Училището

• 17 589
  • 380
  •   1
Отговори
# 195
И пак опираме до заплатите. Защото, за да поднесе учителят по необичаен, интригуващ начин учебния материал, е необходимо време за подготовка и средства, за да се използват нагледни, технически или други материали, които училищата почти винаги не осигуряват. А заплатата, която получават учителите, им стига само да си плащат сметките. Не познавам учител, който да не работи на 2-3 работи. Така че ниската заплата, искате или не. води до ниско качество на преподаване.

Стига, че това е смешно (да не кажа неморално). Сменете си професията, излезте на свободния трудов пазар и вземайте високи заплати, за да видите как точно става това.
Човек си прави изборите сам. Ако някой хора не са ги приели в друг университет и са станали учители от няма и къде, това е друг въпрос.

# 196
Заплатате е в пъти над минималната за страната, освен това по странен начин мотивира едни,а други не
Освен това не е по-ниска от на голяма част от медицинския персонал Tired
Отделно, човек като се е хванал на една работа, трябва да я върши, или да напусне, а не да се обяснява на невръстни деца и родителите им, че не работи, защото заплатата му е ниска, без да отчита че сред родителите има и безработни, и инвалиди, и вдовици с по-ниски доходи от техните, и раково болни, и те не идват да й съобщават личните си драми...просто е смешно
За какви точно нагледни материали говориш? Сподели по-конкретно, защото се интересувам и искам да предложа такова нещо на нашата учителка, тъй като тя не поема инициативата. Парите не са проблем- ще се съберат от родителите

# 197
  • София
Южен вятър,
Хубаво, а като районират училищата и се окаже, че ти си от тези "селяни" и не можеш да запишеш детето си в по-хубавото, според теб, училище? Тогава ще ревнеш, че е дискриминация! Просто в момента си мислиш, че си хванала Господ за шлифера и че ти се полага това, което искаш, а другите са недостойни!   hahaha

Разлика в училищата винаги ще има, имаше я още по време са соца, когато уж всички бяхме равни. В повечето случаи хората си записват децата в най-близкото училище заради проблемите с пътуването, кой да вземе детето и прочие. А колкото до елитността на училищата и нивото, общо-взето всичко това са просто напъни на директорите, а родителите си умират да си гъделичкат егото.

# 198
Едно е да избираш елитно училище заради рядък език, изкуства и т.н. , съвсем друго е да избираш по-малкото зло от обикновени начални учители, от които други хора са се "опарили" , но ен са могли да направят нищо, за да се махне този човек от системата, или поне да бъде санкциониран и контролиран,за да подобри качеството на работата си

# 199
  • Варна
Хубаво, а като районират училищата и се окаже, че ти си от тези "селяни" и не можеш да запишеш детето си в по-хубавото, според теб, училище? Тогава ще ревнеш, че е дискриминация! Просто в момента си мислиш, че си хванала Господ за шлифера и че ти се полага това, което искаш, а другите са недостойни!   hahaha
И по-остро ме напира да го кажа, но няма. Има хора, които са дали 5-6 чанти повече пари, за да живеят на село. А в центъра напират да се заселват хора, които явно не са израсли там.

# 200
Просто в момента си мислиш, че си хванала Господ за шлифера и че ти се полага това, което искаш, а другите са недостойни!   hahaha

Гледай сега. Аз не съм от тези, които смятат че нещо им се полага по право. Каквото си имам, си го имам благодарение на мене, мъжа ми и останалата част от семейството ми. Не на общината и държавата, нито на шлифера на Господ. Ако исках детето ми да има съответната среда, щях да отида да живея във Владиславово, защото е по-евтино. Ама не искам.
Няма никаква дискриминация в районирането. В цял свят хората се борят (работейки) да живеят в хубав квартал, защото от това се определя нивото на училището на децата им и тяхната среда. Така беше и по времето, когато аз бях ученичка. Дори идваха да проверяват дали семейството действително живее там, където е посочило. Не се сещам някой да е говорил тогава за дискриминация и не помня нито един съученик, който да е живял надалеч от училището.

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 12:38 от Southwind

# 201
  • София
И ако има недостиг на учители кой ще го замести този уволнен учител?
Каквото и да си говорим, винаги става въпрос за пари. Аз, например, бих станала учител само при положение, че нямам друг избор. И то точно заради кофти комбинацията от условия на работа и заплата. Една продавачка взема повече от един учител!
Сега заради кризата може да има някакво раздвижване, особено в по-малките градове, защото учителската заплата изглежда по-привлекателна пред безработицата. Но като цяло нещата хич не са добре.

# 202
И по-остро ме напира да го кажа, но няма. Има хора, които са дали 5-6 чанти повече пари, за да живеят на село. А в центъра напират да се заселват хора, които явно не са израсли там.

Типична реакция на определена прослойка. Обиждат се без да си ги настъпил. Пък сте и много и сте силни.
На центъра съм израсла, там съм учила и не съм мърдала оттам. На село бих се заселила като се пенсионирам и те уверявам, че няма да струва нищо особено. Родителите ми току що го направиха, но на майка ми нещо не й понася.

# 203
  • София
ЯЮжен вятър,
Твоите думи звучат по същия начин като думите на "кореняците" софиянци (варненци, пловдивчани и прочие), които се възмущават от пришълците от по-малките градове и села, дето им вземат работата и им заемат хубавите училища и прочие. Ама, никаква разлика няма!

