста няма какво да я коментирам...дай сега като чиновниците не се мръдват, и учителите да са като тях  Tired

Пролетна фея / ·٠•●♥ LOST ♥●•٠·˙, нищо смислено не казваш, освен да се заяждаш. За пореден път те питам в качеството си на каква даваш оценка на учителския труд? Какво работиш? И да, ще сравнявам професиите. Нима трудът на лекаря не е по-важен от всичко друго?! Изказвай се там, където си подготвена. с какво обстановката в училищата е по- различна от преди 20 години? За да зададеш такъв въпрос, явно нямаш представа от състоянито на  българско училище днес.
  Повече няма да коментирам постовете ти.

# 191
Това е някаква психоза сред родителите - да търсят училище, да избират учител. Учебните програми са едни и същи за всички общообразователни училища. За мен е неоправдано родителят да води невръстното си дете от единия до другия край на града, задоволявайки някакви свои амбиции.

# 192
И аз няма да коментирам постовете на учителките, които се заяждат Wink
Дъщеря ми учи в училището, в което и аз, коментирам в качеството си на РОДИТЕЛ, който също е част от учебния процес  Tired, колкото и странно да ви звучи това
Както споменах, баба ми също беше учителка, майка ми и тя, та имам наблюдения, по-точно те имат наблюдения от доста годинки над учебната система, повече от 40
Съседката ми е учителка на циганета, та имам наблюдения и за най- лошите условия, на които може да е подложен един учител, само дето професионалиста си личи в  точно такава среда, но такива като нея са единици, и не са поощрявани, а някои психопатки- защото някои ваши колежки са точно такива, не са отстранявани, и смятам това за изключително несправедливо, несправеливо спрям децата, а пък и спрямо самите учители
Ако не четяхте избирателно, щяхте да прозрете това в постовете ми, ама друго си е само да се праивм на обидени, колко ниски заплати получаваме, колко сме пренебрегвани, колко сме неоправдани, колко са тъпи децата и колко са злобни родителите...вместо да поискате сами трудът ви да се оценява адекватно- според постигнатите резултати
Със същия тон ми говори и учителката на родителската среща, вместо да помислим заедно какво да направим заедно за децата- каква й била заплатата и колко й било писнало от тъпите ни деца Tired, демек нищо градивно, само мрънкане и оправдания.
Сега пък с лекарите се сравнявате...да ти напомня ли че има тема за "Лекари, причинили смъртта на деца", както и че всяка втора тема в този и останалите подфоруми е за проблеми с учителите в детската и училището? Как на фона на това продължавате да се залъгвате с някакви лозунги за призвание, за цветя и рози и колко са прекрасни, умни и добри всички учители и лекари?! Има много мърша сред учителите и не се отсява, и съм напълно в правото си да изказвам мнение, докато модератор не прецени друго. Образованието има нужда наред с реформите, с реформа в контрола и оценката на учителите. И най-лошия учебник може да бъде поднесен на децата по начин, по който те да имат полза от наученото. И най- добрия учебник не служи за нищо, ако учителя не струва. В противен случай щяха да прожектират написаното на дъската и готово  Tired

# 193
И пак опираме до заплатите. Защото, за да поднесе учителят по необичаен, интригуващ начин учебния материал, е необходимо време за подготовка и средства, за да се използват нагледни, технически или други материали, които училищата почти винаги не осигуряват. А заплатата, която получават учителите, им стига само да си плащат сметките. Не познавам учител, който да не работи на 2-3 работи. Така че ниската заплата, искате или не. води до ниско качество на преподаване.

# 194
За мен е неоправдано родителят да води невръстното си дете от единия до другия край на града, задоволявайки някакви свои амбиции.

Това е друга тема, но проблемът е част от процеса на съсипване на българското училище. Според мен трябва да се върне районирането. Който където живее, там да му учи детето. Както е по целия бял свят. Като не ти харесва - частно училище. Аз не съм дала една чанта пари за жилище на центъра и не му плащам по-високи данъци, за да стане така, че класът на детето ми да се състои 90% от деца от крайни квартали и села, които в крайна сметка определят нивото на класа.

Само че това ми е по-малката болка. Кой контролира нивото на компетентност на учителите, нерегламентираната им поддатливост към материални изкушения ("Детето Ви има нужда от помощ" Wink) и психичния им статус?
Моля на този въпрос да не се обижда никой учител. Продиктуван е от конкретни обстоятелства, които за жалост изобщо не са изключение. И ще ги замоля да спрат да се оправдават с лошите програми и учебници, защото започва да звучи като кривата ракета и космоса. Един директор я докара дотам, че да ми разказва как през последните 15 години имало целенасочена държавна политика да се съсипе българското образование и да бъде унизен българския учител.  newsm78

Поклон пред добрите учители. Това са хора на които поверяваме децата си и рачитаме на тях. Мене са ме учили, че учителят винаги е прав и изпитвам уважение към тази професия.
Проблемът обаче е, че ако аз не си свърша работата или я свърша лошо, не само че няма да ми платят (високата) заплата, ами има много голяма вероятност да ме уволнят и повече да не си намеря добра работа. С учителите не е така - добри, лоши, значение няма. Нито добрите вървят нагоре, нито лошите биват изхвърляни. Примери много.

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 11:38 от Southwind

Общи условия

Активация на акаунт