Отговори
# 105
И аз при Мазнейкова не бих стъпила.
Четох някъде добри отзиви за д-р Киров в ТК, ама длаи беше за водно newsm78
Всеки случай бил доста търпелив и толерантен.
А едно от изискванията от сайта на ТК ми звучи много кофти:
Да е готова родилката да изпълнява всичко, да приеме манипулации, д аизлезе когато й кажат(демек да род на сухо).
ДАно правилно съм пресъздала, но за всекис лучай вижте последното изизскване.

# 106
dora7511 , четох скоро един разказ на майка раждала , но не обърнах внимание къде , дали в ТК или при Мазнейкова.Раждането доста се проточило и докторката постоянно я уговаряла да излиза от ваната, и че можела да и реши проблема с родилните болки за 30мин. като я среже, но майката била настоятелна, та докато траело нейното раждане направили няколко секциота.Накрая малкото човече се появило във ваната.
И аз така си мисля , че ако срещнат някакво дори и малко затруднение , хайде навън.
Искам да споделя с вас част от разказа на една съфорумка родила днес сутринта- домашно раждане във вана, разказала го е с две думи , но обеща по-дълъг разказ.Ще дам линка към темичката, за да видите една прекрасна първа среща между майка и бебе!Мен много ме докосна тази картина.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=511840.405
предпоследният пост на Clairette.

# 107
Calathea, познавам много майки родили секцио, нито една с проблемно дете и усложнения от него  Rolling Eyes не си слагай етикети за развитието и връзката с операцията, ще се затормозиш много в очакване и непрестанно мислене дали ще се случи?! Съзнавам, че от твоята позиция нещата са много по-разлнични, но ... кураж! Браво за решението! Има техники за обръщане на бебето от седалищно положение, които могат да са ти полезни.

Лелееееееееее, браво на Clairette, голямо и хубаво бебе, браво! И колко позитивно звучи! mari:), мерси за линка  Heart Eyes

Аз съм чувала, че в ТК ваната я има за "асортимент" и нещо от сорта, че лекарите нямат пълен контрол на раждането и ги е страх да не се обърка нещо. Вадят родилката и си ражда "на сухо".

Нещо се сетих сега да питам. Знаете ли дали срастванията от разкъсванията при нормалното раждане са същите като срастванията при секциото? Все си търся причини да се успокоявам, а почти всички майки, да не казвам всички родили нормално, имат епизотомии и разкъсвания.  Thinking

Нещо ми прави впечатление в тази тема, че домашното раждане става един вид алтернатива на болничното за ситуации сходни на нашата (когато искаш да се противиш на медицинската практика и манталитета на нашите акушери). Не го одобрявам. Ако е домашното раждане, трябва да бъде асистирано. Надявам се, че скоро и България ще се похвали с по-активни акушерки, а не с опърничави родилки.  Peace

# 108
Мен първо ме обявиха за луда вкъщи като споделих, че искам второто ми раждане да бъде вагинално, а ако кажа нещо и за домашно раждане сигурно под засилена охрана ще ме заведат в психиатър.  Нямам достатъчно подкрепа от хората около мен............за съжаление..... Cry
А това, че децата родени със секцио се проявяват като проблемни след време или пък са евентуално по-лабилни.....не съм съвсем съгласна, казвам го  от лични наблюдения и опит. Работя с много деца вече години наред и познавам добре детската и юношеската психика.  Не смятам, че секциото е причина за някакви физически или психически дефицити у децата.

# 109
И аз съм тук.
Засега само да следя темата.  Wink Иначе съм с 2 секцио.

# 110
Добре дошли на всички!  Hug

Клатея, съжалявам, че детенцето ти има проблем с вниманието, но може би не ни е писано да разберем на какво се дължи. Тук има една статия за третиране на родовата травма при секцио, но се говори за секцио при започнало вече раждане: http://www.eheart.com/cesarean/emerson.html

По-долу можеш да прочетеш пък разказ на една майка с VBA2C. Вагинално е родила в МАйчин дом при екипа на смяна (доколкото си спомням):
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=budeshtimaiki&Number=1942593171
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=budeshtimaiki&Number= … &sb=&vc=1
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=budeshtimaiki&Number=1943941557
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=budeshtimaiki&Num … amp;view=&sb=

Емем мисля, че роди във ваната след секцио, но може и да се лъжа. Опитайте при Киров.

