Училището

• 17 616
  • 380
  •   1
Отговори
# 165

Благодаря ти за клипчето. Чак настръхнах накрая. Този човек е облякъл в думи, някои от моите мисли.

# 166
Темата провокира много мисли. Записвам се, за да я рпочета цялата.

Упреквам държавата, която го е поставила по-ниско от чистачките в листата на ценностите. В резултат съсловието се е напълнило с хора, които нямат данни дори за чистачки. И ще става все по-зле.
Много си права Peace.
В ДГ, в която работих имаше 1 детенце, което не знаеше коя е госпожата, толкова се беше самозабравила чистачката Sick #2gunfire.

# 167
Да речем, че си дете на роми, майка ти и баща ти нито могат да четат, нито да пишат... ти ходиш на училище... как да стане ... не искам учителите да разчитат на родителите...искам каквото става в училище там да си остава...аз уча детето си на други неща и нямам намерение да му вися над главата да решава домашни...или да го уча на краснопис или други подобни, за мен, абсолютно излишни неща

Предполагам това е отправено към мен.
Зуи, ромите имат същите права както нашите деца. Щом родителите могат да съберат сили и да ги пратят на училище за едната баница и едното топло мляко, значи могат да бъдат мотивирани и да накарат същите тези деца и да учат. Грамотността тук няма значение. Срещала съм и съм работила с роми, начетени, умни и много по-можещи от мен. И те са тръгнали от гетото, от махалата. А осиновените ромчета по Швеция- знаещи по два езика, с планове за своето бъдеще и триумене дали да учат компютри, музика или психология.
Съгласна съм с това, че училището, като институция, иска драстични реформи. И то реформи от министерството надолу. Съгласна съм, че учебниците са безумни. Но родителят е фактор. Ето, аз не съм доволна от дисциплината, директора, манталитета, начина на мотивиране на децата и затова тази година сменяме училището. Да и в старото училище ще учат "Под игото" и в новото, но учителят ще бъде различен. То е като майстора грънчар- парчето глина в моите ръце ще си остане парче глина, а в неговите ще добие форма и смисъл.

# 168
Лидия, с тази разлика че според мен родителя не е фактор, щом е принуден просто да сменя училището...щеше да е наистина фактор, ако можеше да се смени учителя, а не да се местят децата

# 169
Пролетна фея, конкретно в нашия случай причините за смяната са други, но като родител съм свършила каквото трябва. Примерът с учителя беше като аргумент. Но е истина, че преди години писах писмо до едно издателство на учебници с извадки от техния учебник. Същото писмо пратих и до министерството. Ефектът беше нулев, всъщност не- учителят смени учебника. Добре, че от памтивека 2+2 прави 4.

# 170
# 171
Лидия, с тази разлика че според мен родителя не е фактор, щом е принуден просто да сменя училището...щеше да е наистина фактор, ако можеше да се смени учителя, а не да се местят децата

Ти си твърдо за смяна на учителите. Ок, но убедена ли си, че всички останали родители също искат това? Дали пък на другите този учител не им харесва?  Знаеш ли колко са различни родителите в преценките си за едно и също нещо. Един псува учителя за голямото домашно, другият му благодари... Човек с човек не си прилича. И в крайна сметка, учителят си има работодател, също като вас. Той е човекът, който преценява неговата пригодност. Аз не мога да изгоня служителката в банката, която ми бави документите безпричинно. Не мога да изгоня личния си лекар, защото не ми е дал направление, но мога да го сменя. Така е във всяка сфера.

# 172
Мислех да  коментирам, но наистина си права- по-големия проблем май са директорите, които не държат да надскочат минималните законови изисквания, дори открито не правят нищо да покрият и минимума и понякога смачкват ентусиазма на учителите, а поощряват посредствените си подчинени
За съжаление и тях не можем да сменим, а само да се местим, местим...да уцелим правилната комбинация- директор, учител, лафкаджия, място, база и т.н. вместо да искаме най- дброто за всички  Tired

# 173
  • морето, сините вълни...
Инетерсна тема сте заформили тук.
Аз тепърва ще навлизам в дебрите на проблема, засега само надничам през прозореца  Confused, но това така или иначе предстои след месец два.

# 174
Като сте взели да бистрите проблемите в образованието и аз да се включа. Една част от проблема са учебниците - написани са от хора, които стоят далеч от средното образование /за по-малките нямам поглед/, университетски преподаватели. Не са добре структурирани, стилът е безумен, претрупани са с факти, да. Липсват и книги за учителя, които да помогнат при работата с учебника. Например учебниците по история още в 6-7 клас са кошмар.
А по въпроса за ученето на стари автори не може и дума да става - какво да кажат горките французи, на които им се налага да учат автори от 16 век на старофренски. Не може с лека ръка да се изтрива националната памет и учениците трябва да познават културното наследство на родината си. Нека да не бъдем толкова тесногръди - след време и ние самите ще се превърнем в история за следващите поколения. Това е част от човешката култура и цивилизация.
 Друг проблем е застаряването на учителите -  само след 10 години ще има недостиг на учители, защото младите хора не искат да работят тази професия. По ред причини - зле платена, непрестижна, натоварваща и стресова.
Но да се слагат всички учители под общ знаменател като бездушни и некадърни е все едно да обобщиш "всички блондинки са глупави" или "всички мъже са еднакви".

# 175
Любовта е съзидателна сила
Раздавайте любов щедро навсякъде, като
започнете най-напред от своя дом. Дарете
с любов децата, съпругата или съпруга, съседите
си... Нека, когато някой се разделя
с вас, да се чувства по-добър и по-щастлив.
Бъдете олицетворение на Божията доброта —
доброта, която е изписана
върху лицето ви, която струи от очите ви,
която искри в усмивката ви и блика
в топлия ви поздрав.
Майка Тереза

Професор по социология от един колеж завел група студенти в бордеите на Балтимор, за да се запознаят с живота на двеста тамошни момчета и ги помолил да дадат писмена преценка за бъдещето им. За всяко от тях, студентите посочили: „Без перспектива". Двадесет и пет години по-късно на това изследване попаднал друг професор по социология. Той решил да продължи идеята и заедно със студентите си да провери какво е станало със същите тези момчета. Студентите установили, че с изключение на двадесет, които били сменили местожителството си или били починали, 176 от останалите 180 момчета, са постигнали впечатляващи успехи като адвокати, лекари и бизнесмени.
Професорът бил изумен и се захванал да търси причината за това противоречие. За щастие, всички някогашни момчета — вече мъже, живеели в околността, така че той имал възможност да зададе на всеки от тях въпроса: „Коя е причината за вашия успех?" И всеки с дълбоко вълнение отговарял: „Една учителка".
Учителката все още била жива, професорът я открил и запитал възрастната, но все още енергична жена, каква е използваната от нея вълшебна формула, благодарение на която тези момчета са се измъкнали от бордеите и са се справили така блестящо в живота.
Очите на учителката засияли и на устните и трепнала приветлива усмивка: „Много е просто — казала тя. — Аз обичах тези момчета."

Ерик Батьруьрт
Ако в една рабода не вложиш сърето си,тя няма да е ефективна.А когато става дума за деца тогава отговорноста е огромна.Един учител може и трябва да насърчава учениците си, ако прави нещо различно от това трябва да се откаже от тази професия.

# 176
При тези учителски заплати как да мотивираш учителите да преподават по-добре? Няма да стане. Пазят си качествените уроци за частно, защото ако научават всичко в час няма да ходят на частни.

# 177
Абее като почнете с тия ниски заплати...заплата 3 и повече пъти над минималната за страната при намалено работно време и други бонуси, като по-дълъг отпуск, синдикати, дрехи и т.н.- за мен не е никак трагично положението със заплатите
Съвсем други са факторите, които водеха към сегашното положение според мен
За любовта съм съгласна, но...какво правим, когато я няма  Tired, пак опираме до калпавите учебници, програми, стаи...

# 178
Заплата под средната за страната/ минималната заплата е за нискоквалифициран труд, но в България май не е така/. Работното време - 5-6 часа в училище и не по-малко от 2 часа вкъщи: проверка на домашни, тестове, подготовка на уроците/ става дума за методическа подготовка. Правя уточнението, за да предотвратя небивалиците, които ще се изприказват по адрес на учителите/. Синдикатите ?! Дрехи получават всички служители или работници. Отпуските са необходимост при тази стресова работа. Пролетна фея, а защо не станете учителка след като работата е лесна, добре платена и с много бонуси?

# 179
ПроЛетна фея, знаеш ли колко е заплатата на един учител? Ти би ли работила тази работа за толкова пари? Учителите нямат намалено работно време! Крайно време е това да се проумее. След изкарването на 6-те часа в училище, идва ред на проверката на тетрадки, контролни и подготовка на уроците за следващия ден. Това, че обикновено учителите го вършат вкъщи, е по простата причина, че не са налични условия за това в училищата. Освен всичко това, има участие в комисии, проекти, срещи с родители, консултации  и т.н. За какви други бонуси говориш? А синдинатите що за  привилегия са??? Пак повтарям - който завижда на "привилегиите" на учителите, нека стане такъв. Места и сега има, а занапред ще стават все повече. Така че - ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Общи условия

Активация на акаунт