# 204
Southwind,  кое е неморално или смешно? Това, че работим на 2-3 работи на свободния пазар, или това, че искаме адекватно заплащане за труда си? Аз мисля, че взаимните обвинения не ни помагат. Необходимо е да се подкрепяме и да отстояваме правата си заедно. Постоянно говорим за гражданско общество, но май само във форумите. Искайки не висока, а нормална заплата, осигуряваща ми възможност да си купувам книги, да ходя на театър, да пътешествам и т.н. не смятам, че ощетявам някого. Смятам, че всяка една прослойка в обществото трябва да си търси правата и да иска възнаграждение, осигуряващо й достоен начин на живот. Обвинявайки се един друг, ние правим услуга на властимащите, кото са определили минимална заплата от 240 лв., а синдикатите се борят, но не успяват да я вдигнат на 270 лв. Това е неморално и тъжно.

# 205
  • Варна

Типична реакция на определена прослойка. Обиждат се без да си ги настъпил. Пък сте и много и сте силни.
На центъра съм израсла, там съм учила и не съм мърдала оттам. На село бих се заселила като се пенсионирам и те уверявам, че няма да струва нищо особено. Родителите ми току що го направиха, но на майка ми нещо не й понася.

Не е хубаво, че не си мърдала.
Не знам кои сме "ние", дето сме много, едва ли знаеш от каква "прослойка" ида. Учих в училище със специална програма, имаше деца от всички квартали на "голяяяма" Варна - разлика нямаше нито във възпитанието, нито в манталитета, нито в способностите, нито в отношението на учителите.
Точно защото съм расла и живяла само в центъра на града, знам, че не е престижен. Не можеш да не го знаеш и ти. Елитните и специфичните учебни заведения сбират деца отвсякъде, не разчитат на райониране, такъв им е замисълът, в това е смисълът. В такива училища не бива да очакваш, че детето ти ще има предимство, защото живее в центъра на града, нито, че на него ще гледат като на по-способно, от детето, живеещо във Владиславово. Това ме подразни всъщност в изказването ти.
Адресната регистрация не гарантира нищо, ако беше така, нямаше да пиша сега тук, а да си вея гордо нейде лаврите.
Детето ми ще учи в моето училище, в центъра, редом с много деца от кварталите, надявам се.

# 206

При това положение няма особена конкуренция за местата (недоумявам какво ще рече "станал учител с връзки", както прочетох в първия постинг... поредното клише в родното мислене)

Прочетох тук- там из темата, но мислех въобще да не участвам. Като видях обаче това изречение горе, реших да разпръсна недоумението на авторката Laughing Никакво клише не е, а е много вярно даже. За София не твърдя нищо, нещата с намиране на работа стоят малко по-различно, обаче в провинцията, разбирай Пловдив(ако се вмества в представата за глухо място Laughing), е точно така. По-скоро камила ще мине през иглени уши, отколкото млад учител да влезе в най-закостенялата система. Всяка година от ПУ излизат няколко пъти повече учители, отколкото преди 20 години примерно, а децата са много по-малко. Работа за тях в училище няма. Не е вярно, че не искат да работят като учители, повечето са безработни и изобщо няма да откажат учителско място. Обаче не ги взимат, дори там, където има свободно място. Примерно - има нужда от учител по английски, но такъв не се назначава, а се изпраща да речем учителката по математика, която не може да събере хорариума, да изкара курс по английски и започва да преподава. За нивото всеки сам да си прави изводи.  Ако някой завърши и си намери веднага работа.....ясно как е станало.
За заплатите - защо ги разтягате, различни са естествено Laughing В централните училища в Пловдив, където класовете за по около 30 деца си взимат 800 лв, а по някои квартални - половината....
А това, че в последните 10 -15 години за учители учат тези, които не са приети абсолютно никъде другаде, е безспорен факт.... Sad Confused

# 207
Все още в провинцията /имам предвид големите градове/ искат завършена филология, за да преподаваш език. Единствено по селата има учители-пенкилери, които преподават по 3-4 предмета на база на някакви курсове или допълнителни квалификации, за да могат да  съберат пълен норматив.
Вярно е това, че извън София все още има голяма конкуренция за всяко обявено учителско място и това е защото бизнесът не е достатъчно развит, частниците си позволяват своеволия и хората търсят спасение в държавната работа.

Цитат
А това, че в последните 10 -15 години за учители учат тези, които не са приети абсолютно никъде другаде, е безспорен факт
За н-ти път в този форум питам: какво според вас означава да учиш за учител? Ако си кандидатствал и си завършил примерно биология, химия, физика, математика, информатика, география, история, българска филология, защото си имал афинитет към съответната област, значи ли това, че си неспособен за нищо? Или всеки зрелостник трябва да мечтае да стане икономист, юрист, лекар или компютърен спец, защото това е печелившо в момента? И който е извън кръга на престижните специалности е боклук и отрепка?
Във връзка с това СУ "Св. Кл. Охридски" учителски ВУЗ ли е или да?

# 208
Няма никаква дискриминация в районирането. В цял свят хората се борят (работейки) да живеят в хубав квартал, защото от това се определя нивото на училището на децата им и тяхната среда.

Да разбирам ли, че само в скъпите централни квартали живеят умни деца?! Това е нелепо! Още повече в днешно време, когато често явление е умственият багаж да е обратно пропорционален на финансовото състояние.

# 209
  • Пловдив
За заплатите - защо ги разтягате, различни са естествено Laughing В централните училища в Пловдив, където класовете за по около 30 деца си взимат 800 лв, а по някои квартални - половината....

За едно централно училище в Пловдив съм наясно колко взима млад учител и сумата е наполовината на споменатата от теб. Вероятно в случая имаш предвид учители с повече стаж и квалификации. Самата аз все още съм далеч от тази сума като заплата, а смея да твърдя, че не ми е малка. И не работя в централно или елитно училище, а в квартално такова

Общи условия

Активация на акаунт