Борис се роди точно с мерките на бебто на Кларет, но аз нямах нейните акушерки, а лекарка, обичаща секциото.  Tired

За разкъсванията и срастванията има една много съществена разлика - просто при вагинално раждане разкъсванията са на вагината, които в повечето случаи зарсатват добре и с малко масаж се елиминират напълно, докато при секцио самата матка се реже. Ако не се планират повече бременности, то тогава за майката остават "само" краткосрочните рискове от секциото, но ако има последващи бременности, то рисковете се увеличават многократно. Описвала съм ги в предната тема. Така че това е все едно да сравняваш ябълки с круши - нещата са несъпоставими.

Ахура, информацията е ключът кум успеха. Ако твоите близки научат за рисковете и ползите от едното и другото родоразрешение вероятно ще те раберат. Още повече, че вагиналното раждане е в пъти по-щадящо майката. Т.е. никой няма право да ти натрапба своя избор, след като няма да режат неговата матка, най-образно казано.

Относно домашното раждане аз съм ЗА избора. За съжаление тук в България имаш избор да изложиш себе си, детето си и следващите си деца на рисковете от секциото, но не можеш да родиш асистирано у дома. Просто законът не позволява на напредничавите акушерки да асистират. И при сегашната ситуация пред жената стоят две алтернативи - рискът от още една операция или рисковете на болничното раждане (окситоцин, простагландини, епизиотомия, форцепс, вакуум, кристелер, валсава) или рискът на неасистираното раждане у дома (евентуални усложнения, за които родителите не са подготвени, които биха могли да завършат фатално). Не може като общество да приемем единия избор, защото се смята, че е по-технократски, а да отхвърлим другия, защото е по-патриархален.

# 111
Мари, аз не съм ви казвала - но се уредих с 2 клизми, при това се оказаха недостатъчни - Григорова се развика по време на операцията коя акушерка ми я била правила че не ми я е направила добре - и така разбрах. А пък защо 2 - защото аз си направих 1 в къщи, ама била малка, та си ми направиха стандартната в приемната.

Дора, и аз мисля да отида да говоря с д-р Киров, кажи ако събереш преди мене някакви впечатления.

За водното раждане в ТК забравих да ви кажа от разказа на Кукла знам че е било голяма навалица от лекари и изобщо персонал които идвали да гледат, че това си било голямо събитие, така че имайте си едно на ум че усамотението е малко проблемно. Аз все се надявам че в ВИП родилна няма да е такава навалица. Ако намеря линка ще ви пусна нейния разказ.

Ахура и мене така някои хора ме обявиха за луда и аз гледам да ги избягвам. За сега поне мъжът ми е на моя страна и това ми стига. Дано и твоят те подкрепя!

Зозима, за съжаление не можеш да налееш информацията насила в главите на хората. Има такива които просто смятат че знаят всичко и няма нужда да им се "говорят глупости", имам колежка която каза че домашното раждане трябвало да се забрани, моята приятелка твърди че щом 2-мата й братя, майка й и баща й са лекари, са й дали най-вярната информация и не може да се ражда не-секцио на нашата възраст (за VBAC даже не говорим)... а най-обичам презумпцията че всички лекари са винаги прави и безгрешни. Бях на лекцията на една гинеколожка от Св.Лазар и я попитах случайно дали е ходила на конференцията на Естествено за раждането, тя ми отговори че нямала време за такива неща, защото била много заета.

Последна редакция: чт, 29 юли 2010, 10:34 от Мунка

# 112
Мунка, така си е... постоянно се срещам с този проблем. Преди няколко дни оперираха една моя позната и сега се чувства невероятно зле заради проблеми след упойката и самата операция, боли я матката и т.н. Бях я предупредила, но виждах, че не ме слуша. Сега се чувства прецакана, но това си беше изцяло неин избор, аз го приех и ѝ обясних как да направи нещата възможно най-малко травматични за бебето и нея. Не, че ме послуша, но това е друга тема...  
За щастие обаче семейството е по-склонно да приеме нашия избор (говоря за VBAC, домашното раждане е друга тема), стига да се обяснява аргументирано. Те поне са склонни да слушат, защото съзнават, че решението ще се отрази не само на нас, но и на семейството като цяло. 
При домашното раждане проблемът е в стереотипите. Твърде успешно ни е насаждано, че болничното раждане е нормата, въпреки, че има тонове изследвания, които показват, че домашното раждане е по-безопасно, в смисъл че като смъртност и морбидитет е едно и също, но като интервенции печели по точки пред болничната алтернатива. И въпреки това съм далеч от мисълта, че някога ще стане норма. И колкото и да ми харесва идеята за домашно раждане, не го препоръчвам на всеки, особено неасистираното такова. Иска се много солидна подготовка, не само като специализирана литература, а по-скоро като ментална настройка.
Интересното е, че аз също мислех хората, които раждат у дома за чисто луди. Ето на, признах си!  Laughing Но след като се запознах с условията в болниците, мнението ми претърпя сериозен обрат. Особено пък като завърших в операционната за няма нищо.

# 113
Момичета, тази сутрин в 9:13 Фло е родила момиченце, Ева, 4050 г, 53 см. Фло е герой - след 5 дни контракции и неспане успя да постигне ВБАК. Ева е добре, засукала е скоро след раждането, била е при мама през цялото време с изключение на периода, когато са шили мама заради разкъсвания.
Въпреки че преди време д-р Георгиев беше отказал да асистира ВБАК, сега я е подкрепил.

Фло, да ти е жива и здрава тази прекрасна принцеса и се зареждай с търпение отсега, че тя явно си има собствено мнение за нещата от живота  Hug Hug Hug.

# 114
Юхуууу! Суууупер!  smile3501 Да са живи и здрави! Браво на Фло! Герой!

# 115
И колкото и да ми харесва идеята за домашно раждане, не го препоръчвам на всеки, особено неасистираното такова. Иска се много солидна подготовка, не само като специализирана литература, а по-скоро като ментална настройка.
Интересното е, че аз също мислех хората, които раждат у дома за чисто луди. Ето на, признах си!  Laughing Но след като се запознах с условията в болниците, мнението ми претърпя сериозен обрат. Особено пък като завърших в операционната за няма нищо.

И аз това имах предвид. Ако и трафикът по улиците намалее, за да могат линейките да летят, ще бъде още по-обнадеждаващо да родиш в спокойна обстановка  Mr. Green

Искрено се възхищавам на домашно родилите, но в себе си знам, че никога няма да го направя. Трябва бебето само да излезе и страшно да бърза. Аз съм си пъзла.

И от мен честито на Фло!

# 116
Момичета, благодаря от сърце на всички ви!
Боя се, че не сте ме разбрали правилно, а може би аз съм се изразила объркано.
Разбира се, че не мога да виня начина на раждане за състоянието на дъщеря си.
Доказателства за това няма.
Нормално е да ме мъчат разни въпроси, на които отговор едва ли някога ще получа, но пък като споделя олеква.
Понеже се наложи да изчета доста инфо (неизбежно покрай здравето на детето), се натъкнах  и на такива предположения. Разбира се, старая се да отсявам информацията.

Относно тежките усложнения, които получих след второто цезарово сечение, наистина ще си ги нося до живот.
Влязох в темата, защото самата аз винаги съм била превърженик на вагиналното раждане.
Имам желание за трето дете и твърдо съм решила този път хубаво да се информирам за всички рискове, предвид, че съм раждала два пъти по оперативен път.
Мисля, че можете много да ми помогнете с информация и личните си преживявания.
И друга мисъл ме измъчва. Действително ли при седалищно предлежание на плода задължително се практикува цезарово сечение?

Честито и от мен на Фло! Здраво и щастливо да е детенцето!  bouquet

# 117
Калатея,  сподели какво се случи след второто секцио. Няма с какво да ме уплашиш, честно и другите мисля, че не са от страхливите.
иначе на първа страница можеш да намериш връзки към изследвания на VBAMC. Сега дори ACOG  не смята повече от едно секцио за контраиндикация. Wink Прочети и разказа на ЕТ от Дир-а, доста обнадеждаващ е. Simple Smile

# 118
Юхуууу! Суууупер!  smile3501 Да са живи и здрави! Браво на Фло! Герой!
Hug Hug Hug

# 119
Да се запиша в една от любимите ми теми във форума! Hug
Честити да са малките човечета на Димитриана и Фло!  bouquet
Раждането на Димитриана е много хубаво, много ми е приятно да чета такива разкази! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт